בעיית העור האקנתי, מטרידה אוכלוסייה רבת משתתפים. וכגודל הבעיה, כך גם המידע והילת המיתוסים השגויים. מהן "התרופות של סבתא רבא"?
שולי רודריג
ובכן, הסבתות של "פעם", נהגו קצת לגרוס ואת השאר, למרוח על הפנים. המוטו המאמין היה, שמה שטוב ואולי בריא, יהיה יעיל גם למחלת האקנה. התקופות הללו היו תלות של מגבלות חסכון, אמונה, נוסטלגיה ולעיתים מורשת רבת שורשים. בכתבה זו, העליתי אפשרויות, לעיתים הזויות, לעיתים נכונות, כי הסבתות אכן צדיקות וצודקות תמיד, כשהמטרה שלהן: הקלה והפחתה בתסמיני בעיית גיל ההתבגרות העורית והבעייתית.
חומץ תפוחים מהול במים על פצעים – ישנן נשים אשר טרחו להישבע על מתכון פלאים זה. החומץ- הנ"ל עשוי מתפוחים מותססים עם איכויות משפיעות של מינראליים. הידועות בנגזרות של AHA. חומצה מאלית, חומצה מנדאלית.בקצה המולקולות של שתי הנגזרות, ישנה התאמה להגדרה של החומצה הסליצילית הידועה כמטיבה מבנה החומץ מאופיין, במרכיבים אנטי-פטרייתיים, אנטי-בקטריאלים ואנטי ויראליים. הנ"ל נלחמים בחיידק ה-P- ACNE. דעתי: חיובית, ומאתגרת במיוחד בשימוש בחומץ מהול במים.
טחינה של טבליות 6VB – עם מים, למרוח ולא לשכוח לשטוף.
מיץ לימון- המקביל לחומצה סיטרית ממשפחת ה-AHA, אכן תעקצץ ואולי אף תקטין במעט, חצ'קון עצבני. אך זכרי: רמת ה-PHחומציות של הלימון היא 2, כך שמריחת לימון טהור על עור אקנתי, שבדרך כלל מגורה, גורמת לשיבוש של המעטפת החומצית הטבעית של העור. יתרה מכך: חשיפה לשמש הישראלית היומיומית, עלולה להחריף את הגירוי עד כדי כוויה כימית.
יין לבן- המתכון ההיברידי: לשתות, לבשל, לרסס על הפנים ואולי…יגיע המשיח…יין ישמח לבב אנוש, ולמעט האלכוהול התורם לייבוש העור, אולי נכון לשכר את המתבונן, כדי שבפגישה רומנטית לא יבחין בפני המתבונן. צאי מהאדישות ואנא, פני לאבחון וטיפול אמיתי אצל בעלת מקצוע אמינה ולא "שיכורה".
מלח- הטוען לפילינג "סקרביסטי" יעיל של קומודוניםנקודות שחורות. ובכן המלצתי: נוחי בים המלח, אספי מהמחצבות שעוד נותר בהן מלח… עם מעט שמן זית ועסי במתינות את אזור הפצעים. התחושה תהיה צורבת, מעקצצת ומזיקה.
שמרים- אבולוציה חד-תאית ,בגירסת העוגה המושלמת.למרוח על הפנים או להונות את "הטעים" בגוף. או אולי לנתב את עוגת השמרים על הפנים. אבל, כשהסבתא מכריחה, גם אותי וודאי יש "הנאה" ואין טענה… לאכול מהעוגה הטעימה ולמרות המצוקה. אחת הסיבות הידועות לנראות פצעי האקנה, הם העוגה וחסכים תזונתיים כאלה ואחרים. אחד מהם: חוסר בוויטמין B. במקרה זה, ורק אז, אכילת שמרים עשויה לעזור (בעזרת ליווי מקצועי) ישנם מצבים של רגישויות ואלרגיה לשמרים, או איסור מוחלט ולא רק במצבי אקנה. ושמרים על הפנים?
MILD-TIPS: התואנה להטבה בדלקת עור, בקומודונים ובספיחת שומן עודף, תהיה לאחר כ-30 דק' ואז, ניתן להכניס את העור "לתפיחה" נוספת.
סוכר- ישנה תאוריה שאינה משמינה, כי כדי להונות את הגוף ממטעמי הסוכר, אפשר לגרגרו על עור הפנים. ובכן, הגרגרים הנ"ל גסים, עבים, דביקים ובסינרגיה כימית עם מרכיבי העור השמן האקנתי עלולים להיווצר לקרעים וסדקים בעור הרגיש במיוחד. פילינג סוכר עלול, לבצע קילוף פוגעני ואף להזדקנות ולחבלה בכל סוגי העור.
באופן כללי וגורף, ישנם מיתוסים רבים, בנוגע לאכילת סוגי מזונות שונים או מריחתם על העור, מתוך אמונה או משאלת לב, למיגור הבעיה, רגישות או אי-התאמה למזונות מסוימים, כשהכוונה, באם ישנה החמרה בנראות האקנה לאחר סוג מזון מסוים, נא להסירו באחת מן התפריט. ופה, ישנה סכנה ומסקנה.
שתית מיץ גזר- הכוונה לשתייה "הכתומה" הייתה בזכות ויטמין A, הידוע כמיטיב לעור האקנתי. אבל, לעור המחוצ'קן יתווסף צבע כתום זוהר, שאינו ידידותי למשתמש. אלא, אם כן, בצעדה הלילית, יבחינו "בנראותו גם מרחוק. הכתום הזוהר החדש. (ויטמין A לנגזרותיו, ידוע כצבען גם בתכשירים המכילים את נגזרותיו. היזהרו מאנמנזה רפואית של מחלת צהבת בגלל הצבע,שמקבל עור הפנים והגוף).
אכילת "שום", או שום במריחה על הפצעים – ובכן, אכילת שום מבטיחה-ריח-מדהים המזוהה עם בעיית האקנה. ושום על חצ'קון? ובכן, השום עשיר בתכונות אנטי-דלקתיות ומגוון תרכובות גופרית רבות עוצמה. אלו מקנות לו את הריח האופייני – האליצין, היא התרכובת הגופרתית הידועה ביותר. היות והשום עשיר ביתרונות רבים, כנוגד זיהום ובעל יכולות אנטיביוטיות קלות. הנטייה הסוחפת אכן, הייתה מאז ומעולם לתעל את מרכיביו למיגור בעיות דלקתיות רבות. כמו בעיית האקנה לצורותיו השונות. איני שוללת עזרה טיפולית עם השום, אך מעדיפה אותו באופן כללי ושאינו גורף ומתוך התחשבות, או התחשבנות עם הסובבים סביבי באכילתו המתונה והמדודה בצוותא.
ייעוד הבננה-המסכה בקליפה – אותו הפרי הצהוב עליו "סופרו" הרבה סיפורי זימה והצגות סטנדאפיסטיות,המרמזות על המצרך המבוקש בחלונות האדומים של אמסטרדאם, התגלה ככוכבן של סובלי החצ'קונים. הבננה נחשבת לפרי עשיר באבץ, ויטמין A וויטמין B. והקליפה העוטפת שווה המון. ויתכן והסבתא רבתא צודקת, יש לאכול את הבננה במתינות ולא חלילה לבולעה בשלמותה ובקליפה להשתמש בגירסה עם מיץ הלימון. אם לא יועיל לא יזיק.
החלבון שבביצה – ובכן, במקום להכין כל בוקר חביתה ולהמשיך לשמוע קיטורים של רכה, או עשויה, משוקשקת או שרופה. מרחי על פנייך לפני הארוחה את החלבון שבביצה ובמתינות השתמשי בחלמון. התחושה של המתיחה, תהיה יעילה ונחמדה, גם בעור המתבגר.
יוגורט לבן– להשלמת הארוחה, הטענה להרגעה מעט "מסריחה", ולאחר כשעה (אלה עם כן הכנסת את הפנים למקרר לשמור על טריות) נראה את החיידקים הפרו -ביוטים זוחלים על החצ'קונים.
משחת השיניים – ובכן, אם העצה המדוברת היא בפי המתלוננת, צעירה ואקנתית אך עדיין אין בפיה שיניים תותבות, כאלו ואחרות, צחצחי היטב את שינייך במשחה, ודעי, שההבטחה לנזקי המשחה, לפתרון מחלת האקנה, אינה כל-כך מלבינה. אין קשר בשום צורה או אופן, בין אותה המשחה, לצחצוח השיניים-לבין אותה השתוללות הורמונאלית, שהינה אחת מתורמי וגורמי חסכון האיזון הריגזי. מרכיבי המשחה הפרסומית, מטרתה להבהרת כתמי עישון, מניעת ריח-פה, הפחתה בדלקות חניכיים או נשיקה ריחנית יותר, הינה תלות מדודה זולה, זמינה ושיטתית, להטעיה במריחה על פצעי האקנה במצבי חירום כאלו ואחרים. אומנם "הפתרון" הזול והנגיש, מפתה, אבל, למיתוס הנ"ל אין שום הצדקה או אחיזה במציאות המודרנית של טרנד השיניים המולבנות, לעומת זאת, שמעתי וראיתי סיפורים של "הצלחות" כושלות, מזיקות ומצחיקות למדי. היזהרי: התכשיר-הקרוי משחת שיניים, עלול לגרום לכוויה ולדלקת חמורה ביותר.
שולי רודריג מנכ"ל ומפתחת SR Cosmetics
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!