האם תמיד כדאי, אפשר ומשתלם לקוסמטיקאית לקנות ציוד חדש? האלטנרנטיבה: השכרת ציוד
דוד חי
רבות מהקוסמטיקאיות רוצות להגדיל את הכנסתן ומחפשות אפיקי הכנסה נוספים. רובן עובדות במכונים קטנים בשטח מוגבל והכנסתן תלויה בצורה ישירה בכמות שעות העבודה שהן משקיעות ולעיתים אין להן לאן להתפתח ללא השקעה. הלקוחות שומעות ושואלות אודות ציוד חדש שעושה פלאים, הקוסמטיקאיות רוצות לספק ללקוחות מגוון רחב של טיפולים אולם הן כל כך עסוקות שאינן מעודכנות בחידושים, וגם אם שמעו – לבטח מדובר בציוד יקר ואין באפשרותן לרכוש ציוד למכון הקטן והאינטימי.
מה עושים? מפנים לקוחות למכון אחר? ומה אם הלקוחות לא יחזרו? לא כל יום אתן מגייסות לקוחות חדשים. ומנגד – התחרות בשוק הקוסמטי גדולה, סף הכניסה לענף די נמוך, מטפלות לא מוסמכות נוגסות בחלק מהשוק, שפע של ציוד מתוחכם מציף את השוק, אין לקוסמטיקאיות תמיד את האפשרות או היכולת להחליט מהי הטכנולוגיה המתאימה להן, זו שתבצע את העבודה ביעילות. בל נשכח את אנשי המכירות שמוסיפים למשוואה שלל ציודים ומבטיחים הכנסה בשפע אם רק תרכשו את הציוד שלהם.
שאלות אופייניות
מבולבלות? אכן יש סיבות טובות, מתלבטות? זה בהחלט הגיוני וצפוי.
אז מה עושים? כיצד ניתן להגדיל את ההכנסה? האם הפיתרון טמון בטכנולוגיה חדשה? מאין מגייסים כסף לרכישת ציוד? איזה ציוד "עושה את העבודה"? מה מתאים לך? מה מתאים ללקוחות שלך? האם יש לך מספיק לקוחות? האם תוכלי לעמוד בהוצאה ובהחזר ההשקעה? האם תייצרי הכנסה נוספת? מה המצב במשק? האם יש לך מקום להצבת הציוד? על מה לוותר? ומה אם לא … יסתדר? ואם המוצר שרכשת לא יעשה את המובטח? האם יש לך את היכולת הכלכלית להתאושש מהשקעה לא מוצלחת?
הסיכון לבעלת המכון הבינוני או הקטן
במכון בינוני או קטן כמות הלקוחות מוגבלת ויש סבירות גבוהה שלא מצדיקה השקעה בציוד יקר. יש סיכון ברכישת ציוד כשהטכנולוגיה משתנה בקצב מהיר. אין מספיק ידע לקבל החלטה מה לקנות או מתי, מהי הגרסה האחרונה ביותר, שהיא בדרך כלל גם היקרה יותר, אין אפשרות לבדיקת החוסן הכלכלי של הספק, קיים סיכון שהספק יעלם, ובכלל אין יכולת להעריך האם יהיו מספיק לקוחות לטיפול המיועד – ועוד שאלות רבות, כל אחת ואחד ע"פ ניסיון חייו.
כל השאלות אכן לגיטימיות, וצריכות להישאל ולהיענות טרם רכישת ציוד. אתן הקוסמטיקאיות בדילמה ומה אם לא תבצענה טיפולים מתקדמים? הרי אתן עושות זאת כיום בהצלחה. ובכן, עם כל הכבוד לעבודה הידנית, הטכנולוגיה מתקדמת טכניקות חדשות מתפתחות והציבור חשוף לפרסומים על טכנולוגיות שעושות "קסמים". קוסמטיקאיות שמתעלמות מהטכנולוגיה מגבילות את פוטנציאל ההכנסה שלהן, ועשויות להפסיד לקוחות שגייסו בעמל רב. לקוחה שפונה למכון אחר, קרוב לוודאי שלא תחזור משום שבמכון החדש ימצאו דרך לפתות אותה להישאר. לכן, על פניו רצוי שהמכון יתקדם עם הטיפולים ומגוון השירותים על מנת לשרת את לקוחותיו ולשמר אותן. אין הדבר שונה מתעשיות אחרות שמוכרות לנו, למשל, שימור לקוחות בחברת הסלולר. זו הקבוצה החשובה ביותר בארגון שם נלחמים על כל לקוח, וכך צריך לנהוג גם במכונים קוסמטיים.
פיתרון אפשרי – השכרת ציוד
הפיתרון לשאלות מגוון ושונה בהתאם לגודל המכון ומטרתו. מכונים גדולים שהממון נמצא ברשותם מבצעים סקרי שוק וניתוחים פיננסים ורק לאחר שזיהו אפיק עסקי רווחי ישקיעו בציוד. כמו כן המכונים הגדולים רוכשים ציוד קוסמטי בדרך כלל במחירים טובים ממחיר השוק ובתנאי תשלום מועדפים בגלל כוח הקניה שלהם. קוסמטיקאיות במכונים קטנים עד בינוניים אינן יכולות לבצע ניתוחים מעמיקים להשקעה, המימון לציוד בדרך כלל לא עומד לרשותן, כוח הקנייה שלהן קטן והן לא זוכות להעדפה. הן עומדות לבדן מול אנשי המכירות של ספקי הציוד שמטבע הדברים מבטיחים הצלחות.
השכירות היא פיתרון שמקובל בענפים אחרים – השכרת ציוד לתקופה מוגבלת יומית שבועית או יותר על פי צורך. דגם ההשכרה מוכר לכולנו מענף הרכב, שם קיימות חברות השכרה וזה נראה טבעי לשכור רכב כשאנו זקוקים לו, להשתמש ולהחזיר כשאין לנו יותר צורך. כך בדיוק ניתן לעשות בתחום הקוסמטי. לשכור את הציוד הספציפי לפעילות שאנו זקוקים לה במועד שצריך בלבד, לבצע את הפעילות לייצור הכנסה ולהזדכות על הציוד. השכרת ציוד קוסמטי ע"פ צורך היא פיתרון לרוב השאלות שהעלנו.
ההשקעה בציוד הקוסמטי גבוהה, עם סיכונים רבים, ללא ביטחון בהחזר ההשקעה לפחות בשלבים הראשונים של הפעילות. כאשר אין תחזית ברורה לכמות הלקוחות הפוטנציאליים, סוגי הטיפולים שידרשו, יעילות הטכנולוגית של המוצר, איכותו, ועוד פרמטרים שהוזכרו, זהו פיתרון יעיל ונכון לכניסה או יציאה "חלקה" לתחום חדש במקרה שדברים לא מסתדרים.
לכן, לקוסמטיקאית שזקוקה לציוד רק לזמנים מוגבלים (וזה הרוב), יש בוודאי יותר כדאיות לשכור מאשר לרכוש וזאת בגלל מרווח הזמן בין הטיפולים וכמות הטיפולים והסבירות הנמוכה להחזר השקעה. לעומת זאת פיתרון ההשכרה נותן לקוסמטיקאיות אפשרות לספק טיפולים משולבי ציוד שבד"כ ההכנסה מהם גבוהה מאשר בטיפולים הידניים ובכך להגדיל את ההכנסה (או ללכת בלי ולהראות עם).
האם זה יעיל/כלכלי לשכור?
מניסיוני כן. לכל עסק יש הוצאות קבועות והוצאות משתנות, כמובן שחשוב לשמור על הוצאות תחת בקרה, אבל מבין ההוצאות יש לשמור על ההוצאות הקבועות נמוכות ככל הניתן.
-הוצאות קבועות הן הוצאות שאינן תלויות בהכנסות. בכל חודש נידרש לשלמן גם אם הכנסתנו לא עמדה בציפיות כגון: שכ"ד, ביטוח, שכר לעובדים, החזר לציוד שנרכש בהלוואה מהספק או מהבנק וכו'. לכן רצוי להקטין כל הוצאה קבועה ולהעבירה להוצאה משתנה שתלויה בהכנסות. כלומר רק במידה שיש לי הכנסה אני אבצע הוצאה.
לדוגמא אם אני נהג מונית והמונית נמצאת בתיקון במוסך, כדאי לי לשכור מונית לאותו יום לבצע נסיעות כדי לייצר הכנסה ובסוף היום להישאר עם כסף בארנק. במקרה שלנו אם נארגן לקוחות לטיפולים קוסמטיים שדורשים ציוד ליום עבודה מוגדר, נשכור ציוד באותו יום, נבצע את העבודה, נשרת את הלקוחות שלנו, נגבה כסף מהלקוחות בגין הטיפול, נשלם לספק עבור השימוש בציוד, ובסוף היום נשאר עם הכנסה/רווח בארנק. לזה קוראים הוצאה משתנה. הייתה לי הוצאה אך, היא יצרה לי הכנסה.
-הוצאות משתנות הן הוצאות נכונות, עלותן ברורה לנו וסופית, קל לנו לתמחר את השירות שאנו מבצעים, ברור לנו שיש לגבות עבור השירות מחיר שישתלם לנו ולא להתפתות למחירי הפסד (שלצערנו קיימים בשוק), והחשוב מכל הוא – בסוף היום להישאר עם יתרה חיובית בארנק.
-נקודה חשובה נוספת לטובת היתרון שבשכירת ציוד שיש לתת עליה את הדעת היא נושא הפחת. רכישת ציוד אינה מזכה את הרוכש במלוא ההוצאה לצורכי מס. על פי חוקי מס ההכנסה זיכוי בגין השקעה בציוד קוסמטי מופחתת במשך כ-6 שנים (15% לשנה). כלומר למרות שהוצאנו את מלוא הכסף על המכשיר היום, נוכל להפחית מהרווח שלנו בכל שנה רק 15% מההשקעה המקורית בציוד.
לכן יוצא שמימון הרכישה מתבצע מהרווח שלנו ונמשך עד שש שנים שהם תקופה ארוכה מאוד לטכנולוגיה שמתקדמת בקצב מהיר. לעומת זאת, מחיר השכירות של הציוד מוכר כהוצאה מלאה ואנו מזדכים עליו באופן שוטף כמו כל רכישת חומרים למכון.
השכרת ציוד קוסמטי מאפשרת לנו להנות מציוד על פי הבחירה שלנו, במקום ובימים שמתאימים לנו. טכנולוגיה שנוכל לבחון ללא סיכון, להציע מגוון שרותים ללקוחות, לשמר לקוחות, לבחון כל מוצר וטכנולוגיה ללא לחץ כספי וללא סיכון בלתי צפוי אלא בסיכון מחושב שהוא העלות של השכירות.
ציוד מושכר מן הסתם גם ישמר בכשירות מלאה ללא חשש של תקלות בלתי צפויות, כך הקוסמטיקאית משתמשת בציוד יקר ואמין ללא השקעה ובניצול הפוטנציאל המקצועי שלה, על מנת להרחיב את הבסיס העסקי ולייצר הכנסות מפעילות שעד היום לא ביצעה.
איזה ציוד נכון לשכור?
כמעט הכל. ציוד לכל טיפול קוסמטי שבו המרווח בין טיפול לטיפול מוגדר בין 3-6 שבועות, וביתרת הזמן עומד ללא שימוש. לדוגמא ציוד לביצוע טיפולים כגון: הסרת שיער IPL, הצערת עור SR, אקנה, אפליקציות, טיפול למניעה והעלמת קמטים, טיפול בכתמי פיגמנטציה, מיצוק והחלקת פנים ואזורי גוף, תחליף לאפילציה וכו'.
כל שהקוסמטיקאית צריכה לעשות הוא לקבוע תורים לטיפולים במועד ההשכרה, בדיוק כמו שקובעים תורים למטופלים המגיעים לרופא שיניים מומחה. ביום ההשכרה, תתמקד הקוסמטיקאית בטיפולים שהמכשיר ששכרה יכול לבצע.
שכירת ציוד על פי דרישה מאפשרת לך, עפ"י נסיוני, להנות משני העולמות: לעבוד עם הציוד שדרוש לך בעת הצורך ללא התחייבות שמעיקה עליך. במידה שתעברי את נקודת האיזון ותזדקקי לציוד קבוע במכון, תמיד תוכלי לרכוש אותו אבל אז – גם ההכנסה תהיה הרבה יותר ודאית, או כמו שאמרו לפני: "בשביל כוס חלב לא קונים פרה".
דוד חי הוא יועץ עסקי, מהנדס תעשיה וניהול ומנהל עסק להשכרת ציוד קוסמטי: חימד שרותים
צילום: אימג' בנק ישראל