לאחר חורף ארוך של קור, פורחת בשיא תפארתה מחלת הפסוריאזיס הכרונית
באדיבות מעבדות 'קמדיס'
חודשי מרץ ואפריל ממלאים את רובנו בתחושה מרגשת של התחדשות, ואנו מצפים בהתרגשות לקראת הקיץ. אך, לאחר חורף ארוך של קור, פורחת בשיא תפארתה מחלת הפסוריאזיס הכרונית – המעיבה על איכות החיים של הסובלים ממנה, וגורמת למבוכה, חוסר נוחות או גרד. שכיחותה עומדת על 3% מהאוכלוסייה, כ-120,000 איש בארץ, בדרגות קושי שונות, וללא קשר לגיל. הסימנים, הקשקשת והאדמומיות מלווים במצב דלקתי קבוע.
פסוריאזיס- (ספחת) הנה מחלת עור כרונית אשר גורמת לתאי העור להתחלק בקצב מהיר, מעבר לקצב הנורמלי של התחלקות תאים, מה שגורם להופעת נגעים מחוספסים ועבים המורכבים מקשקשי עור מתקלפים בגוונים לבנים כסופים אדומים, הנוטים לגרד ולעקצוץ. מיותר לציין כי המראה מאוד לא אסתטי ויכול להיות מביך להסתובב חשוף. כמו כן, פסוריאזיס עלולה לפגוע גם באיברים האינטימיים ובקרקפת. אזורים הדורשים התייחסות נפרדת בטיפול.
עד היום לא נמצאה תרופה אשר מרפאת את המחלה. גם אם חלק מהנגעים נעלמו או השתפרו, אין טיפול אשר מעלים או מרפא את המחלה לחלוטין מבלי שתחזור שוב. אבל, הטיפול בפסוריאזיס נחלק לשני מרכיבים עיקריים – הטיפול במחלה עצמה, וטיפול שימור מניעתי.
ד"ר זאב פם, מומחה לרפואת עור, מסביר כי אין ספק שהטיפול בפסוריאזיס כיום משתפר מאוד, אך מציין כי לטיפול המניעתי וההדרכתי חשיבות מרבית, שאינה פחותה מחשיבות הטיפול בנגעים עצמם. "הדרכת החולה, וההסבר למה יש לצפות מהמחלה ותהליך ההתפרצות שלה, וההפוגה שבאה בעקבותיו, חשובים ביותר בחינוך למניעת הישנות התפרצות הפסוריאזיס ושימור נכון של העור", הוא מסביר.לדבריו, שימוש יעיל ומושכל בתכשירים דרמו-קוסמטיים יכול לעזור בהחלט לריפוי מהיר יותר של מחלת הפסוריאזיס, וגם למנוע התפרצויות ולהאריך הפוגות. שכן, מטופלים שמפסיקים את הטיפול התרופתי לאחר התפרצות, חייבים להמשיך בשימון העור ומניעת גירוי וטראומה, גרד או פציעה, לצורך מניעת התפרצות נוספת.
השימוש בתכשירים דרמו-קוסמטיים איכותיים יכול להקל הן בהיבט המחלה והן בהיבט הקוסמטי, ולכך חשיבות רבה, גם במניעת התסכול של חולי פסוריאזיס, שכן, חולה פסוריאזיס שאיננו מתוסכל, יכול בעצם כך גם לשפר את מצב העור בהרבה.
הטיפול במחלה עצמה – בנגעים העוריים.
מניעה ושימור – על מבנה העור לאחר היעלמות התופעות – דבר הדורש תחזוקה שוטפת וקבועה של הטיפול בעור. לטיפול המניעתי חשיבות מרבית לא פחות מהטיפול בתופעות העוריות עצמן, מכיוון שהעור הפסוריאטי רגיש לגירויים וגירודים, ותופעות אלה עלולות להחריף או לגרום התפרצות מחודשת של המחלה. לכן פעמים רבות, המחלה חוזרת בשל היעדר טיפול מונע ומשמר של העור, והמטופלים נטולי הדרכה עלולים למצוא את עצמם חסרי אונים לעתים מול התופעה הכרונית והעקשנית.
התופעות כוללות עור אדום בעל מראה מקולף עם קשקשת לבנה כסופה. הן יופיעו בד"כ באזור המרפקים הברכיים והקרקפת, אולם ישנם מקרים קשים במיוחד בהם המחלה תתפשט לחלקים נוספים בגוף עד כדי שטח כל הגוף כולו.. כאשר הטיפול בקרקפת, קפלים, אזורים גניטליים, דורש התייחסות נפרדת וחלק מהטיפולים הכרוניים עם סטרואידים אינם מתאימים לשימוש ממושך באזורים אלה.
מחלת הפסוריאזיס שונה מחולה לחולה, הן בעוצמתה והן באזור בו היא פורצת. בכל המקרים המחלה היא כרונית ומהרגע שהיא פורצת, היא נשארת בגוף לנצח ופורצת לסירוגין בעיקר בזמן של לחץ. יחד עם זאת, ניתן להקל משמעותית את כל התופעות הקשורות בה. על ידי טיפול נכון בשימון העור במניעת יובש וגרד וטיפולים על בסיס משחות שאינן גורמות נזק לעור בשימוש ממושך ונותנות למטופל הרגשה טובה עם עצמו, ואינן מדיפות ריח לוואי.
הסיבה התורשתית אשר נוטים לשייך לפסוריאזיס, אינה חד משמעית. אולם ישנה נטייה להאמין כי למחלה גורם תורשתי. יחד עם זאת ישנם גורמים נוספים אשר ידועים כטריגר להתפרצות המחלה. סטרס גבוה לאורך זמן. טראומה עורית או רגשית. ישנן תרופות שעלולות לגרום לפסוריאזיס, כמו תרופות שונות ללחץ דם, וישנן כאלה שיכולות להעצים את המחלה.
במיוחד בילדים, או מבוגרים במיוחד, יש קושי רב למרוח משחות רבות שומניות על העור, והדבר מצריך כמות משחות רבה, לכן התכשירים הדרמו-קוסמטיים מספקים מענה אופטימלי לשימוש ממושך. על התכשיר הדרמו-אסתטי להיות בעל אפקט מרגיע לעור, מרכיב אלרגני נמוך, יעיל במניעת זיהומים חיידקיים, מרגיע גרד, ונוח למריחה ולשטיפה מהעור לפני מקלחת.
רוב מקרי הפסוריאזיס הם מקרים קלים עד בינוניים, במקרים אלו, הטיפול לא חייב להיות אגרסיבי, כמו במקרים הקשים מאוד שמצריכים תרופות רבות. רוב סובלי הפסוריאזיס הקלים, יכולים להסתפק בשילוב קצר של תכשירים ייעודיים לפסוריאזיס ובהמשך לעבור לטיפול תחזוקתי על ידי תכשירים דרמו קוסמטיים הניתנים לשימוש ממושך ללא תופעות לוואי.
המחלה מתפרצת בפעם הראשונה ע"פ רוב בהפתעה גמורה, שכן החולה לא היה מודע כי הנו סובל ממנה. הבעיה הגדולה היא, כי לאחר שפרצה בפעם הראשונה, היא תשוב ותפרוץ שוב ושוב לכל חייו של מי שסובל ממנה.
קיימים מס' סוגים של פסוריאזיס השונים בדרגת חומרתם. לכל אלה אין תרופה אשר מעבירה לגמרי את המחלה. יחד עם זאת קיים מגוון טיפולים המביאים להעלמות נגעי המחלה. אולם עם הפסקת הטיפול עלולים הנגעים לצוץ מחדש במיוחד בתקופה מתוחה, דבר שיחייב חידוש הטיפול.
פסוריאזיס במקומות בעייתיים:
פסוריאזיס הקרקפת – תופעה המפריעה מאוד, קשה לטיפול, מכיוון שהיא גורמת גם לקשקשים ולגירוי, ולאנשים קשה למרוח משחות שומניות על הקרקפת, כי מעבר למריחה הלא סימפטית, קשה להוריד את השכבה השומנית מהקרקפת. חלק ממוצרי השמפו המוצעים לפסוריאזיס ומכילים זפת, יעילים בטיפול אך יש לקחת בחשבון שהם נושאי ריח. במקרים אלה, מומלץ השימוש בתחליב או בטיפול מקומי דרמו קוסמטי לקרקפת , שיכול להרגיע את העור, לספק מענה הולם לגרד ולאודם, להפחית את הקשקשת, ולהישטף בקלות עם שמפו.
פסוריאזיס באזורים חבויים – למשל אזור הגניטליה (איברי המין) ואזורי קפל (כמו בית שחי), שם רצוי להפחית במשחות על בסיס סטרואידים כי באזורים האלה העור דק, ונוטה לתופעות לוואי יותר בקלות בשימוש ממושך בסטרואידים.
מגוון הטיפולים הקיימים:
ד"ר אהוד ורנר, מומחה לרפואת עור, מסביר כי בטיפול בספחת קיימות אפשרויות שונות, ויש להתאים את הטיפול לכל חולה לפי סוג הספחת שלו ומצבו.
הטיפולים השונים כוללים טפולים טופיקלים (במריחה) וסיסטמיים.
קלציפוטריול הינו נגזרת של ויטמין D הפועלת כנגד ספחת. קצב פעולתו איטי ולכן מקובל לשלב אותו עם קורטיזון. התשלובת קרויה דייבובט ( DAIVOBET). משחה זו נוחה לשימוש, היא אינה מלכלכת או מסריחה והשימוש הינו מריחה פעם ביממה.
הטיפול באזור ים המלח, בשל תנאי הטבע הייחודיים בעולם. המרכיב החשוב ביותר בטיפול זה הוא קרינת השמש המיוחדת לאזור זה. טיפול זה הינו יעיל ביותר אך הבעיה העיקרית היא שבדרך כלל פרק הזמן המומלץ לטיפול הוא לפחות שבועיים.
ד"ר אהוד ורנר מפריך 2 מיתוסים נפוצים על ספחת:
הספחת איננה מחלה מדבקת – לא במגע גופני ולא בדרך אחרת כלשהי.
הספחת הינה מחלה כרונית ויש צורך בטיפול מתמשך. אין בטיפולים השונים הקיימים כיום טיפול כלשהו המרפא את המחלה מיסודה. כל הטיפולים הינם להעלמת הנגעים בעור אולם לאחר הפסקת הטיפול בדרך כלל לאחר תקופת הפוגה ישובו הנגעים.
אפשר לנסות להאריך את תקופת ההפוגה בטיפול נכון בעור. כראשר מטפלים בעור נכון לאחר ההתקף של המחלה, יש סיכוי שהתופעה תחזור מאוחר יותר או בעוצמה פחותה יותר. לכן, לחינוך המניעתי משמעות רבה יותר בטיפול במחלה.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל