מחקרים הראו שלאנשים בעלי עור כהה יש סבירות גבוהה יותר למות מסרטן העור, לעומת אנשים בעלי עור בהיר. הסיבה: לא בשל מבנה העור כהה – אלא בגלל תפיסה מוטעית לגבי אי-הרגישות של עורם לקרינת שמש. ראו הוזהרתם.
| ד"ר מרינה לנדאו |
מדינת ישראל היא קיבוץ גלויות, בית לערב רב של תרבויות, פולקלור ומאכלים – ממזרח אירופה הקרה ועד מערב אפריקה החמה. אבל לא רק תרבויות שונות יש לנו, אלא גם גווני עור שונים. מהילדה הג'ינג'ית עם כובע רחב השוליים, שתמיד ישבה בבריכה תחת השמשייה והתלוננה שאם היא יוצאת לשמש לדקותיים היא ישר נשרפת, ועד לנער השחום שהיה משחק כדורגל חופים במשך שעות ומשוויץ בפני כולם שהוא לא נהיה אדום – רק חום.
האם הם צדקו – אותה ילדה גי'נג'ית וילד שחום? האם אכן גוון עור כהה איננו דורש את אותה הגנה מפני השמש שדורש גוון עור בהיר? התשובה הקצרה היא – לא. שניהם טועים., כדי להבין קצת יותר לקראת ההתנהגות שלנו בקיץ.
שמש: טובה או מזיקה?
החשיפה לקרניים אולטרה-סגולות, בכמות מדודה, היא טובה ואף חיונית לגוף האדם. היא מספקת לנו את הכמות היומית של ויטמין D הנחוץ לנו לתפקוד תקין. אבל חשיפת יתר לקרני UV עלולה להיות הרסנית. קרינת UV – בין שמקורה בשמש ובין שבמקורות מלאכותיים, דוגמת מיטות שיזוף נורות מסוימות ולייזרים, יכולה להוביל לשריפת העור ונזקי עור אחרים. קרני UV אינן מבחינות בין גווני עור, ולכן לא משנה מהו גוון העור שלך – אתה פגיע לנזקי שריפה, להזדקנות מראה העור (photoaging), לסרטן העור ולבעיות בריאותיות נוספות.
מלנין – על מה למה? בעולם הקוסמטי אנחנו שומעים הרבה על "מדכאי-מלנין". אבל האמת היא, שלפני שמלנין מזיק למראה העור שלנו – הוא קודם כל מגן עליו. מלנין הוא כימיקל שמכהה את צבע העור שלנו, והוא למעשה מהווה קבוצה שלמה של פיגמנטים טבעיים הנמצאים בשכבה החיצונית ביותר של העור. עורם של אנשים בהירי עור מכיל פחות מלנין, ולכן הם בסיכון רב יותר לנזקי שמש.
אבל מלנין, גם כשהוא מופרש בכמות מקסימלית, מספק הגנה טבעית מהשמש (natural sun protection – SPF) של עד 13 בלבד. הוא מאפשר לעורם של אנשים כהי עור לספוג יותר מכפליים מכמות קרני ה-UV שמסוגל לספוג עורם של בהירי עור – לפני שהעור יתחיל להישרף. אז עור כהה עשוי לספק מידת מה של הגנה מפני השמש, אך הסכנה לא נגמרת בכווית שמש. חשיפה לשמש עלולה לגרום לכתמי שמש, קמטים, גידולים טרום-סרטניים ואף לסרטן העור.
בשורה התחתונה
למעשה, מחקרים הראו שלאנשים בעלי עור כהה יש סבירות גבוהה יותר למות מסרטן העור לעומת אנשים בעלי עור בהיר. הסיבה לכך איננה טמונה, כמובן, במבנה של עור כהה – אלא בפסיכולוגיה של בעלי עור כהה ואותה תפיסה מוטעית לגבי אי-הרגישות של עורם לקרינת שמש. אותה תפיסה מוטעית מובילה בעלי עור כהה להגן פחות על עורם, ולהימנע מבדיקות תקופתיות של עורם אצל רופא עור – ולכן כאשר הגידול הסרטני או מחלות עור אחרות מאובחנות אצלם – הן כבר לרוב בשלבים מתקדמים וקשה להתגבר עליהן.
ד"ר מרינה לנדאו | דרמטולוגית בכירה, מפתחת סדרת MAHUT
אילוסטרציה: Freepik
מסנן קרינה – איך לעשות את זה נכון?
ההמלצה הכללית של רופאי העור היא להשתמש במסנן קרינה עם SPF30 לפחות והכמות הנדרשת למריחה כדי להגיע לרמת ההגנה הנקובה על האריזה היא כפית שלמה! מריחה של חצי מהכמות תספק רמת הגנה של שורש ריבועי של רמת ה SPF הנקובה. כלומר כ-5.5 SPF בלבד.
מסנני קרינה יכולים להיות כימיים (כימיקלים שסופגים אליהם את קרינת השמש במקום תאי העור שלנו) או פיזיקליים (חלקיקים המפוזרים על העור ומשמשים כמעין מסך החוסם את חדירת קרני השמש). אין ספק שמסננים פיזיקליים חוסמים את קרינת השמש בצורה טובה יותר, יחד עם זאת – הם משאירים שכבה לבנה על פני העור ולכן אינם פופולריים במיוחד. כיום קיימים גם מסננים משולבים – כימיים עם פיזיקליים שיודעים לתת מענה היברידי.
אנחנו יודעים שמסנן קרינה איננו עובד על כולם באופן זהה. לעיתים יש תחושה, כאילו יש אנשים שמסנן עבודה פשוט עובד על העור שלהם פחות טוב. כנראה שלכל האנשים האלה יש משהו משותף – מחסום אפידרמלי לקוי.
מחסום האפידרמיס הוא השכבה החיצונית ביותר של האפידרמיס ושומר הסף החשוב ביותר של גופנו. הוא דואג לכך שמה שאמור להיות בתוך העור יישאר בתוכו ושמה שאמור להיות מחוץ לעור – לא יחדור אליו. שומר על הלחות של העור מפני התנדפות החוצה ומגן עליו מפני חדירה של אלרגנים ורדיקלים חופשיים וכן מפני קרני UV. צפיפותו ויעילותו של מחסום האפידרמיס של עורנו מתחיל להידרדר החל משנות ה-20 לחיינו. למעשה הידרדרותו של מחסום האפידרמיס הוא הזרז הפנימי המשמעותי ביותר לתהליכי הזדקנות העור. יתרה מכך, מחקרים מובילים חדשניים הראו כי במצב של ירידה בתפקוד של מחסום האפידרמיס, נמדדה רמת דלקתיות גבוהה במחזור הדם עצמו. כלומר – לבריאותו של מחסום האפידרמיס השפעה כללית על בריאות העור והגוף.
חשוב ביותר להכין את העור בטרם החשיפה לשמש ולהביא את המחסום אפידרמיס לתפקוד אופטימלי. לא רק שמחסום אפידרמיס תקין יסייע לעור להגין על עצמו מפני קרני השמש, אלא שתפקוד לקוי של המחסום יקשה על העור להצליח לאגור בתוכו את אותם חומרים מסנני הקרינה ולמעשה יוביל להגנה חלקית בלבד, גם עבור אלה המקפידים על משטר קשוח של מסנני קרינה.
ומה לאחר מסנן הקרינה? מייק-אפ! הידעתם שהיום על פי התקן הבינלאומי של רופאי העור, הדרך היעילה ביותר להגן על העור מפני קרני השמש היא למרוח שכבת מייק-אפ מעליו? שכבת המייק-אפ מהווה למעשה מסנן קרינה פיזיקלי – שכבת מסך המקשה עוד יותר על קרני UV לחדור אל עורנו, וכך אנחנו מקבלים בפועל את השילוב האופטימלי בין מסנן קרינה כימי (רובם של תכשירי ההגנה) ומסנן קרינה פיזיקלי.