"מחלת בלוטת החלב" היא ההגדרה למחלת האקנה, אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר. מהן הצורות הדלקתיות והלא דלקתיות של המחלה? איזה סוגי צלקות היא מותירה, כיצד אפשר למנוע ואיך מומלץ לטפל?זקוטו שולמית
האקנה היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביות ותהליך התפתחותה הוא הדרגתי.
זוהי מחלה דלקתית כרונית של בלוטות החלב וזקיקי השערות המתאפיינת בתפרחת פולימורפית (רב צורתית), או בקומדונים (ראשים שחורים, ראשים לבנים), קשריות אדומות, מיגולים, קשרים וכן נגעים ציסטיים.
רקע
בגיל הנעורים מופרש טסטוסטרון אצל הגברים מאברי המין הזכריים, ואצל הנשים מהשחלות ובלוטות האדרנלין. בשני המקרים מופרשים החומרים אל בלוטות החלב. האנזימים ממירים את הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון. דיהידרוטסטוסטרון הוא אנדרוגן המופרש מהטסטוסטרון ומעורר את הבלוטות ליצר יותר חלב.
אך גם כאשר רמות ההורמון נמוכות יותר, עדיין מצטבר עודף חלב בשל רגישות מאינזימים לטסטוסטרון. הסיבות לכך עדין לא ידועות.
מה כן ידוע ?
בשנים האחרונות רווחת הדעה,שתחילת התהליך בסתימת צינורית המובילה בין בלוטת החלב לשערה הסמוכה אליה. בלוטת החלב ממוקמות על פני רוב חלקי הגוף ובעיקר באזור הפנים. בקרקפת, בקדמת החזה ובחלקו העליון של הגב. אזורים אלה נקראים אזורים סבוריאיים. בלוטות חלב צפופות קיימות גם באזורי העכוז, באזורי המין ובטבור. הרכב החלב המופרש משתנה בהתאם למיקום בגוף וכן לאורך מסלול הפרשתו. המרכיב העיקרי בחלב הוא הטריגליצרידים, השומנים, נוסף על כך הוא מכיל כולסטרול וחומרי סיכה שונים. 10%-20% מהחלב הם חומצות שומן חופשיות, שהן תוצר פירוק של טריגלצרידים על ידי אנזימי החיידקים. כאשר נוצרת סתימה בתעלת הזקיק, מצטבר החלב בתוך בלוטת החלב ובצינורית. עקב כך נוצר הקומדון הלבן. אם פתח הניקוז נפתח ומתרחב, מתחמצן המלנין הנמצא שם ונוצר ראש שחור.
מנקודת זינוק זו מתחילות צורות שונות של אקנה, שמקובל לחלק אותן לשתי קבוצות:
1. צורות לא דלקתיות
2. צורות דלקתיות
צורות לא דלקתיות של אקנה
צורות לא דלקתיות של אקנה הן ראשים לבנים וראשים שחורים. ראשים לבנים הם נגעים בקוטר של מילימטר אחד או שניים. הם ביטוי של סתימה בצינורית בלוטת החלב המוליכה אל זקיק השערה הסמוך, הצבע הלבן הנובע מאי חמצון של המלנין. הראשים השחורים נוצרים באותו אופן האחראי להתהוות הראשים הלבנים אלה שכאן פתח הצינורית רחב יתר, זה הגורם להתחמצנות של המלנין ולקבלת הצבע השחור.
בזקיק נורמאלי תאי עור מתים נושרים כל הזמן מהתעלה העורית על פני השטח ומצטברים על פני העור. במצב של אקנה נוצרת התרבות של תאים על הצד האחורי של הזקיק, המלווה בעודפים של חלב הגורמים להידבק זה לזה, ביחד עם חיידקים היוצרים סוגי אקנה. התלכיד של החלב והתאים מביא להתהוות פקק סותם היוצר סביבה ללא חמצן שאינה מאפשרת לחיידקים להתרבות וכאן הזקיקם השומנים מחוללות שינוי בשכבה הקרנית ומפה מושפע הזקיק ומתחילה הנקודה השחורה.
צורות דלקתיות של אקנה
הצורות הדלקתיות כוללות נגעים מסוגים שונים: קשריות הן נגעים אדמדמים, בולטים, דמוי כיפה בקוטר של 2-5 מ"מ. נגעים אלה הם תולדה של תהליך דלקתי בעור, הנובע מפגיעה בבלוטות החלב או בזקיק השערה או בשניהם גם יחד. עקב כך פורץ החומר החלבי אל תוך העור, ואז מופיעה תגובה דלקתית המתבטאת בנגע אדום בולט.
בעור נגוע בדלקת חסרים תאים שטוחים בשכבה הגרגרית אשר מכילים אנזימי נשירה ולפידים (שומנים), המרכיבים את השכבה החוסמת בחללים הבינתאיים, לכן עור נגוע באקנה יותר חדיר סביב בלוטות החלב והזקיק דבר אשר מביא לזליגה ודלקת ברקמות הסובבות. וכן חוסר של חומצה לינולאית חומצת שומן חיונית אשר מהווה חסימה אכן חסרה.
מיגולים נוצרים מהזדהמות הקשריות עקב התרבות החיידקים הנמצאים ממילא באזור המודלק. תאי דם לבנים, שהם תאי דלקת, נאבקים החיידקים, ובהמשך נוצרת מוגלה (חיידקים מתים יחד עם כדוריות דם לבנות).
כיסתות הן גושים תת עוריים נוקשים במקצת ורגישים לעתים למגע, למעשה, הן ביטוי של סתימת הצינורית המובילה מבלוטות החלב לשערה במיקום עמוק העור. אם התהליך הדלקתי, וכמוהו התגובה החיידקית, מתחוללים עמוק בעור, נוצרות כיסתות, שהן אגמי מוגלה. נגעים ציסטיים אלה הם עקשניים לטיפול. יש להדגיש, שהריפוי יותיר אחריו צלקות בדרגות חומרה פורפורציוניות לגודל הכיסתה.
שני סוגי צלקות
1. צלקות אטרופיות, כלומר צלקות שקועות.
2. צלקות היפר טרופיות, שהן צלקות מורמות ובולטות.
עלי לציין שנושא הצלקות נכון גם לאחר טיפול ברואקיוטן.
תהליך הריפוי של אקנה בדרגה בינונית עד קשה מותיר אחריו צלקות שקועות או בולטות. למראה הצלקות עלולים לחשוב שהתרופה גורמת להיווצרותן, שלמעשה צלקות אלה הסתתרו מתחת לפצעים הדלקתיים של האקנה. כל פצע בעור דלקתי או אחר בעור מותיר בדרך כלל צלקות, חומרת הצלקת קשורה לא רק באופי הפצע אלה בנטייה גנטית של המטופל לתהליך ריפוי. ישנם מטופלים שריפוי פצע יותיר צלקת קטנה וישנם שיותיר צלקת גדולה.
גיל המטופל
מחלת האקנה שכיחה אמנם בגיל ההתבגרות, אך היא עלולה להופיע גם מאוחר יותר, בגיל 30 או 40. בין אחוז אחד לשניים מהמקרים נפגעים לראשונה בגיל 40 -45 שנים.
גיל המטופל הוא מרכיב חשוב ביותר.
גיל הנעורים 13 מושפע מרמת ההורמונים ומחריף עם ההתבגרות מכיוון שרמת ההורמונים משפיעה על הפרשת החלב, ואינה מאפשרת ריפוי מהיר והיא משפיעה גם על המצב הנפשי עד דיכאון.
גילאי 18- 20 רמת ההורמונים מתחילה להתייצב פחות או יותר, ברוב המקרים הפצעים מתמעטים מאליהם, וגם חומרתן פוחתת. לכן, ריפוי פצעים פה יהיה יותר מהיר במידה ואינו זהה לאקנה הנעורים.
גילאי 30- 40 כאן הטיפול יהיה ממושך יותר מפני שמין המטופל חשוב מאד, יש לברר אם יש הפרעות הורמונליות, אם המחזור סדיר, אם האישה נוטלת גלולות כל זה חשוב להצלחת הטיפול.
סוגי הנגעים יאובחנו לפני קביעת הטיפול, האם הם קומדונים, קשריות מיגולים או כיסתות או אולי שילוב של נגעים שונים ומהו הנגע הדומיננטי. כעיקרון לנגעים בדרגה קלה כגון קומדונים פתוחים או סגורים די בטיפול מקומי, אבל בסוגים דלקתים של אקנה קשריות מיגולים ובוודאי כיסתות הטיפול המומלץ הוא סיסטמי.
גורמים המחמירים את האקנה
סוגי המזון
נכון להיום, לא ניתן להצביע באופן גורף על סוגי המזון המחריפים את האקנה, ובכל זאת ידועים מקרים שאכילת מזון כגון שוקולד, צ'יפס, פיצוחים, או מאכלים שומניים אחרים, מגבירה את האקנה.
לאלה נמליץ להימנע מאכילת מזונות אלה. אני כמרפאה ברפואה סינית ממליצה מאד למטופלים שיש להם אקנה להימנע מאכילת מוצרי חלב בצורה מרובה או בכלל מכיוון שידוע שחלב יוצר ליחה בגוף ומגביר את יצירת החלב וכן להימנע ממאכלים חריפים היוצרים חום ואודם בפנים.
חום והזעה, מתח נפשי ותכשירים קוסמטיים
חום והזעה מחריפים את האקנה.
חרדות ומתח נפשי גורמים להחרפה באקנה.
שימוש בתכשירים קוסמטיים שומניים סותמים את הנקבוביות, מצב זה מאיץ את היווצרות הפצעים.
היגיינה לקויה
היגיינה לקויה, לכלוך והצטברות שומן וזיעה על פני העור אינם שורש הבעיה, אך עדיין חשוב לשמור על ניקיון העור ולא בצורה אגרסיבית ונמרצת. שורש הבעיה עמוק בתוך הצינורית הדקה המובילה מחלל בלוטות החלב אל פתחו של זקיקי השערה.
צורות טיפול
ההמלצה שלי היא באמצעות תכשירים שמורידם את רמת הרגישות והגודש בעור, עם מרכיבים לחיטוי ומניעת התפחות בקטריות כמו גם מרגיעים את העור. העקרון הוא להשתמש בתכשירים המטפלים בהשמדת החיידיקים, כלומר – בשורש הבעייה, ולא רק בתוצאה, דוגמת סדרת 'LIGNE CLARIFYL', מבית 'פבוניה בוטניקה' לאקנה בעייתי.
ד"ר זקוטו שולמית היא CAND דוקטור לנטורופתיה ומדריכה ראשית של 'פבוניה בוטניקה'
תמונה: באדיבות חברת הקוסמטיקה 'פבוניה בוטניקה ישראל'
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר