כ-80% מהאוכלוסייה סובלים מתופעת האקנה (פצעי בגרות), לרוב בשלב של גיל ההתבגרות, אך יש הסובלים מכך גם בגיל מאוחר יותר. אז מה אפשר לעשות?
ניר אופיר
האקנה היא מחלה דלקתית כרונית של בלוטות החלב וזקיקי השערות, הבאה לידי ביטוי בתפרחת רב צורתית ובהופעת פצעונים על העור. למעלה מ-80% מהאוכלוסייה סובלים מהתופעה, לרוב בשלב של גיל ההתבגרות. במקרים מסוימים היא עלולה להופיע כבר בגיל 9, וגם בקרב מבוגרים יותר בגילאי 35 ו-40 (ע"ש רוזיצאה). ישנם מקרים נדירים שבהם האקנה עלולה להופיע גם בתינוקות.
לדברי ענת בקר, קוסמטיקאית פרא רפואית ב"ברבור" המרכז לקוסמטיקה מדעית, דיזנגוף סנטר: "חומרת התופעה שונה מאדם לאדם ומשתנה עם הגיל. הסיבה העיקרית להופעת האקנה היא פעילות יתר וחסימת בלוטות החלב הקיימות בעור מהלידה – כאשר בלוטת חלב צינורית מייצרת כמות גדולה של חלב (Sebum) ובמקביל נסתמות צינוריות החלב נוצרים קומדונים (ראשים שחורים). נטייה זו היא גנטית ביסודה".
יש הטוענים שתקופת גיל ההתבגרות היא תקופה לא פשוטה, מדובר בשלב בו מתחילים הלחצים: תקופת מבחני הבגרות האינטנסיבית ומאוחר יותר הגיוס לצה"ל. אין ספק כי מדובר בשלב שבו המתבגרים לומדים לקבל אחריות על חייהם, שלב בו הם צריכים להתחיל לקבל החלטות, שלחלקן בוודאי תהיה השפעה על חיים שלמים. לעומת זאת יש הטוענים שזאת התקופה היפה ביותר בחיים. תקופה בה המתבגר מתבשל עם הרעיון שבקרוב יעזוב את הבית, יכיר את העולם באופן עצמאי, עם כל הטעויות וכל ההצלחות שכרוכות בכך. לדברי אורית בוברוב, מנהלת הדרכה במותג הפרא קוסמטי "קארט" "פצעי האקנה, או כפי שנוהגים בני הנוער לכנותם "פצעי בגרות", ידועים גם בשמם חזזית מצויה או סתם "חצ'קונים" בשפת הסלנג, לדבריה התופעה היא בעצם "מחלה בריאה": הנער או הנערה הנגועים באקנה יחלימו בסופו של דבר, אך הצלקות הרגשיות שתותיר המחלה והצלקות האמיתיות על פני העור לא יחלימו במהרה. עקב כך חשוב ומומלץ לטפל באקנה כבר בשלביה הראשונים".
המתח הרב האופייני לגיל ההתבגרות משפיע גם פיזית. פצעי האקנה, המוכרים לנו כפצעי בגרות, מופיעים לא פעם כתוצאה ממתחים רבים והפצעים הם אחת הדוגמאות הטובות לשינויים שחלים עלינו בגיל ההתבגרות. מדובר בשינוי פיזי, אשר מופיע בפנים, ויכול להשפיע באופן קשה על חיי החברה של הנער או הנערה, ובכך להשפיע על החיים בכלל.
"פצעי אקנה, אינם תופעה קלה או נעימה ולמרות שהם יכולים לעבור מהר יחסית, או להיות קלים לטיפול, הנוכחות שלהם עלולה לגרום למבוכה, ובכך לפגוע בכל אורח החיים של הצעירים" אומרת בוברוב ומוסיפה: "יש שיאמרו שזו ההוכחה לעובדה שתקופת ההתבגרות, היא תקופה קשה, אחרים כמובן יטענו שזאת דווקא ההוכחה לעובדה שמדובר בתקופה יפה, אחרי הכול, לראשונה מתמודדים המתבגרים, בעצמם עם מצב לא פשוט ובכך מתחשלים לקראת העתיד. הכול כמובן שאלה של השקפה".
"תופעת האקנה – הידועה בשמה "פצעי בגרות" – היא מחלת העור שכיחה ביותר. מעל 80% מהאוכלוסייה סובלים מאקנה במהלך חייהם" מוסרת גלי פלינטוב, קוסמטיקאית והמדריכה ראשית בחב' הקוסמטיקה "כריסטינה" ומוסיפה: "המחלה מופיעה בתחילת גיל ההתבגרות, ובד"כ דועכת מעצמה עד גיל 25-23. מקורם של "פצעי הבגרות" המופיעים על העור הוא בפעילות לא תקינה של בלוטות החלב המצויות בזקיקי השערות וצפיפותן רבה ביותר באזור הפנים והגב".
"בתקופת ההתבגרות מגבירות בלוטות החלב את הפרשתן" אומרת סורינה הרשקוביץ, הכימאית הראשית בחברת"חלאבין" ומוסיפה "זאת כנראה עקב שינויים הורמונאליים הכרוכים בהתבגרות המינית. ההפרשה המוגברת, בשילוב תאי העור המתים חוסמת את זקיק השערה ונוצר בו כעין "פקק" כהה של חלב מוצק למחצה- אכמומית (שחורים). אם החלב המופרש רב, נגרמת דלקת מקומית קטנה הנראית כחטט אדום ולפעמים מתרבים בו חיידקים והוא נמלא מוגלה. עם הזמן החטט נרפא בהדרגה אך הוא עלול להשאיר צלקת, בעיקר אם מגרדים אותו או "סוחטים" אותו".
בדרך כלל המחלה איננה כרוכה בהפרעות קשות וברוב המקרים האכמומית והחטטים נעלמים לאחר תקופת ההתבגרות.
כמה עובדות על החצ'קונים
• כמעט 100% סובלים או סבלו בעבר מאקנה- לעיתים מעט ולתקופות קצרות, אך אין כמעט מישהו שלא סבל מהתופעה.
• 3 מתוך 4 בני נוער עלולים לסבול מאקנה.
• רק 40% מבני הנוער פונים לטיפול. בעוד כ- 60% בוחרים להסתובב עם עור פנים מזוהם ולא אסתטי.
• לפצעי הבגרות השפעה חברתית מדאיגה: בני נוער הסובלים מאקנה נמנעים מלהימצא בחברה, נצפית ירידה משמעותית בערך העצמי שלהם, ירידה בביטחון העצמי, דימוי גוף נמוך, הפצעים גורמים לא אחת למבוכה ולתחושת דיכאון, כעס ותסכול.
כיצד נוצרים פצעי האקנה?
לדברי הרשוקביץ: האקנה היא דלקת כרונית של בלוטות החלב וזקיק השערה. בעור תקין בלוטות החלב נפתחות לתוך זקיקי השערות ומפרישות חלב דרך הנקבוביות אל פני העור. החלב משמש כחומר סיכה לעור ולשיער ומעניק להם גמישות והגנה. בגיל ההתבגרות, בתגובה לאנדרוגנים (הורמונים זכריים) ישנה הפרשת יתר של חלב בתוך בלוטת השומן. חלב זה מורכב משומנים, שברי תאים וחיידקים הנקראים P. ACNES. לעתים התהליך מלווה בהצרת הצינורית של זקיק השערה. תחילת התהליך של היווצרות פצעון היא התקנות של פקקי חלב בתעלות זקיקי השערות. בסביבה שומנית זאת חיידקי האקנה "פורחים". הם גורמים לפירוק החלב לחומצות שומן חופשיות ולדלקת סביב זקיק השערה, עם יצירת מוגלות שטחיות או עמוקות. מחקרים אחרונים מראים, כי הגורם העיקרי לדלקת ולאקנה איננו בהכרח כמות ההורמונים שהופרשה, אלא רגישות יתר של בלוטות החלב בחולה הספציפי להורמונים אלה (שהופרשו ברמה תקינה). כלומר, הגורם התורשתי הוא בעל משקל רב. זקיקי שערה של בלוטת חֵלֵב פרוסים ברוב אזורי העור בגוף, אך צפיפותן הגבוהה ביותר היא באזור הפנים, חזה עליון וגב עליון.
דלקת בבלוטות חלב יכולה להופיע בצורות שונות
ראש לבן (קומודון סגור): בליטה קטנה לבנה מתחת לעור. זהו פקק שומני היוצא מבלוטת החלב ו"כלוא" מתחת לעור. בבוא הזמן השומן הלכוד ישפך לתוך רקמת העור מסביב ויגרום לדלקת.
ראש שחור (קומודון פתוח): זהו גם פקק שומני היוצא מבלוטת החלב אך הוא נמצא על פני העור, כאשר בא במגע עם האוויר, מתחמצן והופך לשחור. (זהו אינו לכלוך שגורם לצבע השחור אלא החמצון).
"פצעון/פפולה": בליטה קטנה אדומה ודלקתית המופיעה כתגובת הגנה של הגוף לשומן שנשפך לרקמת העור.
"פצעון מוגלתי/פוסטולה": פצעון שמכיל נוזל מוגלתי, מופיע כבליטה קטנה. הפצעון הופך למוגלתי בגלל חיידקים הנמצאים על פני העור ומזהמים את הפצע.
"ציסטה": בליטה גדולה אדומה הנמצאת מתחת לפני העור וגורמת לכאב. ציסטה נוצרת כאשר נקבובית נסתמת לחלוטין והחלב שנאגר בבלוטה אינו יכול להשתחרר החוצה. החלב המצטבר נשפך לרקמות מסביב וגורם לדלקת עמוקה, אשר עלולה להותיר צלקת לאחר הריפוי.
מה גורם להחמרת האקנה?
בוברוב משיבה:
זיעה: הזיעה המצטברת על פני העור מחמירה את החסימה של הנקבוביות המפרישות בלוטות החלב. בנוסף, בטמפרטורות גבוהות גובר קצב ייצור החלב בנקבוביות העור, אצל העוסקים בפעילות גופנית ניתן לראות את הנגעים בעיקר בגב, בחזה, בעכוז ובירכיים ופחות בפנים.
תזונה: רוב הרופאים אינם מקשרים בין אקנה לתזונה. אולם, התגובה למוצרי מזון שונה מאדם לאדם. ההנחה הרווחת, כי מאכלים כגון שוקולד, אגוזים, גבינה צהובה, מטוגנים וכד` עלולים להחמיר אקנה, לא הוכחה, אך עדיין מומלץ להימנע מסוגי המזון הבאים: אוכל שומני (בעיקר ממקור חלב), פיצוחים, ואוכל חריף (המשפיע על חלק מהאנשים).
קוסמטיקה: שימוש במוצרי קוסמטיקה אשר אינם "ידידותיים לאקנה" יכול לגרום להתפרצות אקנה או להחמרתו, לדוגמא מוצרים כמו משחות וקרמים, סומק, שפתון, צלליות עיניים, קרם לחות וקרם הגנה מהשמש, מייק-אפ, ג`ל לשיער ועוד. יש להיזהר במיוחד ממוצרים המכילים לנולין, וזלין, שמנים צמחיים וחומצה אולאולית.
טיפול בעור: שפשוף הפנים, "חיטוט" והתעסקות מיותרת בפצעים ורחיצה מוגזמת של עור הפנים.
חשיפה לשמש: השמש היא אחד האויבים של עור שמן/ עם אקנה, אם לא הגורם העיקרי והמשפיע אפילו לפני אוכל וניקוי פנים. השמש מזרזת את ייצור הסבום, גורמת להאצה והעור הופך שומני יותר ומופיעים יותר פצעים. גם אם נדמה לאחר שחיפה לשמש שישנה הרגשה של שיפור והפצעים כאילו מתייבשים, לא כך הדבר. בפועל החשיפה לשמש סותמת את הנקבובית וכמה ימים/ שבועות לאחר מכן המצב מחמיר.
מתח נפשי: מתח נפשי יכול להחריף את האקנה בעיקר בקרב נשים צעירות.
גלולות: גלולות למניעת הריון המכילות מעט אסטרוגן ויותר פרוגסטרון. בד בבד, גם הפסקת נטילת גלולות למניעת הריון עלולה להשפיע ולהחמיר את האקנה.
מחזור חודשי: בשל שינויים הורמונאליים והשפעת ההורמונים על בלוטות החלב.
כיצד ניתן לטפל?
לדברי הרשקוביץ הטיפול באקנה נחלק בין טיפולים חיצוניים לבין נטילת תרופות דרך הפה. סוג הטיפול קשור בגורם להופעת האקנה. בנות שנוטלות גלולות נגד הריון יכולות להשתמש בגלולות שמכילות אסטרוגן במינון גבוה נוגדי אנדרוגן. במקרה כזה יש צורך במעקב מסודר שכולל מעקב לחץ דם, תפקודי כבד ושומנים בדם. סוג הטיפול נקבע לא רק בהתאם לחומרה, אלא גם בהתאם לאופן פיזור הפצעים. אם יש פצעים על הגב תתקשו למרוח אותם במשחה ולכן מומלץ להעדיף לבלוע כדורים גם אם יש נטייה להצטלקות של הגוף מעדיפים הרופאים לרשום תרופות. לשחרר פקקי החלב ניתן נגזרות של ויטמין A דוגמת חומצה רטינואית או אדפרין וכן חומצה סליצילית בתמיסה או במגבונים לניגוב הפנים ישנם תכשירים למריחה שמשפיעים על החיידקים שגורמים ויש תכשירים שפועלים גם נגד פקקי חלב וגם נגד קומדונים. עוד הוסיפה בעניין זה שמחה דגן עזריאל נטרופטית N.D מחברת 'מורז צמחי מרפא' כי השילוב של תמצית צמח הפוליגונום המופלא עם קומפלקס מינרלים טבעיים (BIOSULFUR) תייבש את העור השומני, ותביא לשיקום מהיר של העור, ובכך, לדבריה הטיפול במוצרים מועשרי פוליגונום יקטין את הסיכוי להשארת צלקות ויתרום לחידוש התאים הפגועים והחזרת המראה החלק לעור הפנים.
לאקנה מודלקת יותר או מתמשכת יש צורך בתרופה דרך הפה. זו יכולה להיות אנטיביוטיקה. התכשירים האנטיביוטיים פועלים נגד החיידקים ומהווים טיפול יעיל מאוד לפצעים מודלקים תופעות הלוואי העיקריות האפשריות הן הפרעות בפעילות המעיים או הופעה של פטרת נרתיק. בגיל מבוגר האקנה עקשנית ולא מגיבה כמעט לשום טיפול.
1. לא לגעת עם הידיים על עור הפנים- לא לחטט, לא לפתוח ולא לנסות לטפל לבד בחצ'קונים.
2. חשוב להשתדל להרים את השיער מעל עור הפנים (בעיקר בעונת הקיץ כשחם) ולהקפיד על חפיפה יומית.
3. להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה בפירות וירקות וכן על שתיית מים מרובה.
4. להפחית בצריכת מזונות מטוגנים, מתובלים ושומניים.
5. להקפיד על ניקוי דו יומי של העור בתכשירים ייעודים לטיפול בתופעה.
6. ללכת לקוסמטיקאית מומחית לביקורת תקופתית.
טיפים לטיפול בפצעי בגרות
1. מומלץ לא לרחוץ פנים יותר מפעמיים ביום.
2. יש להשתמש בסבון עדין שאיננו מייבש את העור. ישנם סבונים שהם דטרגנטים סינטטיים המכילים פחות מ-10% סבון, ועם PH שבין 5.5-7 (חומציות העור שלנו נעה סביב 5.5). זאת לעומת סבונים "אמיתיים" שהם בסיסיים, עם PH של 9-10. הסבונים הרגילים, הבסיסיים, גורמים ליובש וגירוי של העור. יובש וגירוי העור עלולים להחמיר את מצב האקנה. גם הסרת איפור מומלץ לעשות בעדינות, ועם מסיר איפור עדין.
3. כדאי להימנע משטיפת פנים במים חמים (מחמיר אקנה). יש להשתמש במטלית נקייה לכל ניגוב של הפנים.
4. כדאי להימנע משימוש בקרמים שומניים לעור הפנים/ גוף ולשיער. אם קיימת החרפה במצב האקנה לאחר שימוש במוצר, החליפו את המוצר.
5. יש להימנע מ"חיטוט" בפנים בניסיון להוציא את הקומדונים או את המוגלה שהצטברה בפצעים. זה יוצר צלקות, ועלול להחמיר את האקנה.
6. כדאי לחפוף מדי יום את השיער- פעולה זו מפחיתה את רמת השומן בשיער ועל פני הקרקפת.
7. ניתן להשתמש בתכשירים המקלפים את הנקבובית המכילים מרכיבים כגון חומצה סליצילית. זו משפרת את מעבר השומן בתוך הנקבובית והחוצה ממנה אל שטח פני העור.
8. ניתן לספוג עודפי שומן על עור הפנים באמצעות מסיכות על בסיס חמר (יש לבדוק אם הן מכילות חומרים מגרים העלולים להחמיר אקנה). בנוסף, ניתן לספוח עודפי שומן ולשלוט חלקית על רמת שומניות העור באמצעות חלב-מגנזיה. זהו מגנזיום הידרוקסיד נוזלי, שסופג שמן, אפשר להשתמש בו כמסכת פנים, בתכיפות שתלויה בסוג העור – יומיום עד אחת לשבוע.
צילומי אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
פרסם כאן מודעת לוח חינם!