אחת האלרגיות – האלרגיה מתכשירי קוסמטיקה. הראשונות להיחשף אליו יהיו בעלות המקצוע עצמו.
שולי רודריג
המונח הפרמצבטי הקרוי אלרגיה, מעלה חיוך רחב על פניי. הקונוטציה הטבעית הינה תרגום המילה. אלרגיה, היא סוג תגובה פיסית לא צפויה ולא רצויה. דחייה של גוף ונפש לחומרים, המתקילים את המערכת החיסונית שלנו. בד"כ הגורמים לאלרגיה הינם גנטיים, אי סבילות על רקע תורשתי. התסמינים תלויים בסוג האלרגן ודרגת החשיפה אליו. בחיי היום יום של כולנו אנו חשופים לגורמים אלרגנים ממקורות שונים ברמות של סבילות ורגישות מפתיעות ובלתי צפויות. ואומנם, כמה סבילויות אלרגניות נצפו עקב כך.
אלרגיה ל:
1. בעלי-חיים, הולכי ארבע או "מעופפות" (בחיי היומיום), קרדית האבק , אלרגיה לאבקות פרחים.
2. אלרגיות למיני מרכיבי מזונות, כמו: חלב ומוצריו, בוטנים, שקדים, חיטה, דגים ודבש.
3. אלרגיה לתרופות, כמו פניצלין, יוד ואחרים.
4. אלרגיה לחומרי ניקוי, למיני מקורות מהחי ומהצומח – והיריעה רחבה מלהכיל.
אנחנו כנשים בעולם המודרני והתחרותי, נלחמות בכל החזיתות כדי לשמר את נעורינו ונענים לכל גחמה צבעונית, ריחנית, פרסומית או טרנדית חדשות לבקרים. כל אלה וחלקם תורמים לבעיית האלרגיה. גורמים תמימים לכאורה, מסתתרים מאחורי רבים ממרכיבי התכשירים אותם אנו צורכים כנסיינים מורדמים במהלך כל חיינו. וככל שנשתמש יותר באלרגן, כך תתגבר התגובה "הגרוד הקל כבר לא יהיה זכייה" אלה, מחלה מתישה מגרדת ונפוחה. אותו גרוד, ייהפך לכוויה והאלרגיה למפגע.
האלרגיה הנצפית ביותר בעיסוקינו זה היא האלרגיה מתכשירי קוסמטיקה.
הראשונות להיחשף, לאלרגנים ממרכיבי תכשירים קוסמטיים שונים יהיו בעלות המקצוע עצמו. קוסמטיקאיות, מניקוריסטיות וספרים. מאחר , שעיסוקם כרוך בחשיפה יומיומית ואינטנסיבית לחומרים כימיים של מרכיבי התכשיר עצמו.
כגון: חומרי בישום, צבעי שיער, החלקות, שיוף ציפורניים, בשמים ומיני תערובות אינסופיות של חומרים כימיים או טבעיים ממקורות שונים.
לא מזמן, עוררו את חושנו לאלרגן מסוכן בשם פורמאלדהיד – זהו חומר משמר המסווג כפוטנציאל לגרימת סרטן. אבל, גם שמנים מהחי ומהצומח, מרכיבים מקציפים, חומרי צבע וריח שהמערכת החיסונית אינה סולחת ואינה שוכחת.
ברגע שבו הגוף ייצר את התגובה האלרגית, תהיה כל חשיפה נוספת מלווה בתגובה חמורה יותר. העור שלנו, מהווה את קו ההגנה הראשוני. כל איום , מכל סוג שהוא גורם לתאי העור להיכנס למגננה ולהתקפה. זאת כדי לדחוק ולנפנף את הגורם האלרגני. התגובה הראשונית תהיה גרד אודם קל אשר בהדרגה יוביל לפריחה, שלפוחיות, עיבוי העור, הצטלקויות, קמטים, עד לנראות איומה של כוויה מפושטת.
זפת, פחם – נוזל שחור, המזוקק מפחם ומצוי תדיר בסוגים של שמפו כנגד קשקשים. וכעת צפיתי בחברה מסוימת וידועה המשתמשת גם בתכשירי סבון ופילינג בו מרכיב הפחם דומיננטי ביותר. הפחם ידוע כאחד מתורמי סרטן הריאות, סרטן הערמונית וסרטן העור. נזקיו הוכחו בקרב פועלים בבתי הזיקוק ופועלי גגות האספלט. המרכיבים זפת COAL TAR הופיע ב-71 מוצרים שנבדקו. והוא קיים בשפתונים , צבעי צלליות לעיניים ובשמים. אותם כימיקלים עלולים לגרום לשינוי במטען החשמלי של המוח ובעקבות זאת לכאבי ראש, קוצר נשימה ותגובות אלרגיות אחרות.
בנזופנון – נמצא במסנני קרינה והגנה מהשמש. למרות, שייעודו חיובי כחסם קרינה. הבנזופנון הוא אחד ממשחררי הרדיקלים החופשיים לפיכך, עלול להיות אלרגני ומסרטן.
טלק – הטלק המוכר לנו מתקופת הינקות מכיל מסרטנים , סיבי אזבסט וחשוד כאחד התורמים לסרטן השחלות. סיבי האזבסט הללו עלולים לחדור גם דרך דרכי הנשימה ואסורים בהחלט לשימוש בתינוקות לכל מטרה ואזור- ראו הוזהרתם.
בישום-FRAGRANS – עליהם נאמר הבל "הפה" וריח האף והרי כמעט כל ריח נמדד בהתאמתו לפקודת המוח " ורצון הגוף" מריח טוב, נעים יותר, ואבל – מעבר לחוסר יעילותם הוכח מעבר לכל ספק כי כל המרבה בהם, תורם לרגישות ולאלרגיה ברמה של מסוכנות בריאותית. ה-FDA הוכיח, כי תכשירי הבישום גורמים לרגישות במערכת החיסונית ולרעילות של המערכת העצבית. גם אם אותו ניחוח מורכב מעלים או פרחים נצפה לנזקים חיצוניים והפרעות קוגניטיביות ארוכות טווח.
רשימת המרכיבים ארוכה ומבלבלת ופה בחרתי להתמקד בכמה חומרים נפוצים המתקשטים באצטלת בריאות:
1. טילואן – ממיס אורגני המופק מזפת. כימיקל זה ידוע כחומר אלרגני ורעיל הנמצא בחומרים מבשמים הנמצאים בתמרוקים.
2. NDEA – תרכובת ניטרוזאמינים מסרטנת, הנספגת דרך העור ונמצאת בכמויות נכבדות גם בסוגי שמפו לשיער.
3. פורמלדהיד – חומר משמר המצוי בלכה לציפורניים, שמפו לשיער, מחליקי שיער שערורייתיים למיניהם.
מה ניתן לעשות?
כל נראות של דלקת עורית מחייבת עבודת בילוש תוך ניסוי ותהייה. והשאלה הנשאלת היא, מה התחדש ומה חדש, בשימוש או בהתנהלות היומיומית שבשגרה. האם הוחלף תכשיר התמרוק, או שמרכיביו חודשו ושונו. האם ישנו איזשהו שילוב של תכשירים שמרכיביה סותרים האחד את השני, או אפילו דומים בנגזרותיו?
ראשית, הימנעי לחלוטין ובאופן המידי את השימוש באותו החשוד, הטיפול הראשוני בדרך כלל הוא טיפול באנטי-היסטמינים, אשר יתרמו להורדת התגובה האלרגית.
שנית, השתדלי לרכוש את מוצרייך מגורם מקצועי היודע לאבחן ולהבחין בעור הנוטה לרגישות או לאלרגיות . באבחון נכון אפשר לצפות לייתר רגישות בנראות ראשונית ולהימנע משמוש במרכיב או בתכשיר. נסי להשתמש במוצרים אשר מרכיביהם מכילים מעט מאותם אלרגנים מוזכרים ולהימנע "מלהחליף" תדיר תכשירים קוסמטיים. הפעילי שיקול דעת, אישי, דווחי על רגישות באם הינה ידועה לך והשתמשי תמיד ביושרה ובידע מקצועי.
לעיתים "ידידנו הטובים" עלולים להפוך לאויבנו. תרתי משמע . רבים מהתמרוקים מתהדרים בכסות של "היפו אלרגיים", לכך עדיין לא נמצא ביטחון אינדיבידואלי גורף. וכמו שכל הגנה וורבלית העשויה לשכנע, ברכישת מוצר זה או אחר, לעיתים גם פה הספק מגיע מתוך הספק.
חלק מיצרני הקוסמטיקה ומותגי המדף למיניהם, משתמשים במילים מחיקות ומעוררות אמון, כמו: "טבעי", ירוק","אורגני", "בטוח לשימוש", "אינו רעיל".
לעיתים זו דרך מיותרת העשויה להוליך שולל, לקוסמטיקה, שהיא אכן טבעית או אורגנית.
מינוח המילה טבעי הוא, שהמוצר מגיע מיתוך הטבע, ללא שום התערבות מלאכותית כמו צבעים סינטטיים או ריחות. וגם לכך, יתכנו רגישויות נסיבתיות למרות טבעיותם.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!