חרדה דנטלית: אתם לא לבד, יש מה לעשות
האם אתם חוששים ללכת לרופא שיניים – ודוחים בכל פעם את התור? אתם אל לבד: מדובר בחרדה דנטלית, שרבים סובלים ממנה. דחיית הטיפול עלולה לגרום לסיבוכים דנטליים. 8 טיפים להתגברות על החרדה
האם אתם סובלים מחרדה דנטלית? אתם ממש לא לבד: עבור אנשים רבים, מבוגרים וילדים, עצם המחשבה על ביקור אצל רופא שיניים או אפילו אצל השיננית, מעוררת בעתה של ממש, עד כדי כך שלעיתים היא גורמת להימנעות מקבלת טיפול נחוץ, שהזנחתו עלולה להחמיר את הבעיה. מה עושים? הנה מספר טיפים שיסייעו לכם להתגבר (או לפחות להפחית מעט) את מפלס החרדה, לפני הביקור במרפאת השיניים.
מה גורם לחרדה דנטלית?
חרדה דנטלית היא סוג של פחד מושרש, העלול להתקבע במוח מסיבות שונות, ובהן למשל:
- "טראומת ילדות" כתוצאה מחוויית ביקור לא נעימה אצל רופא שיניים בילדות;
- זיכרון של חוויה כואבת מביקור אצל רופא השיניים;
- סיפור של אדם קרוב על ביקור לא נעים במרפאה ו/או על כאב לאחר טיפול שיניים;
- חשש מפני אובדן שליטה ו/או קושי לבטוח באופן טוטלי ברופא השיניים;
- חשש מפני המחשבה על הכאב או על זריקת ההרדמה וכו'.
במצבים כאלה, בדומה לפחדים אחרים (כגון: חרדת טיסה), המוח "מקטלג" את רופא השיניים כ"מצב סכנה" וגורם למטופל להירתע מכל מה שקשור בכך, עוד לפני המפגש עם ה"סכנה" (כלומר, עוד לפני הטיפול עצמו). כך, למשל: עבור מטופלים מסוימים, עלולה החרדה להתגבר בעקבות הריח של מרפאת השיניים; ואילו אצל אחרים מספיקה רק המחשבה.
מדוע חיוני להתגבר על החרדה הדנטלית?
מבחינה פסיכולוגית, תפקידו של הפחד להגן עלינו מפני סכנות ולגרום לנו להימנע מהסכנות. עם זאת, כשמדובר בחרדה דנטלית, ההימנעות מהביקור אצל רופא השיניים עלולה דווקא להחמיר את הבעיה הדנטלית ולהחריף את החרדה.
כך, למשל: הימנעות מסתימת חור בשן בשל חרדה, עלולה להוביל לכך שהחור ה"פשוט" יחמיר ויהפוך לבעיה שמצריכה טיפול שורש. כך, במקרה זה, המטופל יחוש יותר כאב שיניים, הכאב יגרום לו לחשוש עוד יותר מהביקור אצל רופא השיניים וטיפול השיניים עצמו יהיה מורכב יותר…
מעבר לכך, גם אם המטופל יגיע לרופא השיניים למרות החרדה, הוא יהיה מתוח מאוד וחסר נינוחות במהלך הטיפול, מה שעלול לחזק אצלו את החוויה הלא נעימה המושרשת אצלו, וכך להעצים את אותה חרדה.
טיפים להפחתת חרדה דנטלית
- בחירת הרופא: כיום, קיימת מודעות רבה לחרדה דנטלית. רוב רופאי השיניים מתייחסים לכך ברצינות ומשקיעים מחשבה רבה, כדי להקל על המטופלים, כך שאין צורך "להתבייש". כדאי מאוד לשתף את הרופא בחששות שלכם/ של הילדים שלכם. חשוב במיוחד לבחור רופא בעל מודעות, גישה חיובית, רגישות וסבלנות. מומלץ לעשות זאת על סמך המלצות של אנשים שהתגברו על החרדה.
- שימו לב לגישה של הצוות: השיתוף בחששות שלכם יאפשר לכם לבחון את הגישה של הצוות ושל רופא השיניים. הסבלנות, הרגישות והיחס שתקבלו, ישפיעו משמעותית על החוויה שלכם, גם לפני הטיפול וגם במהלכו.
- תנו לעצמכם זמן: מחקרים פסיכולוגיים מוכיחים שהתמודדות הדרגתית עם הפחד היא אחת הדרכים היעילות ביותר להתמודד עם הפחד. לכן, כדי להתגבר על החרדה הדנטלית, בצעו גם את התהליך הזה בהדרגה. בשלב הראשון, קבעו תור למרפאת השיניים לפגישה היכרות ולבדיקה כללית בלבד, ללא ביצוע טיפול. בשלב הבא, הגיעו לניקוי שיננית – תהליך שעלול להיות מעט לא נעים, אך אינו כואב, ובהחלט עשוי לסייע לכם לבנות מערכת יחסים יותר חיובית עם הצוות והמרפאה. רק בהמשך, כשאתם סומכים יותר על עצמכם ועל הצוות, קבעו תור לטיפול.
- הקפידו על ביקורות תכופות אצל רופא השיניים: בהמשך ישיר לטיפ הקודם, ככל שתבקרו יותר אצל רופא השיניים, כך ירד סף החרדה שלכם: גם כתוצאה מאותה התמודדות הדרגתית, וגם מכיוון שביקור תכוף יאפשר לרופא השיניים לטפל בבעיות הדנטליות בעודן קטנות, וכך למנוע את החמרת המצב, שתאלץ לנקוט טיפולים כואבים ומסובכים יותר.
- אל תתביישו לבקש הסברים מפורטים: מחקרים מוכיחים שידע מפחית חרדה. הדבר נכון כמובן גם לגבי חרדה דנטלית. לכן, אל תתביישו לבקש הסברים מפורטים בנוגע לטיפול. ודאו שהצוות סבלני דיו, כדי להקדיש לכם את הזמן הדרוש להסברים, לפני הטיפול ובמהלכו. רופא שיניים טוב, שמודע לחששות שלכם, יסביר לכם בפירוט את כל התהליך עוד לפני שתתחילו בו. במהלך הטיפול, הרופא עצמו ישתף אתכם "שלב אחרי שלב" ויבצע את הפעולות השונות רק לאחר הסכמתכם.
- השתדלו להימנע מ"סיפורי אימה": כאמור, חרדה דנטלית רווחת בקרב אנשים רבים. לכן, כדאי להימנע מקריאה על חוויות לא נעימות ו/או מסיפורים "מפחידים" של אנשים קרובים אליכם. נסו להתמקד בחוויות טובות של אחרים ולקבל מידע ממקור מקצועי.
- שקלו אפשרויות הרדמה שונות: קיימות כיום שיטות הרדמה רבות ושונות: החל מגז צחוק, דרך סדציה (טשטוש) ועד הרדמה מלאה, כך שכדאי לכם להיוועץ עם הרופא, כדי למצוא את ההרדמה הנכונה ביותר עבורכם. במרפאות השיניים המתקדמות אף עושים שימוש ב"הרדמה ממוחשבת", המאפשרת פיזור איטי והדרגתי יותר של חומר ההרדמה, כדי שהפעולה לא תהיה מלווה בכאב.
- קחו הפסקה במהלך הטיפול: אם במהלך הטיפול אתם מרגישים שהפחד משתלט עליכם והופך לבלתי נסבל, בקשו מהרופא לקחת הפסקה קצרה כדי להירגע. צוות סבלני ומיומן יעצור את הטיפול, יזכיר לכם שהכול בסדר ויעשה הכל כדי לסייע לכם להירגע.
לסיכום: חרדה דנטלית היא תופעה שכיחה מאוד, כך שלא צריך "להתבייש" בה. להפך. כדאי מאוד לשתף את רופא השיניים בחששות שלכם או של ילדכם, ולאפשר לרופא לסייע לכם להתגבר על החרדה, שלב אחרי שלב.
ד"ר אבי בביוב הוא רופא שיניים בעל ניסיון רב בטיפולי שיקום הפה ואסתטיקה דנטלית. מוזמנים לבקר באתר
אילוסטרציה: ויקה גורשטיין