עלינו לחדד את ההבחנה; טיפול בכף הרגל מצריך התייחסות רצינית יותר. לא רק טיפול בעור, אלא גם בציפורניים ובפטרות
אורלית אוקוביץ
כף הרגל נושאת את מלוא משקל הגוף במשך כל שעות היום. מכאן שכל בעיה קטנה משפיעה מיד על "שרשרת היציבה": ברכיים, עמוד שדרה, כתפיים, צוואר, אגן ירכיים ואפילו כאבי ראש.
העור בכף הרגל עבה וקרני יותר מאשר בחלקים גלויים אחרים והוא זה שבא במגע עם האדמה ומשדר דרך מערכת העצבים העשירה את התחושות שהוא מקבל.
הטיפול חייב להיות יום-יומי, כפי שמטפחים את עור הפנים, כיוון שלמרות העור העבר, כף הרגל חשופה לנגעים: יבלות, פצעים וחתכים בעור, פטריות וגירודים, עור מעובה יתר על המידה ומחורץ.
הציפורן נחוצה ליצירת שיווי משקל ובכך מסייעת ליציבות כף הרגל. בעוד שבידיים צומחת הציפורן בקצב של 2-3 מ"מ לחודש הרי שברגליים הצמיחה היא בקצב של 1 מ"מ לחודש, ולכן נחוצים בערך 18 חודשים על מנת לחדש לחלוטין ציפורן בבוהן.
ציפורן טבעית בריאה היא בעלת מבנה חסר צבע, שקוף למחצה, שמקבל את הצבע הנראה מן השכבות תחתיו. לצורך העניין – ציפורן רגילה נראית ורודה בשל נימי הדם הרבים במצע הציפורן לכן הקצה החופשי שונה בצבעו.
פטריות הן אורגניזמים חיים הניזונים מהציפורן. הם אוהבים במיוחד מקומות חמים ולחים. בהעדר טיפול, חודר הזיהום לתשתית הציפורן, הופך אותה לשברירית ומתפוררת עד לחיסולה המלא, לרוב זה גם כרוני.
הסיבות הנפוצות להיווצרות פטרייה
– בעקבות פטרת בסוליית כף הרגל או בין האצבעות בספורטאים.
– מכות מהנעל בהליכה, ריקודים, טראומה, ריצה, טניס.
– נעליים צרות מידי ביחד עם עודף זיעה בנעליים סגורות, מגפיים.
– זרימת דם איטית בזקנים, מחלות קשות (סכרת, פסוריאזיס, איידס, תרופות אחרי ניתוח השתלה).
– קנדידה ועובשים.
– חולים שמערכת החיסון שלהם חלשה.
כל אלה מחלישים את הציפורן שנעשית "זמינה" להתקף של הפטריה.
אוכלוסיה יחפה באפריקה לא סובלת מפטרת…
קיימים אלפי סוגי פטרות, שאפילו טובי רופאי העור לא השכילו להכיר אולם שני סוגים נפוצים הם:
הפטריה השחורה – בהתחלה מצהיבה ובהעדר טיפול הופכת להיות שחורה.
הפטריה הקמחית – ציפורן מתעבה, מתפוררת כמו קמח וריחה אינו נעים.
הפטריה, כאמור, נוצרת מטפיל שתוקף את סביבת הציפורן, מפרישה חומרים הגורמים לפירוק שכבות הציפורן והמסתה. לרוב קשה לריפוי משום שמיקום הפטרייה בשכבת העור העליונה מעל כלי הדם, מקשה על מערכת החיסון להתמודד עם הזיהום. הבעיה היא לא רק אסטטית, כיוון שהיא מדביקה גם את הציפורניים האחרות ויכולה להדביק את העור שמסביב לציפורניים, בני המשפחה ואנשים שבאים אתם במגע. לעיתים הזיהום חודר למחזור הדם ואז הוא מלווה בכאבים ואפילו חום, עד לטיפול אנטיביוטי וגם אז הפטריה עלולה לחזור.
פטרת עור כף הרגל – דומה לפטרת ציפורנים, נגרם לרוב ע"י קבוצות פטריות הנמשכות לקרטין (החלבון היוצר את השכבות החיצוניות הקשות של העור). נפוץ מאוד ונגרם כתוצאה ממגע עם חומרים בעלי חומציות גבוהה או כשאין הקפדה על הגיינה בסיסית.
חריגויות אחרות בצבע הציפורן יכולות להיות בציפורן למשל משימוש ממושך בלקים כהים או מתחת לציפורן כתוצאה מגורם פנימי – מחלות או חבלות/ שטף דם המשנה את צבעו לצהבהב/ ירוק או חום לפני שהדם נספג מחדש.
מה עושים?
גוזרים עמוק ככל האפשר, משייפים עד שתהיינה דקות ככל שניתן ולהסיר את שכבת הציפורן החולה.
טיפול
לייבש היטב את כפות הרגליים אחרי כל מקלחת, במיוחד בין האצבעות.
להשתמש במגבת אישית.
במקרה של הזעת יתר – מעט טאלק בתוך הנעליים.
אוורור הנעליים – במיוחד נעלי ספורט.
גרביים מכותנה ונעליים מעור – לא סינטטי.
נעל נוחה לרגל.
חיטוי כלי טיפול בציפורניים.
אורלית אוקוביץ – בעלים ומנכ"לית ביו סקלפצ'ר ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!