זוכרים את ה'פלולה' של אהוד ברק? שומות ו'נקודת חן' על הפנים והגוף, מהוות מלבד הסכנות הבריאותיות – מטרד אסטטי וקוסמטי לא קטן. יש לכך פתרון
דר' אילן זמיר
רבים הם הנוטים להתייחס לשומות ולנקודות החן כבעיה אסטטית בלבד, אם בכלל, אך בראיה הרפואית ההסתכלות אליהן שונה בתכלית והן כתמרורי אזהרה קטנים אשר עלולים להתפתח לכדי סכנה של ממש.
בשורות הבאות נתמקד יותר בשומות ופחות בנקודות החן, הגם שגם הן מצריכות תשומת לב ומעקב תמידי. נקודות חן מסוימות עשויות להוות סימן מקדים חשוב לסרטן העור. למרות שרוב נקודות החן אינן סרטניות, חשוב לעקוב אחריהן ולשים לב להתפתחות של שינויים. במקרה שכזה חשוב מאוד לפנות לרופא עור. הסרה מוקדמת של נקודות חן סרטניות עשויה למנוע התפתחות סרטן העור.
לא רק בעיה אסטטית
שומה מוגדרת כנגע לא ממאיר המורכב מתאים בעלי יכולת ליצר פיגמנט חום הנקרא מלנין. השומות יכולות להופיע בזמן הלידה או לאחריה, בצבעים חום כהה, חום בהיר או בצבע העור. אצל בהירי העור מופיעים נגעי העור הללו בכ-4 אחוז מכלל התינוקות סמוך לזמן הלידה. מספר הנגעים האלה עולה בהדרגה ומגיע עד כדי 30 שומות בממוצע לאדם בגיל 25. שומות שפירות יכולות להופיע עד גיל 30 ואפילו 40 שנה. החשיבות העיקרית בזיהוי סוג השומה קשורה בסיכון האפשרי להפיכתה של השומה למלנומה ממאירה. אנשים רבים פונים לייעוץ רופא עור לגבי האפשריות להסיר שומות הגורמות להפרעה קוסמטית מהותית. הכרת הסוגים השונים של השומות מאפשרת יעוץ מתאים ובחירת השיטה המתאימה להסרת השומה עם התוצאות הקוסמטיות הטובות ביותר.
כאמור, רוב השומות הרגילות השפירות מופיעות מהילדות המוקדמת עד גיל 40 שנה. הן אחידות בצבען, סימטריות, גבולותיהן חדים וסדירים וגודלן פחות מ 5 מ"מ. אך ישנן גם שומות נרכשות המכונות "דיס פלסטיות", שמתפתחות לצורה שונה מהרגיל. אנשים עם שומות "דיס פלסטיות" רבות או שבמשפחתם אנשים עם שומות דיס פלסטיות מרובות נמצאים בסיכון פי 30 מאחרים להתפתחות מלנומה. אדם שבאחד מבני משפחתו בדרגת קרבה ראשונה התגלתה מלנומה יש סיכון פי 100 מהאחרים לפתח מלנומה. כאשר שומה שונה מהרגיל קשה להבדיל בינה למלנומה.
ההבחנה בין שומה רגילה למלנומה?
לפני אחרי
ישנן כמה סימנים אשר בעזרתן יכול כל אחד לבדוק את השומות שעל עור גופו אם הן רגילות או חלילה ממאירות.
ראשית, שומה שמגרדת או כזו שמדממת מבלי שקיבלה מכה ראויה לתשומת לב מיוחדת ולבדיקת רופא.
כמו כן, כאשר שומה שקיימת שנים רבות החלה להשתנות במהירות זהו סימן מעורר דאגה המחייב בדיקה אצל רופא העור. בנוסף, יש לשים לב לשומות חדשות. אומנם הופעת שומה חדשה היא תופעה רגילה אך מחייבת ערנות ובדיקה תכופה.
רוב רופאי העור ממליצים להסיר את השומות המולדות שגודלן מעל 1.5 ס"מ. כאשר השומות המולדות גדולות מאוד נהוג לנסות להסירן כבר בילדות המוקדמת. מלנומות לפני גיל 12 הן יחסית נדירות ולכן כאשר השומה היא קטנה או בינונית, מומלץ לעקוב אחרי השומה כל 6 חודשים ולהסירן בגיל מבוגר יותר בהרדמה מקומית.
לפני אחרי
הסרה ללא ניתוח וללא כאבים
מלבד הסכנות הבריאותיות, מהוות שומות ונקודות חן על הפנים ועל הגוף מטרד אסטטי וקוסמטי לא קטן. למרות שרופאי העור המתמחים בטיפול בשומות ממליצים בכל מקרה על הסרה של השומות, רבים מדחיקים את הטיפול בעניין מחשש לכאבים שכרוכים בזה או שמתלבטים בדרכים המקובלות – לייזר, חנקן נוזלי או ניתוח, שכרוכות בדרך כלל בהשארת צלקת, דבר שמאד לא רצוי במיוחד אם מדובר בנגע הממוקם על הפנים. אלא שכאן בדיוק המקום להמליץ על אחד המומחים הגדולים בתחום, ד"ר אילן זמיר, אשר פיתח תכשיר רפואי ייחודי המיועד להסרת נגעים וגידולי עור למיניהם ללא חיתוך בעור, בלי צלקות וכאבים. הטיפול נעשה ע"י תכשיר הסופח נוזלים מתאי הנגע. התהליך גורם לייבושו, להצטמקותו ולנשירתו הספונטאנית ללא השארת עקבות. שיטה זו מאפשרת את צמיחתו המחודשת של העור במקום, תוך הישארותו באיכות ובמרקם הטבעי.
ד"ר זמיר, המקבל במרכז לרפואה משלימה בבית החברה הכלכלית בי-ם מדגיש, כי לפני הטיפול נערך אבחון של סוג השומה, במקרה של חשד הקטן ביותר לממאירות, ח"ו, הנבדק ישלך לביופסיה במסגרות המקובלות.
ד"ר אילן זמיר, רופא (MD) הומיאופט
צילום: ויקיפדיה