חיוך החושף שיניים מוכתמות אינו אסתטי ומעיד על בעיה שניתנת לטיפול. הדבר החשוב ביותר הוא גילוי מקור הבעיה שיאפשר טיפול מותאם ותוצאות ארוכות טווח
| ד"ר אריאל סביון |
זגוגית השן הידועה גם בשם אמייל, איננה מתחדשת לעולם מאחר ואין בה תאים חיים ולכן כתמים שנוצרים בשיניים לא ייעלמו מעצמם אלא רק בעזרת טיפול מותאם.
כתמי שיניים מתחלקים לשני סוגים עיקריים: כתמים פנימיים (אינטרינזיים) וכתמים חיצוניים (אקסטרינזיים). בעוד שהכתמים הפנימיים כלואים בתוך השכבות העמוקות והפנימיות של השן, קשורים לרוב בגנטיקה, פגמים בהתפתחות השיניים והזגוגית, כליאה של כתמים בזמן התפתחות השיניים כתוצאה מתופעות כגון פלואורוזיס (הנגרם מיתר פלואור) ונטילת אנטיביוטיקות שונות כגון טטרציקלין בגיל צעיר, הרי שהכתמים החיצוניים הם בדרך כלל הידבקות של פיגמנטים ממקורות שונים לפני השטח החיצוניים של השן כמו שאריות מזון, קפאין, ניקוטין ועוד וקשורים לרוב להרגלי צחצוח ותחזוקה בינוניים ומטה ולפני שטח מחוספסים של השן.
השלב החשוב ביותר בטיפול הוא זיהוי ומציאת מקור הבעיה, רק כך ניתן יהיה לקבל תוצאות טיפול טובות ולשמר אותן לאורך זמן. שהרי אם הסיבה לכתמים נובעת מהרגלים שלנו כמו צחצוח לקוי או לקיחת תרופות מסוימות, כל עוד לא נבצע שינוי הכתמים ישובו בחזרה.
איך מאבחנים את סוג הכתם?
ניתן לאבחן את הכתמים השונים בהתאם לגוון ההכתמה בשן:
כתמים כהים בגוון צהבהב חום – בדרך כלל קשורים לצביעה חיצונית ממשקאות כגון קפה, תה (בעיקר ירוק), יין (לבן או אדום), בשילוב עם צחצוח לקוי. גם עישון או לעיסת טבק גורמים לכתמים מסוג זה.
שיני חלב שהזדהמו או נפגעו עלולות לפגוע בשיניים הקבועות שתחתן ולגרום לכתמים חומים פנימיים בהן.
כתמים חומים או לבנים – קשור לרוב בתהליך הסתיידות פגוע שגורם לשכבת האימייל של השן להיות רכה מידי עם נטייה להתקלף (אמייל היפוקלציפייד) ולחשוף כתמים חומים או לבנים על גבי השן.
כתמים צהבהבים בהירים ולעיתים שחורים – מעידים על הצטברות של אבנית על גבי השיניים.
כתמים כתומים – נפוצים בגבול החניכיים בעיקר אצל ילדים עם צחצוח לקוי, נובעים משאריות מזון וחיידקים כרומטוגניים.
כתמים ירוקים – נדירים יותר, קשורים לחשיפה לניקל ולכספית ובנוכחות חיידקים פלואורסצנטים ופטריות. מופיעים בעיקר בילדים.
כתמים שחורים – מדובר בכתמים חיצוניים שלעיתים מופיעים כפס שחור (black line) לאורך החניכיים. נפוצים מאוד אצל ילדים וקשה להיפטר מהם. גם ביקור תכוף אצל שיננית איננו מספיק כי בנוכחות הרכב רוק ספציפי וחיידקים עם אפיניות (אהדה) לצבע השחור הכתמים חוזרים במהרה.
הכתמה זו קשורה לצחצוח לקוי ולעיתים לתזונה שמעודדת ריבוי חיידקים "צבעוניים" אלו. גם מי פה מסוג כלורהקסידין הנפוצים בשימוש לאחר ניתוחי פה יגרמו לצביעה שחורה ולכן אינם מומלצים לשימוש יום-יומי.
כתמים לבנים – בדרך כלל מדובר בכתמים פנימיים שנוצרו במהלך התפתחות השן. אצל ילדים עם שיניים חלביות, נפילה או מכה חזקה עלולות לדחוף את השן החלבית פנימה, לפגוע בנבט של השן הקבועה ולגרום לכתם לבן אשר יופיע מיד עם בקיעתה של השן הקבועה. יכול להיגרם גם לצריכת יתר של פלואור (פלואורזיס) ולפגמים שונים בהתפתחות הזגוגית.
כתמים כחולים אפורים – קשורים בדרך כלל לחשיפה למתכות או לתרופות כגון טטרציקלין במהלך התפתחות השיניים. גם נטילת אנטיביוטיקה מסוג זה במהלך ההיריון עלול לגרום להתפתחות שיניים מוכתמות אצל הילדים.
כתם חום אפרפר – מופיעים בשן אשר נמצאת במצב של ריקבון בשל פעילות של חיידקים, עלול גם להופיע כתם לבן אשר בהמשך יהפוך לחום.
כתם כסוף שחור – עלול להופיע כתוצאה מהימצאות שחזורי אמלגם אשר עשויים מסגסוגת של מתכות המשתקפת דרך קירות השן שהם מעט שקופים, ונראית כמו כתם כסוף עד שחור.
כתם חום – מופיע כאשר יש דימום ברקמה הפנימית ביותר בשן, מוך השן, או כתוצאה מדימום באחת התעלות של השן במהלך טיפול שורש.
כתם אדום – עלול להיגרם מהשתקפות של מוך השן כתוצאה משחיקה של האימייל או לאחר שבר בשן.
איך מטפלים בכתמים?
• שינוי הרגלים מזיקים.
• הקפדה על צחצוח שיניים יסודי ושיפור תחזוקת פה נכונה.
• ניקוי מקצועי אצל שיננית מידי 3-6 חודשים בהתאם לצורך.
• הלבנת שיניים – יעילה בעיקר בשיפור גוון במקרי צביעות פנימיות. הלבנה בשיטת ה-Led מקנה תוצאות מידיות. חשוב לבדוק את מקור הכתמים על מנת לוודא שההלבנה תהיה יעילה.
• מיקרואברזיה – טיפול להסרת כתמים שלא ניתנים להסרה בניקוי אבנית או בהלבנת שיניים. הטיפול משלב חומצה ומכשיר ייעודי המעסה את השיניים ביעילות ובצורה יסודית. רופא השיניים מבודד את השיניים באמצעות סכר גומי, מורח חומצה ייחודית על גבי השיניים ובעזרת המכשיר משפעל את החומצה ומעסה את השיניים עד להסרה יסודית של כל הכתמים והכהויות. התהליך אינו כרוך בכאב או ברגישות ומתבצע ללא זריקת הרדמה. לאחר הטיפול שכבת האמייל והשן כולה הופכת לעמידה וחלקה יותר כך שחיידקים לא יכולים להיצמד אליהן בקלות.
• ציפויים ישירים וציפויי חרסינה – הדרך האולטימטיבית להעלים כתמים בשיניים היא לצפות אותן. טיפול דנטלי קוסמטי יכול לשנות צורה, צבע ומיקום שן באופן מידי ויעיל. ציפויי חרסינה הינם עמידים ביותר בפני צביעה חיצונית ומסוגלים לכסות כמעט כל צביעה פנימית.
• לייזר בשילוב פלורוסנציה – טיפול תחת מיקרוסקופ דנטלי בגישה זעיר פולשנית. במהלך הטיפול נעשה שימוש בתאורות שונות ובלייזר ארביום המאפשרים הסרת כתמים/נגעים מדויקת מבלי לפגוע בחומר שן בריא, ללא שימוש במקדחה (המסירה בין היתר חומר שן בריא וגורמת לרגישות יתר בטיפול שיניים) ולעיתים ללא הרדמה מקומית כלל.
ד"ר אריאל סביון – רופא שיניים והמנהל הרפואי של סביון מדיקל סנטר
אילוסטרציה: Freepik