כשעובדים כל היום עם קהל, וכשהמקצוע שלכם כולו אסתטיקה ויופי, לא קל להתמודד עם בעיה של ריח רע מהפה. מסתבר, שניתן להתמודד עם הבעיהד"ר מתן אביטל
באם אתם סובלים מריח רע מהפה (הליטוסיס בלע"ז) דעו כי אתם סובלים מן התופעה ביחד עם עוד כ-100 מליון איש בעולם שסובלים מבעיה מטרידה זו הנפוצה בטווח הגילאים 35-45. דיווחים בספרות מעידים כי בחלק מהמקרים גרמה תופעה זו לבעיות חברתיות עד נתק, אבדן בטחון עצמי, בעיה במציאת בן זוג או בעיה בזוגיות וכו'.
יש לציין כי רבים מאלו שפנו לרופא אובחנו כ"בריאים"-התופעה שציינו הייתה נורמלית הניתנת לפתרון קל יחסית.
למה זה קורה?
הסיבה העיקרית להיווצרות ריח רע הנה תוצרי פירוק של שיירי מזון ע"י חיידקים הנמצאים בחלל הפה ובלוע. ההתפרקות יוצרת בין השאר תרכובות גופרית בעלות ריח אופייני.
בספרות מתוארות סיבות שונות להיווצרות ריח רע: היגיינה אוראלית לקויה לרבות לשון מחופה בחיידקים, סתימות, תותבות וכתרים לקויים, יובש פה, דלקת חניכיים והיווצרות "כיסי חניכיים", הצטברות חיידקים בחללי הלוע, אזור מערות האף והשקדים, נזלת כרונית, החזר קיבתי וכו'. לעיתים ילווה ריח רע מהפה מחלות סיסטמיות שונות כמו סוכרת (ריח אופייני המזכיר ריח אצטון) ,מחלות כליה, אי ספיקת כבד, תרופות שונות המשפיעות על חילוף החומרים בגוף או גורמות ליובש פה ועוד.
הנורמלי והכרוני
יש להבדיל בין תופעות נורמליות לתופעות כרוניות: ריח רע מהפה בשעות הבוקר הינו נורמלי התופעה תקרא כרונית ותדרוש טיפול כאשר לא ניתן לסלקה באמצעים קונבנציונאליים של שמירה על היגיינה אוראלית כצחצוח תדיר ושימוש בחוט דנטאלי.
האבחנה נעשית או ע"י האדם עצמו שחש בבעיה או ע"י הקרובים בסביבתו המסבים תשומת ליבו לבעיה, או ע"י מרפאות ייעודיות המצוידות במכשירי בדיקה כמו זה הבודק שכיחות האנזים בתא-גלקטוזידאז ברוק. מדובר במכשיר מדידה בעל רגש לתרכובות גופרית שלתוכו מזרימים אוויר מחלל הפה, לאחר כשעתיים של צום ייתן מדד די מדויק לחומרת הבעיה.
הטיפול
הטיפול בתופעה נעשה בהתאם לחומרתה: שמירה על היגיינה אוראלית: טיפול שיניים איכותי שאינו מותיר חללים פוטנציאליים להצטברות חיידקים, צחצוח שיניים ולשון ושימוש שגרתי בחוט דנטלי יסלקו כ 80% מהחיידקים הגורמים לריח רע מחלל הפה. לעיסת מסטיק ללא סוכר, לעיסת עלי פטרוזיליה, עד טיפול כירורגי באמצעות לייזר או ניתוח יכול לפתור את הבעיה.
וכתמיד, מניעה היא שם המשחק: חשוב ביותר להיבדק שגרתית ע"י רופא שיניים, פעמיים בשנה, לבקר אצל שיננית בהתאם לקצב הצטברות האבנית. באם לא אותרה הסיבה בחלל הפה יש לפנות לרופא אף אוזן גרון, רצוי במרפאות המתמחות בתחום זה.
ד"ר אביטל מתן הוא מומחה בשיקום הפה