במוצרי מזון אנחנו נוהגים להקפיד לבחון היטב את תוקף המוצרים. האם החלב/ גבינה/בשר טריים? אבל האם אנחנו רגילים לעשות זאת גם במוצרי טיפוח? מתברר שמוצר שפג תוקפו – במקרים רבים יכול אף לפגוע בבריאות – במקרי הרעלה, דלקות, צריבה, פצעים, גירוד ואפילו כוויות.
| קארין דנסקי |
כמעט מדי יום מתווספים למדפים בעיקר ברשתות הפארמים המובילות קרמים ותכשירי איפור עטורי טכנולוגיות מתוחכמות מסוגים שונים. ייעודם הוא מלחמה והתמודדות עם פגעי הזמן, טשטוש הפגמים ומיגור ומניעת תנועת והתפתחות הקמטים. לרוב הכוונה היא למייק-אפים מודרניים המסוגלים לא רק לתת גוון אחיד ומושלם לעור הפנים, אלא שבכוחם גם למתוח את עור הפנים במידה כזו שלא ייראו מוגזמים, ולו לערב אחד. כמו כן ניתן למצוא בארסנל האיפור העכשווי צלליות המסוגלות להאיר ולהוסיף זוהר הוליוודי של כוכבות, אך מעל לכל השוס האמיתי הוא עמידות בכל תנאי מזג האוויר המאפשרת להישאר רעננות, מתוחות ויפות.
אבל…
והנה בא ה"אבל". העניין הוא שרק בסוגיית תאריך התפוגה של אותם תכשירי פלא נותרנו ברוב המקרים באפלה עד כי נדמה שרוב החברות העדיפו לבחור בזכות השתיקה, לא כולן אך רבות מדי לטעמי. מדובר כמובן בתאריך היוולדו של התכשיר או המוצר ותוחלת חייו, כמו גם תאריך התפוגה מיום פתיחתו. במקרה המדובר נותרנו עם שאלת מיליון הדולר. ברוב המקרים, וזאת מתוך ניסיון, רוב סוגי הקרמים ותכשירי הביוטי – תאריכי תפוגתם מוצפנים במיני קודים שונים ואלה ידועים רק ליצרנים ולמשווקים ורק הם בעלי יכולת פענוח של אותם קודי. מבחינתי חבל שכך הם פני הדברים.
תכשירי תיקון
בעידן הנוכחי הכמיהה לשלמות אסתטית באמצעות היעזרות בתכשירי התיקון העוצמתיים עדיין חיה ובועטת. השימוש בהם הולך ומתקדם להאטת השפעת הגראביטציה, פיצוי על אובדן הנפח בעור הפנים בשל האטת פעילות הקולאגן והאלסטין, תהליכים שכידוע הולכים ומתגברים בקצב מוגבר ככל שחולפות השנים. בעזרת תכשירי הקוסמטיקה הייעודיים בהחלט ניתן להיעזר ולתת בוסטר חיובי למימוש היעדים הקוסמטיים. אין זה סוד שרובנו נכנעים למסעות הפרסום הנרחבים במדיה השונים ושנשים בכל שכבות האוכלוסייה מוכנות להתפתות, לרכוש ולהתמסר לפעילות קוסמטית המבטיחה כאמור מכלול של אופציות ששיאן הינו המאבק האנטי-אייג'ינגי, שכן כי רק בעזרת תכשירי-העל מסתבר ניתן לשלוט גם בעתיד העור שלנו.
אז כאמור נותרה רק סאגת תאריך התפוגה שמתחיל לעורר בקרב יותר ויותר נשים חשדנות, בעיקר כשחברות קוסמטיקה מובילות ויוקרתיות מחליטות לצאת במבצעי הנחות מפתים ואטרקטיביים. זה המקום להישאר דרוכות עם יד על הדופק ולבדוק היטב היכן טמון הקֵץ' ולנקוט במשנה זהירות. יש להתעקש עם המוכרנית או יועצת היופי ולקבל הסבר מלא על כל תכשיר טיפוח, טואלטיקה או בישום וגם ובעיקר בכל הנוגע לתכשירי הגנה מהשמש שבהם יש לנקוט במשנה זהירות כפול ומכופל. באופן כללי תוחלת החיים של רוב המוצרים נעה בין 3 ל-5 שנים. לעניות דעתי הגיעה השעה שסימון התאריך יופיע באותיות קידוש לבנה כפי שהדבר נהוג במוצרי מזון ותרופות. אגב, ייאמר לזכותן של חברות קוסמטיקה ישראליות רבות שהן דווקא כן נוהגות לסמן תאריכי תפוגה בולטים.
זהירות!
נותרה אפוא השאלה מהי חשיבות הסימון והתשובה היא שמוצר שפג תוקפו – במקרים רבים יכול אף לפגוע בבריאות במקרי הרעלה, דלקות, צריבה, פצעים, גירוד ואפילו כוויות. בעיקר דברים אמורים בנוגע למשתמשים בעלי עור רגיש שממילא נוטה לפצעונים. מעל כולם יש להקפיד בתכשירים שייעודם הוא אזור העיניים. תופעה זו עלולה להתרחש בתכשירי איפור כגון מסקרות, אייליינר, צלליות ועוד. גם כמובן שלל התכשירים המיועדים להגנה מפני השמש ידועים בתהליכי חמצון ופירוק מאוד מהירים וזאת בעיקר אם הם אינם נשמרים בטמפרטורה נכונה, סוגיה שקשה להתמודד איתה בחופי ים ובמתחמי בריכות שטופי שמש. סוגיה נוספת שיש לתת עליה את הדעת ולרוב אינה ידועה למשתמשים היא תאריך התפוגה מיום פתיחת התכשיר (ולא רק מיום ייצורו).
מדריך בסיסי למשתמשים בתכשירים השונים:
מייק אפ | ידוע כרגיש במיוחד מבחינת תפוגה משום שרוב המייק-אפים מכילים פיגמנטים, חומרי החלקה, סיליקון ומסנני קרינה. על כן מומלץ לאחסנם במקום מוצל ולא ליד מקור חום ותמיד להשתמש בחוש הריח האישי כדי לבחון את מצב המוצר. ההמלצה היא שימוש עד 12 חודשים מיום הפתיחה, תלוי במרכיבי המייק-אפ. אם הוא הוא על בסיס שומני אז תקופת השימוש מתארכת עד 18 חודשים וזאת מאחר ששמן הינו חומר משמר טבעי. בכל מקרה יש לנער תמיד טרם השימוש.
בשמים | ההמלצה היא לרוב שימוש בן 36 חודשים מרגע הפתיחה, כלומר 3 שנים! אך גם זה תלוי בתנאי האחסון. הדרך הטובה והיעילה היא להשתמש בחוש הריח הידוע כבודק מהימן ולא לאחסן בשמים במגע ישיר עם אור השמש או מקור חום.
תכשירי הגנה מהשמש | המלצתי האישית היא להשתמש בהם במהלך עונת רחצה אחת בלבד וגם אם נותרות שאריות מוצר יש לזרוק אותן ולא להשתמש בהן. וזאת, בשל המרכיבים שבתכשיר הידועים כסופר רגישים הממהרים להתפרק, פעולה המתרחשת בקצב מוגבר כשמחזיקים תכשירי הגנה מהשמש בתת תנאים כגון במכונית, תחת שמש ישירה, בחום יולי-אוגוסט בחוף הים ובאופן כללי במקומות חמים שטופי שמש.
פודרה וברונזרים | שני מוצרים אלה ידועים כפחות רגישים ולרוב אין לחיידקים אפשרת להתפתח בהם בשל היותם אבקתיים. המלצת החברות היא עד שימוש 18 חודשים במידה שהאחסון עומד בתקן.
מסקרה, אייליינר | מסקרה ידועה כמדגרה מופלאה לחיידקים! אלה עלולים לא רק לגרום לדלקות עיניים אלא גם להביא לזיהומים שלעתים קשה לטפל בהם, אז הינה לכן עוד סיבה לא להעביר מסקרה מאחת לשנייה. למקצוענים שבינינו העוברים תחת ידיהם של אנשי איפור בהפקות על המסך הקטן והגדול כדאי לזכור שפשוט חובה להביא מסקרה מהבית!! תוקף השימוש במסקרה הוא 3 חודשים בלבד מיום הפתיחה שכן על הריסים מתיישבים חיידקים וכל מריחה וסגירת המסקרה בתוך המיכל…טוב עדיף שאעצור כאן, תפעילו את הדמיון. באשר לאייליינר, גם כאן יש לנקוט משנה זהירות אך לא כמו במקרה המסקרה הידועה כמזהם מספר אחד בעולם האיפור. אייליינר על בסיס עיפרון הוא בטוח יותר מכל סוג אחר וכל חידוד גם מוריד באחת את שכבת החיידקים.
שפתונים | כל עוד אין מדובר בטסטרים בחנות השפתונים אמורים להחזיק מעמד בין 12 ל-18 חודשים. במיוחד כאלה המכילים פראבנים, שמנים אתריים וויטמינים. אלה ידועים כמשמרים וכמונעים התפתחות חיידקים. שפתון, כמו בבושם, כשהוא מעורר טעם מריר כנראה הגיעה העת להעלים אותו מחיינו ולכן יש לזרוק אותו באופן מיידי ללא כל היסוס.
צלליות, סומקים | בתנאי אחסון הולמים אלה ישרדו בין שנה ל-3 שנים מרגע הפתיחה. טיפ נוסף: ברגע שעל הצלליות מתרחשים תהליכי פירוק לפירורים יש לזרוק את התכשיר ומיד.
לפני פיזור
כשמדובר בתכשירי טיפוח, טואלטיקה, איפור, בישום ומעל לכל תכשירי הגנה מהשמש ההמלצה החמה שלי היא לנסות כמה שפחות לאגור, גם אם המוצרים נקנו בהנחות ניכרות. יש לזכור כי מוצר שנפתח ולא נעשה בו שימוש – תוקפו מתקצר וזה אומר לא להתפתות בכל מחיר לשלל מבצעי ההוזלה המפתים. בנושא השפתונים גם אם הצבע עדיין מהפנט וזוכה לשפע מחמאות ועדיין טעמו טוב – יש לזכור: ברגע שריחו פג וטעמו מריר: היישר לפח! באשר למסקרות אלה נחשבות למוקד הזיהום בעולם האיפור. זכרו – לעולם לא להעביר מאחת לשנייה מוצרי מסקרה ויש לנגב את המברשת לאחר כל שימוש בטישיו, להימנע מפמפום יתר ולזכור להשליך 3 חודשים מרגע הפתיחה. באשר לקרמים מכל הסוגים יש לבדוק בשבע עיניים את תאריכי התפוגה וללמוד להשתמש בבית בספטולה קטנה (מרית) ולא באצבעות הידועות כמזהמות את הקרמים ובכך משפיעות על מהירות החמצון, מה שמביא לפגיעה באפקט האנטי-אייג'ינג המיוחל.