על מנת לגרום להאצת תהליך התחדשות העור מומלץ ורצוי לבצע פילינגים. כמה מילים על מבנה העור והצעה למספר טיפולים קוסמטיים
יערית נחום
העור הוא האיבר הבנוי ממספר סוגי רקמות: אפידרמיס – רקמת אפיתל, דרמיס – רקמת חיבור והיפודרמיס- רקמת שומן. העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף.
לעור תפקיד מוגדר כמעטפת הגנה מפני מזהמים, איבוד נוזלים, ויסות טמפרטורת הגוף, אגירת מזון וכן הוא מהווה איבר חישה המאבחן חום, קור, מגע, לחץ וכאב.
לעור זקיקי שערה ובלוטות זיעה העוזרים בוויסות טמפרטורת הגוף ובלוטות חלב המפרישות שומן העוזרות בשמירת הלחות ומונעות חדירת חומרים לעור.
האפידרמיס
האפידרמיס – עילית-העור, היא שכבת העור העליונה, המורכבת מחמש שכבות אפידרמליות. באפידרמיס מספר סוגי תאים: תאי קרטינוציטים המייצרים קרטין, תאי מלונוציטים המייצרים פיגמנט-מלנין, תאי לנגרהנס שהם תאים לבנים השייכים למערכת החיסון ותאי מרקל הקשורים לעצב סנסורי.
השכבות העליונות של האפידרמיס מכילות קרטין המונעות כניסת מזהמים והתייבשות העור על ידי מניעת התאיידות מים מהשכבות העמוקות של העור.
תהליך התחדשות העור מתרחש כאשר התאים המתים בקרנית (השכבה העליונה של האפידרמיס), מושלים, השכבה היוצרת שהיא השכבה התחתונה הקרויה הבזלית מתחילה לייצר תאי אם ודוחפת אותם כלפי מעלה, תהליך זה נקרא תהליך ההתקרנות- קרטיניזציה.
הדרמיס
הדרמיס – העור, הוא השכבה האמצעית שמזינה ומעניקה תמיכה ואספקה וסקולרית לאפידרמיס, מכילה כלי דם רבים (בניגוד לאפידרמיס שאינו מכיל כלי דם) סיבי עצב ובעיקר סיבי קולאגן, אלסטין (תאי פיברובלסטים).
הדרמיס מזין את האפידרמיס ומזין את ה"דבק הבין תאי". בין תאי העור ישנו דבק בין תאי המקשר בין התאים המכיל קולאגן (הנמצא בדרמיס), חלבונים נוספים, חומצה הילארונית וסרמידים.
הדבק הבין תאי הוא חלק ממנגנון הNatural Moisturizing Factors- – פקטור הלחות הטבעית, המכיל חומצות אמינו, מלחים, מינרלים וסוכרים.
תהליך ההתבגרות של העור
ככל שאנו צעירים יותר תהליך התחדשות העור הוא מהיר יותר ופיגמנט העור אחיד יותר וכאשר אנו מתבגרים התהליך הופך איטי, העור הופך מיובש וצהבהב ומתחילים להופיע כתמי היפר פיגמנטציה.
הוכח מדעית שככל שאנו מתבגרים הקשר בין האפידרמיס לדרמיס (חיבור GAG) הופך רופף בשל מיעוט בפוליסכרידים ((Glycosaminoglycans ומוביל לשינוי מבני וסימני גיל.
על מנת לגרום להאצת תהליך התחדשות העור מומלץ ורצוי לבצע פילינגים, להזין את הדבק הבין תאי ולמנוע את איבוד המים מהשכבות העמוקות של העור ולשמור על גמישותו.
כאשר יש מחסור בקולאגן ואלסטין העור יהפוך פחות גמיש, קמטים וקמטוטים יחלו להופיע ולעיתים נראה צניחה של העור.
חומצה היאלורונית (די-סכריד) המהווה חלק חשוב מפקטור הלחות הטבעית, היא חומצה המופרשת מתאי הפיברובלאסטים (סיבים) וממלאת את החומר הבין תאי, החומצה ההיאלורונית חיונית לרקמות השונות מותירה את העור מלוחח וגמיש, מעניקה בסיס לחלבונים כגון קולאגן ואלסטין המעניקים נפח, חוזק ואלסטיות.
החומצה ההיאלורונית היא בעלת תוכנות היגרוסקופיות (ספיחת מים) והיא למעשה קושרת לחות בעור.
ניתן היום להשתמש בתכשירים המכילים חומצה הילארונית ופוליסכרידים המשפרים את הלחות בעור.
קיימים מספר סוגי פילינגים העוזרים בחידוש העור:
סוגי פילינגים אינזימתים-
•פילינג המכיל אינזמי ברומלין ופפאין הוא פילינג פרוטאליטי המעכל קרטין.
•פילינג המכיל אינזמי ליפאז הוא פילינג ליפוליטי המעכל סבום.
•פילנג המכיל עמילאז הוא פילינג קרבוליטי המעכל עמילן/סוכרים.
בד"כ נשתמש בפילינגים אינזמתי להסרת תאים מתים ובכך נעודד התחדשות וריכוך שכבת הקרנית והכנה לניקוי עמוק, הבהרה ועידון טקסטורת העור.
מומלץ במיוחד לפני ביצוע ניקוי עמוק הוצאה של קומודונים שחורים ולבנים (הצטברות חלב).
כאשר אנו מסירים תאים מתים אנו מעודדים ייצור תאים חדשים הנדחפים כלפי מעלה.
פילינג חומצות אלפא הידרוקסי – הוא פילינג הממיס את הדבק הבין תאי, מסיר תאים מתים ולמעשה מדקק את שכבות האפידרמיס ומעבה את הדרמיס, מעודד את יצור סינתזת הקולאגן והעלאת רמת הלחות בעור.
חומצות אלפא הידרוקסיות בד"כ מופקות מפירות ומקני סוכר הם חומצות הידרופיליות הממיסות את הדבק הבין תאי וע"י כך מאפשרות החדרת רכיבים פעילים לשכבות העור.
החומצות האלפא הידרוקסיות מעלות את רמת הלחות בעור ומעודדות התחדשות עורית ופעילות דרמלית.
בין החומצות האלפא הידרוקסיות נמנות החומצה הגליקולית והחומצה הלקטית כמובילות בחידוש בעור והפחתת היפר פיגמנטציה.
פילינג בטא הידרוקסי- פילינג קרטוליטי המסיר קרטין, מרכך ומבהיר את העור.
החומצה הסליצילית היא חומצה בטא הידרוקסית היעילה בשימוש קוסמטי בריכוז 0.5%-2%
וב-PH חומצי בין .3-4.
החומצה הסליצילית היא חומצה ליפופילית, בעלת תכונות אנטי ספטיות והיא קרטוליטית.
מפחיתה הצטברות חלב והצטברות על עורית.
חומצה חדשנית בעולם הקוסמטיקה היא חומצת הפרחים.
חומצת הפרחים נקראת חומצה פירובית ( (pyruvic acid- חומצה אורגנית, הפירובית מופקת מצמח ההיביסקוס, ולאחר ניסויים דרמטולוגיים עצמאיים הוכחה כמעניקה מראה זוהר שופע ברק לאורך זמן וכמחליקה את העור.
החומצה הפירובית היא חומצה אלפא קטו (יותר ליפופילית מהידרופילית) הממריצה את חידוש העור, היא יותר קרטוליטית מכל החומצות הAHA- ומחדשת ביעלות את העור.
מממריצה את סינתזת ייצור הקולאגן וסינתזת המוקופוליסכריד בעור.
הזנת העור
בשכבות האפידרמיס המרווח הבין תאי נע בין 5-20 מיקרון, כאשר השאיפה היא לחדור את שכבות העור ולהזין הזנה עמוקה.
מוצרי קוסמטיקה המכילים טכנולוגיית מיקרוניזציה (טכנולוגיה המקטינה גודל מולקולארי גדול לגודל מיקרוני) יחדרו ביתר קלות את העור פנימה.
שיטה נוספת החודרת את העור היא שיטת הליפוזומים, שיטה זו מוצלחת מפני שהליפוזום דומה לחומר הבין תאי וגם למבנה דופן התא. הליפוזום מכיל שכבות מים ושכבות שמן. הליפוזום מהווה כמעיין נשא וניתן להחדיר בעזרתו רכיבים פעילים לעור.
בשימוש היומיומי מומלץ להגן מפני רדיקליים חופשיים, ומפני חימצון העור.
מומלץ להשתמש ברטינול המעודד גירוי חיבור GAG ומשולב עם ויטמינים אנטיאוקסידנטיים המגנים על העור. בקוסמטיקה משתמשים בעיקר בוויטמיני E ו- C (שהם הוויטמינים האנטיאוקסידנטיים).
העשרת העור בוויטמינים ומינרליים משפרת את מצב העור ומעניקה שכבת הגנה מפני מזהמים. מונעת איבוד לחות TEWL מהשכבות העמוקות של העור.
לדוגמא רכיב המהווה מקור טבעי למינרליים הוא האצות. אצות מכילות ריכוז גבוה של מינרלים כמו סידן מגנזיום צורן ואשלגן. הרכב האצה למעשה מזכיר את הרכב הנוזל הבין תאי של האדם ומכילים ריכוז גבוה של ויטמינים A,B,C,D ו- E.
כל האמור לעיל מתייחס לשכבות העור ולטיפולי פילינג. חשוב לציין כי גם לטיפולי הזנת העור תפקיד חשוב, ועל כך בפעם אחרת.
יערית נחום היא מדריכה ראשית בחברת 'פבוניה בוטניקה'