זה קורה בדרך כלל כששותים משקה קר או חם או בזמן צחצוח שיניים, כאב חד מפלח את אזור הפה וגורם לנו לקפוא לרגע. סובלים מרגישות בשיניים? אלו הסיבות וכך ניתן למזער את הרגישות.
| ד"ר אריאל סביון |
ברוב במקרים מדובר ברגישות בשיניים ברת טיפול, שיכולה להיגרם ממספר סיבות:
- אמייל פגוע – כאשר האמייל נפגע כתוצאה מנסיגת חניכיים, מצחצוח שיניים חזק מידי או משימוש במרשת קשה, הדנטין שמוביל לעצב שנמצא בתוך השן נחשף ובזמן שתייה או אכילה יגרום לכאב.
- נסיגת חניכיים – אחד מתפקידי החניכיים הוא להגן על השיניים על השיניים ולספק להן כיסוי חלקי. כשהחניכיים מתחילות לסגת, שורשי השן נחשפים ונגרמת תחושת כאב במגע עם טמפרטורה קיצונית או עם מאכל מתוק. לרוב, נסיגת חניכיים נגרמת כתוצאה מטראומה עקב צחצוח לקוי או עקב מחלת חניכיים פעילה.
- עששת עמוקה – מובילה לחשיפת הדנטין (החלק הפנימי של השן) שמזדהם כתוצאה מחומציות בחלל הפה (הדנטין פגיע יותר לעומת האימייל). שתייה קרה או אכילת מזון עתיר סוכרים הן טריגר מידי לכאב חד ובלתי נסבל.
- סתימות ישנות או לקויות – מרווחים וסדקים שנוצרים בסתימות או בין הסתימות לקירות השן, גורמים לגירוי טרמי בעצב השורש ולתחושת כאב בעיקר במגע עם אוויר ומים קרים.
- חריקת שיניים/שחיקת שיניים בלילה – כשפעולה זו חוזרת על עצמה בתדירות גבוהה מידי לילה, היא גורמת לחשיפת הדנטין ולתחושת כאב.
- שימוש במברשת שיניים קשה – שימוש ממושך במברשת שיניים בעלת סיבים קשים עלולה לפגוע בחניכיים ולגרום לדימומים ולרגישות מוגברת.
- טמפרטורה קיצונית של אוכל או שתייה – מגע עם טמפרטורה קרה או חמה מידי עלול לגרום לרגישות ואף לתחושת כאב.
- מחלת חניכיים כרונית – גורמת לפגיעה בתאחיזה של העצם, לחשיפה של שורש שן, ולרגישות חזקה מאד אפילו בשתייה של מים פושרים.
- כתרים לקויים בפה – כתרים על גבי שיניים מושחזות שלא עברו טיפולי שורש, גורמים למצב של דלף שולי ולכאב עז מתחת לכתר, ליצירת עששת, לריקבון, לריח לא נעים מהפה ולבסוף לנמק של עצב השן.
- שן בינה כלואה – כמעט בלתי אפשרי לנקות שן בינה כלואה בצורה אפקטיבית, מה שמוביל לרגישות גבוהה באזור ולהתפתחות של עששת ומחלת חניכיים.
איך ממזערים את הרגישות?
- צחצוח שיניים במברשת רכה לפחות פעמיים ביום.
- שימוש במשחת שיניים המיועדת לשיניים רגישות.
- שימוש במברשת בינשינית בהתאמה אישית. מברשת בינשינית מסיליקון מצליחה להגיע למקומות שמברשת רגילה אינה מגיעה אליהם ולכן שימוש קבוע במברשת בינשינית משפרת באופן משמעותי את היגיינת הפה ומונעת כמעט לחלוטין התפתחות עששת והצטברות של אבנית מתחת לקו החניכיים.
- ביקורת תקופתית לרבות תחזוקה והחלפה של שחזורים לקויים בשיניים.
- שימוש בסד לילה למניעת חריקת שיניים.
- טיפול שיננית הכולל הנחת פלואור בריכוז גבוה להורדת הרגישות אחת לחצי שנה.
- טיפול בלייזר ושימור חומר שן – הלייזר מנדף חומר שן מזוהם ולא גורם לרגישות לאחר הטיפול. לאחר הסרת העששת, מבוצע שחזור קומפוזיטי מחומר מרוכב בצבע השן. אי שימוש במקדחה (טורבינה) לא מעלה את הטמפרטורה של השן ולא גורם לויברציות כך שהמטופל אינו חש כאב או רגישות.
- טיפול להארכת כותרות השיניים בשילוב סוגי לייזר למטופלים עם עודף עצם וחניכיים עקב חשיפה מוגברת של חניכיים וקושיי בניקוי. כך המטופל מקבל מראה אסתטי של מתאר העצם והחניכיים, וגישה נוחה לניקוי בינשיני ללא דימום או כאב בזמן צחצוח וללא התפתחות חוזרת של דלקת חניכיים וכאבים.
- עקירות שינה בינה כלואות או שיני בינה במנח לא תקין עם גישה קשה לניקוי.
- בדיקת שיניים יסודית תחת מיקרוסקופ טיפולי לבדיקה יסודית של השיניים ועל מנת לוודא את תקינותם של השחזורים והכתרים.
ד"ר אריאל סביון – רופא שיניים ומנהל מרפאת 'סביון מדיקל סנטר'
אילוסטרציה: Freepik