פסוריאזיס היא מחלת עור לא אסתטית, שבה תאי העור מתחלפים בקצב מוגבר. מה הם הגורמים ומהו הטיפול? וכיצד הקוסמטיקה יכולה ניתן להקל?
יערית נחום
פסוריאזיס היא מחלת עור שבה תאי העור מתחלפים בקצב מוגבר.
היא מתאפיינת באודם ובקשקשים עבים בגוון כסוף-לבן ומופיעה בעיקר במרפקים, ברכיים ועור הקרקפת.
הפסוריאזיס היא מחלת עור שאינה מדבקת, אך היא מלווה בתחושות גרד רבות באזורי ההתפרצות. החמרה של המחלה לעיתים באה לידי ביטוי בבעיות פרקים לדוגמה: ארטריטיק פסוריאזיס – פסוריאזיס המלווה בדלקת פרקים, וגם בבעיות גופניות.
המחלה מופיעה אצל 3% אחוזים מן האוכלוסייה ומתפרצת בגילאי 15-35, אך לעיתים יכולה להופיע אצל תינוקות ויכולה להתבטא כדלקת חיתולים קשה שאינה מגיבה לטיפול. הסברה היא שמחלת הפסוריאזיס היא מחלה תורשתית כך שאם שני ההורים חולים בפסוריאזיס הסיכוי שיעבור לילדים הוא גבוה יותר.
מה גורם למחלה?
מחלה זו מושפעת מלחצים רגשיים ונפשיים ולעיתים גורמים להחרפה מוגברת במחלה, לכן מומלץ מאוד לחיות אורך חיים רגוע ושליו.
לעיתים מתפרצת המחלה כתוצאה מזיהום עורי לאחר פציעה חריפה או ניתוח כלשהו וישנם מקרים של התפרצות לאחר דלקת גרון (בעיקר לילדים). לעיתים הרופאים נותנים טיפול אנטיביוטי על מנת למנוע התפרצות.
ניתן להקל על הסימפטומים מקומית אך לא ניתן להעלים את המחלה.
כיצד לטפל במחלה במכון הקוסמטי?
מומלץ לטפל בתכשירים המכילים רטינול – נגזרת של ויטמין A העוזר להתחדשות תקינה של העור, הרטינול מבצע רי אירגוניזציה תאית, ומבצע פילינג עדין אשר מסיר תאים מתים ועוזר בהסרת הקשקשת. מומלץ שהתכשיר המכיל רטינול יהיה עשיר ומזין על מנת למנוע יובש והיווצרות סדקים.
רכיב נוסף המומלץ הוא חמאת השיאה. חמאה זו למעשה מהווה מקור טבעי לויטמין הA ו-D, מרקמה עשיר ומעניק אלסטיות לעור, חמאת השיאה מרגיעה מעט את הגירוד ותחושת היובש.
יש להשתמש בחמאת שיאה במרקם נוזל ולא מוצק על מנת שהמריחה תהיה קלה ולא תגרום לגירוי העור, ישנם מספר חמאות שיאה בשוק הקוסמטי במקרם קליל הניתנים למריחה קלה.
במחלת הפסוריאזיס יש להימנע מתלישה או קילוף של הקשקשים המותירים בעת התלישה נקודות אדומות על פני העור ופוגעות בהמשך הטיפול אלא יש להמיס אותם.
מומלץ להשתמש בחומצה סליצלית במרקם משחתי להסרת הקשקשים מאחר וחומצה סליצלית היא קרטוליטית ומזרזת את התחדשות תאי העור.
לא מומלץ לבצע פילינג מכני או להשתמש בחומרים כימיים העלולים לגרות את העור יתר על המידה.
לא מומלץ להשתמש יתר על המידה בקורטיזון המכיל סטרואידים אלא במינון מבוקר, שימוש מופרז עלול להחריף את המחלה ואף לגרום לתופעות לוואי לאחר הפסקתם.
טיפול בפוטותרפיה
ניתן לטפל בפסוריאזיס ע"י חשיפה מבוקרת לשמש, מומלץ בעיקר בים המלח ולמשך כמה ימים.
בים המלח האוויר רווי במינרלים- ברום, מגנזיום ומינרלים אחרים. השמש בטוחה יותר בים המלח בניגוד למקומות אחרים בשל מיקומה הנמוך, שכן יש להיזהר מהשפעות המזיקות של השמש כגון כווית שמש העלולות להחריף את המחלה ולגרום נזקים בטווח הארוך וכמובן לגרום הזדקנות מוקדמת של העור.
חשיפה לשמש היא שיטת הפוטותרפיה, חשיפת העור לקרני ה- UVBהמקלות על סימפטומי המחלה.
החשיפה של העור לקרני ה-UVB מייצרת ויטמין 3D החיוני להתפתחות תקינה של העור. שיטה זו מומלצת גם לחולי וטיליגו וחולי אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור).
לסיכום, חשוב להיזהר ולהימנע מחיכוך מיותר של העור, לדאוג לשימון קבוע של הנגעים, להימנע מתלישת הנגעים ולספק לעור ויטמין A ו- D, חשיפה מבוקרת לשמש ולשמור על אורך חיים רגוע ושליו ככל שניתן.
יערית נחום היא מדריכה ראשית בחברת 'פבוניה בוטניקה'