האם אי פעם תהיתם כיצד לסלעים וגבישים יש צבעים כל כך יפים ודוגמאות כל כך מורכבות? התשובה טמונה בעולם המינרלים, עולם קסום של חומרים טבעיים המהווים את אבני הבניין של כדור הארץ.
יחד עם זאת, המינרלים אינם רק ממלאים תפקיד חשוב בעולמם הדומם של סלעים וגבישים, אלא שהם גם חיוניים לגוף שלנו. רכיבים חשובים אלו בעלי ערך תזונתי רב, והם תורמים רבות לתהליכי גוף שונים, החל בשמירה על עצמות ושיניים חזקות, דרך חיזוק המערכת החיסונית ועד וויסות תהליכי חילוף החומרים בגוף.
אז אם אתם רוצים לחקור מעט את עולמם המרתק של המינרלים, כולל סוגי המינרלים החשובים ביותר לגוף וכיצד להבטיח שתצרכו מספיק מהם, כדאי שתקראו את הדברים הבאים.
מרמת המיקרו ועד המקרו – כל הדרכים שמינרלים תורמים לגוף שלכם
מינרלים הם רכיבים תזונתיים חיוניים שהגוף צריך לתפקוד תקין. הם מסווגים לשתי קטגוריות: מאקרו ומיקרו מינרלים. בקבוצת המקרו נכללים המינרלים: אשלגן, סידן, מגנזיום, כלור, גופרית, זרחן ונתרן, בקבוצת המיקרו נכללים מינרלים כמו ברזל, יוד, נחושת, אבץ, מנגן, כרום, פלואור, סלניום ומוליבדן.
בין סוגי המינרלים החשובים לגוף שלנו:
ברזל
ברזל מסייע לייצור המוגלובין, חלבון המצוי בתאי דם אדומים הנושא חמצן בכל הגוף. מחסור בברזל עלול להוביל לאנמיה, עייפות, חולשה, כאבי ראש, סחרחורות ומערכת חיסונית מוחלשת. מקורות טובים לברזל כוללים בשר אדום, עוף, דגים, ביצים, קטניות, עלים ירוקים, טופו, טחינה גרעינים ודגנים.
סידן
סידן חיוני לתהליכי בניית עצמות ולשמירה על השיניים חזקות. הוא גם חשוב לתפקוד תקין של השרירים, לשמירה על קצב לב תקין ולתפקודה של מערכת העצבים. מחסור בסידן עלול להוביל לעצמות חלשות, עששת והתכווצויות שרירים. סידן נמצא במוצרי חלב, כמו גם בירקות ועלים ירוקים כמו קייל, ברוקולי ותרד. ניתן גם למצוא אותו בטחינה, סרדינים ושקדים.
אשלגן
אשלגן עוזר לוויסות מאזן הנוזלים בגוף ושמירה על רמות לחץ דם בריאות. בנוסף הוא גם עוזר לשלוט בפעילות החשמלית של השרירים. מחסור באשלגן יכול להוביל לחולשת שרירים, עייפות ודופק לא סדיר, וגם להפרעות קצב לב ועיכול. באופן טבעי אשלגן קיים בבננות, בטטה, אבוקדו, תרד, קטניות, גרעינים, אגוזים, דגים, שוקולד וקקאו.
מגנזיום
מגנזיום הוא מינרל חיוני המעורב במעל 300 תהליכי גוף שונים. הוא חשוב לוויסות תפקוד השרירים והעצבים, כמו גם לשמירה על מערכת חיסון בריאה, ובריאות העצמות והלב. מחסור במגנזיום יכול להוביל לחולשת שרירים, חרדה, לחץ דם גבוה ונדודי שינה. מקורות טובים למגנזיום יהיו אגוזים וזרעים, דגנים מלאים, שוקולד מריר, ירקות ועלים ירוקים.
אבץ
אבץ חשוב לתפקוד תקין של מערכת החיסון, לריפוי פצעים ולצמיחה וחלוקת תאים. הוא גם יכול לעזור לשמירה על העור, השיער והציפורניים. מחסור באבץ עלול להוביל להחלשת מערכת חיסון, נשירת שיער מסיבית, פגיעה בתפקוד המערכת החיסונית ועוד. אבץ נמצא באופן טבעי בבשר, עוף, דגים, רכיכות, אגוזים, זרעים, קטניות, מוצרי חלב ועוד.
יוד
יוד תורם רבות לייצור הורמוני בלוטת התריס, המווסתים את חילוף החומרים בגוף ותורמים לגדילה והתפתחות. בנוסף הוא חשוב להתפתחות המוח. מחסור ביוד עלול להוביל לתת פעילות של בלוטת התריס ולפגיעה קוגניטיבית. מקורות טובים ליוד יהיו מלח יוד, פירות ומאכלי ים, מוצרי חלב, דגנים וביצים.
איך לשלב מינרלים בתזונה?
מחסור במינרלים יכול להוביל לבעיות בריאותיות רבות, לכן חשוב לשלב מינרלים בתזונה, כאשר הדרך הטובה ביותר היא להקפיד על תזונה מאוזנת ועשירה הכוללת את כל אבות המזון.
אם אינכם מצליחים לקבל מספיק מינרלים מהתזונה שלכם, או אם גופכם מתקשה לספוג מינרלים מסיבה כזו או אחרת, תוספי מזון הם אפשרות שכדאי לשקול, בהמלצה והתאמה של גורם רפואי. כיום ישנם סוגים שונים של תוספים אשר יכולים לספק פתרון תזונתי משלים, התואם את צרכי התזונה שלכם בדיוק.
תמונה: freepik