דאגה לעור הפנים ולניקיונו היא חשובה, אך בהגזמה טמונה גם סכנה. כמה פעמים ביום יש לשטוף את עור הפנים, כיצד נעשה זאת בצורה המיטבית ומה מותר ואסור לעשות? מומחים בכירים בתחום הקוסמטיקה שופכים סבון על הנושא, מנקים מיתוסים ומעניקים טיפים חשובים.
"ניקוי עור הפנים, בעיקר בעונת הקיץ, הוא השלב הבסיסי והחשוב ביותר בטיפוח העור", אומרת אלונה שכטר, בעלת מותג טיפוח המבוסס על צמחי מרפא ומינרלים מים המלח. "העור הוא איבר מפריש ועל כן חשוב לנקות ממנו חלב וזיעה המופרשים ממנו כדרך קבע. ניקוי עור הפנים יסיר איפור ושאריו תכשירים קוסמטיים שונים שלא נספגו בעור. אם לא מסירים את כל זאת בצורה נכונה, מקבלים תחושה מאד לא נעימה ומראה דהוי ומוזנח. איפור חדש שיונח על פנים לא נקיות ייראה כמו מריחת טיח על קיר. בנוסף, הניקוי מסיר חיידקים ותאי עור מתים ומסייע בכך להתחדשות העור ושמירה על בריאותו. ניתן כיום למצוא בשוק מגוון רחב של תכשירים ייעודיים לניקוי עור הפנים. אלו מגיעים בצורות של סבונים נוזליים, ג'לים או מוס. חשוב להבין שיחד עם פעולת הסרת הלכלוך הרצויה והגורמים הלא רצויים, עלולה להיפגע גם שכבת ההגנה הטבעית של העור ועלינו להימנע מכך".
"את עור הפנים מומלץ לנקות מקסימום פעמיים ביום" ממליצה שכטר," אפשרי פעם רק במים ופעם עם סבון פנים שמותאם ספציפית לעור הפנים. מי שסובל מעור יבש צריך לנקות את הפנים בבוקר רק במים, ורק בערב עם סבון. ומי שבעל עור בעייתי מומלץ תמיד פעמיים ביום, עם סבון שמתאים לצרכים של העור. אחד הדברים הכי חשובים, ואחד התנאים לעור פנים חיוני ובריא, הוא משק מים מאוזן, ושגרת טיפוח מדויקת לפי סוג העור ולפי הגיל. נקיון נכון לעור הוא כזה שמותיר את העור נקי ומרגיש נעים, לא כזה המרגיש יבש או מעקצץ. אם אנו חשות בכך, סימן שעשינו משהו לא נכון או שהשתמשנו במוצר לא מתאים שעשה יותר נזק מתועלת".
יש דבר כזה נקי מדי!
מיכל חלילי, מדריכה בכירה במותג הקוסמטיקה המקצועית מעבדות GIGI: "כולנו רוצים להיראות טוב, וכיוון שהפנים שלנו הם כרטיס הביקור שלנו, אנו משתדלים להעניק להם את הטיפול הנכון, ולשמור על עור הפנים שלנו מטופח ונקי. אולם, מתברר שיש כזה דבר נקי מדי, ושיש לכך השלכות על המראה שלנו ועל עתיד עור הפנים שלנו. ניקוי יתר של עור הפנים לא רק שאינו מועיל הוא אף יכול להזיק לו ולגרום לו להיראות פחות בריא ופחות חיוני".
"רגע לפני שנדבר על תדירות הניקוי והשלכותיה", ממשיכה חלילי, "חשוב להכיר כמה דברים בסיסיים שיעזרו לנו להבין מדוע בכלל עלינו לנקות את עור הפנים. השכבה העליונה של העור – השכבה החיצונית ביותר של האפידרמיס שחוצץ בין הגוף לסביבה – נקראת השכבה הקרנית. זוהי שכבה של תאים מתים, שמהווה מעין מחסום ומגינה על העור מפני חדירה של שמש, של רדיקלים חופשיים, של פטריות למיניהן, ושל מיני מיקרואורגניזמים אחרים. תפקיד נוסף של שכבה זו הוא לדאוג שלא יתאדו המים בדרמיס ובאפידרמיס, שכן לחות היא דבר חיוני מאוד לעור הפנים שלנו.
ישנם סבונים ייעודיים לסוגי עור שונים, כך למשל סבון פנים שמותאם לעור שמן הוא בעל מרכיב טיפולי יותר, הוא מנקה את העור וגם מכיל חומרים פעילים שעוזרים לאזן את פעילות בלוטת החלב. בלוטות החלב מפרישות חלב, נוזל שומני הקרוי בלועזית סֶבּוּם. זוהי למעשה מעטפת שומנית שתפקידה לרכך את העור, להגן עליו, לספוג קרינה UVA UVB, והוא אנטי-ספטי ואנטי-בקטריאלי".
מה לא לעשות?
"כשמנקים יותר מדי את עור הפנים", מסבירה חלילי, "אנו למעשה מסירים את שכבת ההגנה הזו, את הסבום. בנוסף לכך לעור יש מעטפת חומציות שצריכה לעמוד על PH 5.5, ואם כל היום נשטוף את הפנים נוריד גם רמת החומציות ונוציא את רמת הלחות מאיזון. החשיבה שככל שנעשה יותר פילינג גרגירים, מסכות או אם נשטוף את הפנים 4 פעמים ביום בסבון ואף רק במים, הפנים יהיו נקיים יותר, היא שגויה. ויותר מזה – אנו עלולים לגרום לנזק. שטיפה יתרה של העור במים גורמת להתאדות הלחות הטבעית של העור, שימוש רב בסבון או בחומרים אחרים מסיר את השכבות העליונות שלו וחושף אותו לפגעי הסביבה, ולחדירה של חיידקים או רעלנים שיכולים לגרום ליובש, להתבגרות מוקדמת של העור, לגירויים ולאקנה. גם פיגמנטציה יכולה להופיע במקרה שכזה, שכן ברגע שהעור חשוף אז התאים המלנוציטיים ייצרו פיגמנטציה – הם ייצרו מלנין כדי להגן על העור".
10 טיפים לניקוי פנים נכון
- הדבר החשוב ביותר הוא התאמת מוצרי הניקוי לסוג העור: יבש, רגיל, מעורב או שמן. יש לשים לב שהמוצר שבחרנו מיועד לסוג העור שלנו ומתאים לגיל שלנו. בנוסף, צריך להיות קשובים לעור: עור הפנים יכול להשתנות בין הקיץ לחורף, ויתכן ויהיה צורך בתכשירים שונים לעונות השנה השונות. כמו כן יש לשים לב לתגובת העור למוצר: לעיתים העור מתייבש, לעיתים יוצאים פצעונים, לעיתים מופרש עודף שומן – כל סימן שכזה מראה לנו שהמוצר שבחרנו אינו מתאים.
- לפני שטיפת הפנים, יש לרחוץ היטב את הידיים כדי להמנע מהעברת הלכלוך לעור הפנים.
- יש לרחוץ את הפנים בסבון פנים שמתאים לנו פעם או פעמיים ביום, לא פחות ולא יותר. רחיצה תכופה מדי עלולה לגרום ליובש ולהופעת גירויים בעור. אין להשתמש בסבון גוף לרחיצת הפנים. לעור הפנים יש צרכים אחרים מאשר לעור הגוף.
- מומלץ לשטוף את הפנים במים פושרים. מים קרים או חמים מדי עלולים לגרות את העור (לכן לא מומלץ לעשות זאת במהלך המקלחת – לרוב טמפרטורת המים חמה מדי). רצוי לסיים את השטיפה במים קרים, כיוון שהם מכווצים את הנקבוביות ומקנים לעור מראה פנים קורן.
- יש לשטוף את תכשיר הרחצה היטב מהפנים – גם מאזור הצוואר ומקו השיער. התכשיר חשוב לניקיון, אך אם הוא יישאר על העור יותר מדי זמן, הוא יהפוך בעצמו ללכלוך.
- לאחר הרחצה יש לנגב את הפנים במגבת נקייה ולא במגבת הידיים המשפחתית. מומלץ לטפוח עליהם במגבת בעדינות, ולהימנע מניגוב אגרסיבי שיכול לגרום לגירוי.
- בנוסף לשטיפה בסבון פנים, מומלץ להשתמש בפילינג עדין המתאים לעור הפנים, על בסיס יומיומי, או פעם בשבוע, בהתאם למצב העור ולהמלצת הקוסמטיקאית.
- באם את מתאפרת, זכרי – לא כל סבון פנים הוא גם מסיר איפור.
אסור ללכת לישון עם איפור. לכן, בנוסף לסבון הפנים, יש להשתמש בתכשיר ייעודי שישאיר את הפנים נקיות משאריות האיפור במיוחד מסביב לעיניים. - חשוב לסיים את ניקוי הפנים במריחת קרם פנים. יש לבחור בקרם פנים המתאים לגיל ולסוג העור.
- כדאי להחליף את ציפית הכרית באופן תכוף על מנת ליצור סביבה נקייה לעור הפנים, במיוחד בלילה כשעיקר תפקודו הוא להתחדש.
אילוסטרציה: Freepik