פיגמנטציה: מהם הטיפולים הקיימים היום בשוק? מה חשוב שיהיה בטיפול?
אבישי אשכנזי
מחקר שנעשה על ידי הביולוגים המומחים קרל גרמר וברנארד פינק הוכיח שפיגמנטציה תורמת משמעותית למראה העור המתבגר בשורה אחת עם קמטים וקמטוטים. עור שאינו בעל גוון אחיד מעלה בכעשר שנים את הגיל המוערך על ידי הסביבה.
פיגמנטציה היא אחד הסימנים השכיחים ביותר של פוטואייג'ינג. היא נגרמת עקב ייצור מוגבר של פיגמנט המלנין המיוצר על ידי תאי המלנוציטים בעור. ישנם סוגים רבים ושונים של כתמים בעור: כתמים חומים המופיעים באזורים חשופי שמש (Lentigenes) ונקראים כתמי שמש או כתמי גיל; פיגמנטציה על עצמות הלחיים; לאורך צידי המצח; בקו הלסת ומעל השפה אשר מוחמרת על ידי נטייה תורשתית; הריונות ושימוש בגלולות (Melasma); פיגמנטציה המופיעה בבעלי עור שחום לאחר תהליך דלקתי בעור, נמשים ועוד.
מבנה העור
התאים הקרטינוציטים המרכיבים את האפידרמיס נוצרים בשכבות התחתונות של האפידרמיס ונודדים כלפי מעלה עד שהם יוצרים את השכבה החיצונית שלו – השכבה הקרנית. המלנוציטים הם תאים מיוחדים הנמצאים בין הקרטינוציטים בשכבה הנמוכה ביותר של האפידרמיס ותפקידם לייצר את פיגמנט המלנין. התאים המלנוציטים עוטפים את המלנין בתוך מלנוזום ושולחים את המלנוזומים אל עבר התאים הקרטינוציטים. התאים הקרטינוציטים אוספים ומפרקים את המלנוזום והמלנין שנותר עוטף את גרעין התא ושומר עליו מפני פגיעות סביבתיות כגון מקרינת UV. בסיום מחזור החיים של התא, המלנין מתפרק.
גנטיקה ומלנין
הגנטיקה קובעת את הכמות והיחס בין סוגי המלנין השונים המיוצרים על ידי המלנוציטים כגון יומלנין (Eumelanin) שאחראי על הפיגמנט החום-שחור והפומלנין (Pheomelanin) שאחראי על הפיגמנט צהוב- אדום. חשיפה לקרינת UV גורמת לגירוי פעילות המלנוציטים היוצרים יותר מלנין מבאופן רגיל וכך נוצר המראה השזוף. בנוסף ייצור מוגבר של מלנין יכול להיגרם משינויי הורמונים, תרופות, פציעות, זיהום אוויר, לחץ ורדיקלים חופשיים. כשאנשים מתבגרים חשיפה מצטברת לקרינת UV יכולה לגרום למלנוציטים לייצר מלנין באופן מוגבר ללא הפסקה. מצב זה עשוי לגרום לכתמים הקרויים כתמי גיל או כת
תמונת אילוסטרציה, אימג' בנק ישראל
מי שמש.
השתקפות קרני האור על העור
להשתקפות ושבירה של אור יש תפקיד גדול בתפיסה ובמראה של גוון העור הכולל. כ -5% מכלל האור שפוגע בעור הפנים משתקף חזרה ואילו 95% הנותרים חודרים פנימה. תהליך ההשתקפות ושבירת האור הוא שמעניק לעור האנושי עומק אופטי. האור הלבן עובר דרך שכבות העור עד הגעתו לקולגן אשר משמש כמראה ומחזיר את קרן האור בחזרה אל פני השטח. כאשר קרן האור מועברת חזרה אל פני השטח, היא סופגת משכבות העור השונות את צבע הפיגמנטים כגון מהמלנין ומהדם. אור צבעוני מתפזר על פני השטח ומעניק את המראה הזוהר המאפיין עור בריא. בעור מתבגר הקולגן מאבד מקשיחותו ואינו מאפשר החזרה מלאה של קרן האור וזו חודרת דרכו. כמו כן הפצה לא מאוזנת של מלנין כמו גם כתמי גיל ונימי דם שבורים חוסמים את קרן האור מלחזור אל משטח העור וכך מראה העור מאבד מזוהרו.
טיפול בפיגמנטציה
טיפולים מקומיים המבוססים רק על חומרים נגד פיגמנטציה אינם משיגים תוצאות מושלמות. טיפול מוצלח צריך להסיר את הפיגמנט הקיים מן העור, לסגור את הייצור המוגבר של המלנין ובנוסף למנוע את העברתם של פיגמנט המלנין למלנוזומים וכל זאת ללא שימוש בחומרים מסרטנים, מחמצנים או יוצרים גירוי כלשהו. להלן סקירה של הפתרונות המוצעים כיום בשוק:
חומרים פעילים במוצרי הקוסמטיקה
בעבר הפוקוס בייצור חומרים פעילים להיפרפיגמנטציה נסוב על פעילות אנזים הטירוזינאז, אנזים המפתח בייצור המלנין. כיום משלבים חומרים פעילים בטכנולוגיות מתקדמות אשר נועדו לפגוע בתהליך הגליקציה (שרשרת סוכר חיונית לייצור מלנין ומונעים את מעבר המלנין מהמלנוציטים לתאי הקרטוניציטים) על מנת למנוע היפרפיגמנטציה.
הידרוקינון – החומר המוכר ביותר לטיפול בפיגמנטציה. בישראל ההידרוקינון מאושר לשיווק רק במרשם רופא ובמדינות רבות באסיה ובאירופה הוא נאסר לשיווק, מאחר וישנו סיכון לסרטן ולפגיעה בכבד. למרות שההידרוקינון יעיל בהפרעה לפעילות ייצור המלנין ע"י עיכוב הפעולה האנזימ
חומרים פעילים מבית PETER THOMAS ROTH
הסרום החדש מבית פיטר תומס רוט DE SPOT מבוסס על מערכת הכוללת מספר פתרונות ממתקדמים, שהשילוב ביניהם יחד עם הריכוז הגבוה, מאפשרים השגת תוצאות מרשימות בטיפול בפיגמנטציה ללא צורך בהידרוקינון. הוא מכיל: ILLUMISCIN® – תרכובת נגד כתמי גיל המעניקה עור בגוון אחיד וזוהר ומצמצמת את גודל הכתמים. היא משלבת ויטמין Cיציב,Zinc PCA , ו- oleuropein המופק מעלי זית וחומרים נוספים שפוגעים בתהליך ייצור המלנין והליפופסין Lipofuscin; Actiwhite TM – תרכובת המעכבת את ייצור המלנין על ידי פעולה כפולה: צמצום פעילות הטירוזינאז במלנוציטים ופגיעה ביכולת השלמת ייצור המלנוזומים. התוצאה היא הבהרת העור. ה-Actiwhite נבדק קלינית אל מול הידרוקינון בריכוז 2% בפעילות על עור אסיאתי כהה והראה תוצאות טובות יותר בתוך 6 שבועות של שימוש. התרכובת אינה יוצרת רגישות בעור, יציבה ואיננה פוגעת בחומרים נוספים המשולבים בטיפול;Chromabright® – תרכובת המעכבת פעילות טירוזינאז לכתמי גיל ואף לכלואזמה (כתמי הריון) והוכחה במחקרים קליניים כיעילה יותר מחומצה קוג'ית וארבוטין;Niacinamide PC – מעכב ב68% את העברת המלנוזומים לתאים הקרטינוציטים בתוך 8 שבועות; Lipochromin – אנטי אוקסידנט עוצמתי למניעת היפרפיגמנטציה עתידית.
טיפול קילוף דרמטולוגי
הסרת השכבות החיצוניות של העור במכון, באמצעות פילינג כימי, מיקרודרמבריישן או טיפולי לייזר משפרים את מרקם העור ואת הגוון, וטיפולים אלו במגמת עלייה. טיפול הקילוף של PH Formula מבוסס על שיטת פילינג שאיננה מחמצנת את התאים המלנוציטים ופועלת בשלושה מישורים: ויסות פעילות המלנוציטים, המרצת פעילות ייצור קולגן ואלסטין ושיפור מרקם העור. החומרים הפעילים בטיפול כוללים חומצה מנדלית – בעלת פוטנציאל עוצמתי לעיכוב טירוזינאז, מטפלת בהיפרפיגמנטציה פוסט דלקתית, סולארית ואף בנמשים; אזלוגליצין – נגזרת חדשה ומתקדמת של חומצה אזלאית בעלת תכונות להפחתת פיגמנטציה ובעלת יכולת סלקטיבית לעיכוב ייצור טירוזינאז במלנוציטים ההיפר אקטיביים (כמו רטלין למלנוציטים); חומצה לקטוביונית המעכבת תהליך MMP'S שבה אנזימים הורסים את המטריקס הבין תאי וגורמים לקמטים ורפיון העור.
תית של הטירוזינאז ובכך מעכב את העברת המלנין, הוא גם מעכב סינטזתRNA ו-DNA לשינוי פעולת ייצור המלנוזום, פוגע במלנין המגן על ה-DNA של התאים המלנוציטים (החיוניים לעור), ובכך גורם לפגיעה קשה בהם או למוטציות שלהם. תופעות לוואי יכולות לכלול גירוי, היפרפיגמנטציה פוסט דלקתית, כהות של העור, שינויי צבע בציפורן, היפופיגמנטציה אשר מביא לאיבוד הפיגמנט של העור עד להלבנה. כמו כן תוצאות השימוש עשויות להראות רק בתוך 2-4 חודשים, קשה לייצור פורמולה יציבה נוכח חמצון (אחד הסימנים הוא בשינוי צבע הפורמולה לחום). ויטמין A ( טרטינואין/חומצה רטינואית) – הרטינואידים מפחיתים פיגמנטציה על ידי הפחתת הפעילות של אנזים הטירוזינאז, הרטין משמש גם כפילינג פעיל. עלול לגרום לגירוי. שימוש ברטינואידים אסור בתקופת הריון. למרות שהשימוש בחומצה רטינואית היא דרמטית יותר מחקרים מראים שלרטינול טהור בריכוז גבוה יש אפקט דומה.
חומצה קוג'ית – מפחית היפרפיגמנטציה, בד"כ משולב עם הידרוקינון. בריכוז גבוה עלול לגרום לגירוי ואף במקרים קיצוניים לדרמטיטיס (דלקת בעור/ אקזמה).
ארבוטין, חומצה אזלאית, ליקוריש, מלברי – מפחיתים פעילות טירוזינאז מבלי לפגוע בגרעין תאי המלנוציטים. חומרים אלה משולבים בד"כ לחיזוק חומרים פעילים עוצמתיים יותר.
חומצות AHA, חומצה לינולאית – משמשים כפילינג לשחלוף תאים וחידוש העור.
ויטמין C (Ascorbic Acid), ויטמין E (Alpha Tocopherol) מונעים גירוי של פעילות המלנוציטים, משמשים כטיפול מונע, לא מטפלים בהיפרפיגמנטציה קיימת. עמידות החומר ללא טכנולוגיה מתקדמת מוטלת בספק מאחר וחשיפה לשמש פוגעת ביעילות החומר.
N-acetyl Glucosamine (NAG ) – חומר פעיל היוצר גליקציה של פרו-טירוזינאז, מעניק שיפור בתוך 4-8 שבועות. אפקטיבי גם בטיפול וגם במניעה של היפר פיגמנטיישן, לא יוצר גירוי.
הבנת תהליך היווצרות הפיגמנטציה יחד עם מגוון הפתרונות הקיימים בשוק חשובה ביותר על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר האפשריות. תהליך הטיפול בפיגמנטציה מחייב אבחון נכון, הכרת המוצרים המוצעים בשוק והתאמת ציפיות הלקוחה.
אבישי אשכנזי הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, קוסמטיקום