האיפור המינראלי נעשה לאחרונה נושא חם וטרנדי בעולם כולו. המילה "מינראלי" משווה למוצרים הילה ורושם של בריאות וטבעיות. מה החידוש? ואיפה מדובר במילים בלבד. כל הפרטים
אורית ויזל
אם לומר את האמת, הרי שבאיפור המינראלי אין שום המצאה או מהפך של ממש. טכנית, מדובר במייק-אפים שנראים ומתנהגים כמו פודרה בתפזורת. אפשר לפדר בעזרתם את הפנים בקלילות או שאפשר לעבוד בפידור בשכבות. בהתאם לכך מתקבלת רמת כיסוי קלה עד בינונית.
הטענה העיקרית המצדדת במוצרי האיפור המינראליים גורסת כי המינראליים, בהיותם רכיבים טבעיים וטהורים אינם יכולים לפגוע בעור הפנים כפי שעושים חומרים כימיקלים אחרים אשר מהווים לעיתים סיכון לעור של המשתמש/ת. טיעון נוסף הוא כי האיפור המינראלי מכיל מסנני קרינה טבעיים אשר אינם מגרים את עור הפנים כפי שעושים חלק מהמסננים הסינתטיים, הם אינם סותמים נקבוביות (נון-קומודוגניים), אינם מחמירים הופעה של פצעים ופצעונים על העור ובמידה מסוימת אף תורמים לשיפור מראה עור הפנים.
לכאורה, כל זה היה נכון וטוב לו האיפור המינראלי היה מורכב רק ממינראליים ולא מכיל בתוכו רכיבים אחרים, אך האם זהו המצב באמת? האם האיפור המינראלי הוא אכן טוב יותר מהאיפור ה"רגיל" או שבעצם אין בו כל יתרון של ממש ואם כך, אז למה בכלל הוא קיים? האם מדובר בפיקציה אשר הומצאה כדי למכור לנו עוד ועוד מוצרים במסווה של בריאות ו"לייף סטייל"?
גם טלק הוא מינראל. אולי לא ידעתם, אבל כמעט כל מוצרי האיפור מכילים בעצם מינראלים מסוג כלשהו. לדוגמה הטלק, שהוא מינראל טבעי, נמצא בכמעט כל מוצר איפור במרקם אבקה. מינראל אחר בשם "טיטניום דיאוקסיד" משמש כמסנן קרינה בהמון מוצרי איפור שלא בהכרח נקראים "מינראליים" וקיימות עוד דוגמאות שמאשרות את אותה עובדה: ברוב המקרים אין הבדל של ממש בין המרכיבים באיפור ה"מינראלי" לבין מוצרי איפור רגילים אשר ממותגים כפשוטים יותר. בנוסף לכך, הרבה מוצרים אשר מכונים "מינראליים" מכילים לא פחות חומרים כימיים וסינתטיים לצד המינרלים עצמם ובכך הופכים לכמעט זהים בהרכבם למוצרים ה"רגילים".
אז מה, עובדים עלינו?
ממש לא. מה שצריך הוא לקרוא בין השורות ולהבין שהיצרנים מנצלים כאן פרצה מסוימת ומעבר לכך, הכול סמנטיקה. שימו לב לעובדות:
גם בעולם וגם בארץ, אין שום תקינה, חקיקה, סטנדרטיזציה או פטנט רשום למילה "איפור מינראלי". מה שאומר, הלכה למעשה, שבעצם כל יצרן יכול לייצר איפור רגיל וסטנדרטי ולהדביק עליו תווית עם שם מפוצץ ו"מינראלי". עם מסע פרסום נכון, אנחנו כבר נאמין לאותו יצרן כי מדובר במוצרים מאד בריאים, לכאורה.
אם תקראו בפרוטרוט את המילים הברורות של יצרני האיפור המינראלי, תגלו משפטים כמו: "המוצר מבוסס על מינרלים", "המוצר מכיל מינראליים" ועוד משפטים בסגנון. יצרני האיפור סומכים על הלקוח שלא יבדוק יותר מדי לעומק ויסתפק במשפטים הללו על מנת להניח כי לפניו עומד מוצר שכולו בריאות מן הטבע. שימו לב שכמעט ולא קיימים יצרנים אשר מבטיחים מוצרים שהם 100% מינראליים וטבעיים. אצל כולם זה "מבוסס על" או "מכיל" מוצרים מינרלים (בנוסף לחומרים אחרים אשר מצויים במוצר עצמו והם אינם מינראליים כלל וכלל).
אז חלילה, איש אינו "עובד עלינו", אבל בהחלט עושים לנו תרגיל שיווקי בהבנת הנקרא, ואנחנו בולעים את הפיתיון ופשוט לא מפנימים את מה שקראנו. גרוע מכך, לעיתים אנו אף בוחרים להבין את המסר המוטעה שהיצרנים רוצים שנפנים.
הסיפור במוצרי האיפור המינראליים סובב סביב מה שהם לא מכילים: יצרני האיפור המינראלי אוהבים לספר כי בחברות ה"רגילות", מוצרי האבקה הדחוסים או אלה המגיעים בתפזורת מכילים טלק (אפילו שהטלק הוא מינראל טבעי, מה שמראה על רמת הבורות השוררת בנושא ועוד יותר על הנחת היסוד כי ציבור הצרכנים לוקה בבורות). עוד אוהבים לספר לנו כי המוצרים ה"רגילים" מכילים בושם, חומרי צבע המבוססים על כימיקלים ועוד דברים מזיקים. כל החברות אשר מייצרות איפור מינראלי רוצות שנאמין שהמוצר שלהם הכי טוב, הכי בריא, הכי רפואי, הכי טבעי והכי אורגני, מה שמהווה בחירה מושלמת לעור הפנים שלנו.
האמת היא קצת שונה: מוצרי האיפור הללו אינם שונים בהרבה מכל מוצר איפור "רגיל" באבקה או בנוזל. אם נתעמק בעובדות נגלה שיש מעט מאד טענות מציאותיות והרבה יותר טענות מופרזות, מידע מטעה והגזמות.
כימיקלים זה רע?
בואו ונפסיק לפחד מהמילה "כימיקלים" משום שגם מים בהגדרה, הינם סוג של כימיקל. שנית, אם מסתכלים על המוצרים המינראליים ובוחנים את המרכיבים, מוצאים שהם מכילים לא פעם גם הרבה דברים לא טבעיים. לדוגמה:
הטלק כאויב האנושות?
החברות אשר מוכרות או מייצרות מייקאפים מינראליים מרבות לדבר על הטלק שלא נמצא במוצרים שלהן ורומזות לא אחת כי במוצרים ה"אחרים" נמצא אותו טלק אשר מייחסים אליו תכונות רעות ואפילו מסרטנות, לא עלינו. הטענה הזו אינה נכונה ולא קיבלה מעולם כל צידוק או ביסוס מחקרי. למעשה הטלק משמש מרכיב עיקרי במיליוני מוצרי קוסמטיקה במגוון חברות איפור וטיפוח החל מהחברות הפשוטות וכלה בחברות היוקרתיות ביותר.
הטלק הוא מינראל טבעי, כך שנוכחותו במוצרי האיפור המינראליים היא כמעט ומתבקשת. למעשה, אחד הרכיבים העיקריים ברוב מוצרי האיפור המינראליים נקרא 'bismuth oxychloride'. זהו מרכיב לא אורגני ואפרפר עם ברק מתכתי טבעי. הוא אינו נמצא בטבע ואין לו שום יתרון ותועלת לעור הפנים בהשוואה לטלק, המהווה רכיב טהור יותר וטבעי יותר ברוב המקרים.
איך מייצרים את ה bismuth oxychloride ולמה הוא נועד?
במפעלי הקוסמטיקה מערבבים רכיב בשם 'bismuth' (תוצר לוואי של עופרת ונחושת מזוקקת, אם אתם מתעקשים לדעת), יחד עם כלוריד (תוצר לוואי של כלור) ומים. התוצאה היא אבקה מבריקה, זוהרת ופנינתית, אשר נאחזת בצורה טובה על העור ומעניקה לו מרקם וטקסטורה חלקים יותר. למעשה, מדובר בטקסטורה עבה יותר בהשוואה לטלק והיא עשויה להיראות "כבדה" על עור הפנים ולהעניק מראה מאופר מדי. בגלל הטקסטורה העבה של האבקה, ממליצות רוב חברות הקוסמטיקה להניח אותה על העור בעזרת מברשת איפור צפופה ושטוחה בתנועה "לתוך" עור הפנים. הרכיב הזה נחשב לבעל כושר עמידות גבוה במיוחד ויחד עם זאת, ישנם אנשים אשר פשוט אלרגיים אליו.
מסנני קרינה טבעיים
'Titanium dioxide + zinc oxide' הינם מסנני קרינה מינראליים מן הטבע. לפעמים מכיל המוצר רק רכיב אחד ולעיתים המוצר מכיל את שניהם. הרכיבים הללו מהווים מסנן קרינה טבעי. בנוסף הם מספקים כושר כיסוי משופר לאיפור וגם גימור מאט. חשוב לדעת כי ללא ציון רמת ההגנה על גבי המוצר (SPF), אין שום ערבות כי המוצר מגן מפני שמש ואין מידע עד כמה הוא מגן, אם בכלל, על אף שעל התווית כתוב כי הוא מכיל את הרכיבים הנ"ל. עוד חשוב למרוח את המייקאפ בשכבה מספיק עבה על מנת להבטיח את ההגנה מפני שמש, משום שמריחה חלקית של המוצר או מריחתו בשכבה קלילה על העור, לא תבטיח הגנה.
דבר נוסף אשר חשוב לדעת הוא העובדה שעל אף שהרכיבים הללו נהדרים לעור רגיש במיוחד (לדוגמה, zinc oxide הינו חומר המצוי במשחות לתינוקות למניעת תפרחת חיתולים) ואפילו לעור אדמומי ומגורה, הם עדיין עלולים לסתום נקבוביות בעור הפנים, מה שלא ממש מומלץ לעור אקנתי, שומני ומעורב. הנתון הזה לא מפריע לחברות מסוימות לפרסם את האיפור המינראלי שלהן כ"אידאלי לסובלים מפצעי בגרות", יתרה מכך: יש חברות המפרסמות את המוצרים המינראליים שלהן בטענה כי המוצר מועיל לייבוש וריפוי של פצעי בגרות (טענה אשר לא הוכחה מעולם בשום מחקר רפואי).
תכירו את מיקה
MICA הינו שם של מינרל בעל גימור קריסטלי המשמש כרכיב פופולארי במוצרים של המון חברות איפור (לא רק בחברות ה"מינראליות" אלא בכלל החברות) ותפקידו להוסיף ברק וזוהר לגימור של המוצר. אפשר למצוא MICA בצלליות, סמקים, פודרות ומוצרי איפור נוספים במרקם אבקתי. יש גם אבקות נגזרות של MICA המגיעות בשלל גוונים צבעוניים וקיימים גם בצורה שקופה. בהשוואה ליתר הרכיבים אותם סקרנו עד כה, ל- MICA יש מרקם משיי דקיק.
חסרונותיו של המינראל הזה באות לידי ביטוי, לדעתי, בשימוש שלו על ידי נשים בעלות עור שמן (אשר מבריק גם ככה), היות והוא מעניק גימור מבריק לפנים. מאותה סיבה הרכיב הזה נוטה להדגיש קמטים וקמטוטים בפנים, אם קיימים ולהפוך אותם לחדים יותר למראית עין.
יש נשים אשר לא אוהבות את המוצרים אשר מכילים MICA, במיוחד כשלאותה אישה יש עור שמן. בסופו של דבר, התרומה של ה- MICA למוצרי האיפור באה לידי ביטוי ברמת הגימור המבריק ואין לה כל ערך או תכונות "בריאות" כפי שמנסים לייחס לה יצרני האיפור המינראלי.
אז האם המוצרים בריאים יותר לשימוש?
אין שום מחקר רפואי המצביע על העובדה הזו. חשוב לדעת כי אין מחקר מדעי המוכיח אף אחת מהטענות בעד או נגד המוצרים המינראליים, בטח שלא לגבי תכונות מופלאות המיוחסות להם כמו ריפוי אקנה, ליחוח העור ושיקום תאי העור.
ידוע לנו כי מקובל להמליץ על איפור מינראלי לנשים הסובלות מבעיות עור רגיש, אדמומי ונוטה לפריחות זאת, הודות ליכולת הכיסוי שלהם ולעובדה שאינם מכילים חומרים משמרים וחומרי ריח שעלולים לגרום לרגישות מיותרת. עלעול נוסף ברשימת המרכיבים מראה כי רשימת המרכיבים במוצרי האיפור המינראליים הינה קצרה במיוחד, מה שהופך אותם שוב, למתאימים לשימוש על עור רגיש משום שככל שהמוצר יכיל פחות מרכיבים, כך הסבירות שהוא יגרום לגירויים בעור תפחת באורח משמעותי.
המון נשים אוהבות מאד להשתמש במוצרי איפור במרקם אבקה, כולל במייקאפ במרקם כזה. האיפור המינראלי (במיוחד אלה המכילים מסנני קרינה) אשר מציג אבקות איפור, יכול למלא שלוש פונקציות במוצר אחד: גם מייקאפ, גם פודרה וגם מסנן קרינה. ובכך לחסוך למשתמשת כסף, זמן תוך הענקת נוחות שימוש.
מה על המדפים?
ל- OFRA COSMETICS ליין איפור מקצועי: "דרמה-מינרלס" והוא חלק מהסדרה הרפואית של החברה מכיל קונסילר, מייקאפ מוצק במרקם קרמי ונטול שומן, צלליות וסמקים בתפזורת בגימור מבריק או מט.
ליין האיפור המינראלי של איל מקיאג' כולל מייק אפ מינראלי, שימר/פודרה מבריקה, צלליות באבקה, סומק, ספריי לקיבוע האיפור, נוזל לדילול צלליות (שהופך אותן לאיילינר במרקם נוזלי) ואיילינר עמיד במיוחד במרקם ג'ל.
ל – MAC שני מוצרים מינראליים קבועים, מעבר למוצרים בקולקציות המתחלפות והמוגבלות. המוצרים הקבועים הם מייקאפ נוזלי: 'MINERALIZE SATINFINISH'. ופודרה אפוייה: 'Mineralized Skinfinish natural'.
לחברת לוריאל פריז יש את המייק אפ – "טרו מאץ' מינראל מייקאפ".
במרץ תשיק חברת דרמל גרופ את ג'יין איראדל- מותג טיפוח מינראלי
ובמהלך השנה צפויה חברת רבלון להכנס לישראל עם "קולורסטיי מייק אפ מינראל".
אורית ויזל היא מאפרת מקצועית ובעלת פורטל 'bbeauty'
תמונה – צילום: צחי ואזנה, איפור: אורית ויזל, שיער: שוקי סמוכה, דוגמנית: אנה בול ל'יולי, עיבוד מחשב: אופיר ואזנה
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר