תכשירי ההגנה תופסים נתח שוק רחב בעולם הקוסמטיקה החל מתכשירי הגנה יעודיים ועד לתכשירי טיפוח ואיפור. מה מטרת תכשירי ההגנה? מהם הרכיבים נותני ההגנה? ומה זה הגנה מקרני UVA/UVB?שרון הרשקוביץ
תכשירי ההגנה הם צורך הכרחי בארץ שטופת שמש והם תופסים נתח שוק רחב בעולם הקוסמטיקה החל מתכשירי הגנה יעודיים ועד לתכשירי טיפוח ואיפור. בואו נעשה קצת סדר. למה מתכוונים כשמדברים על הגנה מקרני UVA/UVB?
קרני UVB
קרני שמש באורכי גל של 290-320 ננומטר. הקרינה חודרת לעור וגורמת לבעיות עור החל מכוויות שמש (אדמומיות) ועד למלנומה. האדמומיות מתרחשת בין היתר כיוון שהקרינה גורמת להרחבת כלי הדם בעור. פני שטח העור מורכב מתאי קרטין צפופים-שכבת הקרנית וחשיפה ל- UVB מגבירה ייצור קרטין דבר הגורם לעיבוי שכבה זו בכדי להגן על השכבות העמוקות יותר מנזקי הקרינה. מספר מקדם ההגנה SPF מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני אדמומיות (כוויות שמש) הנגרמת מקרינת UVB לעומת אורך הזמן שבו העור הופך לאדמומי ללא תכשיר הגנה.
אם לדוגמה, נשתמש במקדם הגנה SPF 15 אזי תיאורטית אם העור היה מאדים ללא התכשיר לאחר 30 דקות של חשיפה לשמש, אז לאחר מריחת התכשיר העור עשוי להאדים לאחר 7.5 שעות (פי 15 יותר זמן).
כמובן שיש להתחשב בפרמטרים של סוג העור, עובי המריחה, רגישות לשמש ופרמטרים נוספים.
להלן הנוסחה: SPF=MED+SUNSCREEN/MED without SUNSCREEN
MED=Minimal Erythema Dose
כלומר SPF זה היחס לקבלת אדמומיות (Erythema) עם תכשיר לעומת ללא תכשיר.
דוגמה לרכיבים הנפוצים המגנים מפני קרינת UVB
Titanium Dioxide: מסנן קרינה פיזיקלי בצורת אבקה לבנה, נותן הגנה בעיקר כנגד UVB אך גם כנגד UVA ולכן טווח ההגנה של החומר קרוי Broad Spectrum כלומר קיימת הגנה משני סוגי הקרניים המזיקות. החומר יוצר מחסום פיזיקלי על העור ע"י ספיגה, פיזור והחזרת הקרינה המזיקה. החומר מעניק אחוז הגנה גבוה אך חסרונו בכך שהוא יוצר מעטה לבן עם תחושה "כבדה" על העור. יש לציין, שהחומר מצוי באופן שיגרתי במגוון תכשירי איפור ובעיקר במייק-אפ, כאשר מטרתו העיקרית במייק-אפ לתת כיסוי בשילוב עם פיגמנטים מסוגIron Oxides שגם הם נותנים הגנה מקרני השמש.
על מנת לשפר את התחושה והמראה על העור ולהגביר את יכולת ההגנה מהקרינה חברות נוהגות להוסיף את החומר בגודל חלקיקים קטן (טחון דק לרמה ננומטרית) דבר שמשערים שיש לו חסרון בכך שאם הוא נספג בעור בגלל גודל החלקיקים הקטן אז הוא עשוי להזיק לעור.
Ethylhexyl Methoxycinnamate: תרכובת כימית (אורגנית) בצורת נוזל לא מסיס מים. זהו המסנן קרינה הפופולרי ביותר כנגד UVB. כיוון שהמסנן מסיס שמן נהוג להוסיפו לפאזה השומנית של האמולסיה. חסרונו בכך שלעיתים עשוי לגרום לגירויי עור ולעיקצוצים. כמו כן, הוא חודר היטב לעור ואף עשוי להגיע למערכת הדם. מסנני קרינה כימיים סופגים את הקרינה, משנים מצב אנרגטי, פולטים את האנרגיה וחוזרים למצב אנרגטי בסיסי.
Ethylhexyl Salicylate: תרכובת כימית (אורגנית) בצורת נוזל שקוף מסיס שמן. החומר בעל עוצמת הגנה בינונית ולכן נהוג לשלבו ביחד עם מסננים אחרים. החומר יחסית בטוח לשימוש על העור מבחינת גירויי עור.
קרני UVA
קרני שמש באורכי גל של 320-400 ננומטר. חודרים לדרמיס וגורמים להשחמת העור (שיזוף), לכתמי שמש, להזדקנות העור עקב פגיעה בין היתר בסיבי האלסטין והקולגן ואף לסרטן העור.
לאחר חשיפה לקרני UVA העור משחים עקב חימצון של המלנין (פיגמנט) והשיזוף המתמשך נוצר עקב עליה בייצור המלנין באפידרמיס. המלנין מרוכז באברונים (מבנים תאיים) הקרויים מלנוזומים אשר "מחלקים"את המלנין לתאי הקרטין בקרנית. ישנם מלנוזומים המגיעים לשכבת הקרנית ללא פגע ויש הנפגעים בדרך ע"י אינזימים וע"י קרינת UVA. המלנין הפגוע מתחמצן ונגרם שיזוף מיידי.
בבדיקות הגנה כנגד UVA דרישת ההגנה שהתמרוק יחסום מעל 90% מקרני UVA לפי התקן האוסטרלי. ציון על גבי התווית שהמוצר עבר בדיקת חסימת קרני UVA או עבר בדיקת SPF מחייב בדיקה קלינית במכון מוסמך לכך. אחרת, ניתן להוסיף לתמרוקים מסנני קרינה כנגד UVA/UVB ללא ציון אחוז החסימה או ה-SPF. להרחבה על הנוהל ניתן להכנס לאתר משרד הבריאות.
להלן הנוסחה:
PA=PFA=PPD+SUNSCREEN/PPD without SUNSCREEN
PFA=Protection Factor of UVA זהו מונח המקביל ל-SPF רק שהוא מתייחס לקרני UVA
PPD=Persistent Pigment Darkening מונח המתייחס להשחמת העור.
ישנן מדינות המציינות את עוצמת ההגנה מקרני UVA בצורה יותר מפורטת תוך התייחסות לנוסחה הנ"ל.
PA+ = PFA 2-4 הגנה מקרני UVA
PA++=PFA 4-8 הגנה בולטת
PA+++=PFA 8+ הגנה מעולה
הרכיבים העיקריים המגנים מפני קרינת UVA
Benzophenone-3: תרכובת אורגנית בצורת אבקה צהבהבה בעיקר להגנה מ-UVA אך גם להגנה מ- UVB. החומר חודר היטב לעור ועשוי לגרום לגירויי עור.
Zinc Oxide: מסנן פיזיקלי בדומה לטיטניום דיאוקסיד. הגנה בעיקר מ- UVA אך גם מ- UVB. החומר יחסית בטוח לעור.
Butyl Methoxydibenzoylmethane: אבקה מסיסת שמן. החומר מעניק הגנתUVA מצויינת.
עמידות במים – Water Proof
תכשירי הגנה עמידי מים בעלי יתרון בכך שמסנני הקרינה לא נשטפים מהעור ומספקים הגנה לאורך זמן מסויים גם לאחר שהייה במים. אמולסיות שמן במים בד"כ ישטפו במים כיוון שהאמולגטור יוצר אמולסיה עם מי הבריכה/הים.
ג'לים נשטפים בקלות ע"י המים כאשר המלחים בים גם עשויים לפרק את המצמיג בג'ל וליצור שטיפה מהירה מהעור, ולכן רוב תכשירי ההגנה אשר עמידים במים מכילים או חומרים מיוחדים שמקבעים את התכשיר לעור ודוחים מים או אמולסיות של מים בשמן אשר דוחות מים באופן טבעי. כמובן, שישנה חשיבות רבה גם לסוגי מסנני הקרינה וגם לסוג השמנים שמכילה האמולסיה.
יש להדגיש, שגם תכשירי הגנה עמידי מים יש לחדש במריחה לאחר זמן מסויים- בד"כ זמן זה מוגדר על גבי התווית.
