תעשיית הקוסמטיקה והטיפוח, לצד הרפואה ההוליסטית, נעזרות רבות בשמנים שונים. על אמצעי הטיפול הקיימים ובחירת הטיפול הנכון לעבודה עם שמנים
ד"ר קובי שמיר
קיימות שלוש אפשרויות לשימוש בשמנים: הרחה, מריחה ובליעה. מלבד הכרת השמנים והשפעתם על מערכות ואברים שונים בגופנו יש לדעת להבחין בשיטת הטיפול על מנת למקסם את התוצאות וההשפעות בהן אנחנו חפצים.
דרך הרחה
חשוב לציין כי החומרים הם נדיפים ובקלות הם עוברים לגז. כמולקולות נדיפות הם מגיעים אל הרצפטורים של חוש הריח
שנמצאים בחלק העליון של החיך ולקרקעית האף.
רוב החומרים הארומטייים לא חודרים למוח ודרך המעבר העצבי מהרצפטורים של חוש הריח הם ישפיעו על הניחוח כלומר קיימת השפעה מנטאלית ורוחנית . ההשפעה מגיעה אל החלק הלימבי של המוח שזה החלק הקדום שאחראי לאינסטינקטים, לזיכרונות, לרגשות, ובעצם הוא מדלג על רוב ההשפעות הקוגניטיביות (מדלג על עיבוד נתונים) על המקום המחשבתי, האנליטי ופועל באופן ישיר על המקום הרגשי. כלומר תהיה השפעה פיזית אבל היא תגיע באמצעות המוח ומערכת העצבים ולא דרך ריאקציה אשר מתרחשת בגוף.
כלומר, המצבים לטיפול בהרחה הם כאשר אנו מעוניינים להשפיע על המצב הרגשי, האנרגטי, המנטאלי והרוחני. ניתן לבצע זאת ע"י בקבוק להרחה, לטפטף על הכר, על ממחטה למרוח על נקודות דופק, ולשימוש בטיפולי
אינהלציה- הפועלים על דרכי הנשימה או בטיפולי פנים.
דרך מריחה
נדגיש כי בדרך זו קיימת השפעה פיזיולוגית ישירה- השמנים הארומטיים אכן חודרים לעור- גם בגלל שהם מסיסים בשמן וגם בשל העובדה כי הם בעלי מולקולות קטנות מספיק בכדי שהם יוכלו לחדור דרך בלוטות החלב ונקבוביות הזיעה. אמנם, השכבה החיצונית של העור היא חיץ מאד חזק ובגלל שהמולקולות הם קטנות ומצליחות לחדור לבלוטות החלב ולבלוטות הזיעה הם פוגשות בכלי הדם ומשם אותן מולקולות נכנסות ל"אוטוסטראדה" בגוף ונגישות לכל מקום ומקום.
קיימת סברה כי החומרים הפעילים בשמנים הארומתרפיים יש להם זיקה למערכות מסוימות ולכן הם פעילים באזורים ובאיברים שונים ולא באופן גורף בגל אזורי הגוף.
לדוגמא, שמן הדרים (תפוז, מנדרינה, אשכולית, לימון) ושמנים שמופקים מזרעים (הל, שומר, כוסברה, קימל) הם בעלי זיקה מיוחדת למערכת העיכול. ז"א החומרים הפעילים של התפוז יוצרים ריאקציה דווקא עם האנזימים שקיימים במערכת העיכול ואילו הזרעים- זיקתם היא למקד פעילות באזור זה. – ועל כן הם משמשים מעין מערכת ניווט GPS על מנת להגיע לאזור המבוקש.
קיימים שמנים ארומתרפיים- רב מערכתיים, כחומר, הם משפיעים על כל המערכות בגוף באמצעות מערכת העצבים המרכזית . לדוגמא- הלבנדר- עיקר עבודתו היא דרך מערכת העצבים. יש בו חומרים פעילים שמרגיעים ומרפים את מערכת העצבים. זו עובדת על פולסים עצביים אשר גורמים עוררות ולכן שמן אשר מוריד אקסטציה (רגיעה) – השמן יוריד עוררות, ישכך כאבים ישחרר התכווצויות, וירגיע כאבי בבטן או שרירים.
שיטות ההחדרה לעור- הם שיטות שונות- יכולות להיות דרך עיסוי, אמבט, מריחה, קומפרסים, משחה, קרמים. שמנים ארומתרפים בחומר נשא על בסיס מימי הם בעלי פעולת חדירה מהירה ביותר אבל לטווח זמן קצר ועל- כן זה יעיל במקרים בהם נבקש מענה מהיר ויעיל- כמו כוויה, חתך, פצע, כאבי שרירים.
חשוב לזכור כי ככל שהסביבה השומנית של חומר הנשא היא כבדה יותר- גם מבחינת משקל סגולי – ההחדרה של השמן הארומטי היא איטית יותר אבל בעלת אפקט השפעתי לאורך זמן.
דרך בליעה
טיפול בשמנים באמצעות בליעה ידועים יותר דווקא בצרפת. ראשית יש לדעת כי קיימת רשימה של שמנים שאסורים לבליעה בגלל היותם חומרים רעילים שהכבד לא מצליח לפרקם. שימוש בשמנים באמצעות בליעה בד"כ מתבצעת בכמויות קטנות- בין טיפה ל3 טיפות בין פעם אחת לשלוש פעמים ביום.
הטיפול בבליעה הוא בד"כ למצבים יותר אקוטים, כגון דלקת פנימית, קנדידה ולטווח זמן מוגבל!
בגלל ששמנים ארומתיים גם בבליעה מגרים רירייות יש צורך להגן על רירית הבטן/ הקיבה ומערכת העיכול ולכן השימוש בשמן באמצעות בליעה יעשה בשילוב עם פחממה כגון קוביית סוכר, חצי כפית דבש, לחם קלוי וכד'.
הטיפול באמצעות שמני בליעה תהיה מהירה יותר למערכות הפנימיות, מערכת השתן, העיכול, הפריון ועוד
הערה: אין לשלב שמנים בטיפולים קוסמטיים או בעיסויים ללא הכרת התחום והסמכה מיוחדת.
ד"ר קובי שמיר, מוסמך לרפואה סינית ולרוקחות קוסמטית, טכנולוג ראשי במעבדות תפוח טכנולוגיות טבעיות.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל