כל מה שרצית לדעת על צבעי השיער; על הסוגים השונים, על הסיכונים, על הטרנדים, על החידושים בנושא ועוד. תחקיר יופי!
יערית טרבלסי
אמנות צביעת השיער היא אמנות עתיקת יומין שהחלה כבר בשנת 3400 לפני הספירה, בעידן המצרים הקדמונים, שהשתמשו בחינה על מנת להסוות את שיערם האפור.
בשנת 100 לספירה יצר הרופא הרומי גאלן "מתכון" לצבע שחור, והביא לשינוי כלל עולמי בתחום צביעת השיער. לפני 11,000 שנים גילו מדענים את המוטציה הגנטית האחראית לצבע שיער בלונדיני ובשנת 1860 הושקו לראשונה מי החמצן ששימשו להבהרת השיער באופן מלאכותי וגם גרמו ללא מעט נזקים..
צבע השיער הסינתטי הראשון הומצא בשנת 1907 ומאז עבר שוק צבעי השיער מהפכות טכנולוגיות אדירות שהביאו לכך שכ-94% מהנשים בעולם צובעות היום את שערן, בצורה זו או אחרת.
סוגי צבעי השיער הקיימים
על המדפים קיימים צבעי שיער מסוגים שונים- טבעיים וסינתטיים, המחולקים לצבעים לארבעה קבוצות עיקריות: צבעים טבעיים, צבעים זמניים, צבעים חצי־תמידיים וצבעים תמידיים.
צבעים טבעיים:
קטגוריית הצבעים הטבעיים מתחלקת לצבעים צמחיים ולצבעים מתכתיים:
צבעים צמחיים:
צבעי שיער המבוססים על תמצית או תערובת של צמחים המכילים חומרי צביעה, כגון הזעפרן (כורכום) שצבעו הצהוב מופק מהעלי, פואת הצבעים (Ruba Tictorum) שמשורשיו מפיקים צבע אדום ומניל מכסיף אשר צבעו הכחול מופק מהעלים. תערובת של שלושת צבעי היסוד האלה מאפשרת להשיג מגוון צבעים ללא צורך באמוניה.
הצבע הצמחי העתיק והנפוץ ביותר, שנשאר בשימוש עד היום, הוא צבע החינה האדומה, בעל הגוון החום־אדום, שמצמחו (כפיר לבן) בערבוב עם עלים או שורש של אינדיגו, עלי פקאן, תה, קפה, ניצנים של ציפורן או קליפת לימון, ניתן ליצור גוונים רבים נוספים.
החינה מורכבת ממולקולות קטנות, החודרות בקלות לתוך הקורטקס (השכבות הפנימיות של השערה), ללא צורך בחמצון, בחימום או בשינוי הרכבם. מעליו מופק חומר הצבע Lawsonia והחומצה Hennottanic acid, כשהחומר הפעיל בהם הוא הטנין אותו ניתן למצוא גם בקליפת הרימון. חומר זה מורכב ממולקולות צבע טבעי אדום, הנקשרות בתמיסה חומצית לחלבון השיער (הקרטין), משתלב עם הצבע הטבעי של השיער ושומר על תכונותיו הטבעיות.
ה"חינה השחורה" הגיעה בראשית המאה ה- 19 ונוצרה על ידי ערבוב עם PPD (Para-Phenylene – Diamine), פרה פנילנדיאמין המעניק לחינה את הגוון השחור, אך גורם לאלרגיה, לשלפוחיות, לפצעים פתוחים, לצלקות עמוקות ולבעיות בריאותיות שונות.
צבעים מתכתיים:
צבעים המורכבים ממלחי מתכות שונות ומכילים בעיקר תרכובות ביסמוט ונחושת. בעת הצביעה עוברים מלחי המתכות שינויים כימיים, הגורמים לשקיעתה של שכבת ציפוי דקיקה על השערה. בדומה לצבעים הצמחיים, צבעים אלו אינם חודרים לקורטקס ולכן אינם משנים את המבנה הכימי שלו.
יתרונם הבולט והחשוב ביותר של צבעים אלו, הוא שאינם מגרים את העור וגורמים לאלרגיות. יתרון נוסף הוא קלות השימוש, גם בשימוש ביתי.
חסרונם הוא בעיקר קוסמטי- הם משמשים רק להכהיית השיער ומספר הגוונים שלהם מצומצם. חסרון נוסף הוא איבוד הברק הטבעי של השיער כתוצאה משכבת הצבע הנוצרת על השערה. שכבת הצבע חוסמת חדירה של חומרי טיפוח או עיצוב והשיער הופך להיות קשה ולא נעים למגע, קשה לסירוק ושביר.
חסרון נוסף הוא הרעילות של החומרים אלו בכל מגע שלהם עם רקמה רירית, כגון: עיניים, פנים, האף, הפה או חדירותם למזון וממנו למערכת העיכול.
צבעים סינתטיים:
צבעי שיער בעלי השפעה זמנית:
צבעים המיועדים לצביעת השיער בגוון הרצוי לזמן קצר, למעשה עד לחפיפה הבאה. צבעים אלו מגיעים לרוב במרקם ג'ל, ספריי־מוס או נוזל ומורכבים ממולקולות צבע גדולות, שאינן חודרות לתוך השערה ולכן נשטפים בקלות. רוב הצבעים האלה אינם גורמים שום נזק לשיער, אך אחוז מסוים של אנשים הרגישים לצבעי שיער, עלולים לפתח רגישות גם אליהם.
שטיפות צבע:
צבעים חומציים מוכנים לשימוש, המיועדים לכיסוי של 30% – 40% שיער שיבה לזמן קצר. קיימים שלושה סוגים של שטיפות צבע: שטיפות צבע נוזליות בגוונים טבעיים, המורכבות ממולקולות גדולות שאינן חודרות אל תוך השערה ושוקעות על פניה; שטיפות צבע אינטנסיביות, המכילות חומרי צבע ומי חמצן בריכוז נמוך, של בין 1% – 4% ופועלות כחומצות חלשות; ושטיפות צבע המכילות בתוכן חומרי חמצון, חומרי צבע חזקים בריכוז גבוה ומורכבים ממולקולות קטנות, כך שמבחינה כימית הם למעשה צבעי שיער.
צבעים תמידיים למחצה:
צבעים המיועדים לצביעת השיער בגוון הרצוי למשך זמן ממושך, אם כי לא קבוע. צבעים אלו הינם בעלי מולקולות קטנות יותר, המאפשרות את חדירתן לתוך השערה.
חלקם מכילים אמוניה וחלקם לא וערבוב הצבע נעשה לרוב באמצעות חומר מחמצן. החיסרון בצבעים אלו, הוא מבנה המולקולות הדומה למבנה מולקולות הצבעים התמידיים, ולכן הם העלולים לפתח אלרגיות.
צבעי שיער תמידיים (פרמננטים):
צבעי השיער הפופולאריים ביותר, המהווים כ-80% משוק צבעי השיער. הרכב צבעי השיער הפרמננטים מבוסס בעיקרו על תרכובות של אמינים ארומטיים, שבסיוע חומרים מחמצנים ואמוניה מאפשרים את החדרת הצבע אל תוך השערות ויוצרים בריאקציה כימית את גווני הצבע הרצויים.
מבהירי שיער מהווים קבוצה נפרדת למטרות שינוי הצבע הטבעי של השיער באמצעות חמצון הפיגמנטים והלבנתם. מי החמצן (מימן על חמצני) משמשים כמחמצן נפוץ בקטגוריית צבעי שיער זו, הודות ליכולתם להפוך את השכבה החיצונית של השערה לחדירה ובסיוע אמוניה, לאפשר לצבע לחדור לקורטקס ומשם לתאי הפיגמנטים, תוך הבהרת הפיגמנטים של הצבע הטבעי או מילוי של תאי הפיגמנטים חסרי המלנין בצבע הרצוי.
זהירות, צבע!
לצד החידושים הטכנולוגים המאפשרים לנו לשנות את גוון השיער כמעט לכל גוון הקיים על הסקאלה, טומנים בחובם צבעי השיער גם סכנות. לדברי לובה נגדאי, מפקחת ענף החן במשרד הכלכלה, חלק גדול מחומרי הצבע לשיער מיוצרים משילוב חומרים הידועים כחומרים אלרגניים. חומרים אלו כוללים בין היתר את האמוניה, ה-PPD ומי החמצן, כאשר התגובה האלרגית יכולה להופיע עקב רגישות לאחד מהחומרים הנ"ל, או לחילופין, כתוצאה משילוב של מספר כימיקלים נוספים המאפיינים את הליך הייצור של מוצרי הצבע לשיער. לכן חשוב לערוך מבחן רגישות לאלרגיה, עם חומרי הצבע לאנשים שהחליטו לצבוע לראשונה את השיער, על מנת לוודא שאינם רגישים לחומר ומעת לעת גם לאנשים שכבר צבעו את שערם בעבר.
בנוסף, צבעים אקזוטיים מכילים פוקסין החשוד כמסרטן, וצבעי שיער הכוללים פיגמנטים של מלחי עופרת, הנמצאים בעיקר בצבעים מכהים, וחומרים כדוגמת האמינים הארומטיים, חשודים כמסרטנים לאדם. מאמרים מדעיים מקשרים בין צבעי שיער לבין סרטן הדם, סרטן לימפה, סרטן שלפוחית השתן וסרטן מח העצמות.
לדברי נגדאי, בעוד שחלק מהצבעים אינו חודר לשיער, הרי שמעצבי השיער עצמם חשופים למגע עורי עם צבעים אלה, בנוסף לחשיפה דרך נשימת חלקיקי הצבע והחומרים הנדיפים בצבע. חשיפת מעצבי שיער לחומרים אלו הוכחה כאחד הגורמים המשפיעים על עליה בשכיחות סרטן שלפוחית השתן באוכלוסיה זו.
"מעצבי שיער הבאים במגע עם חומרים אלו על בסיס יומי, עלולים לפתח אלרגיה ועל כן הם נדרשים לפעול במשנה זהירות בצביעת שיער ללקוחות: להקפיד להשתמש בכפפות ולהימנע מצביעת הקרקפת על מנת לשמור על בריאותם ובריאותו של הלקוח.
במהלך שטיפות השיער בשמפו ובמהלך השימוש בחומרי צבע ובחומרי הבהרה לשיער, חשוב להשתמש בכפפות חד פעמיות שאינן עשויות מלטקס. כמו כן חשוב לשים דגש על ייבוש הידיים בסיום התהליך עם מים ועל הוספת לחות לעור וכן על חשיבות ביצוע בדיקות שגרתיות לגילוי מוקדם של דלקות עור.
לדברי מעצב השיער אודי ביטון, מהאקדמיה לעיצוב שיער Davis & Udi, מעצב שיער חייב לקבל הסמכה כימית נכונה בה יכיר את המוצרים על בוריים, חוקי השימוש בהם, התכונות הייחודיות להם, המאפיינים שלהם ולמי מתאים כל מוצר ובנוסף להיות כל הזמן עם היד על הדופק ולהתעדכן בחידושים הרבים שיש בשוק. "קיימים סוגים רבים של מוצרי צבע וגם הלקוחות מודעות יותר לסוגי המוצרים השונים ולהבדלים ביניהם", הוא אומר. "דווקא בגלל המגוון הרחב, חשוב ללמוד לאבחן נכון את שיער הלקוחה ולהכיר היטב את טכניקת הפעולה הכימית, על מנת שלא לגרום נזק בלתי הפיך לשיער או אפילו תחושת אכזבה".
הטרנדים
כבכל שנה הכריז המגזין הבינלאומי BAZAR על צבעי השיער הטרנדיים ביותר לקיץ 2015 וקבע כי הצבעים המובילים ביותר הם נחושת- אדום, אדום- תות, ברונטי חד־גוני ובלונד קרמל. עוד קבע המגזין כי בניגוד לשנים קודמות בהן התהדרו צבעי השיער בעומק ורב־מימדיות, השנה המגמה היא דווקא חד־מימדית, רדודה וחסרת עומק, שבאה לידי ביטוי בצבעים עשירים ומרשימים.
לדברי אודי ביטון הקהל הישראלי אמנם מעודכן בטרנדים הבינלאומיים, אך עדיין מעדיף משחקי גוונים ועומק, אם כי המגמה היא שילובים רכים, זורמים והרמוניים יותר. "בכל קיץ יש נטייה לחזור לגוונים החמים ולגווני הבלונד השונים. לצד זה, נכנסו השנה גם הצבעים הנועזים כמו האדום העז, הורוד והסגול, אותם אנחנו משלבים בצורה יותר חופשית.
לדברי מעצבי השיער אמיר בקשי ומירי אהרון לאינדולה, סגנון הצביעה הטרנדי ביותר לעונת הקיץ הוא ה-Under Colour, בו צובעים רק את השכבה הפנימית של השיער. לדבריהם ממשיך איתנו הקיץ גם טרנד האומברה, בו נצבע החלק העליון של השיער בצבע אחד והחלק התחתון בצבע אחר, במעברים חדים במעברים המשתלבים בהרמוניה, כמו נחושת ובלונד או חום כהה עם חום דבש ואפילו אדום עם כתום בהיר.
חידושים בתחום צבעי השיער המקצועיים
צבעי השיער הקיימים מעניקים למעצבי השיער מגוון רחב ביותר של תחומי פיגמנט, המאפשרים להשיג צבע שיער בהתאמה אינדיבידואלית לכל לקוחה, ללא מגבלות ועם אינסוף אפשרויות ערבוב בין הגוונים.
סדרת צבעי השיער "Profession" מבית אינדולה
מותג השיער אינדולה מחלק את תחום צבעי השיער על פי קטגוריות של צבעים ומאפשר להשיג דיוק מרבי בתוצאות בהתאם לסוג השיער ולמצבו. סדרת צבעי השיער "Profession" המקצועית, הינה פרי פיתוח טכנולוגי מתקדם מבית אינדולה גרמניה המציעה מגוון מרהיב ורחב של גוונים לצביעה טבעית ואופנתית. חלק מצבעי השיער מכילים פיגמנטים מרוכזים, החודרים לסיב השערה וטוענים אותו בצבע עמוק ושופע ומיועדים לכיסוי מושלם של שיער לבן ולהבהרה אופטימאלית בצביעה לבלונד על גווניו.
סדרת צבעי השיער IGORA ROYAL Absolutes של "שוורצקופף פרופשיונל" מבית קונצרן הנקל
סדרת צבעי שיער בטכנולוגיית HD בעלת טכנולוגיה חדשה המיועדת לנשים בנות 40+ ומשלבת כיסוי של כ- 100% שיער לבן, ללא צורך בשימוש בצבעי בסיס, עם תוצאות צביעה מרשימות ומרככים רבי עוצמה.
הנוסחה עם קומפלקס Pro-Age המכילה קולגן, סיליאמין ופולימרים מטפחים בטכנולוגיה מהפכנית- מרככים שיער שביר ועדין, יוצרים מראה שיער מלא יותר ומעניקים לשיער רכות, טיפוח אולטימטיבי וברק זוהר. הנוסחה החדשנית הינה בעלת ריח מופחת ומעניקה ללקוחות חוויה נעימה מאוד בסלון לעיצוב שיער.
הסדרה כוללת סדרת משנה -IGORA ROYAL Absolutes Age Blend המציעה עשרה גוונים נהדרים בעלי "רפלקס כפול", המעניקים תוצאות צביעה עדינות יותר, היוצרות פחות ניגודיות עם גוון העור הבוגר יותר. נוסחה זו כוללת גם את קומפלקס Pro-Age עם קולגן וסיליאמין, להוספת נפח ורכות לשיער.
הסדרה מכילה 20 גוונים לכיסוי מקסימלי של 100% שיער לבן ללא צורך בתוספת בסיס, וכן 10 גוונים נוספים מסדרת ה"IGORA ROYAL Absolutes Age Blend", המספקים תוצאות צבע רכות יותר, המתאימים ומשתלבים בצורה נכונה עם גוון עור מתבהר המאפיין נשים מתבגרות.
לדברי יגאל ביטון, מדריך טכני ב"שוורצקופף פרופשיונל": "החברה ביצעה חידוש ומתיחת פנים בולטת במיוחד עם צבעי השיער האלו והעניקה התייחסות ראוייה לשיער הלבן, לשיער הבוגר ולנשים מתבגרות. סדרת צבע זו, מעניקה לכלל הלקוחות עם השיער הבוגר, יתרונות לצביעת שיער וכיסוי השיער הלבן, תוך כדי טיפוח מפנק לשיער בעת צביעת השיער. גולת הכותרת בסדרת צבעים זו, היא שהצבע מכיל קומפלקס פרו אייג' עם סיליאמין וקולגן בקרם הצבע, המעניקים תוצאת צבע של שיער רך ומבריק במיוחד".
סדרת צבעי השיער INNOSENSE from KOLESTON PERFECT מבית "וולה פרופשיונלס"
סדרת צבעי שיער ב- 22 גוונים, החל מבלונד וברונטי מתוחכמים ועד לשחור ואדום נועזים, שאינם מכילים את המולקולות המסוכנות פארא-פנילדיאמין (pPD) ופארא-טולנדיאמין (pTD) ומבוססים על מולקולת ME+- מולקולת צבע מהפכנית המפחיתה את הסיכוי לפיתוח תגובה אלרגית, מבלי להתפשר על ביצועי ותוצאות הצבע!
הפתרון המהפכני של המולקולה מצוי למעשה במבנה המולקולרי שלה, המאפשר לשמור על עוצמת הצבע, עמידותו ומידת כיסוי מושלמת, תוך הפחתת הסיכוי להתפתחות אלרגיה.
לדברי עופר טורג'מן, מנהל ההדרכה של "וולה פרופשיונלס" בישראל: "מדובר בבשורה מהפכנית שכן נשים אשר מעולם לא צבעו את שיערן, וצובעות לראשונה עם אינוסנס- לא יפתחו תגובה אלרגית כלל. בקרב נשים אשר צבעו בצבעים אחרים ועוברות לסדרת אינוסנס- מרבית הסיכויים כי לא יפתחו אלרגיה בעתיד".
סדרת צבעי השיער ICE BLOND – MAJIREL HIGH LIFT של L'ORÉAL PROFESSIONNEL
סדרה של 5 גווני בלונד, המעניקים 100% כיסוי לשיער, שומרים על התוצאות הקוסמטיות של מג'ירל וכוללים פורמולה עם שיווי משקל בפיגמנטים לכיול מחדש של שקיפות הגוון, המגדיל את רמות הכחול והירוק ומקטין את רמות הצהוב והאדום.
Brunette Dry Shmapoo של לייבל.אם
שמפו יבש עם גוון, המיוצר מעמילן אורז ומכסה שיער שיבה באופן זמני, עוזר לטשטש דלילות שיער, מסיר שאריות שומן מעור הקרקפת, מעניק חיות ומגע רך וקטיפתי לשיער ומרענן את מראה השיער.
מדובר בחידוש בעולם צביעת השיער, המעניק פתרון למאות אלפי אנשים הסובלים מדלילות או מצמיחה מהירה של שיער שיבה ומהווה פתרון מושלם לתקופה של בין צביעה לצביעה.
צביעת שיער ביתית
לצד ההתפתחות בשוק צבעי השיער המקצועיים, חלה גם התפתחות בצבעי השיער הביתיים שמציעים היום ללקוחה ערכות לצביעה ביתית כמעט בכל גוון.
לדברי יגאל ביטון: "צבעי שיער המיועדים למעצבי שיער הם מקצועיים ואיכותיים יותר מאשר צבעי השיער המשווקים לשוק הפרטי, ולכן שינויי גוון, כיסוי מלא של שיער לבן וצביעת שיער פגום מומלץ לעשות אצל מעצב השיער".
אודי ביטון מוסיף ומדגיש כי ההבדל המשמעותי ביותר טמון בשלב אבחון השיער ובחירת הגוון הנכון שיגיב לפיגמנטים הקיימים וכן בהכשרת מעצבי השיער בה הם לומדים ליצור אחידות בגוון ולהתמודד עם תתי גוון נסתרים.
טיפים לצביעת השיער בבית, באדיבות ארז אלון, מומחה השיער בלוריאל פריז:
• בקיץ, צבע השיער נוטה לדהות מהר יותר, כתוצאה מהחשיפה לשמש. מומלץ לבחור צבע הבהיר או כהה בשני טון מצבע השיער הטבעי, כאשר שיער כהה מובהר, הוא נוטה לקבל גוון נחושת- אדום, ולכן אין להבהירו מידי. גוונים זהובים או בצבע קרמל מתאימים בדרך כלל לשיער כהה. הדרך הטובה ביותר, על מנת להימנע מטעויות, היא להישאר קרוב לגוון השיער המקורי ועדיף לפעמים לצבוע בגוון כהה מעט יותר ואותו להבהיר עם גוונים.
• כדי להתחדש בצבע שיער בקיץ, בחרי בגוון זהוב יותר ופחות אדמדם, כך השתקפות האור בשיער תראה אופנתית יותר.
• על מנת לשמור על צבע השיער מומלץ להשתמש במוצרי טיפוח המיוחדים לשיער צבוע, המכילים מסנני קרינה ונוגדי חמצון (נגזרות של ויטמין E).
• השתמשי במוצרים המיועדים לשיער צבוע והימנעי ממוצרים המכילים אלכוהול, המייבשים את השיער.
• בשטיפה האחרונה אפשר לשטוף את השיער בקערת מים, המכילה טיפות מועטות של מיץ לימון או חומץ.
• שיער מבריק הוא שיער מטופח, שלא הכבידו עליו עם צבע. לכן חשוב להתחיל את הצביעה ביתית מהשורשים, ורק בסוף זמן ההמתנה לצבוע את הקצוות.
• בזמן החפיפה מומלץ לשטוף את השיער במים קרים, שיעזרו לשיער להיות מבריק.
• לעולם אל תנסי לצבוע קצוות פגומים! יש לצבוע שיער מטופח שקצותיו נגזרו.
• זכרי כי מלח הים נוטה לייבש את השיער והכלור בבריכה יכול להפוך בלונד צבוע לירקרק. על מנת למנוע את השתנות ודהיית הצבע, יש לחפוף במוצרים המכילים מסנני קרינת UV.