מסנני קרינה בתכשירי טיפוח
כיום תכשירי טיפוח רבים מכילים מסנני קרינה UVA/UVB. עם זאת, על מנת לפתח תכשיר טיפוח עם מסנני קרינה אשר יהיה ידידותי לעור וגם יעניק אפקטים קוסמטיים רצויים יש להתייחס למספר גורמים:
– יש להשתמש בהרכב ייחודי של מסנני קרינה שלא יגרום לגירויי עור ולעקצוצים ועדיין תתקבל הגנה רצוייה כנגד קרני UVA/UVB.
– יש להשתמש בהרכב חכם של מסנני קרינה שלא יגרום למסנני הקרינה לפרק אחד את השני או להגיב עם האריזה ולהוריד את יעילות ההגנה.
– רוב מסנני הקרינה האורגניים אשר מהווים את עיקר הרכיבים בתכשירי ההגנה בכלל ובתכשירי הטיפוח המכילים הגנה בפרט, הן מולקולות מסיסות שמן. ולכן, בהכנת האמולסיה (קרם, תחליב) מכניסים את המסננים הנ"ל לפאזת השמן של האמולסיה. יש לציין, שרוב האמולסיות של תכשירי הטיפוח הן אמולסיות שמן במים, כלומר פאזת השמן לרוב לא עולה על 30 אחוז. כאשר רוקחים תכשיר טיפוח המכיל מסנני קרינה על פאזת השמן להכיל מסנני קרינה מסיסי שמן ובנוסף שמנים נוספים שתפקידם להעניק לחות, הזנה ופעילות קוסמטית לעור. יש לציין, שכדי לרקוח תכשיר טיפוח שיעניק גם הגנה מקרני השמש יש להכניס ריכוז גבוה של מסנני קרינה מסיסי שמן, ולכן לא נותר מספיק "מקום" בפאזה השומנית לשמנים הפעילים והחיוניים ואז ההגנה עשוייה לבוא על חשבון הטיפוח. כמו כן, מסנני קרינה עלולים להגיב עם השמנים הטבעיים והסינטטיים ולהפריע לפעילותם החיונית.
– מסנני קרינה מסיסי שמן לרוב חודרים בקלות לעור ולכן הם עשויים להחדיר ביחד איתם גם חומרים נוספים ולא ידידותיים מפאזת השמנים כמו משמרים, אמולגטורים ושמנים לא ידידותיים.
-אריזה של תכשירי טיפוח לא תמיד מתאימה להכיל מסנני קרינה אשר עלולים להגיב עם חומרי האריזה ובכך להזיק לבטיחות התכשיר בכלל ולהורדת אפקט ההגנה בפרט.
לכן, כיוון שקיימת חשיבות רבה לשימוש במסנני הקרינה גם בתכשירי טיפוח, ניתן להעריך שחברות אשר עוסקות בתחום זה מודעות לבעייתיות ומסוגלות לפתח תכשירי הגנה אפקטיביים, ידידותיים לעור אשר יעניקו אפקט קוסמטי רצוי וחיוני. יש לציין, שנושא מסנני הקרינה מתפתח ויצרניות חומרי הגלם בתחום מפתחות מסנני קרינה מתוחכמים הכוללים מסנני קרינה מקופסלים, מסנני קרינה טבעיים, תערובות של אנטיאוקסידנטים ותמציות צמחים כ- SPF boosterועוד טכנולוגיות פטנט ופורמולציות מעניינות.
מבחינת בדיקות SPF והגנה מ- UVA ובדיקות עמידות במים, ישנם מספר תקנים לביצוע הניסויים הקליניים כתלות במדינה בה המוצר משווק. כמו כן, קיימים כיום מכשירים ותוכנות המסוגלים לשער רמת הגנה בטרם פונים לניסוי קליני על בני אדם. יש לציין, שקיימת חשיבות רבה לפורמולציה ולא רק לרכיבי ההגנה, כיוון שאותו ריכוז של מסנני קרינה יכול לתת הגנה הרבה פחות טובה בפורמולציה אחת לעומת הגנה מצויינת בפורמולציה אחרת.
חשוב לזכור שקרני השמש מזיקות בצורה משמעותית והרסנית לעור ולבריאות ולכן חשוב למרוח תכשירי הגנה/טיפוח+הגנה בעת החשיפה לשמש, לשמור על העור מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש, ולדאוג לשימוש נכון בתכשירי ההגנה.
שרון הרשקוביץ הוא פורמולטור בכיר, יועץ ומנהל פיתוח בתעשיית הקוסמטיקה והתרופות
תמונה באדיבות 'קלרינס'. צילום: דיוויס מוריס
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם