מי שלא מכיר, זה מה שמומחי הפוטושופ מסירים מתצלומי הדוגמניות שגופן הנורמאלי מיצר ושאנחנו אוהבים לשנוא. נציג כאן מידע חשוב להרגעה ודרכים להתמודדות.
גלית פרי
הצלוליט נוצר כתוצאה מהצטברות שומן תת-עורי שזרימת הדם לרקמה שבה הוא נמצא אינה טובה ומספקת. כתוצאה מהצטברות תת עורית זו, מתקבל על פני העור אותו מראה גבשושי, שרבים מכנים "קליפת תפוז". מדובר בתופעה יחסית די נפוצה, אשר נגרמת לרוב בשל נטייה גנטית ושאינה קשורה בהכרח לכמות השומן, אלא למבנהו.
הצלוליט נגרם משקיעה בלתי אחידה וכליאה של שומן במרווחים בין השרירים, במעטפת השרירים ובתוך שכבת השומן התחתונה (היפודרמיס). מעטפות השרירים והמרווחים בין השרירים אינם נמצאים בגובה אחיד לכן השומן מצטבר גם הוא בהתאם לגובה השונה וזאת הסיבה ליצירת שקעים.
צלוליט היא בעיה בעיקר של נשים אך היא יכולה לתקוף גם גברים, באחוזים יותר נמוכים. גם נשים רזות סובלות מבעיה זו אך חשוב לציין שככל שכמות השומן בגוף תעלה, במיוחד באזורים של הישבן והירכיים כך עולים הסיכויים להיווצרות צלוליט.
הגורמים להופעת רקמה שומנית
קיימים שני גורמים עיקריים משפיעים על עובייה של הרקמה השומנית התת-עורית.
המאזן הקלורי – כלומר, המאזן שבין כמות הקלוריות שאנו אוכלים לבין האנרגיה שאנו מוציאים. הרקמה השומנית בגוף מהווה את המאגר הקלורי של הגוף. עודף המזון שאינו נשרף נהפך לרקמה שומנית, שמצטברת מתחת לעור בגוף ומרפדת את גופנו.
גורמים תורשתיים – המיקום של הרקמה השומנית מושפע לא במעט מגורמים תורשתיים. כולנו מכירים נשים רזות, השומרות על דיאטת הרזיה כל ימיהן, שמשקלן הנמוך אינו מספיק להיפטרות מאותן "כריות" שומן באזורי הירכיים. האזורים שבהם מתרכזת אותה רקמה שומנית מושפעים גם מגורמים תורשתיים וגם מגורמים הורמונאליים. הרקמה השומנית המיוחדת הזאת, נבנית מוקדם מאוד כבר בגיל הילדות והבגרות וכל אימת שהגוף מקבל עודפי קלוריות, הרקמה השומנית הזו הולכת ותופחת.
פחות שומן = פחות צלוליט
הורדת הצלוליט אפשרית על ידי הורדת אחוזי השומן בגוף- כך יורדת מסת השומן התת- עורית מכל הגוף ובתוך כך גם מהאזורים מוכי הצלוליט.
הדרך הטובה והבריאה ביותר להורדת אחוזי השומן בגוף, היא מעבר לאורח חיים בריא יותר, הכולל תזונה נכונה ונבונה ותוכנית אימון גופני הכוללת אימונים אירוביים בשילוב אימונים לחיזוק כוח השרירים.
פעילות גופנית
הפעילות הגופנית עוזרת מאוד להפחתת הצלוליט היא שכן אורח חיים נכון הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית סדירה יעזור במניעת הצטברות השומן. שילוב של פעילות גופנית קבועה עשוי לעזור במלחמה ב"צלוליט".
פעילות גופנית המתמקדת בחיזוק ועיצוב כל אותם אזורים בהם יש ריכוז רב יותר של "צלוליט" (בעיקר באזור הירכיים והישבן) עשויה בהחלט לשוות לאזור מראה אסתטי ומוצק יותר ואף להוריד כמה סנטימטרים מן ההיקף.
חשוב להתמיד ולשלב בין מגוון הפעילויות – לשלב אימונים אירוביים (אירובי, אימון מחזורי, הייט עיצוב דינמי) הגורמים לשריפת קלוריות ביחד עם אימוני העיצוב, ובנוסף כמובן לשמור ולהקפיד על תזונה נכונה ומבוקרת. כדי להשלים את כל הגורמים לשמירה על אורח חיים בריא, במסגרת הדיאטה הנשית, ישנה הכוונה לתזונה נכונה הכוללת התייחסות להורדה של אחוזי השומן בגוף. כחלק מההמלצות התזונתיות שעוזרות לעידוד של פירוק רקמת השומן ע"י הורדה של צריכת שומן רווי ומזונות עתירי כולסטרול בתפריט היומי.
מומלץ בחום לבחון בחינה נכונה של תוויות המזון. הכוונה לצריכה מוגברת של ירקות ופירות והתבססות על דגנים מלאים ושמנים מן הצומח כגון – שמן זית, קנולה וכו'.
גלית פרי – בעלת תוארB.Ed בחינוך גופני ממכון ווינגייט, סמנכ"לית הדרכה בסטודיו C
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!