מי לא קם בבוקר וגילה לחרדתו פצעון אדום בעור? למה זה קורה? לפניכם סקירה על חמשת מחלות העור הנפוצות הגורמות להופעת פצעונים אדומים בעור
ד"ר מירי ללוש
כמעט כל אחד מאתנו בשלב כלשהוא בחיים חווה הופעה של פצעונים אדומים ו"מסתוריים" בעור. אבחון המחלה המתבטאת בהופעת פצעונים אדומים אינו תמיד קל, ואף עשוי להיות מבלבל עם מחלות עור אחרות המאופיינות באותם התסמינים. לכן, כדי להקל על תהליך האבחון, אלה הן חמשת מחלות העור הנפוצות המאופיינות בהופעות פצעים ו/או נקודות אדומות בעור, התסמינים שלהן ודרכי הטיפול.
אקזמה פפולרית (PAPULAR ECZEMA)
מה זה:
אקזמה פפורלית זו סוג של אוטופיק דרמטיטיס, מחלת עור כרונית המאופיינת בפריחה אדומה ומגרדת. המחלה מחמירה בתנאי מזג אוויר קר ויבש ונפוצה אצל בעלי עור רגיש.
סימפטומים:
התפתחות גבשושיות דלקתיות, יבשות, אדומות ומגרדות בעור אשר לרוב מלוות בקשקשים.
הגורם:
הגורם המדויק אינו ידוע, משערים שהמחלה נגרמת כתוצאה מליקוי במחסום החדירות של העור. כאשר הגורמים המשפיעים הם: יובש, גירוי של העור ו/או תפקוד לקוי של מערכת החיסון. כמו כן, מתח ולחץ נפשי גם עלולים להחמיר את התופעה.
מה לעשות:
לא קיים טיפול או תרופה לאקזמה פפולרית. עם זאת, קיים מגוון של תרופות וטיפולים להקלה על הסימפטומים, למשל, פוטותרפיה, קורטיקוסטרואידים, אנטיהיסטמינים ועוד.
מומלץ לסובלים מהתופעה להימנע מגירוד של הנגעים, שהות במקלחות חמות ושימוש בתכשירי ניקוי אגרסיביים.
קרטוזיס פילאריס (KERATOSIS PILARIS)
מה זה:
קרטוזיס פילאריס (keratosis pilaris) הינה מחלת עור גנטית נפוצה שאינה מדבקת. המחלה נפוצה בעיקר אצל ילדים ומתבגרים, אך היא יכולה להופיע בכל גיל.
סימפטומים:
המחלה מאופיינת בגבשושיות אדומות קטנות על פני העור, המופיעות לרוב בצורה סימטרית בחלק החיצוני של הזרועות, בירכיים ובלחיים. הנגעים אינם מסוכנים מבחינה רפואית אך מהווים מטרד אסתטי שכיח.
לעיתים המחלה מלווה בתחושת גרד קל ודלקת אשר יחד מייצרים מראה של עור אדמומי גס ויבש.
הגורם:
סתימה של זקיקי השערה בעור בגלל עודף הצטברות קראטין.
מה לעשות:
להקלה על הגרד והיובש – מומלץ להשתמש בקרם לחות באופן קבוע. רצוי שקרם הלחות יכיל בנוסף חומצות שונות, למשל, החומצה הגליקולית, לקטית, סליצילית ו/או אוריאה כך שהקרם לא רק יעניק לחות לעור אלא גם יסייע בפרוק הקראטין ושחרור הסתימה בזקיקי השערה.
פריחת חום ( (HEAT RASH
מה זה?
פריחת חום המכונה גם חררה או מיליאריה, זוהי פריחה בעור הנפוצה בעיקר באקלים חם ולח ולרוב התופעה חולמת מעצמה ללא טיפול.
