איך מיישמים את מאפייני המראה מתקופת הרסנס הקלאסית לעקרונות האיפור הקבוע בן ימינו?
טיפים ותובנות
מרים קיסר
משמעות המילה רנסנס היא – "לידה מחדש", ומילה זו מסמלת את תנועת התחייה התרבותית בין המאות 16-18 של המאה העשרים. תקופה זו הגיעה לאחר תקופה ימי-הביניים שהתאפיינה בהשתוקקות לחזרה למודל הקלאסי שמקורו בתקופת יוון ורומא.
לזרם הרנסנס היתה השפעה על כל תחומי החיים אולם בעיקר על תחום האומנות הכולל ציור, פיסול, מוסיקה ואדריכלות. האומנים המובילים הידועים כאנשי רנסנס הם מיכאל אנג'לו ולאונרדו דה וינצי'.
תיאור דמות האדם בתקופה זו שאף יותר מכל לדימוי ריאליסטי (מציאותי), ועל כן השימוש בצבעוניות היה ריאליסטי כמו גם בנפחיות (תלת-מימד). שני אלו הפכו את הדימוי למוחשי. סגנון זה התבסס על לימוד האנטומיה, על פרופורציות גוף האדם ועל היחסים הקלאסיים, האידיאליים שבין האברים.
מאפייני טכניקת הרנסנס באומנות
כשמדברים על טכניקת הרנסנס באומנות מתייחסים לגורמים הבאים:
1. ריאליזם – תיאור נכון וקירבה למציאות.
2. אידיאל – גוף מושלם ללא פגמים.
3. ליטוש – יצירת אשליה של תלת-מימד.
4. פרופורציה – יחסים בין חלק אחד למשנהו.
רנסנס באיפור הקבוע
מעניין לבחון כיצד עקרונות אלו של תנועת הרנסנס באומנות מוצאים את ביטויים בתחום האיפור הקבוע. תקופת הרנסנס, הגיעה כאמור כמחאה לתקופת ימי-הביניים. בתחומנו, תחום האיפור הקבוע, אנו מוצאים תמיד דרכים כיצד להשתפר, ולכן חשוב לדעת שהחזרה לעידן הטבעי איננה מגיעה ממקום של התרסה אלא ממקום של שיפור טכניקה ואהבת המקצוע. טכנאיות האיפור הקבוע עוסקות באומנות במלא מובן המילה!
ניתן לראות שעידן הטבעי הינו תמיד מקור לחזרה ולכן עיצובים המגיעים ממקום טרנדי חולפים מעצמם תמיד, ואילו הטבעי, הקלאסי ישאר.
חשוב להיות רגישים למבנה הפנים, לפרופורציות, לעיצוב גבות, לסגנון הלקוחה, ולערכה המקצועית שלך כבעלת מקצוע.
מאפייני הטכניקה באיפור הקבוע
1. ריאליזם – תיאור נכון, קירבה למציאות
מאפיין זה הינו קו מנחה ראשי, מהם הגוונים של הלקוחה, צבע העור או השיער, האם היא צובעת השיער בצבע מנוגד לצבע השיער באזור הגבות שלה, הגוונים שהיא משתמשת בצבע הליפסטיק או העיפרון באזור הגבות, האם יש שיער באזור הגבות (מלא/ דליל/ ללא), כיצד היא מציירת בדרך כלל את האזור (יש נטייה לצייר את הטבעי שלה לאורך כל השנים), מה גוון השפה שלה וכו'.
2. אידיאל – גוף מושלם ללא פגמים
הרי אנו יודעים שבמציאות, בניגוד לאומנות, לא נמצא גוף או מבנה פנים מושלם.
לכן, באיפור קבוע נשתדל להעריך איזה צד אידיאל ויפה יותר למבנה הפנים וננסה להשלים את הצד השני. במקרה של פער משמעותי בין שני הצדדים שאנו מעוניינים להשוות, נאלץ למצוא את האיזון ביניהם. חשוב לציין שאיפור קבוע הינו הדגשה ושיפור של הקיים, ולא שינויי משמעותי שעלול להפוך לטרנד חולף.
3. ליטוש – יוצר אשליה של תלת מימד
השימוש בטכניקה בתחום האיפור הקבוע מאוד חשוב. יש להתחשב בסוג השיטה הנבחרת (מילוי, הצללה, שיער) לתוצאות טבעיות יותר. ה"ליטוש" הוא הבחירה הנכונה או אפילו שילוב השיטות לקבלת מראה אחיד ואידיאל.
4. פרופורציה
על טכנאית האיפור הקבוע להבין ולדעת את מבנה הפנים.
אם ניקח את מבנה הפנים ונחלק אותו לשלושה חלקים שווים מהמצח ועד הסנטר נדע את הגבולות של הגבות, העיניים והפה, לא נחרוג מאידיאל מבנה הפנים ונדע את הגבולות שלנו.
כיצד "להציל" איפור קבוע בטרנד הרנסנסי
בניגוד לדעה הרווחת שתיקון אמור לכסות כל זכר של איפור קבוע ישן, יש להשתמש בקיים, להשתמש בו ולשפר אותו.
כל ארבעת הכללים המוזכרים חלים גם במקרה של תיקון איפור קבוע.
וכמובן, יש להתחשב באיפור הקבוע הקיים.
ניתן להשתמש בצבעי הגוף (קמופלג') ובצבעים המנטרלים, והכי חשוב, יש לתקן רק מה שניתן לתקן ולא לערוך ניסויים על לקוחה שמבקשת תיקון לעבודה קיימת.
איזור העיניים
יש להשוות איפור קבוע בשני הצדדים אולם לדעת מהו הגבול של כל עין.
במידה ויש חריגה או בריחה של צבע מתחת לעור ניתן לעשות קמופלג' (טישטוש איפור קבוע) או צללית כיסוי עם צבעי הגוף/קמופלג' בלבד.
לקמופלג' יש להשתמש עם מחט מס' 3 OUTLINE בלבד ולערוך טסט לבחירת הצבע כדוגמאת בחירה של מייק נכון לעור הפנים (התאמה אחד לאחד).
איזור הגבות
ניתן לשלב מספר שיטות על מנת ליצור מראה טבעי יותר.
שיטת הצללה או שיטת מילוי והצללה או שיטת מילוי ומראה שיער.
לדוגמא: ללקוחה עם איפור קבוע, שדהה, בצורת מילוי כל הגבה, נוכל להוסיף מראה שיער בלבד על הרקע של האיפור הקבוע הישן וליצור "נפח" למראה השיער ולמראה טבעי יותר.
איזור השפתיים
לאיפור קבוע בשפתיים במראה תיחום יש לחזק את המילוי הפנימי וע"י כך להחליש את ההדגשה של התיחום.
מתיחום שפתיים בלבד נעבור לשיטת התיחום ומילוי חלקי או מילוי כל השפה.
אופציה נוספת: ניתן לתת הדגשה קלה רק בשיטת הצללה ללא יצירת קו תיחום (עבודה בזיג-זג) באיזור תיחום השפה ובאיזור המילוי החלקי.
במילוי שפתיים, מומלץ לשלב מספר צבעים ולעבוד בשיטת ההצללה כמו בתקופת הרנסנס ולתת "נפח" או תלת-מימד (בחירת הצבע מכהה לבהיר מאזור התיחום ועד לפנים השפה).
• יש ליצור פרופורציה בין השפתיים אולם לא לחרוג יותר מידי מקו השפה הטבעי.
מרים קיסר היא מנהלת אסתטיקה בע"מ
בי"ס לאיפור קבוע, מרכז הדרכה לאסתטיקה וקוסמטיקה פארה-רפואית ומכון יופי
צילום: אימג' בנק ישראל