מעשנת – האם ידעת כי לעישון השפעה שלילית מאוד על ניתוחים פלסטיים? האם ידעת כי הסיכון במתיחת פנים למעשנים/נות הוא פי עשרה מאלו אשר אינם מעשנים/נות?
ד"ר ערן חדד
כחמישית מאוכלוסיית ישראל מעשנת – זה לא סוד. לפני מספר שנים אושרה בממשלה התכנית הלאומית לצמצום העישון ונזקיו, אשר יחד עם פעילות חקיקה נרחבת והמודעות הגוברת לתחלואה ותמותה הביאה לירידה מתמדת בשיעור המעשנים. אחד הסיבוכים המשמעותיים הקשורים לעישון, אשר לא זוכה לחשיפה רבה, הוא הגדלת הסיכון לסיבוכים בקרב מעשנים/נות אשר עוברים/רות ניתוחים שונים.
סיכון מיוחד קיים בתחום הניתוחים הפלסטיים בהם קיימת הפרדה נרחבת של רקמות וניוד שלהם.
רעלנים
אז כיצד העישון מגדיל את שיעור הסיבוכים בניתוחים פלסטיים? בטבק מצויים מספר רעלנים המפריעים לאספקת החמצן לרקמות. הניקוטין, הקיים בעשן הסיגריה, גורם להתכווצות כלי הדם הקטנים המזרימים דם לפצע הניתוחי. זרימת הדם ואספקת החמצן לרקמות הגוף הם הגורמים החשובים ביותר בריפוי של חתך ניתוחי. ככל שזאת טובה יותר, הריפוי יהיה מהיר יותר עם שיעור סיבוכים נמוך. כיווץ כלי הדם על ידי הניקוטין גורם למחסור מקומי בחמצן היכול להוביל לנמק רקמות ולצלקות מכוערות. כמו כן, הניקוטין מעלה את הנטייה לפתח קרישי דם ומפריע לפעילות תאים שונים המסייעים לריפוי החתך הניתוחי.
רעלן נוסף בעל השפעות שליליות הוא הפחמן החד-חמצני (ה-co). החומר קיים ברמות גבוהות מן הנורמה בקרב מעשנים/נות, בשל תהליך הבעירה של הסיגריה בחלל הפה. הפחמן החד-חמצני נקשר להמוגלובין שבדם ובכך מפריע להגעת החמצן לרקמות. עובדה זו עלולה להביא לנמק רקמות ולצלקות מכוערות. בנוסף, קיים בעשן הסיגריות מימן ציאנידי אשר מעכב חימצון בתא הבודד ומפריע לחילוף החומרים ברקמות.
סכנות למעשנים
מחקרים שונים בדקו את השפעת עשן הסיגריות על תהליך יצירת הצלקת באזור החתך הניתוחי. המחקר התמקד בהשפעת העישון על פעילות התאים הפיברובלסטים (תאי רקמת החיבור המשתתפים ביצירת הצלקת). תאים אלו מפרישים חלבונים החיוניים ליצירת הצלקת שנוצרת במהלך ריפוי החתך הניתוחי. נמצא כי העשן פוגע ביכולת התאים לנוע ולהתרכז בשולי הפצע ובכך לעכב את ריפוי החתך הניתוחי ויצירת צלקות גסות.
מעבר לסיבוכים הקשורים לחתך הניתוחי, העישון מסכן גם את תהליך ההרדמה. מעשנים לוקים לעתים במחלת ריאות חסימתית. למטופלים אלה נטייה להשתעל לאחר ההתעוררות מההרדמה הכללית. שעול זה מעודד דימום מכלי דם קטנים ועלול להביא לשטפי דם המצריכים ניתוח חוזר. חשוב לציין כי חלק מנזקי העישון בריאות אינם הפיכים, והנזק המצטבר מהווה עובדה קיימת, אשר הפסקת עישון טרם הניתוח לא תמנע, או תפחית אותה.
הניתוחים הפלסטיים בעלי הסיכון הרב ביותר למעשנים הם ניתוחים בהם מבוצעת הפרדת עור נרחבת, כדוגמת מתיחת פנים, הרמה, או הקטנת חזה ומתיחת בטן. מדובר לעתים בסיבוכים לא פשוטים, כמו: נמק של עור הפנים, בטן, פטמה ועטרה, פעירה של החתך הניתוחי וזיהום עקשן. שיעור הסיבוכים במטופלים מעשנים גבוה יותר פי שלושה במתיחת בטן ופי עשרה במתיחת פנים.
לא מנתח מעשנים
אז כיצד לנהוג עם אוכלוסיה מעשנת? כדאי להפסיק לעשן לפני כל ניתוח. גם הפסקה של ימים ספורים טרם הניתוח תפחית את רמת הרעלנים בדם ותסייע למטופל. כמובן שלעישון נזקים בלתי הפיכים אשר הפסקת העישון טרם הניתוח לא תשנה אותם.
איני מנתח מטופלים אשר מעשנים ומועמדים לעבור ניתוחים בהם קיימת הפרדת עור נרחבת – הרמת חזה, הקטנת חזה, מתיחת פנים וצוואר ומתיחת בטן. בניתוחים אלה חובה להפסיק לעשן לפחות 4 שבועות לפני ניתוח פלסטי וכן 4 שבועות אחריו. הפסקת העישון מתייחסת לעישון אקטיבי ופאסיבי, ויש להימנע גם מלצרוך תחליפי סיגריות כדוגמת מסטיק ניקורט המכיל ניקוטין. באשר לנזקי העישון הכרוניים, מטופלים המעשנים שנים רבות נשלחים טרם הניתוח לבדיקת תפקודי ריאה לצורך הערכה לפני הרדמה. מניסיוני עם מספר לא מבוטל של מטופלים אשר הפסיקו לעשן טרם הניתוח ולא חזרו לעשות זאת אחריו – במקרים אלו, השיפור במראה היה ההישג קטן, לעומת הפסקת העישון וחזרה לחיים בריאים שהוא ההישג הגדול יותר.
דוקטור ערן חדד, מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית. רופא בכיר במחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי אסף הרופא
צילום: אימג' בנק ישראל