ד"ר עומר וולף, מומחה בכירורגיה פלסטית
היום נשוחח על הסכנות הכרוכות בחשיפה לשמש ומניעתן. השאיפה לשיזוף המושלם, וחוסר המודעות לסכנות שבקרינת שמש – תורמים כולם להגברת נזקי הקרינה – ההזדקנות מוקדמת של עור הפנים והופעת גידולי עור סרטניים.
ככירורג פלסטי אני מטפל יום יום בנזקי השמש – אם בטיפול בגידולי עור סרטניים או בחידוש והצערה של הפנים. חלק מהמטופלות שלנו מגיעות בגיל מוקדם יותר לטיפולים בהזרקות, פילינג ואפילו ניתוח מתיחת פנים בגלל חשיפה לשמש בגיל צעיר, ואני רואה חובה להגביר את המודעות לנושא. בדקות הקרובות נשוחח על הקרינה המסוכנת – קרינת UV, נשבור כמה מיתוסים לגבי שיזוף וקרם הגנה ונצטייד בכמה טיפים בריאים.
קרינה זו צורה של אנרגיה שיכולה לחדור דרך הגוף. קרינת ה-UV המרבית היא בין השעות 10:00 ל-16:00. וזה כבר קשור לזווית שבה השמש מאירה על כדור הארץ. הקרינה העל סגולית נחלקת לכמה סוגים – A B ו-C. בעוד שקרני UVC נחסמות כבר בשכבת האוזון, לכדור הארץ מגיעות קרני UVA וקרני UVB. קרינת ה-UVB היא הקרינה הגורמת לשיזוף ולכוויות שמש והיא נחסמת יחסית בקלות – חלק בשכבת האוזון, חלק ע"י העננים וזיהום האוויר ואפילו זכוכית – כמו שמשה של רכב מסוגלת לחסום את קרינת ה-UVB. לכן – בחורף משתזפים פחות. לעומת זאת – קרינת UVA עוברת עננים וגם את השמשה של הרכב וללא הגנה מתאימה – חודרת עמוק יותר לעור ומזיקה יותר!
נזקי הקרינה לא מסתכמים בשיזוף או כווית שמש: יש גם נזק מאוחר – הזדקנות העור (photoaging), דיכוי מערכת החיסון ויצירת גידולים. זה נכון שחשיפה הדרגתית לקרינת UV בתחילת הקיץ תסייע לפתח שיזוף ולמנוע כוויה, אבל גם קרינה כרונית מצטברת מגבירה את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים ומאיצה את הזדקנות העור. מה משפיע על הזדקנות העור? הגורם העיקרי הוא קרינת UVA שחודרת עמוק ומפרקת את החלבונים קולגן ואלסטין ופוגעת בהתחדשות שלהם: ככה נוצרים קמטים. הקרינה גם מעודדת היווצרות נימי דם מורחבים (קופרוזות). ההבדל בין הנשים שבתמונה – חוץ מהמוצא ותווי הפנים הוא בכמות הפיגמנט שקוראים לו מלנין שיש לכל אחת בעור. לא לכל הנשים יש אותו סיכון לקבל כווית שמש או ללקות בסרטן העור.
הרבה תלוי בגוון העור וכמות המלנין (הפיגנט) שמסוגל לספוג חלק מהקרינה שמגיעה לעור. אבל צריך לזכור תמיד שאף אחד לא מחוסן באופן מוחלט וגם כהי עור יכולים ללקות בסרטן העור.בישראל מתגלים מדי שנה למעלה מ-10,000 מקרים חדשים של סרטן העור וההיארעות נמצאת במגמת עלייה כבר שנים. לאחד מכל 35 גברים ולאחת מכל 45 נשים ממוצא יהודי החיים בישראל סיכוי לחלות במלנומה – היא סרטן העור המסוכן ביותר.
זהו תא של מערכת החיסון בהגדלה ענקית. התא הזה נמצא בעור ומתפקד כשומר הסף של מערכת החיסון. יש לו שלוחות ארוכות שיוצרות רשת של הגנה בתוך העור, והוא נלחם כנגד חיידקים ווירוסים , אבל גם נגד תאים שיצאו משליטה רגע לפני היווצרות גידול סרטני. היום ידוע לנו שקרינת UV מחסלת את רשת הזרועות ופוגעת ביכולת למנוע התפתחות גידולים סרטניים. קרינת ה-UV גורמת להתכהות של העור – מה שנקרא "שיזוף". ישנם סוגים שונים של שיזוף לפי מועד הופעת השיזוף ביחס לחשיפה:
שיזוף מידי אמנם בולט מאוד אבל חולף תוך מספר שעות. זהו הזוהר או GLOW שמופיע תוך דקות והוא קשור לחמצון ע"י השמש של מלנין שכבר קיים בעור. בשיזוף מידי לא נוסף עוד מלנין לעור אלא רק מתחמצן. שיזוף ממושך יותר מתחיל להופיע תוך שעתיים עד 24 שעות מזמן החשיפה וקשור כבר לשילוב של החמצון שהזכרתי עם פיזור מחודש של אותו המלנין בתוך העור (redistribution) – גם בשיזוף הממושך הזה לא נוצר מלנין חדש בכלל. שיזוף "מאוחר" זו כבר תופעה שאפשר לכנות אותה הסתגלות. היא מתרחשת רק 3 ימים אחרי החשיפה – וקשורה לייצור מלנין על ידי תאי המלנוציטים כתגובה לקרינת ה-UVB. לתופעה הזו יש השפעה מגינה קלה – אבל לא יותר מאשר של קרם הגנה בדרוג SPF3. בנוסף – חשיפה מוגזמת לקרינת UVB יכולה גם לגרום לכווית שמש, כך שמדובר בשיזוף מבוקר מאוד אם רוצים להשיג את האפקט הזה בלי כוויה. במילים אחרות: שיזוף מאוחר יכול להגן במעט מכווית שמש.. אבל הוא לא מונע את העלייה בסיכון לסרטן והזדקנות העור כתוצאה מקרינת ה-UV!
אופנת מיטות השיזוף לא פסחה גם על ישראל שטופת השמש. מרבית הצרכנים של מכוני השיזוף הם צעירים שעשויים לשלם על כך את המחיר הגבוה יותר לאורך שנים. רוב הקרינה כאן היא UVA – כלומר הסוג המסוכן. 20 טיפולים שקולים לכמות קרינה של שנת שיזוף, והשיזוף הזה אינו מגן על הגוף מכווית שמש, מעלייה בשכיחות סרטן העור ומהזדקנות העור. ארגון הבריאות העולמי מגדיר נורות שיזוף כקרצינוגניות (מחוללות סרטן).
ומה לגבי ויטמין D? אנחנו יודעים שדרושה חשיפה לשמש כדי להפוך כולסטרול לויטמין D. האם בלי להשתזף נזדקק לתוספי מזון כדי לא לסבול מחסר ויטמין D? התשובה היא לא – במיוחד בקיץ, מספיקה חשיפת הפנים והידיים של 2-3 שעות בשבוע כדי לספק כמות מספקת של ויטמין D. קבוצות סיכון חריגה היא נשים המכוסות לחלוטין מטעמים דתיים.
מה עם העיניים? אנו יודעים כבר שנים שבנוסף לנזקים הנגרמים לעור – קרינת UV מזיקה גם לעיניים. בשנת 1997 נכנסו תקנות למכוני השיזוף לחייב להרכיב משקפי מגן, אך התברר שגם הם לא מהווים הגנה מספקת על הקרנית מפני עוצמת הקרניים במתקני השיזוף. הקרינה גורמת לקטרקט, רקמה צלקתית בלובן העין, פגיעה בקרנית ונזק לרשתית.
בוא נדבר קצת על קרם הגנה.
תכשירי ההגנה מבוססים על חומרים מסנני שמש שסופגים או הודפים את קרינת ה-UVA ו-UVB. בתכשירים פיזיקלים – המסנן הוא מינרל או מתכת (inorganic) כמו אבץ או טיטניום שחוסם פיזית את הקרינה העל-סגולית. בתכשירים כימיים – המסנן הוא חומר אורגני שסופג את הקרינה המסוכנת. המסננים האורגנים סופגים רק את קרינת ה-UVB וכך מונעים ביעילות כוויות שמש מבלי להדוף את קרינת ה-UVA המסוכנת יותר. כדי להדוף את הקרינה המסוכנת UVA, קרם ההגנה צריך להכיל מתכות כגון תחמוצת אבץ או דו-תחמוצת טיטניום שהופכות את קרם ההגנה לצמיג יותר…
קצת על מקדם ההגנה, ה-SPF – "הפקטור"…אז מה זה אומר קרם עם מקדם גבוה? זה מדד שמגדיר חלק מיעילות התכשיר . המדד הזה מתייחס אך ורק לכוויות שמש, וכדוגמה – מקדם הגנה 15 מעיד על כך שביחס לשיזוף ללא הגנה כלל, שימוש מוקפד בתכשיר יגדיל את פרק הזמן עד היווצרות הכוויה פי 15. אם ללא מקדם זה לוקח 10 דק', אז עם התכשיר בעל מקדם הגנה SPF 15 זה יקח 150 דק'. למעשה המדד הזה מעיד בעקיפין בעיקר על יעילות התכשיר כנגד קרינת UVB. אבל רק אם מקפידים על כמות התכשיר שמורחים ועל התדירות. אבל רוב האנשים שמשתמשים בקרם הגנה מורחים רבע עד חצי מכמות הקרם המומלצת. אדם בוגר זקוק ל-2 כפות מלאות של קרם כל שעתיים – רק אז הוא יכול לבנות על המספר שמוטבע על האריזה! מומלץ להשתמש בקרם הגנה מדי יום לפני היציאה מהבית גם בחורף, במיוחד סביב פעילות גופנית בטבע או כשנאלצים להימצא מחוץ למבנה מקורה. לא מומלץ להשתמש בקרם הגנה כדי להאריך בכוונה תחילה את זמן החשיפה לשמש (זהו קרם הגנה – לא קרם שיזוף!) מחקרים הוכיחו שמי שהקפיד על שימוש בקרם הגנה שכולל גם הגנה מ-UVA וגם מ-UVB, סבל פחות מפגיעה במערכת החיסון של העור ופחות מנזק לגמישות ואלסטיות העור – ואפשר היה לראות הבדלים כבר אחרי שנה!
לסיכום – אלה הטיפים שלי לשמירה על הבריאות:
מניעה – לא להיות בשמש בשעות הקריטיות 10 עד 16! להשתמש ב"חוק הצל"- אם הצללית שאתה מטיל קצרה מהגובה שלך… זה זמן לחפש מחסה בצל.
הביגוד – כהה וצפוף, כובע רחב שוליים ומשקפי שמש.
ואם כשכבר נמצאים בשמש, לא משנה באיזו עונה – למרוח את האזורים שנותרו גלויים 30 דק' לפני היציאה לשמש בקרם הגנה "רחב טווח" עם מקדם הגנה 30 ומעלה, ומחדשים כל שעתיים.
תודה, ושמרו על העור שלכם.