מדריך: כל מה שחשוב לדעת על ההיערכות האסתטית לחורף
שרות יופי!
עור הפנים מתייבש, האף דולף והשיער לפתע נושר – אי אפשר לפספס, החורף כבר כאן. מה תעשו בכדי לעבור את העונה הקרירה בשלום.
בחורף הטמפרטורות הולכות ויורדות בהדרגה (בעיקר בשעות הערב והלילה), כמויות הגשמים מתחזקות, אפיקי הרום הופכים מפותחים והמשקעים הקפרסאים מגיעים בדמות שקעים גשומים ומזג האוויר הפכפך. באקלים שכזה הגוף, חייב להתאים את עצמו לטמפרטורה המשתנה, בעיקר מכיוון שהוא רגיש וחשוף יותר למחלות ולחיידקים. הרוח, הנוטה להתגבר מקלה על מעבר החיידקים וכך למעשה נוצרת "מכת" הצטננויות או דלקות. חלק מהאנשים, סובל לפתע מנפיחות באזור העיניים, מדלקות אוזניים, מגירודים ומקשקשת על פני העור.
כיצד תערכו מבעוד מועד לקראת החורף?
הצטננות – התופעה שכיחה ומתאפיינת בנזלת, שיעול, עיניים דומעות והתעטשויות, ולעיתים מלווה בחום גבוה. התופעה נגרמת על ידי סוגים שונים ורבים של נגיפים. ברוב המקרים, הטיפול מסתכם במשככי כאבים, מנוחה וכמובן הרבה חום ואהבה.
דלקות גרון – אם כאב הגרון שלכם מלווה בנזלת, שיעול, חום לא גבוה וגרון אדום ככל הנראה שמדובר בסוג של וירוס, או במחלה ויראלית. אך, אם אתם סובלים מחום גבוה, ריח לא נעים מהפה ודיבור גרוני ייתכן ומדובר בדלקת חיידקית ומומלץ לפנות לרופא המשפחה.
אסתמה – המחלה הדלקתית בדרכי הנשימה מקשה על החולים לנשום כראוי ולתפקד בחיי היומיום. מדובר במחלה כרונית/עונתית המתבטאת בהתקפים שעלולים להתגבר בחילופי עונות. לקראת החורף סובלים מתסמינים שונים – דומעים, מתגרדים, משתעלים ומתקשים לנשום. עונת המעבר נחשבת לתקופה של תחלואה רבה יותר. וירוסים וחיידקים תוקפים מבוגרים ובייחוד תינוקות וילדים. מחלות המערבות את מערכת כלי הנשימה, לרבות נזלת, צינון, שפעת, דלקת בדרכי נשימה עליונות, דלקת ריאות וכדומה מחמירות את מצבם של חולי האסתמה. הפרשת הליחה, השיעול, הנזלת, הריר ויתר הנוזלים פוגעים בתפקודן הלקוי ממילא של הריאות ומקשות מאד על הנשימה של החולים.
אלרגיות –תופעת האלרגיה מתבטאת, לרוב, בתסמינים כדוגמת: אדמומיות בעיניים ודמע מוגבר, עודף הפרשות ריריות מהאף ואדמומיות בעור. ניתן להקל על תופעה זו – המתרחשת על רקע תגובת יתר של מערכת החיסון לנוכחותו של אלרגן מסוים בסביבתנו – באמצעות שתיית חליטות צמחים מסוג: סירפד ומרווה (לא בזמן ההיריון), להן מיוחסת פעילות נוגדת אלרגיה, כמו גם הקפדה על שינה מספקת, פעילות גופנית, ושהייה נאותה באוויר הצח והפתוח.
אסתמה של העור – תסמין מובהק האופייני לקראת החורף היא התפרצות התופעה העורית "אטופיק דרמטיטיס". מדובר בדלקת כרונית של העור, שמתבטאת ביובש חמור, נגעים אדומים, גרד ואקזמה בפנים, בצוואר, בקרקפת ובקפלי הידיים והרגליים. הטיפול הקונבנציונלי כולל טיפול באנטי היסטמינים, ובמשחות עם מרכיב סטרואידי (קורטיזון) המטפל ומסייע במניעת התפתחותו של זיהום משני. שיר לויתן – נטורופתית והרבליסטית קלינית מ'אלכימיסט- צמחי מרפא', מציינת כי בכל הקשור לאסתמה של העור חשוב לסלק מהתפריט מזונות שעלולים לגרום לרגישויות, לתגובת יתר של מערכת החיסון ולהגברת הדלקת בעור. "מומלץ להימנע מצריכה של פחמימות ריקות, סוכר לבן (סוכר הוא מזון המגביר דלקת), מזונות מטוגנים, מעובדים ומשומרים", היא אומרת ומוסיפה: "כמו כן רצוי להימנע מצריכה של חלבון מהחי המכיל חומרים מעוררי דלקת (בקר,עוף, ביצים וחלב ומוצריו) ולהימנע לחלוטין מאכילה של מזונות מעוררי אלרגיה כמו ביצים, תירס, בוטנים ופירות הדר כתומים. לעומת זאת מומלץ לצרוך אומגה 3, המכילה חומצות שומן חיוניות המפחיתות את עוצמת הדלקת ותורמות לשיפור המחלה וכן אבץ הידוע ככזה שביכולתו לתרום לתפקוד תקין של רקמות העור".
סבוריאה, יובש עורי וגירויים בעור: עם בוא החורף, מרימה ראשה אחת מבעיות העור הנפוצות- הסבוריאה. בהיותה בעיית עור כרונית, לא נמצא עדיין ריפוי מלא, אך מגוון שיטות טיפול יכול לסייע בהתמודדות היום יומית עם התופעה – המעקצצת, המגרה והצורבת, שאף פוגעת במראה העור. סבוריאיק דרמטיטיס, מאופיינת ביצירה ובהפרשה מוגברת של חומר שומני מבלוטות החלב של העור. המחלה מתבטאת באדמומיות ובקילופים, הגורמים להפרעה אסתטית, וכן בעודף שומניות העור וקשקשת יבשה הגורמים לתחושת גרד ואי נוחות. הסבוריאה מופיעה בהדרגתיות. בשלבים הראשונים הקשקשים המופיעים הם דקים ועדינים מאוד, אך העדר טיפול יגרום להופעת קשקשים נוספים עבים וצהבהבים. הסימפטומים מופיעים בד"כ באופן סימטרי, ושני צידי הגוף נפגעים באותה המידה. במקרים חמורים של סבוריאה ניתן להשתמש במשחות המכילות קורטיזון (סטרואידים) או באנטיביוטיקה. יש לציין כי תכשירים אלו אמנם יביאו להקלה מהירה, אך השימוש הממושך בהם עלול לגרום בעצמו לנזק חמור וארוך טווח לעור. בנוסף לכך עם הפסקת הטיפול עלולה להתפתח התפרצות חמורה יותר של הסבוריאה עקב הפגיעה האפשרית במערכת החיסון המקומית, ולכן על השימוש בתכשירים אלו להיות קצר טווח עד כמה שניתן, אם בכלל. ע"מ להעניק לעור טיפול יעיל ואפקטיבי לאורך זמן מומלץ להשתמש בתכשירים קוסמטיים פרא-רפואיים, המקלים על התופעה ללא גרימת נזק לעור.
"הסתיו והחורף הישראלי שונים מעונות מקבילות עולמיות אחרות בכך שלצד הימים הגשומים, יש בהם ימי שמש עתירי קרינה", אומר ד"ר קובי שמיר מוסמך לרוקחות קוסמטית ומומחה לרפואה סינית ודיקור קוסמטי ב'תפוח טכנולוגיות'. "על כן עדיף לרכוש קרמים המותאמים במיוחד לאקלים הישראלי ההפכפך, המצטיינים בהחדרת לחות תוך מתן הגנה אופטימאלית מפני קרינת השמש".
"לעיתים בעונת המעבר מופיע קילוף זמני של העור בשכבתו החיצונית. קילוף זה יוצר קשקשים, הנעלמים כשם שהופיעו. בנוסף, העור עלול לסבול מיובש ואדמומיות, בעיקר סביב מסגרת הפנים – תופעה זו מאפיינת בעיקר בעלי עור בהיר, רגיש ועדין. קרמים המיועדים להרגעת העור וכאלה המשפרים את מראהו ואת ההרגשה הכללית יהיו מומלצים ביותר", מציינת הקוסמטיקאית הפרא-רפואית ענת בקר- בעלת "הברבור" – המרכז לקוסמטיקה מדעית. "במהלך חילופי העונות, בעיות חדשות שצצו על גבי עור הפנים עלולות להתפשט, ללא הבחנה בסוג העור (יבש, שמנוני או רגיש). עור הפנים מקבל לפתע גוון מעט עמום, היובש מכה בו והאדמומיות והגירויים מופיעים בו. אי לכך אני ממליצה לבצע שינויים בשגרת הטיפוח, ולהיערך לכך מבעוד מועד. חשוב כמובן להמשיך ולהתמיד בשימוש במקדם ההגנה ואף להגביר את השימוש במסכות יופי והזנה המעניקות לעור, באופן מרוכז, את כל הרכיבים להם הוא זקוק בעונה הזאת. בעניין זה חשוב להדגיש כי לא בהכרח קרמים בעלי מרקם שמנוני ועשיר ייטיבו עם העור שכן דווקא בסתיו יותר מתמיד משווע העור למוצרים קלי ספיגה שיסייעו לו בהתמזגות מהירה ונוחה יותר".
נוטרי- קוסמטיקה: הנוטרי-קוסמטיקה. הינה תורה שלמה הגורסת שאפשר לשפר את המראה העור על ידי שינוי התזונה ונטילת תוספים דרך הפה. הלוגיקה די פשוטה: לצד מריחת הקרמים על העור מבחוץ, יש לנטול תוספי תזונה שעובדים על הגוף מבפנים, ומשפרים את העור, השיער והציפורניים. פורמולות שונות מכילות נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, ליקופן שמגן על העור מנזקי שמש, קולגן שבונה את העור, קרטין לציפורניים ולשיער וכן הלאה. שיר לויתן – נטורופתית והרבליסטית קלינית ב'אלכימיסט- צמחי מרפא': "צמחי מרפא בעניין זה הם חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלות עור האופייניות לעונת המעבר ועל כן חשוב לשלב את הטיפול הפנימי עם טיפול החיצוני. נטילת פורמולה של צמחי מרפא בעלי פעילות אלטרנטיבית ומנקזת כבד כדוגמת- שן ארי, סינרה, ארקטיום לאפה ועוד, תמריץ את המטבוליזם (חילוף החומרים), תחזק את מערכת החיסון ותגביר הוצאה של רעלים מהכבד וממערכת העיכול, אלה ישפיעו ישירות גם על מראה עורכם. בנוסף, מומלץ למרוח בעונת המעבר קרמיםמשחות המכילים צמחים המשקמים את הריריות הפגועות, צמחים בעלי פעילות אנטי דלקתית הידועים כמרגיעים את הגירוי על העור. צמחים מתאימים: קומפרי, הידרוקוטיל, קלנדולה ועוד. שימוש בסבונים טבעיים שאינם מכילים פראבנים ומרכיבי בישום שיכולים לגרום לגירויים בעור, הם הכרחיים ביותר בעונה זאת. בנוסף מומלץ לעשות אמבטיות המכילות שמנים כמו- חוחובה, שמן לבנדר, פטצ'ולי ו גם לשלב שיבולת שועל שידועה בסגולותיה המרגיעות את העור. חשוב להימנע מלבישת בגדים מבדים סינטטיים, צמר, בגדים צמודים או מחוספסים ולהקפיד על כותנה מלאה".
שגרת הטיפוח בחורף: ד"ר קובי שמיר מוסמך לרוקחות קוסמטית ומומחה לרפואה סינית ודיקור קוסמטי ב'תפוח טכנולוגיות: "שגרת הטיפוח בסתיו חשובה מאד, אולם יש להיערך לשינויים קלים בהרגלי הטיפוח הקבועים. "בשעות הערב, כאשר עור הפנים נמצא במצב של מנוחה ומוכן לספיגת חומרים, יש לנקות אותו בשנית, באמצעות קרם ניקוי מיקרו גרגירי, על-מנת להסיר את שכבות האיפור, הלכלוך והשומן שהצטברו במהלך היום. לאחר הניקוי, יש למרוח סרום הזנה רטינול (שימו לב סרומים המכילים רטינול אינם מיועד לימי הקיץ ועל כן עונת המעבר היא אידיאלית לשימוש בהם) ורצוי כזה המכיל שמן נר הלילה, או/ו שילוב של ויטמינים ושמנים להזנה, להחזרת הגמישות, ההרגעה, שיקום וליחוח העור. מריחת הסרום בשעות הלילה אקוטית יותר מבקיץ ואף תורמת לריכוך, ריפוי ולהרגעת העור, ומאפשרת לעור רגנרציה (חידוש) של התאים והזנה עמוקה. חשוב להשתמש בו רק בשעות הערב/לילה כאשר לא נחשפים לשמש. לאחר מריחת הסרום, מומלץ למרוח קרם לילה עשיר ופעיל שנועד לטיפול בקמטים, לשיקום ולהזנת העור היבש. מוצרים שונים להזנה ולחות קיימים כיום בשוק ומיועדים לספק לחות, חיזוק, להחיות את תאי העור ולהפחית את הקמטים, אך הקרמים האידיאלים שיתרמו לשיקום ולהזנת העור משלבים בתוכם ויטמינים, רטינאויל ושמני עילית (נר הלילה, ג'ינקו בילובה ובורל רוז היפ). אלה מחדשים, מחיים ומחזקים את תאי העור, וזה נחוץ ביותר בעונת המעבר. בנוסף, הקרמים מסייעים לשמירה על מבנה העור ועל חלוקת תאים תקינה. התוצאה של שימוש מתמשך בקרם שכזה היא שיפור במראה והפחתת הקמטים. לפחות פעמיים בשבוע, יש לוותר על מריחת הסרום וקרם הלילה ולהשתמש במקומו בקרם פילינג ללילה. מטרת הפילינג לילה היא להמיס את התאים המתים והחומר הבין תאי. הפילינג מעודד הבהרה ורענון העור, והוא מורכב משילוב של חומצות פירות, ויטמינים ורטינאויל. לפילינג יש יכולת החדרה מצוינת של לחות וחומציות המגוננת על העור מפני התפתחות בקטריאלית ותהליכים ניווניים, וטיפול שכזה מתאים רק לימי עונת המעבר בסתיו ובחורף".
יובש במרפקים ובברכיים: "הימים החמים מרובי האובך, שינויי הטמפרטורה ואחוזי הלחות הנמוכים, המאפיינים את עונת המעבר גורמים גם לאזורי המרפקים והברכיים להתייבש ולהיסדק. קטיה שו – המדריכה הראשית במותג ORLY, מציינת כי במספר פעולות פשוטות תוכלו לטפל באותם אזורים יבשים: "הרבו להשתמש בקרם לחות מועשר ורצוי כזה עם תמציות צמחיות הידועות כמרגיעות ומרככות את העור, כדוגמת קמומיל, חוחובה וכד'. הסבונים הנוזליים המועשרים בלחות ובקומפלקס רכיבים הנודעים כתורמים להזנת העור יסייעו אף הם במניעת גירויים, ובהקלה ביובש העורי ועל כן הם מומלצים יותר דווקא בעונה זו . רכיב מופלא שיש לציין בקשר של עונת המעבר הוא צמח הקומפרי הידוע בסגולותיו כמחדש ומרענן את רקמת העור החיצונית וגם הפרופוליס חומר טבעי המופק בכוורת הדבורים, משרף עצים ופרחים, בעל יכולת טבעית להגנת העור".
כפות רגליים סדוקות – עונת המעבר היא המועד האידיאלי להיערך להתמודדותה של כף הרגל עם פגעי עונת המעבר והקיץ, שנגרמו כתוצאה מזיעה, חום, יובש ומהשהות הממושכת בים ובבריכה. הליכה יחפה על משטח רך בתוך הבית ובחול הים, אומנם מיטיבה עם כף הרגל, אולם ההליכה במשטחים קשים עושה לרגל רע. בנוסף חשוב לדאוג לאוורר את כף הרגל מידי יום, ולהניח לה לנוח ולנשום. מומלץ למצוא אחת לשבוע כמה דקות ולטבול את כפות הרגליים במי אמבט חמימים עם תרחיץ חיטוי ורענון. ולאחר מכן, לעסות עם פילינג ו/או משחה המחדשת את העור. כך תוכלו להימנע מעור יבש ולקבל כפות רגליים חלקות, גמישות ורכות. תופעה שכיחה במבוגרים בעונת המעבר היא כמובן יובש ניכר בכפות הרגליים. באזור זה מומלץ כמובן למרוח קרם לחות נטול בושם וחשוב מאד להעניק לעור לחות והזנה. וזלין פשוט יכול לעזור ועדיף כזה עם תמציות מרגיעות מסוג אלוורה ושמן נבט חיטה שנמצאו כמועילים ביותר. בזה האחרון אין בו מרכיבים כימיים, הוא משמן היטב את העור, אינו מספג לתוכו ויוצר שכבה חוצצת בינו לבין האוויר.
ציפורניים: "הציפורניים מהוות את מחסום ההגנה הראשון של אצבעות כף היד", קובע ד"ר קובי שמיר מוסמך לרפואה סינית ולרוקחות קוסמטית והטכנולוג הראשי במעבדות תפוח טכנולוגיות. "שימושן המקורי בה לידי ביטוי אצל האדם הקדמון הפרהיסטורי, שעשה בהן שימוש הישרדותי יומיומי. עם התפתחות האדם והטכנולוגיה הוסבו הציפורניים למטרות אסתטיות ושימשו כסמל לטיפוח, ליופי, ואף כסמל מעמד. הצורך ההישרדותי הקדום המנצל את השימוש בציפורן אינו תקף עוד והציפורן אינה משמשת יותר כ "כלי עבודה". אך למרות הכל ללא הציפורניים, רקמת העור והבשר שתחתיהן (מיטת הציפורן) צפויה לזיהומים ומחלות שאף עלולות להביא אותנו לקשיים בתפקוד היומיומי. ברפואה העממית נעשה שימוש והסתכלות אבחנתית רחבה ומשלימה, על בריאות האדם על פי איבחון דרך הציפורן. וכן ברפואה היהודית ישנן הלכות רבות הסובבות את נושא הציפורן ולא תמיד ורק בהקשר לבריאות האדם. בכל הקשור לנגעי ציפורניים קיימים סוגים שונים של פטריות התוקפות אותן, וגורמות למחלות שונות. הטיפול הטוב ביותר הינו זה המניעתי. שמירה על סביבה יבשה תוך הימנעות מהליכה ברגליים יחפות באזורים ציבוריים ושימוש בחומרים (משחות, אבקות, ספריי) מניעתיים בנעליים ואיוורור כף הרגל. לגבי הטיפול בציפורניים, וכדי לא לגרום להפרדת שטח הציפורן ממיטת הציפורן וחשיפת רקמת הציפורן יש להמנע מלשייף את הציפורן והסרת השכבה השומנית תעשה בעזרת "ניגוב" ספוגי בלבד. כמובן שהימנעות מחיתוך העור הקרני ("קטיקולה") תמנע דלקות וזיהומים, וחשוב להסתפק בדחיפתו אחורנית והזנתו. השימון והליחוח של שטח הציפורן ומסביבו חשובים מאד והם שימנעו את אובדן הלחות ויעניקו לציפורן גמישות הפועלת כבולם זעזועים. עם זאת יש לזכור כי לשימוש בשמנים באמצעות מריחה יש השפעה פיזיולוגית ישירה- שכן השמנים הארומטיים חודרים לעור- גם בגלל שהם מסיסים בשמן וגם בשל העובדה כי הם בעלי מולקולות קטנות מספיק בכדי שהם יוכלו לחדור דרך בלוטות החלב ונקבוביות הזיעה. שיטות ההחדרה של השמן לעור- הם שיטות שונות- ויכולות להיות דרך עיסוי, אמבט, מריחה, קומפרסים, משחה או קרמים. שמנים ארומתרפים חומר נשא על בסיס מימי הם בעלי פעולת חדירה מהירה ביותר אבל לטווח זמן קצר ועל- כן זה יעיל במקרים בהם נבקש מענה מהיר ויעיל- כמו כוויה, חתך, פצע, כאבי שרירים. חשוב כמובן לזכור כי ככל שהסביבה השומנית של חומר הנשא היא כבדה יותר- גם מבחינת משקל סגולי- ההחדרה של השמן הארומטי היא איטית יותר אבל בעלת אפקט השפעתי לאורך זמן".
מריחת שמן שקדים על בסיס יומי תהפוך את הציפורניים לחלקות ובריאות יותר. אם הציפורניים חלשות ונוטות להישבר בקלות, טיפול בשמן זית יכול בהחלט לסייע. השרו את הציפורניים בשמן זית למשך 10 עד 15 דקות בכל יום במשך חודש בערך. זהו פינוק נפלא שיעזור לך מאוד להיפטר מציפורניים פגומות, חלשות ומקולפות. קטיה שו – המדריכה הראשית במותג הלק ORLY מדגישה כי השמן להזנת הקטיקולה (העור מסביב לציפורן) דורש התייחסות נקודתית. "קטיקולה" פגומה, סדוקה וחתוכה למעט זה שהיא מכאיבה היא גם לא אסתטית. קרם הידיים אינו מספיק להזנה אינטנסיבית ועמוקה של הקטיקולה, על כן יש להקפיד בשימוש של שמן מועשר ומזין לפחות אחת לשבוע. השמנים השכיחים לטיפוח, הזנה והגנת הציפורניים הם, שקדים, חוחובה, זית, אורז ואבוקדו אותם מומלץ לחפש מראש בטרם רכישת כל תכשיר שמן ייעודי לציפורניים. את התכשיר יש לאמץ לשגרת הטיפוח הקבועה כשלב הכרחי לפני מריחת הלק או/ו הסרתו ובטיפול מניקור שגרתי בבית. עם זאת חשוב לציין כי בשל העובדה כי השמן יוצר ציפוי שומני על שטח הציפורן זה ימנע את קליטת פיגמנט הלק ועל-כן מומלץ דווקא להתחיל בתהליך מריחת הלק ולאחר ייבושו המלא להתחיל בהספגת השמן לאזור הקטיקולה".
שו, גם מציעה לוודא כי מוצרי טיפוח הציפורניים והידיים יכילו אוריאה, אלנטואי ושמן קלנדולה. לטיפול אינטנסיבי יותר בכפות ידיים יבשות וסדוקות במיוחד היא ממליצה למרוח לפני השינה, מעט שמן זית. השמן לדבריה ירכך את עור כפות הידיים, ירגיע אדמומיות ויחזיר להן את הלחות שאבדה להן. גם ישראל סולודוך מחברת נופר מוצרים טבעיים, ממליץ על שמן הזית, אך מוסיף כי גם שמנים מעץ התה, גרניום, לבנדר, לימון, ברגמוט, שמן נבט חיטה, שמן אבוקדו, שמן שומשום, שמן זרעי ענבים, שמן ויטמין E, חוחובה, חמניות, קלנדולה, סטיביה, ארכובית ואכילאה יוכלו לסייע בהשמדת פטריות בציפורניים ובעור. "אלו שמנים המקשים על שגשוג הפטריות מסוגים שונים וניתן למרוח אותם כמעט בכל האזורים. על הציפורניים, בין אצבעות הרגליים, במפשעות. בנוסף להתמודדות עם הפטריות השמנים האמורים תורמים לאיחוי העור ולסגירות סדקים עמוקים כתוצאה מיובש בעור".
נשירת שיער – בעונת המעבר אתם צפויים לשינויים משמעותיים בשערכם. "גירוד מתמשך בקרקפת, היא תופעה שעלולה להופיע אצל חלק גדול מהאוכלוסייה", טוען מעצב השיער אלי כהן- מהמרכז לפתרונת שיער "שינויי מזג האוויר והמעבר התכוף בין מזג אוויר החם ביום לזה הקר בלילה עלולים ליצור תחושה של אי נוחות בעור הקרקפת ורצון לגירוד. העור עובר התכווצויות חוזרות ונשנות במהלך שינוי בטמפרטורות, בהתאם למספר ולתדירות החשיפות מחוץ לבית. תופעה נוספת בעונת המעבר היא נשירת שיער. אומנם אין הוכחה חד משמעית לקשר שבין הנשירה לעונת המעבר, אך חשוב לציין כי במקרים בהם הנשירה הזמנית הופכת לעניין מתמשך רצוי לפנות לרופא עור לאבחון ולטיפול רפואי". לשיער יש מחזור חיים משלו. השיער נושר כחלק ממעגל החיים שלו. ישנה התחדשות ותחלופה כל הזמן וישנן תקופות בשנה שהנשירה בהן מתגברת למשל בחורף. חווי פילוסוף- ביולוגית מחברת פיטו – פריז מציינת כי עקב שינויי מזג האוויר, הלחות באוויר והקור זרימת הדם מהקרקפת לשורשי השערה חלשה יותר וכאשר שורש השערה אינו מקבל את ההזנה לה הוא זקוק השערה נושרת. הטיפול הכי טוב הוא פנימי וחיצוני, פנימי- תזונה עשירה- דגש על אכילת מזונות עשירים במיוחד בוויטמינים ומינראלים, הקפדה על מנת חלבון מספקת ובעיקר על איכותו וזמינותו למערכת וכן הגברת המערכת בתוספי תזונה (למשל פורקפיל – כמוסות חומצות אמינו בתוספת וויטמינים ואבץ). כל אדם לפי צו ליבו וטעמו האישי לבחירתו מזונות מרכזיים מהצומח ומהחי עשירים בחלבונים , וויטמינים מקבוצת B(1,2,3,6,12) C, ברזל, אבץ ,Folic Acid (חומצה פולית) לצד טיפול חיצוני שמתחיל בבחירת מוצרי שיער על בסיס צמחי מרפא שסגולותיהם מחזקים את בסיס השערה ומשקמים את השיער, למשל- פיטוציאן המבוסס על מיצוי ג'ינקו בילובה ווברונום, זרעי ענבים, ויטמין B, חלבוני משי ונגזרת טירוזין שנועדו להזין את עור הקרקפץ והשיער ולהגן עליהם.
שפתיים: "התייבשות השפתיים בחורף נגרמת כתוצאה מחשיפה לרוחות, לחימום המזגנים ולמזג האוויר הקר, זאת גורמת כידוע ליובש רב וכתוצאה מכך גם לסדקים ופצעים. עור השפתיים רגיש ביותר, השכבה הקרנית של השפתיים היא דקה ועל כם חדירה. אי לכך אובדן הלחות בשפתיים גדול פי כמה וכמה לעומת איברים אחרים בפנים. על מנת להגן על השפתיים יש להימנע מלהשאירן חשופות ולא מוגנות. רק עקביות וסבלנות יסייעו בטיפולן, היובש והסדקים הרי אינם נעלמים בטיפול חד פעמי, וחוסר הקפדה על רצף הטיפול, עשוי לגרום לנסיגה בטיפול. כמו כן חשוב ביותר למשוח את השפתיים בתכשירי הגנה או/ו לחות עשירים המכילים מרכיבי לחות הפעילים ביעילות במשך היום ולוותר על שפתונים המבוססים על וזלין ושמנים סינתטיים. יש לבחור שפתונים שאינם גורמים להתמכרות בכדי שניתן יהיה למרוח אותם פעמים רבות ביום כדי להקל ולסייע להיפטר מיובש וחתכים", אומרת היידי קהאן – המדריכה הראשית במותג שפתוני הלחות "ליפסמקר"
אביבית (דלקת בלחמית העין) – "האביבית היא דלקת בעיניים המופיעה בעיקר בתקופת האביב. היא מתלקחת לרוב בעקבות מגע עם חומרים המרחפים בחלל האוויר, אבקני פרחים, אבק, בעלי חיים ועוד. לרוב תופעה זו תתאפיין בעיניים דומעות הרגשת חוסר נוחות וגירוד, אך חשוב לציין שלעיתים מצב שכזה עלול לפגוע בראייה באופן קיצוני שכן הסובלים ממנה ירבו בגירוד העין דבר העלול לפגוע בשכבה החיצונית של העין (הקרנית) בצורה בלתי הפיכה.
מרכיבי עדשות המגע, ירגישו בדרך כלל חוסר נוחות בצורה קיצונית יותר, שכן העדשה גורמת להגברה של תחושת זו. בשלב הראשון יש להתייעץ עם רופא העניים או האופטומטריסט המטפל האם לחדול מהרכבת העדשות או להמשיך בשימוש בהן. לעיתים ניתן להוסיף טיפות הרטבה טיפוליות או לעבור לעדשות יומיות שהן יותר דקות ומעבירות חמצן בצורה יעילה יותר. גם למרכיבי משקפיים מומלץ להוסיף טיפות הרטבה שכן לעיתים יכולה להיווסף לאביבית תחושת יובש שיכולה לגרום לירידה באיכות הראייה.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל