לא די לעצב סלון יופי "יפה". יש עוד הרבה אלמנטים עיצוביים פונקציונאליים שיש לקחת בחשבון,
כדי שהיפה יהיה גם יעיל
מיכל אהרוני
תכנון ועיצוב סלון יופי מתחיל בגיבוש קונספט המיתוג של העסק.
מיתוג עסקי מתייחס בעיקרו להגדרת השירות/ים והמוצרים בצורה ברורה מבודלת ומדויקת באופן מתומצת הבא לידי ביטוי הן בשם המקום, בסלוגן ובלוגו והן בעיצוב הפנים של בית העסק. כל אלו הינם נגזרת של קונספט המיתוג. כאשר הדבר עשוי בצורה נכונה וברורה לעסק פוטנציאל גדול יותר להפוך למותג.
רעיון תכנוני
תכנון בית עסק רווחי בכלל וסלון יופי בפרט הוא בראש ובראשונה ניצול מקסימום פוטנציאל המקום והחלל. בתכנון יש לקחת בחשבון מספר נקודות עיקריות:
הקשר בין פנים בית העסק והרחוב- הן מבחינת הנראות וזיהוי המקום עבור לקוחות והן מבחינת משיכת עוברי אורח אקראיים (יצירת סקרנות וגירויים ויזואליים).
לשילוט ולחלון הראווה של העסק חשיבות גדולה בחיזוק קשר זה. יש לדאוג גם לשילוט שיראה למרחוק (הצד השני של המדרכה, נסיעה ברכב) וגם לשילוט עבור הולכי רגל. האינפורמציה בשילוט זה תהה יותר מפורטת ותכיל פרטי התקשרות, שעות פתיחה, ויכולה אף להציג את שירותיו השונים של העסק, למרות שעל פי רוב, הדבר הוכח כמסננת לקוחות לא יעילה. חלון הראווה של העסק אומנם צריך לאפשר פרטיות הלקוחות אך בו בזמן לאפשר קשר עין עם הפנים שכן זו דרך משמעותית של עסק למשוך לקוחות מזדמנים. לכן מיקום פונקציות אינטימיות יותר נכון למקם בעומק העסק ופונקציות כדוגמת עמדת קבלה, פינת המתנה, ואלמנטי תצוגת מוצרים למקם בקרבת הוויטרינה לרחוב. סכימת התנועה בתוך העסק- הגדרת סכמת התנועה- צירי מעבר לאומת עמדות עבודה, המתנה, מכירה וכדומה הכרחית על מנת לייעל את העבודה וליצור אווירה של מקום מסודר ומאורגן. חלוקה לאזורי פעילות שונים – כנגזרת של סכמת התנועה, יש למקם את הפונקציות השונות באופן אשר ייעל את העבודה ויקל על השימוש ובכך לייצר הפרדה בין אזורי עבודה שונים המאגדים פונקציות קרובות. לדוגמא: פדיקור ומניקור יכולים להיות באותו אזור עבודה.
דוגמא נוספת: כאשר לקוחה נכנסת היא על פי רוב תחפש ליצור קשר עין ראשוני עם האדם אשר יקבל את פניה. לפיכך, יש למקם את עמדת הקבלה/מזכירות באופן בו יתאפשר יצירת קשר עין רציף עם הכניסה/מבואת הכניסה ואזור פינת ההמתנה.
רעיון עיצובי
הרעיון העיצובי של סלון היופי הינו נגזרת של קונספט המיתוג והוא בא לידי ביטוי הן במעטפת החלל – (מרכיבי המבנה: רצפה, תקרות, קירות) והן בריהוט המקום ובפריטי האבזור השונים. בעיצוב החלל יש להתייחס לשימוש בחומרים ובצבעים באופן שישקף את רעיון המיתוג.
צבעים – בסלון יופי חשוב לייצר "רקע" של חלל בגוונים בהירים (לבן, שמנת, בז') צבעים אלו, במיוחד גווני הלבן , הינם צבעים קרים הנוטים לייצר אשליית גודל ופתיחות ומשדרים ניקיון ואסתטיות, לכן חשוב לשלב בינם לבין צבעים חמים, אשר יכולים להיות שאולים מהלוגו, ובכך לחזק את ביטוי המיתוג חשוב להקפיד על צמצום מספר הצבעים הנוספים על מנת לא להעמיס על המקום.
חומרים- אחד הדברים החשובים בסלון יופי הוא אסתטיות וניקיון, ולשם כך יש לבחור בחומרים שקל לנקות (בד"כ חומרים בעלי גימור מבריק) , ולמנוע מקומות נראים של הצטברות אבק. אחת הדרכים לעשות זאת, היא לסגור סטנדים של תצוגה (כקופסת זכוכית), ולדאוג לכך שלכל דבר יהיה את המקום שלו.
ריהוט – חלק מהריהוט לסלון יופי ניתן לרכוש בחברות המתמחות. אולם על מנת לייחד את המקום, לחזק את קונספט המיתוג ולמקסם את ניצול החלל, לעיתים עדיף לתכנון ריהוט בהתאמה אישית. במידה ומתכננים ריהוט בהתאמה אישית, חשוב לשים לב לתת מענה לכל אופני השימוש, הצרכים והמכשירים הנלווים לתפקוד השותף הן מבחינת מקומות אחסון, מדפים קבועים או נשלפים לזמן השימוש, ומעברי חיווט סמויים לחשמל.
את עקרונות השימוש בצבע ובחומרים ניתן ליישם גם בתכנון הריהוט שכן גם הוא כנגזרת לקונספט המיתוג. מכיוון שהרהיט הוא עיקר מאפיין הגדרת אזור העבודה, אפשר שיהווה את האלמנט המודגש בחלל.
אבזור- אבזור המקום מתייחס לכל פריטי הדקורציה המפוזרים במרחב. האבזור הוא הפריטים הקטנים אשר יוצרים אווירה אישית יותר, משקפים את אופיו של בעל העסק, ומיצרים תחושת חמימות. חשוב לא להעמיס בפריטים, ולהעדיף בחירת פריטים עם אופי (לדוגמא קופסת עץ עתיקה שנקנתה באחד השווקים עבור כרטיסי ביקור) על פני פריטים אופנתיים (קופסא מאיקאה) שמעבירים תחושה של מקום מנוקר יותר. אין הכוונה שכל הפריטים יהיו "בעלי אופי", אולם רובם.
מקרה מבחן: סלון יופי, פתח תקווה שטח: 140 מ"ר
בתכנון סלון היופי נעשתה הרחבה של מושג "סלון יופי" ממספרה לכדי מקום המשלב מספר פונקציות טיפוח ביניהן: מספרה, פדיקור, מניקור, איפור וחדרי מסג וטיפול פנים- פונקציות, הפועלות בו זמנית עבור משתמשות שונות או כרצף תחנות עבור משתמשת בודדת.
רעיון זה יושם בחלל דו קומתי נמוך בשלוש מדרגות ממפלס המדרחוב אליו הוא פונה. לשם כך, בתכנון פורקה חלק מהגלריה לכדי יצירת חלל כניסה כפול הפונה בוויטרינה כלפי המדרחוב והוגדרה סכימת תנועה ברורה הקושרת בין הקומות ומפרידה בין חלל "פרטי" לחלל "ציבורי" , לאורכה סדורות "תחנות היופי" השונות.
מפלס הרחוב נמתח אל תוך החלל כבמה, המאפשרת משחקי גבהים בין הפונקציות השונות וכך כאשר סכימת התנועה מייצרת שני אגפי פעילות בקומה התחתונה, מצד אחד מוקמה על הבמה פינת ההמתנה ומצד שני עמדת הקבלה. סכימת התנועה הלינארית מודגשת במחוות טקסיות כדוגמת "שטיח כניסה" משולב בריצוף ובאמצעות משחקי צבעים המייצרים נקודות לאורך הסכימה ונקשרות ויזואלית לכדי רצף.
הרעיון העיצובי היה לייצר מינימליזם קיצ'י בארוקי– שילוב בין סגנון מינימליסטי סופר נקי האופייני לתקופה ולסגנון ברוקי סופר מקושט. הבארוק הייתה תקופה בה האסתטיקה והיופי תפסו מקום כל כך חשוב בחיי תרבות האצולה עד שהיופי היה כל כך יפה שהפך לקיצ'.
במשחק קומופזיציוני בין 4 צבעים וחומרים: לבן שחור עץ וקוראל נוצר רקע לבן נקי וסטרילי לפריטי נגרות מינימליסטיים יוקרתיים דו פונקציונליים בגמר שחור מבריק המשלבים נגיעות של קיצ' הבאות לידי ביטוי בשילוב צבע קורל בריפוד קפיטונאג ורגלים מגולפות בסגנון ברוקי מפותל מצועצע פומפוזי מהודר. הפיתוליות הצורנית שאפיינה את סגנון הבארוק עברה אינטרפרטציה ותורגמה לפיתוליות פונקציונלית של אלמנטי הריהוט במרחב.
דו תכליתיות הרהיטים הובילה לכדי פריטים בודדים המאגדים בתוכם מספר שימושים ובשל כך תופסים מקום דומיננטי בתכנון החלל והגדרת אזורי פעילות בתוך המרחב הפתוח.
– פינת המתנה משולבת בדלפק מספרה ותצוגת תכשיטי שיער.
– עמדת קבלה כולל תצוגת מוצרי טיפוח משולבת בשולחן מניקור הכולל תצוגת לקים.
– בחדרי הטיפולים-ספסל התארגנות כהמשך לשולחן מטפל המשלב תצוגת מוצרים.
כל רהיט משלב תצוגת מוצרי טיפוח ותכשירים המוצגים כתכשיטים בתוך הרהיט. אבזור המקום בפרטי נוי קריסטלים, גופי התאורה הקריסטליים, המראות לשימוש עצמי כולם ניקנו בשווקי העתיקות וכנקודות חן פזורים במקום.
הכותבת ומתכננת הפרויקט המוצג: אדריכלית מיכל אהרוני
צילום: טל ניסים