כושר גופני מתחבר באופן ישיר אל אורח חיים בריא אשר מסייע לנו לשמור על בריאותנו לאורך שנים רבות. בהגדרתו, כושר גופני הוא למעשה מכלול של היכולות הפיזיות שלנו כאשר אנו מבצעים פעילות בין אם בעצימות נמוכה או גבוהה, ובין אם במשך זמן קצר או ארוך. הכושר הגופני תורם לנו לבריאות טובה ומסייע במניעת מחלות לב וכלי דם. במאמר זה נדון על הנושא בהרחבה.
מאפייני הכושר הגופני
לכושר הגופני יש עשרה מרכיבים:
- מהירות
- זריזות
- כוח
- כוח מתפרץ
- גמישות
- סיבולת שרירית
- סיבולת לב-ריאה
- שיווי משקל
- קואורדינציה
- ודיוק בתנועה
את המרכיבים הללו ניתן לראות בבירור בענפי ספורט שונים ובפרט בתחרויות באולימפיאדה אשר באמת מעניקים הצצה ליכולות הפיזיות של האדם.
הידעתם? מעבר לכך שהפעילות הגופנית משפרת בריאות וכושר, יש לה השפעה ניכרת גם על היכולות המוחיות, לכן לא מעט משחקני השחמט הטובים בעולם עוסקים בה על בסיס קבוע, כדי לשמר את רמת המשחק הגבוהה שלהם.
כושר גופני בלימודים ובעבודה
חלק ממקצועות החובה אשר נלמדים בבתי הספר הם לימודי כושר גופני. ישנה הבנה כי הצורך להניע את הגוף ולעסוק בפעילות גופנית היא חשובה והכרחית. לא פעם ניתן למצוא מקומות עבודה רבים המעודדים את העובדים לעסוק בפעילות גופנית באמצעות שיעורי יוגה או פילאטיס, חדר כושר שקיים במקום העבודה או מתן מינוי לחדר כושר כדי לשפר את תפוקתם של העובדים.
אימוני כושר
נציין כי אורח החיים מושפע מעיסוק בספורט, בפרט כשהוא משולב עם תזונה נכונה. יחד הם יכולים לשפר את הכושר הגופני. בנוסף יש לקחת בחשבון כי לגילנו יש השפעה ניכרת על הכושר הגופני. היתרון שלו הוא שניתן לעסוק בו בבית עם אביזרי כושר או בלעדיהם, ניתן לעסוק בו בחוץ באוויר הפתוח, על מתקני הכושר בפארקים או בסטודיו וחדרי כושר.
כדי להבטיח שאימון הכושר שלכם יהיה אפקטיבי, יש לדאוג לכך שיהיה מורכב מפעילויות שונות. למשל, הליכה מהירה, רכיבה על אופניים, ריצה קלה, שחייה, התעמלות, זומבה, יוגה ואימונים אירוביים נוספים. אופי האימון שלכם תלוי רבות במטרה הסופית שלכם שיכולה להיות שריפת שומן, עיצוב הגוף, שיפור סיבולת לב ריאה והגדלת כוח או מסת שריר.
הגוף זקוק לאנרגייה
חלק בלתי נפרד מהאימון הוא המזון שאתם אוכלים לפני ואחרי הפעילות הגופנית. המזון שמומלץ לאכול בדרך כלל לפני אימון הוא ארוחה קלה הכוללת פחמימות שיעניקו לכם אנרגייה, ולאחר האימון חשוב לאכול דווקא חלבונים לשם בניית השרירים שנהרסו בו. תזונה שאינה נכונה עלולה לגרום לכך שמטרת האימון שלכם תהיה לא יעילה וחבל. חשוב מאוד להקפיד לעשות חימום ומתיחות כראוי כדי להימנע מפציעות ונזקים, חשוב למתוח את השרירים כדי לשמור גמישותם ולהתאושש. גורם נוסף שחיוני מאוד הוא השינה שיש להקפיד עליה ולישון לפחות 8 שעות.
תדירות האימונים, דרגת הקושי ואורכם תלוי בכם בלבד. אם אינכם נוהגים להתאמן יש לבנות את אימון הכושר בהדרגה כדי לא להיפצע ולא להעמיס על הגוף. חשוב לקחת יום התאוששות בין אימון לאימון, בפרט באימוני כוח. אם לא תנוחו כראוי אתם בהחלט עלולים להיפצע ואף לגרום נזקים רבים לגופכם.
מחזקים סיבולת לב-ריאה
סיבולת לב ריאה מאפשרת לנו להתמיד בעת הפעילות הגופנית לאורך זמן, למרות שמצבורי האנרגייה שלנו פוחתים ככל שעובר הזמן. ישנם שלושה סוגים של סיבולת:
- סיבולת טווח קצר: הנעה מ-0 עד 120 שניות.
- סיבולת טווח בינוני: הנעה מ- 120 שניות עד 15 דקות.
- סיבולת טווח ארוך/ סיבולת לב-ריאה: הנעה החל מ- 15 דקות ומעלה.
סיבולת לב-ריאה למעשה נמדדת ביכולת של הריאות והלב לספק לגוף שלנו כמות מספקת של חמצן בעת פעילות מאומצת, והיא זו שתאפשר לכם להיות במאמץ ממושך ולבצע אימונים אירוביים ארוכים.
אילוסטרציה: pixabay