עשיתם את הבדיקה שלכם, הלכתם לפגישות ייעוץ עם המומחים הכי טובים, סידרתם את הלו"ז לפי התאריך בו נקבע ההליך, התכוננתם נפשית וזהו – רק נשאר לעבור את ההליך המיוחל ולראות את התוצאות שעליהן חולמים. בפועל, טיפולים אסתטיים דורשים זמן, ולא מעט סבלנות, עד שהתוצאות נראות לעין באופן מושלם. עם תחילת עונת הקיץ והחופש הגדול – חלה העלייה בביקוש לחדרי הניתוחים, והיא מחייבת גם הסבר על תהליך ההחלמה, שלא פחות חשוב מההליך האסתטי עצמו.
| ד"ר רונן גלזינגר |
אף אחד לא ממש מדבר על הסבלנות, הריפוי וזמן ההמתנה הנדרשים בין תמונות לפני ואחרי. החלמה היא הזמן בו קורה הקסם האמיתי, וכל מה שמטופל יעשה או לא יעשה יכול להשלים או להרוס את העבודה של הרופא המטפל. המציאות היא שתוצאות טובות לא קורות בחדר הניתוחים – זה המקום בו הן מתחילות.
1. יש להימנע מגירודים – עקצוץ, צריבה וכאבים באזורים הכירורגיים בהם בוצע הטיפול, יכולים להתרחש בין שבועות לחודשים לאחר ההליך ובדרך כלל מייצגים התאוששות של עצבים חושיים באזורים אלה. במקרה הצורך, לאחר התייעצות עם הרופא המנתח ניתן למרוח קרם הרגעה. חשוב להימנע מלגרד האזורים הללו. אין לנסות להקל על האזור עם קרח. לרוב, כשמשהו בעור מציק לנו, שורף או מגרד אנחנו נעזרים בקרח כדי להרגיע את המקום, אך האמת היא שקרח עלול להזיק הרבה יותר מאשר להועיל וזאת כי האזור הרגיש הוא חצי מאולחש וללא רגישות, לכן את הקור והקיפאון של הקרח לא בהכרח ניתן לחוש באופן טבעי ועלולות להיווצר כוויות קור.
2. יש להקשיב להוראות הרופא – יש להשתמש רק במוצרים שהרופא המטפל נותן לאחר הניתוח, כיוון שהליך של רופא אחד עשוי להיות שונה מזה של אחר. אין צורך לבדוק בגוגל או להיוועץ בחברים, אלא לעקוב אחר ההוראות שניתנו על ידי הרופא בסוף הטיפול. ככל שתתמסרו להליך עם הרופא המטפל, כך ההחלמה תהיה מדויקת ונכונה יותר.
3. הכינו מראש את אזור ההתאוששות שלכם כך שיכלול כל מה שתצטרכו שיהיה בהישג יד – תרופות, תחבושות, גזה, מגבות נקיות, מדחום, אספקה של בגדים להחלפה במידת הצורך, כמו גם טלפון, חומרים לבידור כמו ספר, מגזינים, משחקים וכו'.
4. לא להילחם בנפיחות – נפיחות היא תופעת לוואי מוכרת ובלתי נמנעת. אפילו דקירת מחט זעירה עלולה לגרום לתגובה של הרקמות ולנפיחות. משך זמן ההליך, טראומה ברקמה וכמות הנוזלים הניתנים לאורך ביצוע ההליך יכולים להשפיע על הנפיחות שלאחר מכן. אגירת הנוזלים היא הסיבה שחלק מהחולים עולים במשקל מיד לאחר הניתוח – אך אין מה לדאוג, המשקל ירד בשבועות שלאחר ההליך.
5. היו קשובים לגופכם – שימו לב כי פעילות ספורטיבית מוגזמת עלולה להזיק לתהליך ההחלמה. על אף שיש תירוץ לנוח במיטה או לרבוץ על הספה כל היום, חשוב לקום מדיי שעה ולהסתובב מעט. השתדלו להקשיב לגוף שלכם ולהוראות הרופא, ולא להביא את הגוף למאמץ יתר. דבר זה חשוב, ומשפר את תהליך ההחלמה. בנוסף, על מנת למנוע את הסיכון לקריש דם. לאחר מספר ימים, אפשר אפילו לנסות לצאת להליכה קצת יותר ארוכה.
6. אורח חיים בריא מוביל להחלמה מהירה יותר – אורח חיים בריא הוא הבסיס להחלמה טובה. מטופל פעיל גופנית ושאינו מעשן, יכול לצפות לסיכונים או סיבוכים פחותים במהלך ההחלמה. מטופלים שמעשנים עשויים להיות בעלי עור רפוי יותר, מחוספס יותר ובעל זמן החלמה ארוך יותר. גם מטופלים שנפגעו מהשמש וממיטות שיזוף מחלימים לאט יותר.
7. חשיפה חכמה לשמש – אחרי הליכים אסתטיים, יש להימנע באותו היום מחשיפה לשמש, אמבטיות חמות, סאונות ומיטות שיזוף. כל הליך הוא מקרה לגופו אך כל הליך דורש תקופת ריחוק מהשמש ומפעולות הממריצות את זרימת הדם. קרני השמש, ללא חשיפה נכונה ובטוחה, פוגעות בעור ומרקמו ולכן, במצב בו העור רגיש אחרי הליך אסתטי כזה או אחר, עדיף להימנע כדי לא להזיק להליך הריפוי. ברוב המקרים יש להישמר מהשמש לפחות חצי שנה מהניתוח/טיפול.
8. היו סבלנים – בתור מטופל, צריך לחזק את שריר הסבלנות. תוצאה סופית של הניתוח יכולה להופיע גם רק לאחר שישה חודשים,ועד שנה תלוי בסוג הניתוח יש להתאזר בסבלנות. ריפוי הוא תהליך פיזיולוגי שלוקח זמן – איננו יכולים להאיץ את הפיזיולוגיה.
9. אל תעמיסו על הלו"ז – טיפול בהזרקות מצריך התייחסות , לכן יש להתחשב בעובדה כי קיים סיכוי של נפיחות או שטף דם מקומי אחרי טיפולי הזרקות למילוי קמטים. לכן, יש לוודא שאין התחייבות גדולה לאחר הטיפול כדי למנוע פגיעה בלוז שלכם. במידה ויש צורך בתיקון או תוספת מומלץ להגיע לביקורת לאחר כשבועיים.
10. יש לבחור את הרופא בקפידה – יש לוודא שהרופא הנבחר לביצוע ההליך הינו מוסמך ומתמחה בהליך הרצוי. אופן ביצוע הניתוח על ידי הרופא המטפל יגדיר מה יקרה במהלך ההחלמה – הרופא צריך להיות מיומן ומנוסה.
עונת הטיולים מגיעה בתזמון כמעט מדויק עם עונת הטיפולים, כך שלעתים נצטרך ונרצה לשלב בין השניים. כיצד נעשה את זה נכון?
11. אל תמהרו לטייל – לא מומלץ לצאת לטיולים ביום הטיפול ובהליכים ניתוחיים בכלל מומלץ להימנע מטיולים ארוכים גם בימים שלאחר הניתוח. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני נסיעות וחופשות כאלה ואחרות, ויכול להיות שהוא גם ירצה לבדוק את ההחלמה לפני שהוא מאשר את הנסיעה. בטיפולים הכוללים גם תפרים, מומלץ לחכות בין 5-7 ימים לפני הטיול. במקרה של טיפולים לחיטוב הגוף , ההמלצה היא לא לנסוע לנסיעות ארוכות ולהמתין בין ארבעה לשישה שבועות. בכל מקרה לאחר ניתוח מכל סוג יש להיוועץ עם הרופא לגבי שינויים בסדר היום השגרתי.
12. אל תטיילו לבד – במידה ויוצאים לטיולים בהתאם להנחיות שניתנו ע"י הרופא המטפל, אל תעשו זאת לבד. יתכן ותהיו זקוקים לעזרה אחרי ההליך האסתטי בכל מיני פעולות ואפילו בטיפול במקום בו התבצע ההליך. לדוגמה: סביר להניח שלא תוכלו להרים דברים כבדי משקל כמו המזוודה שלכם, לצורך העניין.
13. הצטיידו ב"עזרה ראשונה" לבחילות – מחלות הנגרמות מתנועה כמו מחלת ים, בחילות בנסיעות וכד', עלולות להתעצם אחרי הליך כירורגי. הקפידו להצטייד במזון קשה כגון קרקרים, ג'ינג'ר, לחם והימנעו ממאכלים חמוצים או חריפים וכמובן יש ליטול את התרופות המבוקשות על בטן מלאה בלבד.
14. התמידו בטיפול שאחרי – מומלץ לקבוע שעה קבועה לנטילת התרופות במידת הצורך, במיוחד במקרים בהם יוצאים מהארץ והשעות מתבלבלות. בנוסף, חשוב לארוז את הציוד הרפואי הנדרש לטיפול באזור בו התבצע ההליך, בין אם זו תחבושת, משחה או בגדים ייעודיים לאחרי ההליך.
ד"ר רונן גלזינגר, מומחה בכירורגיה פלסטית
אילוסטרציה: Freepik