חזה נשי אסימטרי: כמה מילים על מצבים שונים, והדרך לטפל בהם
ד"ר עמי ברק
אסימטריה פירושה אי-שוויון או הבדלים בגודל השדיים. מצב זה נוצר בעת התפתחותן של השדיים בגיל הנעורים. מדוע זה קרה? אין המדובר בתופעה שכיחה מאוד ואין לכך תשובה מובהקת אם כי ניתן לראות את הבעיה לעיתים במשפחות, מה שאומר שקיימת אפשרות שמדובר בעניין גנטי.
בצמיחה והתפתחות איברים זוגיים לעולם לא קיימת סימטריה מלאה. כאשר מדובר בהבדלים מינוריים, מעדיפים הרופאים להמתין עד גיל 18, אז בדרך כלל מסתיימת צמיחה השדיים, על מנת לבצע את התיקונים הדרושים ולאזן ביניהם. אולם כאשר מדובר בהבדלים ניכרים ובאסימטריה קיצונית, עלול המצב לגרום אי נעימות לנערה המתבגרת. במקרים כאלה, גם הרופא צריך להסכים שמדובר אמנם בהבדלים מובהקים על מנת לטפל במקרה באמצעים כירורגיים. כאשר ההסכמה קיימת – מתחילים בטיפול במועדים מוקדמים יותר.
אילו מצבים מאפיינים אסימטריה?
-מצב בו שד אחד מתפתח בצורה נורמאלית ואילו השד השני מצוי בתת-התפתחות, כלומר לא התפתח כלל או רק חלקית.
-מצב שבו שני השדיים לא התפתחו כראוי.
-מצב בו שד אחד התפתח בצורה נורמאלית ואילו השד השני מצוי בהתפתחות יתר – אינו מתפתח בצורה עגולה אלא ארוכה עקב הידבקויות פנימיות של רקמת חיבור.
-פטמות – אסימטריה של הפטמות מבחינת הקוטר. מצב זה נדיר יותר.
איך מטפלים?
ראשית, המטופלת והרופא הכירורג בכללית אסתטיקה מגדירים את מטרת השינוי אליו הם שואפים להגיע, ובהמשך לכך מבוצע תיקון הכולל עיצוב ופיסול מחדש של השד הרצוי:
•מקרים בהם שד אחד מפותח כראוי ואילו השני גדול ונפול: במקרים כאלה מטפלים באמצעות הרמה והקטנה של השד הנפול, ומתאימים אותו ככל האפשר לגודל ולצורה של השד הנורמאלי. ההרמה וההקטנה מבוצעים בניתוח במהלכו יוצרים חתך T – בצורת עוגן, מקו הפטמה כלפי מטה ותחת קפל השד, את הפטמה מניידים למקום קבוע חדש ולמעשה השד מפוסל ומעוצב, כמו בניתוח הרמה רגיל.
•מקרים בהם שד אחד מצוי בתת-התפתחות: מאופיינים בדרך כלל בחוסר ברקמת שד בצד הלא מפותח, אז יש צורך להגדיל את השד בצורה מלאכותית באמצעות החדרת "מותחן" שמזכיר בלון. את המותחן מנפחים מדי מספר שבועות כדי לאפשר לעור להימתח בהדרגה, וכשמגיעים לנפח רצוי, מוציאים את המותחן ומחדירים שתל קבוע לכיס שנוצר. ההגדלה מבוצעת בדרך כלל בחתך תת-שדי, דרכו מוכנס השתל.
•הגדלה באמצעות שתל: החתך נעשה בקפל התת-שדי והצלקות מינימאליות לעומת ניתוח שבו יש להרים, להקטין ולעצב מחדש את השד. יחד עם זאת, שני המצבים יוצרים מראה סימטרי ויפה, ובדרך כלל מדובר בשביעות רצון רבה מצד המטופלת – כי כל מצב חדש ומשופר, אסתטי יותר מהקודם.
ד"ר עמי ברק, מומחה לכירורגיה פלסטית, רשת מרפאות כללית אסתטיקה
צילום: אימג' בנק ישראל