מגרדת לך היד? לא בטוח שאת צריכה לקבל כסף… אולי זאת סתם אלרגייה
סימון דהאן שויקי
אלרגיה (בעברית: רַגֶּשֶׁת) היא תגובה חיסונית לא צפויה ולא רצויה של הגוף לחומרים, שבדרך כלל אינם מעוררי מחלות.
בשעה שתגובה חיסונית כנגד פתוגנים (גורמים מעוררי מחלות) נחשבת לדבר חיובי, שבזכותו אנו נשארים בריאים רוב הזמן, הרי שאלרגיה הינה "תקלה" במערכת החיסון, ומהווה תופעה שלילית.
כ-12%-25% מאוכלוסיית העולם סובלים מאלרגיה כזו או אחרת. לנטייה לאלרגיה קיים מרכיב תורשתי מובהק.
בני אדם רגישים כמעט לכל דבר החל מקרדית האבק, עקיצות דבורים, מאכלים שונים, מתכות, תמרוקים, וחשיפה לחומרים כימיים.
דרמטיטיס
בניית ציפורניים הינה תרכובת של חומרים כימיים אשר אנו וגם הלקוחות שלנו נחשפות אליהם מידי יום. התופעה נקראת בשפה המקצועית – דרמטיטיס. תגובה אלרגית של העור כתוצאה ממגע ישיר עם חומר כלשהוא. האלרגיה היא אישית ויכולה להיות למתכות ותכשיטים, חומרים קוסמטיים, שמפו או סבון, דטרגנטים מהכביסה, חומרי ניקיון והדברה, בדים, תרופות ובעצם כל דבר הבא במגע עם הגוף. הטיפול היעיל ביותר יהיה למצוא את מעוררי האלרגיה ע"י אלימינציה, ולהימנע מהם. לא ניתן לצפות מראש אם לקוחה תפתח אלרגיה , ולאיזה חומר מבין החומרים שלנו בדיוק. ויתרה מכך – לקוחה יכולה לקבל טיפולי בניית ציפורניים לאורך שנים בלי שום בעיה וביום בהיר אחד – לפתח אלרגיה. האלרגיה אינה צפויה מראש, וכמו שהיא מופיעה כרעם ביום בהיר, היא יכולה גם להיעלם בשקט.
כאשר לקוחה נחשפת לראשונה לאלרגן המצוי בתוך תרכובת חומרי הבנייה, התוצאה היא יצירת נוגדנים המופיעים בדם. כאשר היא נחשפת שוב ושוב לאותו אלרגן, הדבר גורם להפרשה של חומרים המעוררים תגובה אלרגית ודלקתית שבראשם החומר הקרוי היסטמינים. ההיסטמין גורם לתגובות האלרגיות המוכרות לנו כגון פריחה, גרד, אודם, נפיחות ונזלת. ככל שהלקוחה תמשיך להיות חשופה יותר ויותר לאותו אלרגן תגובת הגוף תלך ותחמיר עם הזמן, שלפוחיות, קילוף של העור, התבקעות של העור, דימום וכיוצב.
הטיפול
הטיפול באלרגיה הוא משולב, ובדרך כלל יינתנו טיפולים תרופתיים קונבנציונליים, כאלה המקובלים בתופעות של דרמטיטיס (אלרגיה במגע). בחלק מהמקרים, אלרגיות בתחום בנית הציפורניים יקרו בשל שימוש באקריל, המכיל בתוכו חומר הקרוי מטאקרילט, לרוב, מרגע שהתפתחה אלרגיה למטאקרילט לא ניתן להיפטר ממנה לחלוטין. יש לכך השפעות רבות מעבר לחוסר היכולת ליהנות מציפורניים מלאכותיות. חומר המטאקרילט נמצא בדבקים רפואיים ומוצרים שונים בתחום רפואת השיניים למשל, ולמי שפיתח אלרגיה לחומר, עלולות גם להיווצר בעיות בזמן טיפולי שיניים או הליכים רפואיים שונים.
כללי זהירות
1. בראש ובראשונה הקפידי לעבוד עם חומרים נושאי רישיון משרד הבריאות, בשוק מסתובבים המון חומרים מהולים ולא נקיים במחירים זולים ולא משתלמים. אין לדעת מה הוכנס לתוך האריזה היפה ואיזו תגובה תהיה לזה על ידיך או על ידי הלקוחה, הישמרי לך והקפידי לעבוד רק עם מוצרים שנבדקו, כגון מוצרי קראיישן –סדרה בעלת פורמולות ידידותיות שאינן מזיקות מאחר ובפיתוח שלהן יצרו מולקולות כבדות יותר, טכנולוגיה המקלה באופן משמעותי על האבק הנוצר בזמן השיוף, וגם בשאר מוצרי הסדרה (פריימר, אבקת אקריל ונוזל אקריל).
2. הקפידי לא לבנות ציפורניים ללקוחה עם בעיות בעור, בוודאי לא עם סדקים פתוחים בעור, החומרים הכימיים יכנסו ישירות לתוך מחזור הדם של הלקוחה , דבר המעלה את הסיכוי להיווצרות אלרגיה.
3. רצוי לא לחתוך את העור ולא לבצע מניקור אגרסיבי לפני בנייה, מחשש שהחומר יחלחל לתוך האזור הפתוח. על כן ישנם מרככי עור שבאמצעותם ניתן להמיס את העור ולהימנע משימוש בכלים חדים. בסדרת הקריאיישן ישנו מרכך עור מומלץ וגם בנייל סטודיו יש את ה- קיוטיקל אלימינייטור המשמש לאותה מטרה.
4. הקפידי לא לגעת בחומרים בידיים חשופות, במיוחד לא בנוזל אקריל, מנקה מברשות ופריימר, אלה הם חומרים כימיים חזקים ביותר, בזמן חשיפה ממושכת לחומרים אלה עולה הסיכוי לאלרגיה. swiss guar – הוא ג'ל שעושה כמה פעולות בעניין זה: משמש ככפפה לידיה של המקצועית. יש למרוח אותו בתחילת העבודה על ידי המקצועית. זו למעשה פעולת חיטוי אך היא גם מקררת את היד ומה שחשוב ביותר הוא שהחומר יוצר מעין כפפה על היד המגנה מכל החומרים שהיד נוגעת בה ובכך עוזרת למנוע אלרגיות וגירויים בעור . מחזיק עד שטיפת הידיים הראשונה ואז מורחים אותה שוב.
5. ידית המכחול לרוב עשויה עץ, הסופג את נוזל האקריל.- הקפידי שהידית תישאר יבשה.
6. גם אבק השיופים אותו אנו נושמות עלול לגרום לאלרגיה – הקפידי לחבוש מסיכה ולאוורר את חדר העבודה.
7. הימנעי מבנייה "רטובה" מידי , עודף נוזל אקריל עלול לחלחל אל מתחת לציפורן לשכב שם ולגרום לאלרגיה.
8. הימנעי מנגיעה בעור הלקוחה עם נוזל אקריל ועם פריימר. זכרי, אלרגיה עלולה להופיע גם שבועות או חודשים לאחר החשיפה לחומר ולאו דווקא באותו רגע.
9. כאשר את מנגבת את המכחול בזמן הבנייה על הנייר הסופג, הימנעי מלהניח את ידייך על אותו נייר , הנייר הספוג בנוזל אקריל עלול לגרום לאלרגיה על עור הידיים שלך.
10. כאשר הבחנת כי לקוחה אלרגית- יש להסיר מיידית את הבנייה, ניתן לבנות מחומר אחר. לאחר זמן מה ניתן לעשות בדיקה אם האלרגיה עברה ואם כן לחזור לחומר הישן.
סימון דהאן שויקי, מדריכה ראשית רשת נייל סטודיו ומנהלת סניף רעננה.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל