תחום תעשיית היופי – שיער, קוסמטיקה, ציפורניים, איפור – משלב עבודה ממושכת בעמידה או בישיבה, תוך מתן שירות אינטנסיבי.
איך להקל על הלחץ?
טלי בר-און
תחום תעשיית היופי משלב עבודה ממושכת בעלת אופי פיזי – בעמידה או בישיבה, תוך מתן שירות אינטנסיבי, ללקוח/ה.
ניתן לראות את הקוסמטיקאית רכונה על פני הלקוחה, מניקוריסטית מתכופפת אל עבר הרגליים והספרים, חלקם עובדים בעמידה וחלקם בישיבה על כיסאות מתכווננים.
גורמי הסיכון המאפיינים תחומי עיסוק אילה, הינם עומסים קבועים בעיקר באזור הצוואר, חגורת הכתפיים, שכמות וזרועות, הנובעים מעבודה המבוססת על יציבה אחתממושכת לאורך זמן, בתנוחה לקויה, תוך הפעלת כוח ולחץ על מבנה הגוף.
תגובת הגוף לגורמי הסיכון ביציבה הלקויה – אם בישיבה או עמידה, הינן פגיעות קטנות בשלד, בשרירים, ברצועות ובגידים, המצטברות עם הזמן. הפגיעות הקטנות לא מורגשות בהתחלה, אך לכשהן מצטברות התוצאה היא כאבי מפרקים, כתפיים, כפות ידיים, גב תחתון וברכיים כרוניים המשתקים מפעילות.
להלן מספר המלצות המחולקות לתחומי ההתמחות השונים, לאבחון ומניעת טעויות נפוצות ביציבה ובישיבה בעבודה, העלולים לייצר נזקים ופגיעה פיזית, לאורך זמן:
ראשית בדקו האם המשימה מתאימה לביצוע בישיבה או בעמידה. פעולות שנעשות בישיבה – מאופיינות בצורך בדיוק, בתנועות עדינות ובטווח תנועה קטן יחסית.
תנועות שמתאימות לעבודה בעמידה הן תנועות שדורשות הפעלת כוח או תנועות רחבות וגדולות, המאופיינות גם בגישה למקומות רחוקים מהגוף.
הקוסמטיקאית, רכונה על מיטת הטיפולים לאורך זמן ועובדת בעוצמה עם ידיה.
במידה והפעולה מתבצעת למול מיטת הטיפולים היא בעלת תנועות רחבות (הסרות שיער לדוג') ודורשת הפעלת כוח בידיים, מומלץ לבצע אותה בעמידה, כאשר גובה המיטה יהיה כגובה האגן.
במידה והפעולה שנדרשת לבצע היא בישיבה (טיפולי פנים לדוגמה) חשוב לבחור סביבת עבודה ארגונומית – התומכת בצורך גופנו והמתאימה לפעולה ככיסא יציב, בעל רכיבים עמידים לסביבת עבודה בחומרים כימיים, על גלגלים מתכווניים והניתן להתאמה אישית.
ראשית, יש להתאים את מיטת הטיפולים בגובה של בכ-10 ס"מ יותר, מגובה המרפק כאשר את יושבת מולה. בהתאם יש לבחור כיסא ארגונומי – אורטופדי בעל יכולת כיוון והתאמה לפי מבנה גופך. את גובה מושב הכיסא יש לכוון כך שהרגליים תהינה יציבות על הקרקע. על הברכיים להיות בזוית שבין 90 מעלות ל-110 מעלות ביחס לגוף, כך שהמושב לא יפעיל לחץ על האזור שמאחורי הברכיים.
את התאמת הכיסא למבנה גופך וגובהך, תעשה על ידי כיוון מדוייק של גובה וזווית המושב וגובה וזווית גב הכיסא. מקובל להתנסות במספר גבהים עד להתאמה הנכונה והמדויקת ביותר לך.
נסי למקם את המטופלת בגובה שאינו דרש כיפוף או מתיחת יתר של הצוואר. וודאי שבעבודתך לא נוצר עומס על חגורת הכתפיים ולידיים ישנה משענת אם במיטת הטיפולים או בידיות הכיסא – שגם אותן חשוב לכוון בהתאם לפרופורציות גופך. המטרה – הקפדה על יציבה נכונה שתפחית את העומס מהמפרקים.
מניקוריסטית, לרוב רכונה קדימה בעת הטיפול.
על סביבת העבודה להתאים כך שתסייע בהפחתת העומסים מהכתפיים, גב תחתון וברכיים. מומלץ שהמטופל/ת תשב על כיסא מוגבה, אשר ימנע מהמניקוריסטית את הצורך להתכופף. התנוחה המומלצת היא הצבת רגל המטופל/ת בגובה של 10 ס"מ מגובה מרפק אשת המקצוע, על ידי כיוון גובה מושב המטופל/ת והמניקוריסטית גם כן, באופן יחסי.
אופי עבודת הספר היא עמידה וכיפוף ולעיתים גם ישיבה על כיסא גלגלים למול המסתפר/ת. ההמלצה, להיעזר בכיסא נייד (על גלגלים) המאפשר לך להיות ממוקם בגובה הלקוח/ה היושב והמאפשר לבצע פעולות שאינן דורשות הרמת הידיים מעל גובה הכתפיים ומבלי להתכופף קדימה.
חשוב: בצעו הפסקות ומתיחות של המפרקים כל חצי שעה-שעה.
באדיבות חברת יו. אס. אקספורט הישראלית, המשיקה את כיסא"Hammer"