הפרמטרים המשפיעים על אידיאל היופי: סימטרייה ופרופורציה, רגשות חיוביים והמראה הצעיר
ד"ר נמרוד פרידמן
הטיפול בפנים ובעור הפנים, דורש מאתנו, אנשי המקצוע המטפלים, תשומת לב מרבית עם ירידה לדקויות ועדינות רבה. התוצאה הסופית שרוצה כל מנתח פלסטי או קוסמטיקאית היא לקוחות יפים יותר, וכדי שנוכל לעזור ללקוחות להגיע לתוצאות מרשימות, אנו חייבים קודם לחזור כמה צעדים לאחור, ולנסות להבין: מהו יופי? סוגיית הגדרת היופי מסתבר, מדויקת יותר משנדמה לנו וכוללת שלושה מרכיבים עיקריים:
הראשון הוא סימטריה ופרופורציות:
סימטריית הפנים שלנו היא אידיאל המובנה בתוך התת מודע. מסתבר, כי אנו נמשכים יותר לאנשים בעלי מבנה גוף ופנים סימטריים מאז ומתמיד. מחקרים הוכיחו שאפילו תינוקות בני יומם, מעדיפים בסביבתם אנשים עם מבנה פנים סימטרי.
בתקופת הרנסנאס היו אומנים כמו ליאונרדו דה וינצ'י ואחרים קובעים במדויק את סימטריית הפנים בכדי להדריך יוצרים אחרים בעבודתם. המדידה התבססה על מדידת זוויות לאורך הפנים, לרוחבן, ובהטייתן על פי נוסחאות שקבעו עוד היוונים. נושא מדידת הפנים, מדויק ברמה מדעית, והיחס הקבוע בין חלקי הפנים הוערך, ונקרא "מספר הזהב".
סטפן מרקרט הלך עם הנושא עוד צעד קדימה, ובנה מסיכה על פי "מספר הזהב". מרקרט גילה כי פנים נאות של נשים וגברים מכל הקבוצות האתניות שניסה, מתאימות למסכה שיצר, טוב יותר מפנים שנראות פחות אטרקטיביות, כלומר פחות סימטריות.
המרכיב השני במושג היופי הוא רגשות חיוביים:
פנים יפות הן פנים שנעים להסתכל בהן, אך לעתים אנו נתקלים במראה פנים עצוב, כועס, קשה. המנתח הפלסטי יכול לעזור ולשפר את אווירת מראה הפנים, בדרך כלל בעזרת הזרקות המאפשרות להרים את זוויות הפה, להעלים קמטי הבעה המדמים מראה כועס ולהפוך את אווירת הפנים לנעימה יותר. רכה יותר.
המרכיב השלישי באידיאל היופי הוא המראה הצעיר:
בהרצאות רבות שלי, אני זורק לקהל את השאלה: "מהי זקנה", והתשובה הראשונה שעולה היא: "קמטים". אז אנפץ לכם את התיאוריה בה האמנתן שנים: הבעיה הקטנה ביותר במראה פנים זקן היא הקמטים. הבעיות המרכזיות לעומת זה הן התרוקנות (ירידה בנפח הפנים), צניחת הפנים וירידה באיכות העור.
במהלך שנות חיינו המתקדמות ישנה מגמה של אובדן נפח בכל השכבות: העור, השומן, השריר והעצם. השינויים בעור וברקמת השריר אינם דרמתיים כפי שהם נתפסים, אבל החלק המפתיע החווה שינוי מהותי הוא דווקא העצם. העצמות שלנו עוברות שינויים עם השנים, מה שגורם בעצם לרקמה הרכה של העור לאבד תמיכה. דוגמה טובה לנושא היא אזור ארובת העין, שחלקה העליון, הפנימי והתחתון, מאבדים תמיכה השינוי במראה עם השנים מורגש ביותר ונראה לעין. אובדן התמיכה לרקמת העור הרכה עשויה להתבטא באזורים רבים נוספים כמו: הלחי אמצעית, העפעפיים, האף, השפה העליונה והתחתונה, הסנטר ועוד.
גם לשומן בפנים יש תפקיד בירידת הנפח: כריות השומן בפנים מסודרות ומוגדרות היטב, אך עם השנים, ישנה נדידה של השומן ממקום למקום בתוך הכריות, ובעיקר צניחת שומן לתחתית הכריות, מה שגורם במקומות מסוימים לתחושה של אובדן נפח. למה שאנו קוראים "צניחת הפנים", אחראיים רקמת השומן, רקמת החיבור והעור.
את צניחת הפנים אני אוהב להשוות לגדר חיה: יש בה ענפים דקים הנתפסים לתוך גזע, כולם עדינים ביותר, מטים לנפול. כך בנויות גם רצועות רקמת החיבור ותפיסתם לעצם. ישנם אזורים בפנים בהם אין "גזעים": אזורים אלה בדרך כלל מונעים על ידי שרירים, וכתוצאה מכך הרקמה התת עורית אינה מקבלת תמיכה. באזורים אלה תורגש תזוזה וחולשה מובנית ואלו האזורים ש"יצנחו".
הירידה באיכות העור מגיעה מאובדן של סיבי הקולגן והאלסטין. אובדן הסיבים אינו מאפשר לעור להתמודד עם צניחת הרקמות העמוקות יותר. כל זה מגיע משנים של חשיפה לשמש, מקמטים, ומשינויים בכלי הדם ובפיגמנטציה.
תהליכי הזדקנות העור משפיעים בעיקר על אזורים כמו: זוויות הפה, קו הלסת, הסנטר, צדי הגבות, הלחיים, הרקות ועוד. תוצאת תהליך ההזדקנות יכולה להשפיע על מבנה הפנים שלנו, ולדוגמא, אנשים שנולדו עם מבנה פנים עגלגל, ימצאו את עצמם עם מבנה פנים מרובע בסופו של התהליך.
פה נכנס לתפקיד המנתח הפלסטי שיכול באמצעות מילוי האזורים שהתרוקנו (כמו שפתיים, לחיים, עפעפיים, רקות ועוד), לשחזר את מראה הפנים ולהעניק להן את המראה הצעיר והרענן שהיה לפני שהשנים נתנו את אותותיהן.
לסיכום, בכדי להפוך את לקוחותינו ליפות יותר, עלינו להבין את הדינמיות של פנינו ואת תהליך ההזדקנות.
החלק הראשון והחשוב ביותר כשאנו מגיעים לטפל בפנים של לקוחה הוא האבחנה: אבחון נכון של מכלול הבעיות יעניק ללקוחה טיפול נכון ואיכותי. חשוב מאוד שהאבחון יתייחס לפני הלקוחה ולצווארה כמכלול, ולא לנקודות ספציפיות: יש לדאוג לשימור העור והרקמות העמוקות (על ידי לחות ועיסוי לימפטי), יש לדאוג לריענון העור (בעזרת פילינג), יש לטפל בנזקי השמש, במיצוק הפנים
והצוואר ובכל הנוגע לאיפור קבוע ועיצוב גבות יש להתייחס למראה האישי של כל לקוחה, תוך התחשבות בכללי הסימטריה והאסתטיקה הכלליים.
בטיפול שלאחר הזרקות, חשוב להקפיד על עיסוי למפתי עדין על מנת למנוע בצקות בשבועות הראשונים שלאחר ההזרקה, עיסויים או טיפולים אגרסיביים עלולים להזיק. כמו כן, יש להעניק תשומת לב מיוחדת במקרה שללקוחה מופיעים גושים או סיבוכים אחרים. במקרה שכזה אין לבצע טיפול בלקוחה ולהפנותה מיד לרופא המטפל.
ידע והבנה, טיפול מסור ומכשור איכותי ומתקדם, יאפשר לכן, הקוסמטיקאיות, להוציא את היופי האמתי שבכל לקוחה, וכולנו יודעים שלקוחה יפה, היא לקוחה מרוצה.
ד"ר נמרוד פרידמן- מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית ומרצה בכיר בכנסים מקצועיים בארץ ובעולם.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל