מה שמותר לטום קרוז, מותר גם לכם… הכוונה: יישור שיניים . הטיפולים ליישור שיניים בקרב מבוגרים רווחים מאד בארה"ב – ועתה מתחיל בישראל
קובי טיריפינטו
אם טום קרוז יכול, גם לכם מותר ליישר שיניים. הבעיה: זה לא קל כמו אצל הילדים, ומה אומרים האורתודנטים: בנוסף לפה היפה, היישור מסתבר מסייע לבעיות חניכיים ולשיקום הפה. הסיכונים, המחירים וכמה עצות עם שיניים בכתבה הבאה.
קבלו עובדה: כוכב הקולנוע טום קרוז הוא אחד הגברים הסקסיים והנחשקים ביותר בעולם. והנה עוד עובדה: בשנתיים האחרונות קרוז הצטלם לסרטים, גרף מיליונים וניהל רומנים מתוקשרים, כשאת שיניו מעטרות קוביות ליישור שיניים. "גשר" בלשון העם. והעובדה האחרונה: טום קרוז לא לבד, כן כן, גם הדוגמנית נועה קנולר, השחקן יהודה לוי, ואמריקה פררה (בטי המכוערת) עברו הליך שכזה, ולאחרונה אף נתבשרנו במדורי הרכילות כי פליט הריאליטי 'האח הגדול' ליאון שניידר ובסקי והרקדן המהולל מ'לרקוד עם כוכבים'- קלוד דדיה עשו אף הם גשר בשיניהם.
לדברי ד"ר טובי קוכמן, מומחה ליישור שיניים ולסתות ומנהל מחלקת השיניים ברשת המרפאות 'אמריקן לייזר' כבר בגיל חצי שנה צומחת בדרך- כלל השן הראשונה בפה, ועד גיל שלוש אצל מרבית הילדים כבר צמחו להן כל 20 השיניים הראשוניות . ככל שאנו גדלים מסביר קוכמן מתחילות לנשור השיניים הראשוניות בהדרגה אחת אחרי השנייה על מנת לאפשר לשיניים הקבועות לפלס את דרכן לחלל הפה. בגיל 14 לערך כבר נמצאות 28 שיניים בפה, ובשלב מאוחר יותר מתווספות 4 שיניים נוספות הידועות בשם "שיני בינה". צורת הבקיעה לכל השיניים היא אחידה אומר קוכמן ומוסיף שרוב השיניים אכן בוקעות בזוית הנכונה ובמרווח הנכון, אולם אצל מספר לא מבוטל של אנשים אין כך הדבר וחלק מהשיניים בוקעות בצורה עקומה או חופפת ואילו אצל אחרים הן בוקעות בצורה מסובבת.
האגודה האורתודונטית בארץ והאגודה האורתודונטית האמריקאית ממליצות על בדיקה אורתודונטית ראשונה כבר בגיל 8-7. בדיקה זו מאפשרת זיהוי מוקדם של בעיות והתערבות מונעת המקטינה את הצורך בטיפול מורכב ויקר יותר בעתיד.
הטיפולים ליישור שיניים בקרב מבוגרים רווחים מאד בארה"ב זה כעשור. לדברי אלה גולדשטיין וולף- סמנכ"ל השיווק ברשת המרכזיים הרפואיים של 'אמריקן לייזר', בשנים האחרונות התופעה רווחת גם בישראל. לטענתה 70% מהמטופלים של הרשת הם מבוגרים, ומספרם הולך ועולה מדי שנה. לדבריה, מספרן של הנשים העוברות טיפולים כאלה גבוה משמעותית ממספר הגברים. "בדומה לנושאים אחרים גם בטיפולים ליישור שיניים למבוגרים אנחנו מחקים את האמריקנים באיחור של כמה שנים. יותר ויותר אימהות מגיעות בעקבות ילדיהן המקבלים טיפול אורתודנטי, ואפילו נוצר הווי משפחתי סביב נושא השיניים. האימהות והילדים תומכים אלה באלה".
אם כן מה מביא אנשים בני 30-40 ויותר להתמסר לטיפול יישור שיניים, שכרוך בסבל, בהפרעה אסתטית וגם בעלות של עשרות אלפי שקלים? לדברי ד"ר קוכמן "בשנים האחרונות חלה התעוררות כללית בתחום הטיפולים האסתטיים והרפואה הפלסטית, שבאה לביטוי גם בפרסום מוגבר לנושא. נשים שבאות לטיפול אורתודנטי אומרות לנו, שהן מבקשות לשפר את מראה הכרטיס-ביקור שלהן, החיוך. לפעמים, זה נעשה כחלק מ'שיפוץ כללי' ולפעמים הן אומרות שהן רוצות להגשים חלום ישן. הקבוצה הבולטת השנייה של המטופלים מגיעה לטיפול כתוצאה מבעיות חניכיים. הטיפול האורתודנטי עוזר הרבה פעמים לבעיות חניכיים באמצעות הזזת שיניים, המשפרת את מתאר העצם וכך ניתן לתקן נגעים בחניכיים. באמצעות הטיפול ניתן גם לפזר צפיפות שיניים, המהווה לא אחת סיבה לבעיות חניכיים. טיפולים כאלה יכולים לשמש ככלי עזר בתוכנית כוללת לשיקום הפה, ובאמצעות הזזת שיניים ממקומן, למנוע שיקום באמצעות השתלות שיניים או גשרים, שעשויים להיות טיפולים אגרסיביים בהרבה".
הטיפול אצל מבוגרים מורכב יותר מהטיפול בילדים ונוער ובד"כ מצריך עבודת צוות ושיתוף פעולה בין רופא השיניים ,רופא החניכיים והאורתודונט. מבוגר אשר מעוניין ליישר את שיניו יופנה בד"כ לייעוץ וחוות דעת של רופא חניכיים בטרם תחילת הטיפול היות ותזוזה מיטבית של השיניים ללא נזקים דורשת תפקוד תקין של מערכת האחיזה של השיניים. בנוסף, כאשר מעוניינים בשינוי בפרופורציות הפנים אצל מתרפא מבוגר ניתן לשקול שילוב של כירורגיית לסתות בטיפול האורתודונטי (אורתוגנטיה) אצל מבוגרים מושם דגש רב יותר על הצד האסתטי במהלך הטיפול.
קוכמן מפריד בין שתי קבוצות מטופלים לפי גילאים: צעירים בני 25-40 שמגיעים לטיפול בעיקר מסיבות אסתטיות; ורוב בני ה-40 ויותר שמגיעים לטיפול בעיקר כתוצאה מאילוצים רפואיים.
הטיפול האורתודונטי מתבצע לרב ב- 2 פאזות: הפאזה האקטיבית כוללת טיפול בסמכים ומתקנים אחרים על מנת להזיז את השיניים לעמדה נכונה וסדר נכון והפאזה הרטנטיבית בסיום הטיפול האקטיבי דרוש ייצוב השיניים בעמדתן החדשה לתקופה ממושכת כדי לשמור על התוצאה שהושגה. האורתודונט יחליט עם סיום הטיפול, באם השמירה על העמדה החדשה של השיניים, תעשה ע"י קיבוע השיניים באמצעות פס מתכת עדין, המודבק בחלק האחורי של השיניים , או באמצעות מכשיר נשלף.
רטנציה – השלב האחרון בטיפול יישור השיניים: בסיום השלב הפעיל של הטיפול האורתודונטי השיניים נמצאות במקום אבל העצם והסיבים בחניכיים עדין לא עברו התאמה למצב. התוצאה של מצב זה שהשיניים עלולות לזוז ותוצאות הטיפול יפגעו. כדי למנוע תנועות שיניים לא רצויות לאחר הטיפול דרוש אמצעי/מכשיר שיחזיק את השיניים במקומן עד שהעצם והסיבים בחניכיים יתארגנו בהתאם למיקום השיניים החדש. שלב זה בטיפול נקרא שלב הרטנציה. זמן הרטנציה נע בין מס' חודשים קצר ועד לרטנציה לכל החיים, תלוי בתנועות השיניים שהיו בטיפול, במיקום השיניים הסופי בפה המטופל הספציפי ובהרגלים שונים של המטופל (למשל במטופל עם הרגל דחיפת לשון הסיכוי שהשיניים יזוזו לאחר סיום הטיפול גבוה יותר).
קיבוע / Fixed retainer / splint : אחד האמצעים האסתטיים והנוחים יותר למטופל הוא הקיבוע. זהו חוט מתכת שמודבק לצד הפנימי של השיניים ולכן הוא לא נראה בחיוך או דיבור. חוט המתכת מכופף בהתאם לצורת השיניים הספציפית של כל מטופל ומודבק לשיניים ע"י חומר דומה לזה בו משתמשים בסתימות/שחזורים לבנים. חשוב להדגיש שהחוט מודבק לשיניים ולא נדרש שום קידוח בשיניים. משך הזמן שהקיבוע צריך להיות בפה משתנה בהתאם לתנאים הספציפיים בפה המטופל. כיום באורתודונטיה מודרנית מקובל שקיבוע, בעיקר בלסת התחתונה הוא האמצעי המועדף לשמור על תוצאות טיפול יישור השיניים. קיבוע ניתן בד"כ להתקין ללא בעיה בשיניים התחתונות, לא תמיד ניתן להתאים קיבוע לשיניים העליונות, ובמידה ולא ניתן יש לבחור מכשיר אחר שישמור על השיניים במקומן.
האם יש סיכונים ביישור שיניים למבוגרים? "למרות שמדובר בטיפול נפוץ בקרב ילדים, גם בטיפול כזה יכולים להיות סיכונים. שיניים של אדם מבוגר כבר עברו בדרך-כלל טיפולים כאלה ואחרים, ולכן קיימת סכנה של פגיעה בכתרים או בשחזורי שיניים, שעלולים להישבר או להיסדק כתוצאה מהלחץ המופעל עליהם בטיפול. זו הסיבה, שאדם מבוגר צריך להתייעץ עם מומחה לשיקום הפה לפני שהוא מתחיל בטיפול אורתודנטי" אומר קוכמן ומוסיף כי בקרב רופאי השיניים קיימת תמימות דעים, כי הצלחת הטיפול בקרב מבוגרים מובטחת כמעט לחלוטין, אולם הטיפול עלול להימשך זמן ארוך יותר מאשר אצל ילדים. בעוד זמן הטיפול הממוצע אצל ילדים הוא כשנה, אצל מבוגרים תימשך תקופת הטיפול כשנה וחצי בממוצע. לדברי ד"ר קוכמן חלק מהמבוגרים ייתקלו בקשיי הסתגלות : "מהניסיון שלי, ילדים מתרגלים לעצם הזר שאנחנו מדביקים להם על השיניים בתוך ארבעה ימים בממוצע, בעוד למבוגרים זה ייקח לפעמים שבועיים".
להסוות את ה"גשר"
בעוד טיפולי יישור שיניים לילדים הפכו כבר מזמן לנורמה, "גשר" אצל אדם מבוגר הוא עדיין מראה שלוכד תשומת לב. מכיוון שכך, מציעים הרופאים למבוגרים טכניקות טיפול מיוחדות, שהן גם יקרות יותר, שעוזרות להסוואת הטיפול. מלבד "קוביות" מוכספות ניתן לבצע כיום טיפולי יישור שיניים בטכניקות הבאות:
סמכים שקופים: צורתם כשל קוביות מוכספות, אולם הם עשויים מפלסטיק שקוף או מחרסינה שצבעה כצבע השן, והוא בולט פחות. הסמכים אסתטיים יותר ועשויים מחומר שקוף. קיימים סמכים שקופים מחומרים פלסטיים או קרמיים (חרסינה) עלות הטיפול יקרה מעט יותר מהטיפול בסמכים מתכתיים רגילים.
INVISALIGN אינויזיליין: קשתיות שקופות המכסות את השיניים בצורה כמעט בלתי נראית. שיטות חדשנית ליישור שיניים ללא סמכים וללא מתכת כלל.יישור שיניים בשיטה זו מתבצע באמצעות סדרה של פלטות שקופות נשלפות העוטפות את השיניים.כל סט מורכב בפה כשבועיים.הפלטות ניתנות להורדה אך יש להרכיבן 20 שעות ולהורידן אך ורק לצורך אכילה ,שתייה וצחצוח שיניים.עם כל סדרה השיניים זזות עוד קצת שבוע אחר שבוע עד למצב הרצוי שנקבע על ידי האורתודונט.
סמכים לינגואליים (גשר פנימי): הדבקת הקוביות, ומתיחת קשתות המתכת ביניהן נעשית בצד האחורי של השיניים. המתבונן בשיניים יתקשה להבחין בטיפול. הסמכים כאמור מודבקים בצד הפנימי של השיניים במקום בחזית. לטיפול הנ"ל נדרשת תקופת הסתגלות ממושכת מעט יותר מהרגיל. תחילה יתכנו שיבושים קלים בהגיית אותיות וכן אי נוחות ללשון וקשיים קלים בלעיסה אך, הדבר חולף תוך מספר ימים והלשון מוצאת שוב את מקומה.משך הטיפול זהה לזה שבסמכים רגילים בתלות בבעיה האורתודונטית.עלות הטיפול יקרה יותר מהטיפול הרגיל עקב הזמן הממושך הנדרש בכל פגישה, השקעה רבה יותר בעלות המכשיר ובהכנה המעבדתית שלו לכל מתרפא באופן אינדיבידואלי. הטיפול דורש הכשרה מיוחדת של האורתודונט וניסיון רב.
מה שחשוב שתדעו הוא כי לא כל צורת טיפול מתאימה לכל מטופל. יש כאלה שמוכנים לשלם את הסכומים הגבוהים, אבל הטיפול באמצעים המסווים' לא מתאים להם. בכל מקרה, חשוב לכל אדם לבדוק מה מציע השוק, ואחר-כך לבדוק מה מתאים לו.
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם