מחקרים מוכיחים כי הוורד הוא לא רק יפה מרגש ומסעיר מבחוץ, הוא גם יפה מבפנים ופקעותיו תורמות לעור בריא ויפה ומחוללות נפלאות למראהו
גרי קלברג
הוורד, מונה עשרות אלפי זנים תרבותיים שתרבות טיפוחם נמשכת כבר לפחות 2,500 שנה. מהצמח עצמו מפיקים כידוע את מי-הוורדים ושמן-הוורדים ששימושם העיקרי הוא להתרעננות ומסתבר שיש סיבה מספיק טובה לכך שהוורד נחשב לסמל היופי, האהבה, הרומנטיקה והאסתטיקה.
השם העברי "ורד" והשם האירופי "רוזה" נגזרו מאותה המילה, ומקורה כנראה בפרס או באסיה הקטנה.
הוורדים הם בין הפרחים הפופולאריים ביותר בעולם, ועד כמה שמשפט זה נכון הרי שהוא תופס בעיקר בהקשר של הוורד האדום. הוורד האדום הוא סמל חוצה יבשות וזמנים. השימוש בוורדים, ידוע כבר מתקופת המצרים הקדמוניים, הפרסים, יוון ההלניסטית ורומא הביזנטית. הוורדים תפסו את קדמת הבמה בתחומים רבים כגון: אומנות, מוסיקה ושירה ואף שימשו כסמלים פוליטיים ודתיים לאורך ההיסטוריה של המין האנושי, אך יותר מכל מזוהה הוורד עם הרומנטיקה והאהבה.
הוורד, מה הוא מסמל?
תולדות סמל הוורד יכולים למלא כרכים שלמים. די אם נזכור שהסופרת והמשוררת האמריקנית גרטרוד שטיין החליטה לקרוא תיגר על הסמליות של הוורד הרומנטי וכתבה את המשפט: "ורד הוא ורד הוא ורד הוא ורד". הוורד מסמל מצד אחד תום וטוהר, ומצד שני תשוקה ודם. עדויות מתרבויות שונות בהיסטוריה מוכיחות כי הוורוד האדום נקשר בדמותה של אלת האהבה, ובתרבויות אחרות שימש כאלמנט קישוטי בטקסי חתונה. המלכה קליאופטרה, הייתה מצווה את שפחותיה להכין עבור אורחיה החשובים מיטת ורדים ואילו בתקופת הרומאים נהגו הם להעניק האחד לשנייה זר ורדים אדומים כאות לחיבה עזה. בזמנים ההם, הוורדים היו סמלה של האלה היוונית ונוס, אלת האהבה ולכן מאז ועד היום, הורד האדום מצהיר – "אני אוהב/ת אותך".
בכדי לסמל תשוקה נהוג להביא ורדים אדומים. עבור צניעות ובתוליות משתמשים בוורדים לבנים, שכן כבר בימי הביניים, הוורדים הלבנים נחשבו לסמל של אור, טוהר ותמימות ואילו לוורד הצהוב שתי משמעויות: האחת קנאה, והשנייה אושר ואהבה.
תולדות הוורד הן פחות או יותר תולדות תרבות המערב. אבל המכנה המשותף לגלגוליו השונים הוא שתמיד הוא נתפס כצורה אידיאלית, סמל השלמות, מעגל האינסוף המקופל בתוך עלי הקטיפה הסוגרים עליו.
מוצאם של הוורדים העתיקים מאגן הים התיכון ואירופה וכן מהמזרח הרחוק ומסין. הזנים המודרניים של הוורדים התפתחו רק במאה ה- 19 לאחר שאומצו על ידי הקיסרית ג'וזפין. אימוץ מלכותי שהפך אותם לפופולאריים מאד בקרב מטפחים, גנים בוטניים ואצולת העם.
רפואה עממית ורפואה אלטרנטיבית
ברפואה העממית וברפואה האלטרנטיבית משתמשים בוורד, ובמיוחד במי הוורדים, המופקים מעלי הכותרת שלו, כצמח מרפא. הוורד צויין בין היתר כמועיל לטיפול בדלקות אוזניים ועיניים, בכאבי ראש, בבעיות בדרכי העיכול, בכאבי רחם, בדלקת ריאות ולהורדת חום.
פקעות הוורדים משמשות גם את תעשיית הארומתרפיה למגוון רב של שימושים, ביניהם טיפוח, אסתטיקה וכמובן יצירת אווירה. פקעות הוורדים במצב של שמן מרוכז, מזוקק וטהור יוצרות אוירה אנרגטית חיובית ואוהבת ומשפרות את מצב הרוח.
הוורדים ושיקום העור
מחקרים שונים גילו כי השמן הנמצא בפקעות הוורדים עוזר לשקם את העור, לשמור עליו מתנאי אקלים משתנים ולהעניק לו מראה צעיר לאורך השנים. השמן המופק מפקעות הוורדים יוצא דופן בכך שהוא מכיל רמה גבוהה (40%) של חומצות-שומן חיוניות מסוג אומגה 3, המהוות חלק בלתי נפרד ממגוון רחב של תהליכים גופניים (שלמות התא, איזון הורמונאלי, העברת מסרים הורמונאליים). החלק הארי של חומצות השומן מסוג אומגה 3 מצויות בתוצרי דגים, ולכן חשוב שיהיה מקור שהוא 100% צמחי לסוג זה של חומצות-שומן-חיוניות. השמן הצמחי המופק מפקעות הוורדים, מכיל את כל החומרים הדרושים לשלמות קרומי התאים, הוא משפר התחדשות עור פגוע ויש לו השפעה נוגדת-דלקת. מעניין לציין, כי שמן פקעות הוורדים מכיל גם צורה פעילה של ויטמין A (חומצה טרנס-רטינואית), המרפאת פצעים וכוויות מבלי ליצור רגישות יֶתר. הוא אחד השמנים שמריחתו על העור התגלתה כבעלת השפעה קוסמטית. הוא מחדש את הנעורים של העור, מסייע בהמרצת שיכפול תאים כך שתהליך הזדקנות העור נסוג, נעשה דינמי וחזק יותר באופן חד משמעי, משפר את תפקוד בלוטת הלימפה ואת הזרימה הלימפתית, ובכך מסייעים בסילוק רעלים מהעור, משמש לטיפול מניעה ופועל כנוגד דלקות בכך שהוא מרגיע עור רגיש ופגוע, מאזן את מערכת החיסון ומשפיע על קצות העצבים ולכן משחרר מתח ולחץ שהוא בין הגורמים העיקריים להזדקנות העור.
גרי קלברג הוא המדריך הראשי בחברת הקוסמטיקה האורגנית 'ד"ר האושקה'
צילום: באדיבות 'פרימוורה'
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם