אגו אינו בהכרח דבר רע. אבל, כשהוא גורם לתחושה של עליונות כלפי האחרים הוא עלול לפגוע ולגרום נזק. מה הטעויות הנפוצות של בעלי עסקים קטנים עם אגו גדול?
אודי בירקאן
רבים ממעצבי השיער ואנשי המקצוע בתחום עיצוב השיער, ותיקים וצעירים כאחד, נתקלו ודאי, במהלך חייהם בתופעת האגו התופח ושיכרון ההצלחה, בקרב קולגות למקצוע, שותפים ומתחרים, ואף חוו זאת על בשרם שלהם.
מידי יום ביומו מצטרפים לשוק מעצבי השיער אנשי מקצוע חדשים, מוכשרים ומיומנים למדי, שהספיקו כבר להתמחות ולצבור ניסיון רב בסלוני העיצוב הגדולים בארץ ובעולם. מוכשרים ככול שיהיו, בעלי פוטנציאל וכריזמה, רבים מתוכם אינם מצליחים לנהל כהלכה את עסקיהם ואת המספרה שזה עתה פתחו בהשקעה כספית גדולה. ניתן להבחין כי במקרים רבים מסוג זה, סבל בעל העסק מתסמונת האגו הנפוח, גאווה חסרת גבולות, וחוסר רצון ופתיחות להיעזר ביועץ חיצוני או שותף.
המושג 'אגו' אינו בהכרח דבר רע, ותלוי רבות בהקשר ובשימוש הנעשה בו. אדם בעל אגו גבוה הוא לרוב אדם בעל מודעות והערכה עצמית גבוהה ובעל ביטחון עצמי רב, תכונות חשובות מאד לאדם הרוצה להצליח בעשייתו. אולם במקרים רבים עלול אדם שכזה לפתח תחושה של התרוממות רוח, גאווה עצמית ועליונות יתרה כלפי אחרים, ולנקוט בהתאם לכך בצעדים שבסופו של דבר עלולים לגרום לו לנזקים רבים.
כל אדם אוהב לקבל מחמאות ולהרגיש שמבחינים בכישרונו, בעבודה הטובה שעשה ובהישגיו המצוינים. בדיוק פה עולה הסוגיה האם ראוי לו לאדם להתגאות במעשיו, להתנשא מעל כולם ולראות את פרי עמלו כמובן מאליו, או להודות ולהכיר על החסד הטוב שנעשה עימו, לנטרל את משתנה הגאווה ולמנף את הדבר לכדי שגשוג והצלחה באמצעות ניהול אחראי, יעיל ונכון.
אחת מהטעויות הנפוצות של בעלי עסקים קטנים עם אגו גדול, כדוגמת מעצבי שיער, היא חוסר גמישות והתאמה לצורכי ומצב השוק המשתנה. כך לדוגמא, בימים אלו של משבר כלכלי, מוכרח בעל המספרה, מוכשר ומצליח ככול שיהיה, למצוא דרכים שיווקיות יצירתיות, על מנת להמשיך להתקיים ולמשוך לקוחות למספרה. בין השאר ניתן לצאת במבצעים מיוחדים על מוצרים שונים, לאפשר הנחות בשעות מתות ולהעניק טיפול חינם לאחר סדרה של טיפולים. בעלי מספרות פחות מבוססים, אשר יתעקשו לא לסטות מדרכם, גם בזמני משבר, עלולים להפסיד בסופו של דבר קהל לקוחות נכבד, או לחילופין להגביל עצמם לקהל לקוחות מצומצם מאד. נקודה נוספת וחשובה היא התקשורת הבין- אישית עם העובדים, השותפים וכן גם עם המתחרים. אגו נפוח, וצדקנות יתרה, עלולים לפגוע ביכולתכם לנהל כראוי את העסק ולגרום לאווירה עכורה בסביבת העבודה שתשפיע בסופו של דבר על איכות העבודה, השירות וההחלטות שיתקבלו. כדי להצליח ולפרוח עלינו ללמוד להיות שחקנים קבוצתיים, לשתף את העובדים ולהחמיא כשצריך, להודות בטעויות ולפרגן גם למתחרים על עבודתם הטובה, בלי לדרוש תמורה.
בסופו של תהליך תקבלו תמורה כפולה והערכה רבה מצד כל הגורמים.
חשוב לזכור; אדם אשר מונע מאגו וגאווה, חוסם עצמו ממציאת דרכים חדשות ומצמיחה. הוא מרחיק אנשים, לעיתים את אנשיו שלו, מסבך עצמו בפוליטיקה פנימית ומביא עצמו לבצע החלטות שגויות. אל לנו לפחד לשגות ולטעות, עלינו להיות חרוצים, לעבוד קשה ולהפיק לקחים מהטעויות שלנו. ביום שנרשה לעצמנו לעשות יותר במקום לדבר – הכול יראה טוב ובהיר יותר. כדאי לזכור – האגו יכול להיות חברכם הטוב ביותר, אך אם לא תעשו בו שימוש מושכל, הוא יהיה אויבכם הגדול, כמאמר הפילוסוף הסיני, לאו סטה: "עשה באפס מעשה (אגו) – ואז ייכון הסדר".
שיתוף פעולה, איחוד כוחות ומינוף היכולות ההדדיות והמוניטין שמביא כל אחד מהצדדים, מאפשרים להגדיל באופן ניכר את שיעור הלקוחות והרווחיות. כך למשל עשו שלושת חברי רשת HEADS, מעצבי שיער בעלי עסקים מצליחים ובעלי ניסיון בינלאומי מוכח, שהבינו שביחד, כרשת אחת, ההצלחה תהיה גדולה יותר.
אודי בירקאן הבעלים של חברת 'אפקטיב' ליעוץ עסקי, חברת הניהול המלווה
של רשת מספרות 'HEADS'
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם