מהו בושם אלדהידי, מהם בשמי פירמידה ובשמי ספירלה?ומהם הטרנדים המרכזיים שמאפיינים את עולם הבישום? גליה תורן-חן
בשמים האורגניים: אנו רואים וצפויים לראות יותר ויותר בשמים אורגניים לחלוטין, או לחילופין, שימוש במרכיבים אורגניים. את המרכיבים האורגניים בהם משתמשים לרקיחת בשמים אלו דוגמת 'רוקסי' מבית 'קוויקסילבר', מגדלים בחלקות מיוחדות, ללא ריסוס והדברה. הרעיון מאחורי הגידול האורגני הוא שע"י ייצור בשמים אורגנים משיגים רווח כפול: כדור הארץ מרוויח, וגם הלקוחה נהנית מבושם שאינו מכיל חומרי ריסוס והדברה למיניהם. לטרנד האורגני מצטרף "מיני –טרנד" של מודעות חברתית חשובה: החלקות האורגניות נמצאות, ברובן, בהודו ובמדגסקר, אזורים בהם האוכלוסייה חיה בעוני מרוד. החברה שהשיקה לאחרונה בארה"ב את הבושם האורגני החדש שלה, מחזירה אחוז מהרווחים לאותם חקלאים עניים ובכך מוכיחה שחברות הקוסמטיקה אמנם דואגות לכדור הארץ, אך גם לאנשים החיים בו.
בשמים אלדהידים: במקביל לטרנד האורגני, מתפתח לו "קאמבק" של הבישום הסינטתי (אלדהידי), שהיה פופולארי בשנות ה-80. בושם אלדהידי, הוא בושם ש – 40% ממנו, או יותר, נוצר ממרכיבים סינתטיים דוגמת: בנזואין, שהוא ניחוח שמיוצר במעבדה. אנו עדים ללא מעט "בשמי פנטזיה" כשהמשמעות היא שהבשם לא מסתפק בריחות הקיימים בטבע, אלא מוסיף תווי ריח שהוא רוקח במעבדה בהתאם לדמיונות ולדימויים עליהם הוא מפנטז בראש ובאף.
בנוסף, ישנם בטבע פרחים מדהימים ביופיים שהם חסרי כל ריח. הבשם יוצר מולוקולות של ריח שאינן דומות לניחוח אחר שקיים בטבע, אך בדמיונו הוא משייך את הניחוח שיצר לפרח המדהים והאקזוטי אותו ראה.
השתכללות יכולת הפקת מרכיבים: ישנם צמחים רבים שבלתי אפשרי לזקק מהם את תמציות הריח בדרכים המקובלות – בזמן ההרתחה הצמח היה מאבד את החיוניות והריח. לאחרונה, החלו לזקק את הצמחים האלו בצורה חדשה: לא קוטפים את צמחים הללו, אלא "מלבישים" עליהם מעין מתקן זכוכית, שלוכד את המולקולות באוויר, ומתרגם אותם לנוסחא כימית – כך שיהיה ניתן לשחזר במעבדה את ההרכב הכימי של אותו פרח נדיר מהאמזונס או מהג'ונגלים שבאפריקה. משמעותו של הפיתוח, הוא שכיום, בשביל לרקוח בושם שמבוסס על תמציות נדירות ויוקרתיות, אין צורך לקטוף את הצמחים עצמם אלא להשתמש במולוקולות הריח שלהם.
טרנד נוסף הוא יצירת בשמים אישיים אצל הבשם: חלוצת הז'אנר היתה ענקית הקוסמטיקה והבישום 'גרלן' שהעמידה לטובת לקוחותיה הנאמנות והמבוססות כלכלית את האפשרות ליצירת בושם אישי, תמורת כמה אלפי יורו, עבור ניחוח אישי בבקבוק. נכון להיום, התופעה מתפשטת וניתן למצוא ברחבי העולם בתי בישום המרכיבים אישי לפי הזמנה.
בשמי פירמידה ובשמי ספירלה
הדרך הקלאסית לבניית בושם היא צורת פירמידה המתפתחת מן התווים העליונים הנדיפים יותר ועד התווים הבסיסיים העמידים שנותרים על העור לשעות ארוכות ואף ימים. מרבית הבשמים בעולם מתפתחים על הגוף ומגיעים למיזוג מלא על העור רק לאחר שלושה שלבי התפתחות: תווים עליונים, תווי לב ותווי בסיס וזו הסיבה שמכנים אותם "בשמי פירמידה" משום שהם מתפתחים על העור.
מגמה חדשה ומעניינת היום בבשמים החדשניים ביותר היא בניית הבושם כספירלה העוטפת את הלובשת מרגע ההתבשמות ואינה משתנה. הניחוח המתקבל עגול יותר ורך. אחד הבשמים הראשונים הבנוי כספירלה הוא 'אינסולנס' של גרלן. כשמדובר על בשמי ספירלה מתכוונים לבשמים "כובשים" ו"עוטפים" שאינם משתנים על ציר הזמן והם מריחים מרגע ההתזה למשך שעות ארוכות את אותו ניחוח.
גליה תורן–חן היא מנהלת ההדרכה של קבוצת 'שסטוביץ' המשווקת מותגי בישום
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר