תקציב להשקעה ראשונית, רשימת קניות של ציוד ואביזרים ופוליסת ביטוח הם רק חלק מן הדברים שיש לעשות לפני שפותחים מספרה. המדריך השלם לעצמאות. כתבה ראשונה בסדרה
אבי רחמים
פתיחת עסק עצמאי הוא חלומו של כל מעצב שיער הנמצא באמצע תחילת דרכו המקצועית. חשוב להיות בעל מעוף וחזון, ולהיות מסוגל ומעוניין להשקיע את מיטב כספך וזמנך להשגת היעד.
הכלל הראשון הוא שישנם נושאים רבים המחייבים בדיקה מקדימה, כדי להימנע משגיאות מיותרות. יש לקבל החלטות לאחר בדיקה מקיפה של הספקים השונים, החברות ואנשי המקצוע שאמורים ללוות אותך כמשקיע וכבעל עסק בעתיד הקרוב.אספנו עצות חשובות מאנשי מקצוע שונים בתחום כדי להביא אליכם את האינפורמציה החשובה בטרם תצאו להרפתקה. הכינו את שיעורי הבית כראוי והימנעו ממצבים נעימים פחות ומעוגמת נפש מיותרת. לדעת לקבל החלטות, לאחר בדיקה יסודית מול הספקים השונים, חברות יצרניות ואנשי המקצוע שאמורים ללוות אתכם כמשקיעים וכבעלי עסק בעתיד הקרוב, הוא המפתח הראשון להצלחה.
פתיחת עסק בשוק מתפתח –
שרון שעבן, מנהל מכירות 'גדעון קוסמטיקס'
"תחום המספרות בשנים האחרונות, הינו אחד התחומים המתפתחים ביותר במשק הישראלי – זאת עובדה. מספרות חדשות נפתחות חדשות לבקרים ומספרות ותיקות חייבות לשמור על רמת חדשנות ומקצועיות ברמה הגבוהה ביותר. אין ספק שזהו אחד מהתחומים בהם השינויים תכופים ובכל עונה יש מראות חדשים ואופנה מעודכנת, מוצרים איכותיים וחדשניים ומעצבי שיער נחשפים לחומרים מהארץ ומחו"ל ומקבלים מידע באופן שוטף. להלן מספר עצות:
1. טרם פתיחת מספרה, יש לחשוב ולהגדיר את המטרות העסקיות שלך כגון: קהל המטרה והמצב הסוציו-אקונומי אליו אנו פונים. בהתאם לנתונים אלו מעצב השיער חייב לקבל החלטה על המיקום הגיאוגרפי המתאים ביותר, אופי המקום, אווירה, מקומות חנייה – גורם שמשפיע מאוד על הנוחות והנגישות למספרה. חשוב שיהיה הסדר חנייה חינם ללקוחות. דבר זה מקובל מאוד במקומות רבים בעולם ובארץ.
2. ההשקעה הראשונית אמורה להתחלק עפ"י : 75% מהתקציב לטובת הקמת המספרה: שיפוץ, ריהוט, איבזור ורכישת מלאי ראשוני לעסק. 25% הנותרים יוקצו לקידום ושיווק העסק ולפרסום. זה נושא מאוד כאוב היות וברוב המקרים לא דואגים לתקציב מיוחד למטרות אלו.
3. רצוי ומומלץ לרכוש את כל הציוד הנדרש כבר מההתחלה. היום קיים ריהוט איכותי במחירים עממים לצד ריהוט מתוצרת איטליה למשל, שנחשב למאוד יוקרתי וחדשני המעוצב על ידי אנשי מקצוע יצירתיים בינלאומיים כמו פיליפ סטארק, קלאודיו סילבסטרין, רוסלוב גרוב או דידייה גומז. כל אחד יכול לבחור את הריהוט המתאים לו לפי הסגנון העיצובי, לפי הנוחות ולפי המחיר כמובן. כל בעל מספרה יכול לבחור לעצמו את הציוד המתאים ביותר עבור קהל הלקוחות שלו, הטעם האישי, התקציב, האווירה שמעוניינים ליצור וכיו'. יש לציין כי לפי הניסיון המצטבר של נושא הריהוט והציוד למספרות, המגמה כיום היא רכישת ריהוט יוקרתי המיוצר על ידי מעצבי על. מתוך נתונים וממחקרים שאנו מבצעים בחברה ניתן לומר כי 60% מהריהוט שנמכר כיום הוא של מעצבי על ומתוצרת של מותגים מובילים מהעולם. 20% נוספים – מעצבים איטלקיים אחרים של חברת מאלטי תוצרת איטליה ו- 20% נוספים – מכירת ריהוט מתוצרת סין וקוריאה מחברת NG (מותג בית בלעדי לגדעון קוסמטיקס).
4. ניתן לקבל ייעוץ כלכלי מקצועי פרטני מיועצים מקצועיים ועסקיים. במקרים בהם בעל העסק מתכנן לבד – אם יש לו הון עצמי ויכולת מימון בכסף מזומן, מומלץ לרכוש את הציוד תוך פריסת תשלומים מינימלית ככל שניתן, כדי לקצר את תקופת ההוצאות על ההשקעה הראשונית ולהשיג חופש כלכלי מהר יותר באופן יחסי לזמן.
5. מומלץ להשקיע במיוחד בעמדות החפיפהשיהיו נוחות ואיכותיות. שם מבלה הלקוחה זמן משמעותי בחוויית הביקור במספרה. אם מכלול הכיור: הקערה, הכיסא וכו', לא נוחים ולא איכותיים הלקוחה עלולה לסבול מאי נוחות.
6. כיסא עבודה – חשוב גם כאן לתת את הדעת ולבחור במושב איכותי ביותר. כיום קיימים טיפולים ארוכים מאוד ולקוחה מבלה זמן ארוך בישיבה על הכיסא (כמו בעבודות החלקה, הארכות שיער ועוד), ומן הסתם חשוב שיהיה נוח ונעים.
7. פינת ההמתנה היא לעיתים הפנינה של המספרה. חשוב להיות פרקטיים תוך שמירה על עיצוב וסגנון בבחירה ולוודא כי איכות המוצרים והחומרים שמהם עשויים יהיו ברמת גימור גבוהה. יחד עם זאת, ניתן לומר כי ישנן פינות ישיבה שמחירם באופן יחסי זול ונוח.
אנחנו השקנו לאחרונה אולם תצוגה גדול, ואנו ממליצים לכל בעל מקצוע לבחון את הריהוט והציוד מקרוב, להתנסות בו, ולקבל החלטות באופן צלול וברור על פי המגוון הרחב".
תכנונים והחלטות הכרחיות –
דורית אריאל ביווס, מנכ"ל חברת אריאל צבי בע"מ
לפני פתיחת העסק חייבים לקחת בחשבון את הנקודות הבאות:
בחירת מקום – מומלץ לבצע סקר יסודי לגבי תנועת האנשים בקרבת האזור הנבחר, לברר לגבי מקומות חנייה, הרגלי הצריכה והבידור באיזור, הרכב האוכלוסיה, עלויות של שכירות והוצאות קבועות: מסי עירייה, רישיונות, אגרות, דמי ניהול ועוד. חשוב לבדוק את נתוני החנות עצמה – חיבורי מים קיימים, כוח חשמל, נגישות, דלת כניסה, השטח הדרוש – יש חובת מינימום של שטח המקום של 16-20 מ"ר. גובה המקום גם הוא מרכיב חשוב לא פחות, לקבלת רישיון העסק. יש גם צורך בהשקעות בתשתיות בכל הקשור לרצפות, צנרת, תקרה וכו'.
הכנת תקציב – יש לתכנן השקעה בנפרד מהתקציב השוטף לשנה הראשונה עד שהעסק ייחשף וייכנס לתודעה וימתג את עצמו. הנתונים לבניית תקציב חלקם יהיו נגזרת של סקרי שוק והצעות מחיר טרם ביצוע רכישות. יש לשריין תקציב ההשקעה שיכלול את עלויות השיפוצים והסידור של המקום לצורך איפיונו כמספרה כולל ציוד בסיסי הדרוש להפעלת העסק. תקציב שוטף יכלולבתוכו את מרכיבי ההוצאות הקבועות, מיחזור רכישת חומרי העבודה וכלי העבודה.
תכנון מקום -יש להיעזר בייעוץ מקצועי לגבי ניצול מקסימאלי של המקום כולל יצירת סגנון עיצובי ואווירה למקום לפי טעמו האישי של בעל העסק. על הבעלים לחשוב מראש אילו חומרים וצבעים אהובים עליו במיוחד ובהתאם להחלטתו ולהעדפותיו לפנות לאיש מקצוע שינחה אותו בכל השלבים להשגת התוצאה הדרושה לו. לצורך ביצוע ויישום תוכנית העיצוב של המקום חשוב לקבל מספר הצעות מחיר ממספר בעלימקצוע מתחומים שונים וחתום איתם הסכמים וחוזי עבודה ומתן שירותים. חשוב לציין את ההתחייבות של הספק כלפיך כגון: סוגי החומרים בהם ישתמש, אופן הביצוע, תקופת השיפוצים הנדרשת, לוחות זמנים ותיאום עם אנשי מקצוע. כמו כן חשוב לציין סעיף הפרת הסכם וסוג הפיצוי של איש המקצוע במידה ולא יעמוד בהתחייבויותיו .
תכנון רכש –לאחר סיום התכנון הכללי, יש לערוך רשימה מדויקת ומפורטת של כל החומרים, הריהוט, כלי העבודה והאביזרים הבסיסיים והראשוניים הנדרשים להפעלת המקום בצורה נאותה ומקצועית. מומלץ להיוועץ עם נציגים מהחברות השונות המשווקות ציודים ואביזרים בתחום ולקבל מפרט טכני, מלאי, זמני אספקה, עלויות וכו'.
תנאי תשלום – רצוי לבצע את הרכישה הבסיסית מתוך התקציב שיועד להקמת העסק ולהיזהר מפיתוי של מבצעים ומתשלומים שכן, עתידו של העסק עדיין לא ברור בשלב כה מוקדם ולכן שמירה על כללי צרכנות נבונה יבטיחו מינימום של הפסדים במקרה הפחות טוב של העסק. להימנע ככל שניתן מלרכוש מוצר המוצע לך במסגרת 'מבצע מיוחד' במסגרת 'הנחה מיוחדת' וכו' -אין מתנות חינם! ברכישות השוטפות ניתן כמובן להיעזר בהסדרי אשראי ותנאים לתשלום מצד הספק אולם יחד עם זאת, תמיד יש לבצע את מסע הקניות בחוכמה, בזהירות ועדיף לבחור את המוצרים השונים רק על פי יכולת ההשקעה והיכולת השוטפת הצפויה של העסק.
מעבר לתקציבים ולהשקעה הדרושה בפתיחת העסק, ישנם גם פרמטרים מקצועיים משמעותיים אליהם חייבים להתייחס אליהם ולתת עליהם את הדעת בכל הקשור לרישוי, תעודות ניסיון מקצועי וכדומה".
להיזהר מפיתויי המשווקים ולהיות איש מקצוע בעל ניסיון –
אתי יוחנן, מנהלת ובעלת בית הספר הגבוה לעיצוב השיער e.y, ראשל"צ
"הדבר החשוב ביותר שצריך להיזהר ממנו הוא הפיתויים הקיימים אצל המשווקים בתחום של ציודים ואביזרים. התחייבות לקניית סחורה ומוצרי עבודה כנגד רכישת ציוד עולה לעיתים יותר מאשר תשלום עבור המוצרים עצמם לכן, ההצעות השונות מחייבות בדיקה יסודית. אני ממליצה לבחון את העניין על כל צדדיו. בפתיחת העסק החדש אין לדעת באופן ודאי מה יהיו ההכנסות הצפויות והמחזור החודשי ולכן חשוב כבר בשלבי רכישת הציודים והמלאים להגדיר יעד תקציבי ולהימנע מהוצאות מופרזות.
דעתי היא, שהצד החשוב לפני הכול במהלכים הקשורים לפתיחת עסק חדש הוא הפן המקצועי. האחריות גדולה על איש המקצוע ושליטה מלאה על התחומים השונים הקשורים למספרה חיוניים ביותר כדי להעניק את השירות הנכון תוך יצירת תוצאות על פי רצון הלקוחות. מעצב שיער צעיר ללא ניסיון או עם ניסיון מועט יתקשה להתפתח, להתמודד מול בעיות ובכלל, לנהל את העסק על כל מרכיביו. עדיף שמעצב השיער יהיה עם ניסיון של לפחות 5 שנים ויותר בכל הקשור לעבודה מקצועית אינטנסיבית, שיהיה עם ידע תיאורטי מספק, הבנת החוקים והכללים של המוצרים וכמובן, בקיאות בכל הקשור להוראות שימוש להפעלתם של החומרים השונים.
לפני שנכנסים לאתגר של פתיחת עסק חדש רצוי לברר עם עצמך באופן הכי ברור: 'האם אני יכול ומסוגל לנהל עסק עצמאי?' 'האם אני בקיא בכל הפרטים?' רק לאחר הבנת המהלך כולו ניתן לצאת לדרך.
העסקת עובדים – חשוב לדעת לבחור את האדם הנכון שיתאים ל'מידותיך' ולסגנון העבודה שלך. כלל ראשון הוא נטרול האגו. צריך להתבסס על פרטים חשובים יותר כמו 'איך ניתן יהיה לקדם ולשווק את העסק?', 'איך ליצור סביבת עבודה נעימה ונוחה לכם וללקוחותיכם הצפויים להגיע למקום?'. חשוב לבחור אדם מקצועי נאמן שירגיש שייכות למקום ולעסק ויעבוד מתוך סיפוק והנאה. כבעל עסק אתה אמור למצוא את הדרכים היצירתיות לתגמל את העובדים בהתאם להישגים וליעדים אישיים.
שאלה של שותפות – אינני ממליצה לצאת לדרך של עצמאות עם שותפים. אני מאמינה שמספרה זקוקה לאדם אחד שיידע להחליט ולהוביל את המהלכים השונים בביטחון מלא ובעצמאות מרבית. גם נושא של 'משקיעים מהצד' לא מומלץ מבחינתי ולמרות זאת, אני מציעה לפנות לאנשי מקצוע 'פרילנסרים' המתמחים בייעוץ והכוונה לפתיחת עסק חדש והם ודאי ידעו לענות על שאלות אלו ואחרות ביתר הרחבה.
ציוד ומלאים – אני חושבת שתמיד כדאי וראוי שתתבצע סקירת שוק מורחבת. כך נחשפים להצעות מחיר על פי הם ניתן לבחור את הטוב ביותר עבור הכסף שאנו אמורים להשקיע. את הציוד כדאי לקנות ממקום מוכר שמציע ליווי ותמיכה מקצועית, אחריות ושירות הנשארים איתך ולידך לאורך זמן. זכרו כי קיימת תחרות בלתי פוסקת וניתן היום יותר מתמיד לנהל משא ומתן כדי להשיג מחירים טובים והגיוניים".
תכנית עסקית וקהל לקוחות –
צחי צוריאנו סמנכ"ל האקדמייה לעיצוב השיער ומקצועות היופי "דיאנה", ת"א
"במהלך תכנון העסק יש להיזהר מפתיחת עסק בצורה חפוזה הנטולה תכנון עיסקי מסודר על כל פרטיו. יש לבנות תכנית עסקית מסודרת המשלבת בתוכה את ההוצאות השוטפות, הוצאות הקמת העסק מחד ומאידך את השאיפות להכנסות מהעסק תוך דגש על תזרים מזומנים והקצאת האשראי לו נזקק העסק עד לבניית עקומה חיובית והכנסת העסק למסלול ריווחי. יש לבחון בטרם קבלת ההחלטה אם לפתוח עסק עצמאי – את עניין הבשלות, וכוונתי היא האם לאותו מעצב שיער העומד בפני אתגר חייו יש מספיק לקוחות שיבטיחו הכנסה בסיסית קבועה פחות או יותר, שיבקרו במקום באופן שוטף וקבוע ושהמחזוריות מהביקורים תאפשר לו לפחות ל'התגלגל' עד לייצוב העסק מבחינה כלכלית ולאחר ההשקעה הראשונית. במידה והתשובה לשאלה זו הינה שלילית, טוב ייעשה אותו מעצב שיער אם ידחה את ששאיפתו להקמת העסק עד לצבירת כמות הלקוחות הדרושה או שישקול הצטרפות למעצב שיער שלו יש מאגר לקוחות ויחד לבנות את הקונספציה המשותפת".
חייבים רזומה- לדעתי, רזומה הוא דבר חיוני בהחלט מכיוון שהוא מבטיח מאגר לקוחות ראשוני שיאפשר את קיומה של המספרה בתחילת הדרך במיוחד בשלבים הראשונים עד להשגת ביסוס משמעותי. רזומה קשור קשר הדוק גם לניסיון ולשנות הוותק. ניהול עסק הינו נושא מורכב ושילובו עם עבודה מקצועית בתחום עיצוב השיער עלול להיות מלחיץ והרסני במידה ואיש המקצוע נמצא בתחילת דרכו וללא ניסיון ועבר מקצועי מספק. ניתן כמובן לגשר על החסך באמצעות יצירת שותפות עסקית ומקצועית עם מעצב שיער שלו יש את הכלים, הניסיון והידע לניהול עסק בצורה נכונה ובטוחה.
המפתח להצלחהשל העסק נמצא בשילוב בין מקצועיות ובין היכולת לעיצוב וניהול המקום עד להשגת התדמית הרצוייה והמיצוב. אצלנו באקדמיה, נלמדים פרקים נבחרים הקשורים לנושא הניהול העסקי ואנו מעבירים ידע חיוני כחלק מתוכנית הלימודים : שיקולים בהקמת העסק, בניית תוכנית עסקית, חשבונאות, עבודה מול רשויות מס הכנסה, ביטוח לאומי, ניהול ספרים תקין, רישיון עסק ועוד.
צוות העובדים- השיקולים בבחירת הצוות למספרה הם מקצועיים וכלכליים: האם יש לבעל המספרה את היכולת הכלכלית להעסיק מעצב שיער מתקדם כשעלות העסקתו גדולה באופן משמעותי. לשיקולי העסקת עובד נוסף גם השיקול של הכנסת 'סוס טרויאני' לעסק – הכוונה היא הסכנה שלקוחות המספרה יעזבו את המקום שלך במידה והעובד יעזוב את המקום. לרוב קורה כי גם לקוחות, לא מעטים יש לומר, בוחרות לעזוב יחד איתו למקום החדש ועל כן ישנו סיכון גבוה – הנזק הכלכלי במצב עניינים כזה עלול להיות קשה מנשוא ואף הרסני במקרים מסוימים. לכן, חשוב לבחור עובד מקצועי ברמה מתקדמת אך יחד עם זאת לשמור שאתה כבעל העסק תהייה האוטוריטה המקצועית ביותר ואתה זה ש'תיתן את הטון' ותקבל את ההחלטות המשמעותיות בטיפול בלקוחות בשלבים שונים במהלך מתן השירות המקצועי. חשוב להכין הסכם עבודה והעסקה המחשק אותו מביצוע מזימות כגון אלו. גם העסקתו של תלמיד הנמצא בשלב הלימודים מצריך חשיבה כלכלית אולם עלות העסקתו של זה תהיה זולה יותר והסיכון שבמעבר לקוחות מהמספרה יפחת".
כולם מדברים על תקציב כדבר הראשון והחשוב – לפני הכול. חלומות מתגשמים בוודאי גם על פי היכולת הכלכלית וחשוב מאוד להיות עירניים בכל הקשור למסע הקניות. היסחפות וחריגה מיכולות עלולה ליצור משבר שממנו קשה לצאת. אין דבר טוב יותר מלהכין רשימות מסודרות מראש ולהתכונן היטב למסע.
המלצות בטרם היציאה לעצמאות
1. קבל החלטה אמיתית עם עצמך לגבי מסלול של עצמאות וודא כי אתה מוכן מכל הבחינות למסלול מלא אתגרים לחיוב ולשלילה.
2. הכן תקציב מסודר בכתב, ולא בע"פ. אל תסמוך על הזיכרון בלבד.
3. היה החלטי ובטוח לגבי המיקום שבחרת בו.
4. בצע מעקב על המקום שלך מספר ימים בטרם תחליט סופית על חתימת חוזה.
5. בחר לך רו"ח מוכר וידוע ועדיף לקבל המלצות על רמת השירות שלו מלקוחות שכבר עובדים מולו .
6. פתח חשבון בנק, (פרטי או עסקי), בהתאם לתנאים ולמסגרות שהינך זכאי לקבל ולפי החלטות הנהלת הבנק שאיתו אתה בוחר לנהל את העסק שלך.
7. הזמן פנקסי שיקים /כרטיס אשראי והגדר מסגרות ברורות לעצמך.
8. הכן רשימת התחייבויות צפויה לפי התשלומים הצפויים לך מההשקעה הראשונה.
9. רצוי לבחור ליווי מטעם ארכיטקט שיעזור בתכנון המקום והמרחב הפנימי של העסק.
10. החלט על קונספציה וסגנון ייחודי לך בכל הקשור לעיצוב המקום.
11. בחר מעצב גרפי שיכין עבורך לוגו, סלוגן, עיצוב של פרוספקט, הכנת מסרים תדמיתיים לפרסום.
12. השאר תקציב ליחסי ציבור / פרסום /קידום מכירות למספר חודשים קדימה.
13. חשוב על אירוע פתיחה שימשוך תשומת לב בסביבתך הקרובה.
14. בחר אנשי מקצוע לשיפוץ המקום וודא שיהיו אמינים מקצועיים והכי חשוב שיעמדו בלוחות הזמנים.
15. במקרים רבים עולות שאלות תוך כדי תנועה ולמען השגת מידע חיוני וחשוב כדי לפנות לגוף מאוד נחשב הנקרא מט"י,(מרכז טיפוח יזמות), ולבקש פגישה עם יועץ לעסקים קטנים ובינונים איתו ניתן לדבר על הכל לשאול ולברר כל פרט ופרט כדי להסיר ספק ולמנוע בלבול ולחצים מיותרים.
טיפ אחרון –
מתוך הכרות שלי את הענף, אנשי המקצוע, המגמות בעולם ולאחר שנות עבודה אינטנסיבית אני יכול לסכם ולומר: השתמש באינטואיציות שלך, הקשב לקול הפנימי שמלווה אותך כל חייך. אל תטעה – המקור הזה אמין ביותר ולרוב יוביל אותך להחלטה הנבונה ביותר. חשוב על טובתך, הייה צנוע ושמור על התלהבות מתמשכת בכל השלבים עד להשגת היעד – המספרה שלך שתהיה מקום העבודה והפרנסה שתיצור לעצמך. חשוב שתרגיש בנוח, משוחרר ובטוח שכן, שעות רבות צפויות לך במהלך של יום עבודה ארוך ומייגע ודאג להשיג את הסיפוק וההנאה בכל רגע ומכל רגע. כשאתה מתכנן את המספרה בדמיונך חשוב שתבדוק היטב – מה החלום שלך, ומה באמת מתאים ונכון לך. לא פעם, אנחנו הולכים אחרי החלום מבלי לבדוק, שחלום זה מתבסס על דימוי ואינו הדבר הנכון, והטוב עבורנו.