סימפטומים:
הפריחה מאופיינת בנקודות/בליטות אדומות, קטנות ומוגבהות על פני העור המלוות בתחושת גרד. הפריחה מופיעה בעיקר באזורים בגוף המכילים מספר גבוה של בלוטות זיעה. מבוגרים בדרך כלל מפתחים את הפריחה בקפלי העור בהם נוצר חיכוך עם הבגדים. אצל תינוקות, הפריחה מופיעה בעיקר בצוואר, הכתפיים והחזה.
הגורם:
חסימה של פתח בלוטות הזיעה בעור, המובילה להצטברות זיעה בתוך העור ולהתפתחות דלקת ופריחה. הגורם המדויק לחסימה של פתח בלוטת הזיעה אינו ידוע, אך משערים שישנם מספר גורמים התורמים להתפתחות התופעה, למשל, לבוש חם ואטום, מזג אוויר חם ולח ופעילות גופנית אינטנסיבית הגורמת להזעה מוגברת.
מה לעשות:
לרוב ניתן לטפל בפריחה באמצעות קירור אזור המגורה והימנעות מחשיפה של העור לגירוי.
אקנה (ACNE)
מה זה?
אקנה נחשב למחלת עור כרונית, שכיחה ביותר אשר כ -85% מהמתבגרים וכ – 20% מהמבוגרים סובלים ממנה.
סיפטומים:
אקנה דלקתי מאופיין בהופעת פצעים אדומים, מודלקים וכואבים המופיעים בעיקר באזורי הפנים, ופלג הגוף העליון.
הגורם:
קיימים מספר גורמים שונים לאקנה שהמקור של רובם טמון בגנטיקה אותה ירשנו, למשל, רגישות יתר להורמונים, פגם גנטי במבנה בלוטת השומן, התקרנות יתר ורגישות לחומרים כימיים או פיזיקאליים.
מה לעשות:
הטיפול באקנה דלקתי יתמקד במניעת שלושה תהליכים עיקריים:
1. הפחתת ייצור חלב.
2. מניעת הצטברות החלב יחד עם תאי עור בתוך הנקבובית בעור.
3. קטילת חיידקי P. acnes המתרבים בזקיק השערה והרגעת הדלקת.
חומרים פעילים הנפוצים בשימוש : בנזואיל פרוקסיד, שמן עץ התה, גופרית, פרופוליס, רזורצינול, קמפור.
רוזציאה (ROSACEA)
מה זה?
רוזציאה הינה מחלת עור נפוצה המתאפיינת בהסמקה מהירה והופעת אדמומיות בעור. לרוזציאה יש מספר דרגות חומרה שונות והיא מתבטאת בעיקר בשליש האמצעי של הפנים הכולל את הלחיים, האף, המצח ולעיתים גם את הצוואר, החזה, האוזניים והקרקפת.
סימפטומים:
מטופלים הסובלים מרוזציאה מפתחים אדמומיות, פצעונים ו/או גבשושיות אדומות, יחד עם הנטייה להאדים בקלות רבה. במרבית המקרים התופעה מלווה בתחושות שריפה, עקצוץ וגרד.
גורם:
הגורם המדויק לרוזציאה אינו ידוע, אך קיימים מספר גורמים המשפיעים על התפתחות הרוזציאה אשר חלקם הוכחו מדעית וחלקם עדיין בגדר השערה, למשל, שמש, רוח קרה, מתח, סטרואידים, תרגילי כושר מאומצים, תכשירים קוסמטיים על בסיס אלכוהול, קילוף אגרסיבי של העור, ותזונה.
מה לעשות:
הדרך הטובה ביותר לטפל ברוזציאה היא להימנע מחשיפה לגירויים מיותרים. בנוסף, קיימים מספר טיפולים קונבנציונליים לרוזציאה הכוללים בעיקר שימוש באנטיביוטיקה או טיפול בלייזר.
ד"ר מירי ללוש ( Ph.D., MBA) מומחית לבריאות העור, מנהלת האקדמיה לבריאות העור
אילוסטרציה: Depositphotos