מזונות חגי תשרי מציבים מולנו מאכלים שמיוחסים להם סגולות טיפוח נרחבות, כמו דבש, תמרים ורימונים. בדקנו מה אומרים מומחי הביוטי בנושא.
קובי טיריפינטו
הכתר מוצדק
עוד משחר ההיסטוריה ידע האדם להעריך את תכונותיו המופלאות של עץ הרימון ותוצריו הרבים כמו הגרגרים שבתוכו האוצרים את כל הטוב, המועיל והיפה שבטבע.
אחד השימושים שנחקרו רבות ותפסו תאוצה בשנים האחרונות על יישומי הרימון, הוא כידוע השימוש במיצוי הפרי. שמן גרעיני הרימון מוכר ברפואה העממית של המזרח הרחוק זה מאות שנים כשמן ייחודי וככלי חשוב לטיפול במגוון רחב של בעיות בריאותיות.
"גם בהיבט האסתטי הולכת וגוברת בשנים האחרונות ההכרה ביתרונותיו ובסגולותיו של הרימון במתן פתרונות אופטימאליים בטיפול וטיפוח עור הפנים והגוף", קובעת סיגל קדם – המדריכה הראשית בחברת תפוח טכנולוגיות, ומוסיפה כי תעשיית הקוסמטיקה שזיהתה את ייחודיותו של הפרי המופלא משתמשת בחלקיו השונים, שלהם לדבריה תכונות מגוונות להפקת מוצרי טיפוח.
"קיימת משמעות שונה לשימוש במיץ רימונים ולשמן זרעי רימון בטיפוח", מציין עידו מגל, מבעלי המותג lavido. "מיץ הרימונים, שיש לו ערך רב בשתייה, הוא כמעט חסר אפקטיביות בשימוש חיצוני. בישראל משתמשים בו בקוסמטיקה בעיקר לצבע ולעומתו שמן זרעי רימון, הינו המרכיב העשיר ביותר בסגולות בשימוש קוסמטי".
ואכן, שמן גרעיני הרימון, נחשב למרכיב עשיר ביותר בסגולותיו בעיקר כי נמצא יעיל ובעל עוצמה רבה בטיפול וטיפוח העור, תוך מתן הזנה, חיוניות ומראה עור רענן ובריא.
"מלבד העובדה שהרימון הוא אחד משבעת המינים שבהם נתברכה ארצנו והיותו כוכב מרכזי בשולחן החג, לשמן זרעי הרימון, יש לא מעט סגולות המסייעות לטיפוח עור הפנים", קובע הרמן ווייס, הרוקח הראשי בטטרה-פארם. "השמן, מסייע בהפחתת קמטים ומאט את תהליך הזדקנות העור, הוא עוזר ליכולת התחדשות העור, לאיחוי הרקמות ולשמירה על גמישות עור הפנים תוך שהוא משפר את מראה העור ומבהיר כתמי פיגמנטציה. בנוסף הוא מכיל חומצה פיוניקית וחומצה לינולאית, בעלות תכונות ריפוי רבות המגנות על העור מפני נזקים סביבתיים של מזג האוויר".
"לשמן תכונות אסטרוגניות טבעיות התורמות לחידוש העור, למילוי קמטים עדינים ולעזרה ביצירת מראה רענן ובריא. השמן מתאפיין בריכוז גבוה ביותר של חומצות שומן המשמשות כאנטי-אוקסידנטיים, שתפקידן לשקם את תאי העור, להגן עליו מפני זיהומים ורדיקלים חופשיים ובעיקר לסייע במניעת הזדקנות מוקדמת וטיפול ממוקד בקמטים. דרגת החומציות של הרימון גבוהה מזו של עור הגוף, ולכן הוא מנטרל את התפתחות החיידקים ויעיל גם למטרות ניקוי", מסכמת קדם.
הכל דבש
זה שהוא בריא, אתם כבר יודעים. שהוא עתיר ויטמינים ומשפר אנרגיה, גם את זה הבנתם. אבל הזהוב-המתוק הזה, מתברר, נושא עמו גם סגולות קוסמטיות מופלאות לשיקום העור ולטיפוח היופי.
הדבש, אותו נוזל צמיגי ומתקתק המיוצר על ידי דבורים וחרקים אחרים, מהצוף של הפרחים הנחשב למזון עתיר אנרגיה ומשמש כממתיק טבעי שמקורו בצוף הפרחים יעיל גם בשימושים קוסמטים.
כבר בעת העתיקה הדבש נחשב כמתת האל, אז האמינו כי השמים ממטירים אותו והדבורים אוספים אותו. בימי המלכה קליאופטרה היה שמור לדבש מקום של כבוד על מדף היופי והטיפוח, ומסתבר שהרבה לפני שהמציאו את הספא, נהגה המלכה המצרית, שיופיה נודע למרחוק, לטבול באמבט של דבש וחלב אתונות כדי לרכך ולהבריק את עורה. גם אן – מלכת אנגליה, נהגה למשוח את שערה הארוך בתערובת של דבש ושמן ואילו נשות הקיסרויות בסין נהגו לשפשף את פניהן בגרעיני תפוז טחונים עם דבש – וריאציה קדמונית לתכשירי הפילינג הגרגיריים בני ימינו.
"אחת התכונות הבולטות של הדבש, מהזווית הקוסמטית, היא יכולתו למגר ביעילות מטרדי עור נפוצים, מפצעון סורר ועד לאקנה", אומר גל אלטמן – המדריך המקצועי בחברת שיק תמרוקים.
"ריכוז הסוכרים הגבוה שבדבש הופך אותו לקוטל חיידקים טבעי, משום שחיידקים אינם יכולים להתפתח בחומר אוסמוטי (חומר בעל ריכוז גבוה, שסופח נוזלים). עם זאת הדבש במצבו הטהור מייבש את הסביבה עימה הוא בא במגע, וזו גם הסיבה שלא מומלץ למרוח אותו ישירות על העור, אלא רק בתוספת לחומרים אחרים. אם תמרחו דבש בלבד על הפנים כמסכה, הוא יספוג את כל הלחות והנוזלים מהעור ויותיר את עורכם מיובש ומקומט.
דבש טהור יכול לשמש גם כעזרה ראשונה לטיפול בפצעונים, שהם לא מסוג אקנה וניתן להשתמש בו נקודתית גם על המקום הנגוע. הדבש ייבש ויחטא את הפצעון ויסייע בהחלמה מהירה של העור שכן במגע עם עור פצוע או נגוע, הדבש מפריש אנזים המסייע בהחלמה מהירה של הפצע והתכונות האנטיספטיות שלו מסייעות במניעת זיהומים בעור המחלים".
צדיק כתמר
תמרים – עצי הדקל עליהם גדלים פירות התמר הם מהגידולים העתיקים ביותר בעולם. עמידותם בתנאים קשים והצורך במעט מים הם חלק מהסיבות שבגינם התמר פיתח סגולות רפואיות טבעיות והוא ידוע בתכולת הויטמינים הגבוהה שבו ובעיקר ויטמיני A ,C וויטמינים מקבוצת ה-B, מינרלים שונים כמו מגנזיום, אבץ, נחושת ואשלגן וכן סיבים תזונתיים.
תמרים ידועים בשימוש כצמחי מרפא באופן כללי ובשימושם כחומרי גלם בתכשירי קוסמטיקה טבעית בפרט. במחקר שנעשה באוניברסיטת פיניקס נמצא כי בבדיקה של 11 נחקרות בגילים שונים, לאחר טיפול שנמשך בין 2 ל-8 שבועות, בקרם המכיל תמצית בריכוז של 4% מפירות התמר, נראה שיפור ניכר בכל הפרמטרים הנבדקים כולל: אלסטיות העור, פיגמנטציה, בהירות, שומניות ואדמומיות זאת בהשוואה לקרם הבסיס שנחקר ושימש כפלסבו.
"התמר מכיל רכיבים נוגדי דלקת ונוגדי חמצון, פועל למניעה ולריפוי פצעים ותורם להפחתת קמטוטים וכמרכיב אנטי אייג'ינג יעיל לעיכוב הזדקנות העור" מסכמת מירב בן יקר – מנהלת מחלקת ההדרכה במותג HL.
תמונת אילוסטרציה: ויקיפדיה, מאת Deror avi – נוצר על ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16994165