איבוד השיער הנשי עלול להעיד על בעיה פיסיולוגית, ומהווה לבטח בעיה פסיכולוגית
שרות יופי!
כמעט כל אישה מכירה את התחושה. היא חופפת שיער ולפתע מרגישה שחלק ממנו נשאר בידה. נשים אחרות יראו את השיער שהן איבדו על המסרק. לשיער תפקיד חשוב לבניית הביטחון העצמי שלנו.
ד"ר סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית ובעלת קליניקה לטיפול זוגי ומשפחתי אומרת כי "מראה השיער מאז ומתמיד היה מקושר לתחושת ביטחון עצמי בקרב נשים ועבור רוב הנשים הוא בעל חשיבות רבה. מראה של שיער ארוך ומטופח מקושר לנשיות ואלגנטיות. המראה של השיער בולט יותר מכל אביזר או בגד ועבור נשים רבות מהווה מקור לגאווה ולטיפוח מתמיד. לעיתים יעיד גם מראה השיער על האופי או על סגנון החיים. תלתלים על לפעמים יסמלו אופי שובב וצעיר, שיער חלק על אופי מיושב יותר ובשלות. באופן חד משמעי מראה השיער חשוב לאישה מבחינת ביטחון עצמי ועבור רובן הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהמראה החיצוני היוצר ביחד עם שאר האלמנטים החיצוניים והפנימיים את כרטיס הביקור לרושם הראשוני. אגב בהקשר זה מעניין לציין כי לא סתם התקבע הביטוי Bad Hair Day בשפה ובתרבות המעיד על מצב שבו שיער במראה לא מסודר משפיע על מצב הרוח והתחושה הכללית באותו יום".
ד"ר קלרה קרבלניק, דרמטולוגית (עם ותק בטיפול בנשירת שיער) אומרת כי איבוד שיער היא בעיה רפואית ידועה אשר אינה מבדילה בין גברים לנשים. היא יכולה לתקוף בכל גיל והסיבות להיווצרותה רבות מאד: תזונה לקויה וחסרת חלבונים (השיער בנוי מחלבונים KERATIN), סיבה נפשית הנובעת ממתח, לחץ או דיכאון. נשירת שיער יכולה לגם להיגרם מסיבות רפואיות גרידא ולכן חשוב להיבדק ע"י רופא.
מתי מדובר בנשירה?
אז מתי הרפואה מגדירה "נשירת שיער"? כאשר חלה תחלופת שיער תקינה, נושרות מידי יום כ- 100 עד 150 שערות ובמקומן צומחות שערות חדשות ועבות (שיער סופי). אנחנו נולדים עם מספר זקיקי שיער שנעים בין 70,000 עד ל120,000. במשך החיים כל זקיק מגדל בערך 20 שערות כאשר יש יותר צמיחה בקיץ ופחות בחורף. בתהליך ההתקרחות, השערות החדשות הצומחות במקום אלו שנשרו הן דקות ורכות (פלומתיות). באופן נורמלי, כ- 85% מהשערות נמצאות בשלב הצמיחה, וכ- 10 עד 15% – בשלב נשירת שיער. במצב של התקרחות, אחוז השערות הנמצאות בשלב נשירת שיער עולה, ויכול להגיע עד 50%!
לדוגמא, תזונה לקויה בחלבונים גורמת לנשירת שיער מהטעם הפשוט שאין לגוף מספיק חלבונים לייצור שיער ושמירה על הקיים. הגדלת כמות החלבונים הנצרכת תסייע לגוף לייצר שערות חדשות ובזמן קצר, יחסית, השיער יחזור למראהו הקודם.
אולם, לא כל הסיבות לנשירה כל כך פשוטות ולכן גם לא כל הפתרונות הם מיידים וקלים לביצוע. כאמור, יש סיבות נוספות לנשירת שיער שבעטיין המטופל אף צריך לקנות חומרים ייעודים לטיפול בשיער כמו, לדוגמא, פילקסיל.
ובכל זאת. במידה ואכן אובחנה אצלכן נשירת שיער או שאולי את חוששות שיש לכן אחת כזו, האם אין ללכת יותר לספר? ממש לא….
לאתר את הבעיה
מעצב השיער אמיר אליהו אומר כי ניתן לאתר נשים שיש להן נשית שיער גם מבלי שהלקוחה תתריע על כך. מניסיונו לאורך שנים, מרגיע אליהו את הנשים ואומר כי אין צורך להימנע מפעולות שגרתיות שהנשים מבצעות במספרה כגון צבע, גוונים, החלקות וכד' וזאת מכיוון שנשירת שיער נגרמת כתוצאה מהחלשות זקיק השערה אשר נמצא בשכבת העור הרחוקה ביותר מהקרקפת (היפודרמיס). אליהו גם מציג מספר קבוצות סיכון לנשים שעלולות לסבול מנשירת שיער: נשים בהריון ולאחר הריון, השינוי ההורמונלי עלול לגרום לנשירת שיער, מצבי לחץ נפשי, שינויים במזג אוויר בעיקר בזמן חילופי עונות ולבסוף גם תזונה לא בריאה עם חוסר בברזל ובחלבון.
אליהו ממליץ לאלו הסובלות מנשירת שיער להקפיד ולהסתפר בתדירות גבוהה יותרו זאת על מנת לחזק את זקיק השערה. כמובן שיש לאתראת הגורם לנשירת השיער ועל פיו לתת את ההמלצה הרפואית הנכונה. המלצה נוספת היא להימנע משימוש בחומרים שאוטמים את שכבת העור העליונה (אפידרמיס).
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל