אפילו אני, לא יודע הכל. כל אחד מאיתנו אינו מומחה כל הזמן. למה חשוב להגיד לפעמים: "אני לא יודע"
קובי ליבוביץ
"רק על עצמי לספר ידעתי", אמרה רחל המשוררת, ואני בטוח שכולנו יכולים להסכים.
הרי עם רוב המצבים בחיים אנחנו מתמודדים בהתאם לניסיון העבר שלנו, ומזה תקופה ארוכה שהניסיון המקצועי שלי מועבר אל קהל ספרים מקצועי מעל בימות ההדרכה בתצוגות, סמינרים והשתלמויות. אני נמצא מול קהל מקצועי בן עשרות עד מאות אנשים בבת-אחת. לפעמים זה קצת מרתיע להיות זה שפונים אליו בכל שאלה.
התמודדות אישית עם שאלה מפתיעה
לפני מספר שבועות הגיעה אלי למספרה לקוחה עם בתה החיילת שנמצאת בעיצומו של קורס הדרכה צבאי. היא סיפרה שהדבר שמדאיג אותה ביותר הוא שאחד החיילים המודרכים ישאל אותה שאלה והיא לא תדע את התשובה, "איזה פאדיחה" אמרה בשפתה…
חייכתי. סיפרתי לה איך רק שבוע לפני כן היה לי סמינר גדול על סדרת צבעים חדשה בו השתתפו יותר מ-100 מעצבי שיער. בין היתר נשאלתי האם יש בצבעים החדשים חומר ששמו PPD – Para-Phenylene Diamine (פנילאנאדיאמין). מדובר בחומר הקיים במרבית הצבעים, ממנו בנוי פיגמנט הצבע והוא משפר את עמידותו של הצבע בשיער. הנחתי שהחומר נמצא גם בסדרת הצבעים החדשה, אבל לא הייתי בטוח. בזמן הדרכה ומול כל המשתתפים אין לי את הזמן והיכולת לסקור את כל מרכיבי הצבע הכתובים על הקופסה. ידוע היה לי שישנם אנשים עם אלרגיה ל-PPD, ולכן חשוב היה לתת תשובה מדויקת.
עניתי מול כל המשתתפים ש"אני לא בטוח ואבדוק את זה ומי שיירצה תשובה מוזמן לפנות אלי".
החיילת בהתה בי בתדהמה: "מול כל האנשים אמרת שאתה לא יודע?! אבל אתה המדריך! אתה אמור לדעת הכל". היא צודקת, אבל כפי שהסברתי גם לה, יותר מקצועי לתת תשובה מדויקת לאחר בירור, והיכולת להגיד שאינך יודע מראה על ביטחון ומקצועיות ומגבירה את יכולתם של המודרכים לסמוך עליך. גם רופאים מתייעצים אחד עם השני לעיתים תכופות לפני מתן תשובה או אבחנה סופית, הדבר מפחית טעויות.
שאלות מפתיעות
במסגרת העבודה היומיומית עם לקוחות כולנו נתקלים בשאלות רבות ומגוונות, רובן חוזרות על עצמן ואנחנו בהחלט מסוגלים לענות עליהן, אבל לעיתים אנחנו נשאלים שאלה מפתיעה ואיננו בטוחים בתשובה: פעמים רבות לקוחות עשויים לשאול אתכם ודאי שאלו בעבר על אלרגיות למיניהן, נשירה, בעיות קרקפת כגון קשקשים, קרקפת שמנה, שיער מפוצל, שיער יבש ופגום, או דק ועוד. על חלק מהדברים האלו ודאי תוכלו להמליץ על מוצרים או טיפולים שיוכלו לעזור, לעיתים נדרשת בכלל התערבות רפואית.
ישנם לקוחות שמעוניינים בצבע כזה או אחר או שילובים מסוימים, ובדיוק עברנו לסדרת צבעים חדשה ואיננו בטוחים כיצד ליצור את הגוון הרצוי. לעיתים קרובות מגיעות ילדות ואף נשים מבוגרות שרוצות תספורת כמו של כוכבת כזו או אחרת שעכשיו באופנה ואנחנו איננו מכירים תמיד את אותה הכוכבת. כל המקרים האלו ואחרים, הם מקרים בהם חשוב לומר אני לא יודע/לא בטוח/לא מכיר ולהתייעץ עם עמיתים למקצוע או מנהל ההדרכה בחברה איתה אתם עובדים, במקרה של קווי תספורת שאיננו מכירים ניתן לבקש תמונה ובעל מקצוע מנוסה יימצא את הדרך לרצות את הלקוחה.
למה חשוב לברר?
לא תמיד ברורות לנו ההשלכות של מתן מענה לא נכון ללקוח, הבירורים וההתייעצויות אמנם דורשות מאיתנו יותר עבודה מקדימה, אבל זה עדיף מאשר ההתמודדות עם השלכות שלעיתים הן מרחיקות לכת. לדוגמה תשובה לא מדויקת בנושא ה-PPD יכולה הייתה ליצור תגובה אלרגית למשתמש בצבע והייתי נקלע למצב לא נעים. לפעמים זה "עולה" לנו "רק" בעבודה נוספת ועוד זמן וחומרים לתיקון הטעות, כמו לדוגמה במקרה של גוון לא מתאים, אך לעיתים ההשלכות חמורות בהרבה וזה יכול לגרום לפגיעה פיזית בלקוח (כמו אלרגיה) ולעיתים אחרות לתוצאה לא נכונה ואי שביעות רצון ומשם עשוי להיווצר לנו פרסום שלילי.
מספר דקות של בירור יעלו לנו הרבה פחות ממספר שעות של תיקונים והתנצלויות.
בכל יום אני מקבל מספר טלפונים ממעצבי שיער ששואלים אותי כמעט על כל נושא החל מצבעים, שילובים ועד התייחסות ללקוח. אני מעריך את בעלי המקצוע שמתקשרים ומתייעצים על מנת לא לעשות טעות וגם כשאני לא בטוח אני עושה זאת.
בעבודה ובחיים כולם טועים וזה מותר אבל כדי להפחית טעויות, כלל לחיים ועצה חשובה שאני יכול לתת בעיצוב שיער ובכלל: כשלא יודעים – מבררים.
קובי ליבוביץ הוא מעצב שיער ומנהל הדרכה, קאדוס
צילום: אימג' בנק ישראל
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה