כששורת מוצרי טיפוח על המדף מוגדרים אקולוגיים הצרכן הסופי לא תמיד יודע להבחין מהו מוצר אקולוגי "אמיתי", האם כל מוצר שכתוב על האריזה שלו ידידותי לסביבה הוא אכן ידידותי? האם כל מוצר טבעי הוא אקולוגי? ואיך בכלל ניתן להפחית את הפגיעה בכדור?
| שרונה רומנו לזר |
הצרכן הישראלי למד כבר להכיר את ערכי המוצרים האקולוגיים ומעוניין לרכוש מוצרים ידידותיים לסביבה ואף לשלם קצת יותר עליהם. אך דווקא בגלל שהמוצרים "הידידותיים לסביבה" הפכו לטרנד שיווקי הצרכן צריך להיות ער לזה ולהבין את המשמעויות ולהיזהר לא ליפול במונחים שחברות משווקות.
אז אלו כלים עומדים לרשות הצרכן כדי לזהות מוצרים שבאמת עונים להגדרה "מוצר אקולוגי"? איך בחיים המודרניים נצליח לשמור על הסביבה, ולבחור ולהשתמש במוצרים הנכונים ולתרום את חלקינו לדורות הבאים?
אין פיקוח
בניגוד לתחומים אחרים, כמו טקסטיל שרשומים רכיבי הבד או מזון שרשומים הרכיבים ואפילו טבלת הערכים התזונתיים, כיום בישראל – אין רגולציה מסודרת לסימון מוצרי צריכה לסימון מוצר אקולוגי/ ידידותי לסביבה. לכן, ניתן למצוא על המדפים בסופר מוצרים שמתהדרים על אריזת הניילון שלהם בכך שהם אקולוגיים "ירוקים" וידידותיים לסביבה וכצרכנים אנחנו לא באמת יודעים עד כמה הם אקולוגיים או שמדובר ב"גרין ווש". אז איך אני יודעת מה לבחור כשאני מול המדפים העמוסים בסופר?
כדי להבין מהו מוצר אקולוגי צריך לבחון את מחזור חיי המוצר, החל מחומר הגלם ממנו הוא עשוי, דרך השינוע, תהליך הייצור, השימוש והתוצרים שנפלטים לכדור הארץ בעת השימוש עד שלב הסופי בו מסתיים השימוש וצריך לזרוק לאשפה, לקומפוסט או למיחזור.
כללי אצבע
חומר גלם – ככל שקל להפיק/לייצר אותו והזיהום בייצורו נמוך זה עדיף – לדוגמא, כותנה עדיפה על חומר סינתטי המיוצר מתוצרי נפט.
שינוע – ככל שהמוצר מיוצר LOCALY בישראל, הרי שהשינוע יהיה קטן יותר וההשפעה השלילית על הסביבה נמוכה יותר.
תהליך הייצור – ככל שתהליך הייצור ידידותי לסביבה ואינו מזהם, הוא עדיף. לדוגמא, מפעל המשתמש באנרגיה ירוקה או תהליך ייצור שאינו מפיץ רעלים לסביבה ולעובדים במפעל.
שימוש – ככל שהשימוש במוצר יעיל יותר לדוג' מבחינה אנרגטית כמו מוצרי חשמל בדירוג AA עדיף.
וכמובן שימוש לטווח הארוך כמו מוצרים רב פעמיים ואיכותיים שיחזיקו לשנים רבות.
פסולת – ככל שהפסולת קטנה יותר לדוג' מוצר ללא אריזה ומוצר שבסוף השימוש ניתן להשליך לקומפוסט ולא להטמנה – עדיף. ככל שניתן לעשות בפסולת שימוש חוזר – עדיף.
מתוך כך, ניתן להבין כי בחינה של מוצר אקולוגי היא מורכבת ולא בהכרח כל היבט של מחזור חיי המוצר יהיה "ידידותי לסביבה" ואנו כצרכנים צריכים להתעניין, לבחון את המוצר לשאול שאלות, לתמוך בחברות שהאג'נדה שלהם סביבתית והם עומדים מאחורי הכוונה האמיתית להטיב עם הסביבה.
באופן מדיד, מוצר אקולוגי הוא מוצר שפליטת הפחמן שלו נמוכה כך שטביעת הרגל האקולוגית נמוכה.
ניתן לקבל מדד מספרי לטביעת הרגל האקולוגית בניתוח מחזור חיי המוצר ומדידת סה"כ פליטות פחמן דו חמצני של המוצר. בצורה כזו ניתן להשוות בין מוצרים ולקבל החלטת רכישה מושכלת.
כיום, המידע הזה זמין רק בטיסות – ניתן לראות את כמות ק"ג פחמן דו-חמצני נפלט בכל טיסה ולרכוש טיסה פחות מזהמת.
עד שמידע זה יהיה זמין לכל מוצר בסופר, נצטרך להשקיע בהתעניינות במוצרים. אנחנו קוראים לזה "מיינדפולנס של מוצרים".
שרונה רומנו לזר – יועצת מוסמכת לסביבה וקיימות, בעלת חברת אורגניקזון
אילוסטרציה: Freepik