למרות האזהרות בדבר הנזקים הנגרמים לעור כתוצאה מחשיפה שאינה מבוקרת לשמש ולמרות הניסיונות החוזרים ונשנים להעלות על נס את המראה החיוור, גם בקיץ הנוכחי רוב האנשים, קרוב לוודאי, ממשיכים להתמסר לפולחן טיגון הגוף
קארין דנסקי
להלן תזכורת קטנה; במאה ה-19 רק בני המעמד הנמוך שעבדו כפועלים בשדות השתזפו (בלית ברירה), לעומת בני המעמד הגבוה שהתמידו להסתתר באדיקות מתחת לשמשיות, מגבעות ומלבושים מתוחכמים שהגנו על צחות עורם הלבנוני. עם פרוץ המהפכה התעשייתית דווקא בני המעמד הנמוך, שקודם עבדו בשדות ועורם נצרב בשמש, עברו לעבוד בבניינים מוצלים שבאחת הפכו את עורם ללבנבן. וזאת, לעומת בני המעמד הגבוה שהחלו לצאת לחופשות שיזוף על יאכטות ומגרשי הטניס. תימוכין לתופעה ניתן בשנת 1923 כשמעצבת האופנה רבת ההשפעה קוקו שאנל הפכה את השיזוף להצהרה אופנתית של ממש כשנשרפה בטעות במהלך חופשה.
מאז נקשר המראה השזוף בסקס אפיל המסמל את ניחוחות החיים הטובים, סמל לבריאות (???) ונעורים נצחיים. אבל הנה, כוכבת הקולנוע הצרפתייה בריזי'ט בארדו, שהובילה את טרנד השיזוף האולטימאטיבי על חופי סן טרופה בשנות ה-60, מהווה בהחלט את ההוכחה ששיזוף יתר הוא מקדם אסון לאנושות. את תוצאות החורבן במקרה שלה לא צריך לנחש, אפשר פשוט לראות ולהזדעזע. אגב, עד לא מזמן אפילו רופאים צידדו בחשיפת העוללים לטיול בוקר שמשי בטענה כי ויטמין D בונה עצמות ומעצים את הבריאות. כיום לא כך הם פני הדברים, בשל התחזקות קרינת השמש המזיקה, דלדול שכבת האוזון וידע מוכח לגבי הנזקים העקיפים שמביא עימו השיזוף.
בשנים האחרונות מסתבר מעבר לכל ספק שהשמש טומנת בחובה גם צל אפל ומסוכן אליו חייבים להתייחס, ועדיף בכובד ראש. השמש משדרת לכדור הארץ קרינה מייננת המסוגלת לשנות את מבנה ה-DNA של תאי גופינו. התוצאה היא שלל סכנות, ולא רק סרטן. קרני ה-UVA הידועות גם כקרניים הארוכות והמשזפות גורמות להתעבות העור, סודקות, מכווצות ומדללות את הקולאגן והאלסטין שבעור. התוצאה הבלתי נמנעת היא אובדן האלסטיות (גמישות העור) ואיבוד נפח היוצר רפיון, קמטים והזדקנות בטרם עת. בנוסף, נוצרים בעור כתמים, קופרוזים וכמובן נגעים, חלקם שפירים והמסוכנים שבהם הם כמובן הממאירים (סרטניים).
אגב, חייבים לציין שבשנים האחרונות מדובר בעלייה של 1000% באבחונים של סרטן העור על כל סוגיו, מפחיד, לא? וגם חומר למחשבה. על מנת להמחיש את נזקי השמש ראוי להזכיר שאלה חודרים אלינו גם דרך בגדים, דרך חלונות, ואפילו שמשת המכונית מועדת לפורענות. הטנקוריסטים, אלה המכורים לשיזוף ימשיכו לצלות את עורם למרות המודעות לסכנות ובמקום לפגוש אותם על ספת הפסיכולוג, לדאבוני, נפגוש אותם בשלב זה או אחר בחייהם מחפשים ישועה אצל מומחים לרפואה אסתטית, אצל רופאי עור ואצל מנתחים פלסטיים. טנקוריסיטיות מפורסמות בימינו הן ויקטוריה בקהם ואורית פוקס.
על מנת להישאר 'פוליטקלי-קורקט', עלי לציין שגם אני חטאתי בפולחן בעידן הדוגמנות שלי, אבל זה היה לצרכי פרנסה. בשלב מסוים ההיגיון ניצח את האופנה ומזה שלושה עשורים אני מדירה את גופי ואת פניי מהשמש, חוצה מעבר חצייה עם שמשייה וכובע, חמושה במשקפי שמש תקניים ונוהגת במכוניתי עם כפפות, בקיץ ובחורף, כמו הנהג של מיז דייזי. כך אני נוהגת עם טעם מתוק של תקווה שאופנת חיוורות העור אכן תשוב בקרוב אל חיינו כ'בונטון', ותיחשב לשיא הסטייל.
כל שנותר הוא להגן ולהתגונן בעזרת שלל התכשירים והטכנולוגיות העומדות לרשותינו.
המדריך כיצד לשרוד את פולחן השמש מבלי לפגוע באפידרמיס
• מקדם הגנה: SPF מהווה את המדד לפרק הזמן שבו התכשיר מגן על העור ומונע את כוויית השמש הנגרמת מהקרינה בהשוואה לזמן שבו העור מאדים ללא ההגנה. לדוגמא: אם לעור לוקח 20 דקות להאדים ללא הגנה השימוש בתכשיר מסנן קרינה עם מקדם של 15 SPF יאריך תיאורטית פי 15 את פרק הזמן עד שהעור יאדים. חייבים לציין שרוב המוצרים נבדקו ויעילותם הוכחה בתנאי מעבדה, אך כידוע חיי היומיום אינם מתנהלים במעבדה. זיעה, רחצה בים או בבריכה ושהייה שוטפת בשמש גורמים לכך שלא קיים תכשיר המסוגל להבטיח הגנה אבסולוטית על העור. שלל התכשירים, ויהיו אלה המתוחכמים והמתקדמים שבהם, מהווים בעצם רק קו הגנה אחרון. אגב, בהירי העור חייבים להיזהר שבעתיים לעומת כהי העור, שעורם הכהה, כלומר הפיגמנט שלהם, מכיל יותר כדורי מלאנין ועל כן עורם עמיד ומוגן יותר לעומת בהירי העור, והג'ינג'ים בפרט. המלצתי היא להקפיד על חוקי המריחה ולחדש את שכבות מסנן הקרינה בהתאם. בכל האמור במסנני הגנה גבוהים מ-15 SPF, חייבים לציין שאלה מכילים רמות גבוהות יותר של כימיקלים שעלולים לגרום לגירויים בעור. אין עדיין מחקרים המוכיחים את גודל יעילותם.
• מקדמי הגנה סביבתיים: חברות הקוסמטיקה המובילות בעולם מתחרות בינהן במציאת מקדמי הגנה אולטימטיביים שיגנו עלינו לא רק מהשמש אלא גם מגורמים סביבתיים תוקפניים כמו עשן סיגריות, זיהום אוויר, פיח שנפלט ממכוניות ועוד. לאחרונה השיקו בחברות 'אסתי לאודר' ו'קליניק' טכנולוגיות מתקדמות במיוחד בתחום, לצד חברות מובילות נוספות כגון 'לנקסטר', 'לנקום' ו'דרמלוג'יקה' שמציעה גם תכשירי הגנה לעור רגיש ומגורה (ניתן להשיג רק אצל קוסמטיקאיות ובמכוני ספא). ומתוצרת כחול לבן חברת 'DSM: Dead Sea Minerals' מציעה מוצרים המותאמים לאקלים הארץ ובמחירים אטרקטיביים במיוחד. רוב התכשירים המופיעים היום על המדפים נעים בין 15 ל-45 SPF. מעבר לפקטור הזה (מספרים גבוהים עד 100), חייבים לקחת בחשבון תופעות לוואי וכאן.
• שיזוף מלאכותי באמצעות תכשירים: שיזוף באמצעות תכשירי שיזוף עצמי הופך יותר ויותר מקובל וזאת מכמה טעמים, בעיקר הסכנות שבחשיפה לשמש כפי שהוזכרו וכן הזמן הדרוש כדי להתהדר בגוון השיזוף הנכסף. אגב, חומרי ההגנה שהוזכרו לעיל ידועים כמאטים את קצב ההשחמה וכך נמנע שיזוף, לעומת השיזוף המלאכותי שהוא כמעט מיידי, מהיר ועמוק. לתכשירים קוראים 'Self-Sun' והם קיימים לפנים ולגוף. הם מכילים חומרים ידידותיים כגון רטרוזין, תמציות צמחיות, לבנדר, כוסברה ואפילו חינה, בנוסף למרכיבים מלחחים ומרככים. שלל התכשירים משווקים בארבעה מרקמים: ג'ל, קרם, מוס וספריי. למהססות ולבעלות הידיים השמאליות עצתי היא לבחור בפורמולת הספריי, כיוון שקל לכוון אותו לאזורים פחות נגישים כמו מאחורי הברכיים והגב והוא מבטיח פיזור אחיד. וזאת, שלא כמו במריחה אותה חייבים לבצע בדייקנות ובקווים מקבילים ואם לא ננהג לפי ההוראות יש מצב שנראה בסופו של תהליך כמו זברות שזופות — לא לזה התכוון המשורר.
טיפים נוספים: לפני מריחת ה-'Self Sun' הגדולה מומלץ להעביר את העור פילינג יסודי.
באשר לאלה המסווגות כבעלות עור שמן או הנוטות להזעת יתר – עדיף לבחור בוורייציית הספריי או הג'ל, הידוע כנטול שמן, מתייבש במהירות ואינו מותיר תחושת דביקות. אגב,
אחרי המריחה לא מומלץ להשתחל לסקיני ג'ינס…
• שיזוף בהתזה: המשקיענות שבחבורה וודאי תתפננה למכונות המתמחות בשיזוף בהתזה. אין הכוונה למיטות השיזוף, שהן לא פחות מסוכנות משהייה בים ללא הגנה. יש הסוברים שהן אילו מסוכנות יותר מאחר שבמיטות השיזוף לא מגנים על הגוף והטיגון נעשה באופן ישיר. לבוחרות בפורמולת השיזוף בהתזה מוצעים שני סוגי שיזוף: הראשון באמצעות מקלחת משזפת, שאגב, אם לא עומדים בה בתנוחה המבוקשת, סביר להניח שתצאו ממנה כמו כלב דלמטי עם כתמים. באשר לגוון של הצבע, לעיתים הוא דומה יותר לכורכום מאשר לגוון שזוף. הסוג השני הוא שיזוף בהתזה ידנית, שבעיני הוא המומלץ בין השניים. החומר מותז בצורת טיפות זעירות שחודרות אל העור, ממלאות וצובעות אותו בצורה הומוגנית ומחזיק מעמד בין שבוע לעשרה ימים. באופציה הזו גם מומלץ לעבור על העור טרם התהליך עם פילינג גוף ופנים ולהגיע עם בגד רפוי.
• ברונזר לגוף: אופציה נוספת, שנחשבת לפשוטה ביותר, חסכונית וגם כיפית להשחמת החזות החיוורת הוא האיפור, כמו ה – 'Bronze Goddess' ל'אסתי לאודר' או 'לוראל' – "שזופה כמו אלילה". כל ייעודו הוא לשוות לנו מראה בנוסח "הרגע שבתי מחופשה אלוהית בקריביים". מומלץ לבחור בברונזר הכהה בטון אחר מגוון העור הטבעי ולפזר אותו בעזרת מברשת רכה ונקייה (לא שומנית). מקומות תורפה לפידור ולפיזור הם: בצידי המצח, בלחיים, מתחת לסנטר, על קצה האף ובמחשוף.
קארין דנסקי היא יועצת תדמית, אפנה יופי ודוגמנות
תמונה: קרוליין מרפי, ל'אסתי לאודר'
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם