אתה חולם להרחיב את המספרה שלך ולהקים רשת? אתה שוקל את האפשרות להפוך לזכיין? להיות בעצמך חלק מתוך רשת קיימת? פנינו לבעליהן של מקצת מרשתות השיער המצליחות בארץ לקבל תשובות. שוקי זיקרי, מישל מרסיה, זיו בן שטרית, שמעון ואקנין ומיטש סולימנוב, עושים סדר בדרך אל הרשת. כתבה ראשונה מתוך שתיים אתי דרייפוס
מישל מרסיה בעבודה במספרה. צילום: יח"צ
צוות רשת HEADS. צילום: יח"צ
סניף שוקי זיקרי, רמת החיל. צילום: שי וליץ
עיצובלאורית פוקס במישל מרסיה. צילם אלירן אביטל
עבודות שיער לרשת HEADS. צילוםף יח"צ
סניף שוקי זיקרי, הרצלייה. צילום: אבי ולדמן
אחת ההחלטות הדרמטיות למעצב שיער מצליח עם מספרה משגשגת היא להפוך לרשת, או לקבל החלטה ולהפוך ולהיות חלק מתוך רשת קיימת. מדובר בהחלטה שיש בה מרכיבים רבים, ושיקולים כלכליים ומקצועיים רבי משקל.
מה צריך לדעת, מה כדי לעשות וממה צריך להיזהר? כדי לנסות ולקבל תמונה מקיפה על התהליך המורכב והמרתק הזה פנינו לבעליהן של ארבע רשתות שיער מצליחות בארץ לקבל תשובות. שוקי זיקרי שהרשת שלו קיימת כבר 25 שנה ויש לה 18 סניפים, בתי ספר וליין מוצרים; מישל מרסיה שהרשת שלו קיימת כבר 12 שנה ויש לו חמישה סניפים, קולג' ולייין מוצרים; זיו בן שטרית ושמעון ואקנין מ-A-to-Z שקיימים כבר 12 שנים עם חמישה סניפים; ומיטש סולימנוב מ- HEADS שלהם חמישה סניפים, אקדמיה והם קיימים כבר שנתיים.
איך בכלל מחליטים להפוך לרשת?
מישל מרסיה: "ההחלטה לצאת לרשת היא החלטה לאחד מספר בעלי עניין משותף תחת קורת גג אחת. מספרה בודדת היום לא יכולה לתת מענה תקשורתי לתחרות שקיימת בשוק. המטרה היא להגיע למודעות גבוהה יותר בעיני הלקוחות על ידי צמיחה עם שותפים לדרך בהרבה נקודות.
המנגנון המרכזי בעיני של מבנה רשת הוא כח האדם – ניתן לבנות צוות תחת מסרים אחידים וקווי עיצוב מנחים מרכזיים, ניתן להחליף ידע, לעשות העברות של צוות מסניף לסניף לפי הצורך ולהביא את האיכות של המטה לקצוות בכל רחבי הארץ.
במבנה של רשת ניתן להגיע לערים שאינן במרכז ולהביא אליהן את הטרנדים והאופנות המובילות. הקפדה על מפגשים קבועים על חברי הרשת מכל הארץ מבטיחה גם את היכולת לייצר מוצרים שמותאמים לרשת ומשיגים יכולת מיקוח מול ספקים של מוצרי שיער כי יש יותר כוח במו"מ. זו לא קנייה של אדם אחד – הספק יודע שיש רשת מולו, אז הוא מאמין שיש מולו לקוח שתמיד יירצה לקנות עוד – ולזה יש משמעות במחיר".
זיו בן שטרית ושמעון ואקנין – מרשת A-to-Zמספרים שהחליטו על התרחבות לרשת כאשר הקרקע הבשילה מבחינת מגוון לקוחות רחב ובניית צוות מקצועי: "בכל מספרה קיים צורך בסיסי של מעצבי השיער להתקדם ולהתפתח, אנחנו בחרנו לעזור למעצבי השיער שלנו להתפתח ולצאת לעצמאות ע"י פתיחת מספרות איתם. בפעולה זו אנו מונעים נשירה טבעית של מעצבי שיער איכותיים, מגדילים את נפתח הפעילות שלנו, מגדילים את מגוון הלקוחות, והדבר מאפשר לנו להוות כוח קנייה עוצמתי יותר מול חברות. בענף תחרותי לרשת יש יותר כוח".
מיטש סולימנוב, מבעלי רשת HEADS: "ישנן שתי דרכים עיקריות להפוך להיות רשת. כאשר מחליטים לפתוח מקום חדש ומנסים להימנע מכל הבלאגן הכרוך בהקמת עסק חדש אפשר לפתוח מקום עם הכוונה מקצועית, עם מיתוג נכון, עם פרסום נכון, ולקבל את כל הכלים הניהוליים הנדרשים להקמת העסק. לחילופין, כאשר העסק קיים כבר מספר שנים והוא מצליח ומשגשג, אבל הפוטנציאל שלו עדיין לא מנוצל והיכולת שלו כיחיד לא מאפשרת לו, לא מבחינה כלכלית ולא מבחינת כוח אדם ולא מבחינת כישורים ניהוליים לפרוץ יותר קדימה. יש לציין שאנו מתייחסים לעסקים מצליחים ולא כושלים, זאת אומרת שהעסק עושה מחזורים ויש לו לקוחות קבועים, יש מספיק עובדים אבל הוא הגיע לנקודת פיק שממנה הוא לא יכול לפרוץ הלאה, ופה לעזרתו יכולה לבוא רשת גדולה וממותגת שתתן לו כלים להתמודדות עם עובדים, פריצת דרך לבמות בינלאומיות, חשיפה ארצית, כלים של פרסום ויחסי ציבור ועוד".
ממה נזהרים בתהליך כזה?
זיקרי: "מהחלטה פזיזה. להחליט להפוך לזכיין אחרי שנים של עצמאות הינה החלטה שיש לקחת בכובד ראש, צריך להבין שמדובר מצד אחד בגדילה והתפתחות ומצד שני באחריות ובתהליך של שינוי וצריך להגיע לתהליך הזה מוכנים".
מרסיה: "הנקודות העיקריות שיש לשים לב אליהן היא היכולת של סניפי הרשת החדשים לעמוד בציפיות של התכנית העסקית והמתווה של הרשת. חייב להיות קשר בין הסניפים לבסיס החברה. הקשר צריך להתבטא בכל מובני העבודה, בהתאמה של היכולת המקצועית של מנהל הסניף והעובדים שלו עם הקו המנחה של הרשת ו'האני מאמין שלה'. כמובן שאחד הפרמטרים שצריך לשים דגש עליו הוא מבנה של ניהול ע
זיו בן שטרית, רשת A to Z
מספרה ברשת HEADS
שמעון ואקנין. רשת A to Z
מישל מרסיה: עיצוב שיער
שוקי זיקרי על הבמה. צילום: תומאס פדרה
A to Z, סניף יהודה המכבי, ת"א. צילום: יח"צ
סקי תקין של בעל הסניף. אנחנו בונים עבורו תמיכה ממוחשבת עם מערכת CRM שעוזרת לו לנהל את מערך הלקוחות שלו והניהול השוטף שלו באופן מסודר כך שיהיה בשליטה על עתיד העסק בכל נקודת זמן. כל שלושה חודשים יש פעילות משותפת עם מנהלי הסניפים והם מגיעים באופן שוטף לפגישות עם המטה ולעדכונים שיווקיים. כל חודש וחצי יש פעילות שכוללת את שיתופי פעולה של הרשת עם גורמים חיצוניים שעובדים איתנו".
סולימנוב, רשת HEADS: "המכשול הגדול בהצטרפות לרשת זה לעשות מהפך פנימי בראש ובלב ולהשתחרר מהאגו האישי וכמובן לשנות הרגלי עבודה וניהול שדורשים מאיתנו מאמץ רב וזמן. אבל התוצאות שנקבל עקב כך שוות את המאמץ. הרבה אנשים לא מבינים מדוע צריך לצרף את העסק שלהם למותג של מישהו אחר, ופה המכשול. חשוב מה שקורה לעסק שלך אחרי ההצטרפות ולא מה כתוב בשלט בכניסה לעסק. ההבנה של תשלום דמי זיכיון הם נקודה חשובה מאד. יש לשאול את עצמך כמה אתה מוכן לשלם כדי לקבל עוד יותר. ומי כמונו יודעים שיש דברים שאינם נמדדים בכסף. לדוגמה מיתוג, מוניטין, או כוח שיווק. במקצוע שלנו צריך להיות מאד עדכני, מתקדם, חדשני ולשאוף קדימה. מאד חשוב לא להישאר במקום כדי לא למצוא את עצמך מאחור. רשת יכולה לתת לך את כל הייחודיות והבלעדיות והחידושים שאתה בתור בעל עסק בודד לא תמיד תצליח ליישם או להביא לידי ביטוי בעסק שלך בין אם זו יכולת כלכלית ובין אם זו יכולת שיווקית או יזמית. אם פעם חשבת לעשות מהפך בעסק ולשדרג אותו רשת יכולה להיות התשובה המתאימה אבל תזהר לא להפסיד את ההזדמנות היחידה שיש לך כי בדרך כלל בכל עיר נותנים מקום לחבר או זכיין אחד בלבד".
עד לאן אפשר לגדול?
"רשת מספרות נותנת אפשרויות תמיכה רבת אופקים", אומר סולימנוב מרשת HEADS ומפרט: "שדרוג העסק הקיים, העמדת כוח עובדים מאוד גדול בלי נוכחות בעל המקום ושמירה על מחזורים גבוהים. להיות חלק מרשת מאפשר חשיפה ארצית ובינלאומית בין אם זה על במות או מגזינים מקצועיים. ניתן להפוך לחברה בורסאית, ניתן לפתח ליין מוצרים אישי, לפתוח בתי ספר מקצועיים".
"אין גבול לצמיחה של רשת", אומר מצידו מרסיה, "כל עוד היא מנוהלת בצורה נכונה והסניפים מתואמים עם המטה. אני חושב שצמיחה רק מייעלת את הרשת, היא עוזרת להכניס עוד ידע אל הארגון ולהצמיח מתוכו עוד עובדים מוכשרים. לקוחה שנכנסת לכל סניף של הרשת יודעת שמה שלא יקרה, היא מגובה, וזאת תחושה שחסרה במספרות הפרטיות. ברשת מספרות היא זוכה לתמיכה מלאה והעברת מידע מדויק. הסניפים מעבירים אל המטה תלונות שמגיעות מלקוחות, ויש לנו שירות לקוחות שנותנת מענה באופן אישי לכל לקוחה בהסבר מדויק וסיוע פרטני".
זיקרי מספר כי "הרשת מתרחבת וגדלה על בסיס קבוע והיא מגובה בתכנית אסטרטגית אשר מתעדכנת כל שנתיים-שלוש. השלב הבא עבורנו הוא פתיחת בית שוקי זיקרי אשר יתפרס על פני 800 מ"ר ויעניק את כל שירותי השיער והיופי הקיימים ללקוחה. לצערי אינני יכול לפרט ולהרחיב על הנושא לאור הרגישות של תכנית ההשקה רק אכריז ואומר שאנו לפני עידן חדש וזה המקום השני בעולם מסוגו. התפתחותנו בחו"ל מתרחבת הן מבחינת תצוגות וסמינרים מקצועיים שאני והצוות מעלים וכן ההפצה של סדרת מוצרי העיצוב והטיפוח שלנו לשיער באירופה וארה"ב. השלב הבא הוא פתיחת רשת מספרות בקנדה וערי בירה במיקומים אסטרטגיים".
מה לגבי סוגיית המיתוג? איך עושים את זה?
מרסיה: "אני החלטתי עוד לפני שיצאנו לרשת להוסיף בלוגו הראשי את הביטוי 'רשת מעצבי שיער' והצהרתי על הכוונות מראש. היום הרשת כבר מוכרת ומבוססת שאין אפילו צורך לציין את המבנה שלנו בלוגו. חשוב להמשיך ולהבליט את המסר הראשי".
סולימנוב: "ללא ספק מיתוג הוא כל שיווקי בעל עוצמה ומניע שיווקי חזק. החוכמה היא לא רק בלוגו יפה ומושך, אלא גם במשמעות הדבר והמסר שמסתתר מאחוריו. בשביל לבנות את המיתוג הנכון יש מומחים בתחום הניהול שיווק והפרסום שאת שירותם שכרו ושוכרים בעלי רשת המספרות".
זיקרי: "רשת שוקי זיקרי הינה הרשת הראשונה הממותגת בתחום השיער בארץ ויחד עם הניסיון הרב שיש לנו בנושא אנו מתייחסים לנושא המיתוג באופן רגיש ביותר. לדוגמא, כבר בשנת 1982 היינו הראשונים להוציא קטלוג מודפס, דבר שאז היה מקובל בתחום האופנה בלבד. הוצאנו גם מגזין חודשי ללקוחות. עברנו תהליך של מיתוג מחודש ((Re branding הקמנו מעין 'מועצת חכמים', קבוצת אנשי מקצוע המובילים בתחומם, ויחד איתם הגדרנו את הערכים האנושיים והחזון של הרשת ועל פיהם יצרנו שפה מיתוגית חדשה אשר נשמרת ומטופחת באדיקות. חשוב להבין כי נושא המיתוג אינו מסתכם בצבעוניות וכרטיס ביקור יש להתייחס לניראות ולשייכות של כל פרט הן מבחנת החיצוניות והן מבחינת התוכן שלו, השפה, המילים האופן בו אתה מדבר עם הלקוחה. לפני מספר חודשים סיימנו תהליך של עדכון השפה עם חב' פאראזאר, תהליך שאני באופן אישי ממליץ לכל מותג בכל תחום לעשות לאחר 8-10 שנים. תהליך זה חושף אותך להזדמנות לבחון מחדש את הערכים והחזון וליצוק אליהם את העדכניות והקצב של ההווה. אנו ערים לשינויים רבים סביבנו החל מקהלי יעד חדשים וכלה במדיות חדשות, חשוב להיות קשובים לאותם שינויים ולהתעדכן היכן שצריך ובמידה הנכונה".
כל אחד מכם גם מעצב שיער וגם ממנהלי ובעלי רשת. איפה אתה מעצב שיער ואיפה אתה מנהל?
זיקרי: "ברשת שוקי זיקרי הזכיין פועל בשני תפקידים מרכזיים; האחד – מעצב שיער מקצועי מוביל בעירו, והשני -מנהל סניף הן כלפי הצוות העובדים, הספקים וכיוצ"ב. לאור העובדה כי הזכיין עסוק במשך היום עם הלקוחות, הנהלת הרשת מעניקה לו את התמיכה, הפתרונות והכלים לניהולו השוטף של הסניף. אנו יכולים לומר בוודאות כי מנהל הסניף פנוי לחלוטין לעסוק בעבודתו המקצועית, עם זאת, כמובן שהוא האוטוריטה בסניף לקבלת ההחלטות וכן הוא מעורב בכל המתרחש בייחוד מול הצוות ועבודתו. בנוסף לכך הרחבנו את אחריותן של מנהלות הקבלה אשר מנהלות את הצד האדמיניסטרטיבי של הסניף, ובסניפים גדולים יותר יש מנהלות שאחראיות על הצד התפעולי בלבד. צריך לזכור שרמת המחשוב הקיימת בסניפים גבוהה ומעניקה למנהלים נתונים ברמה של פילוח עמוק מאוד עד לרמה של שעה, שירות, מוצר, מחלקה תפוקות עובדים ועוד".
מרסיה: "בעיני יש הפרדה מאוד ברורה בין שני התפקידים שלי. אני לא מערבב את שניהם ביחד. זמן מספרה הוא זמן נטו ליצירה והשקעה בלקוחה שיושבת אצלי, וזמן ניהול הוא זמן פיתוח וחשיבה מקצועית. החלוקה שלי היא 50-50.
רשת גדולה דורשת ניהול, ובהרבה מקרים זו דווקא התכונה החלשה ביותר של מעצב השיער. יציאה לרשת דורשת משאבים ניהוליים וזה לא תהליך שאפשרי למספרה קטנה דלת תקציב. בראש ובראשונה צריך לראות יכולת ניהול בתחום הפיננסי וכוח האדם. אני מקפיד להמשיך ולקבל את הלקוחות הקבועים שלי בסניף ואני מביא את האני מאמין שלי לתוך ההחלטות העסקיות".
בן שטרית וואקנין מרשת A-to-Z: "התפקיד של מעצב השיער ברשת הוא רחב, מעצב השיער נותן את הטון המקצועי לכל הרשת, מעביר ידע וציפיות לעובדים. מעצב השיער הוא המותג והמוניטין של הרשת נבנה על התדמית. הוא לא חייב להיות נוכח בכל הסניפים, אבל חייב להוות דוגמא אישית ולהיות זמין למעצבי השיער. בכלל המספרות החדשות נבנות על התדמית של מספרת האם, המספרות החדשות נתמכות תדמיתית וכלכלית ע"י מספרת האם".
סולימנוב מרשת HEADS: "גם בתור עצמאי וגם בתור חבר ברשת אתה נשאר מנהל עצמאי לכל דבר, אך ההבדל הגדול הוא שברשת אתה מקבל כלים והכוונה לניהול נכון ומצליח תחת חסותו של מותג וניהול רשתי נכון מבחינת נהלים ומעקבים. יש חשיבות כלכלית, לכל מעצב שיער בארץ, להתעסק גם בניהול ולא רק בגזירת השיער. על ידי ניהול נכון נוכל לייעל את העבודה וכשאתה חבר ברשת הרבה מטלות ניהוליות יורדות ממך ואתה מתפנה לעבודה אומנותית ויצירתית".
האם מספיק השם של מעצב השיער, או שצריך את הנוכחות המעשית שלו?
מרסיה: "הנוכחות היא לא שלי אישית בכל הסניפים, אלא הנוכחות של המסר שלי, 'האני מאמין שלי'. החיבור לשטח חשוב והפיקוח על הנקודות הוא משמעותי, אבל אין צורך שאני אהיה שם ממש. רשת שנבנית בצורה הדרגתית וחכמה מייצרת אמון במותג ולא רק באדם".
זיקרי: אם נסתכל מה קורה בעולם נבין שהתפיסה הזו מוטעית. אנו דואגים לבנות ולבסס את מעמדו של הזכיין והצוות שלו בעירו בתמיכות אינסופיות של הכשרות ותמיכה תקשורתית".
סולימנוב: "כשמדובר במותג תחת שם של מעצב שיער אחד לרוב לקוחות שואפים להגיע אליו. כאשר מדובר במותג ניטרלי לקוחות מגיעים לעסק שמצליח תחת מותג, ולא בזכות אדם בודד. חלומו של כל בעל עסק הוא להגיע למצב שהעסק יתנהל בלי נוכחותו אך תחת שמו. לצערנו זה כמעט בלתי אפשרי. יתרון הרשת הוא להעמיד ולהדריך צוות חזק ומיומן שיתפקד באופן עצמאי ומבוקר ע"י הנהלה תחת תנאי ונהלי הרשת, ולתת לבעל המקום אפשרות להתעסק בניהול שוטף ולהפוך את העסק לעסק ריווחי ולאו דווקא תחת שמו. חשוב להבין שהשם שלך כמעצב שיער לאו דווקא הוא זה שיכניס לך כסף".
* * *
כמה כסף צריך להשקיע? איך מסתדרים עם השותפים ואיך מסתדרים עם התחרות? וחשוב לא פחות – מה מספר מי שפתח סניפים/אקדמיה וסגר? מדוע הוא טוען שאין מקום למודל רשתי בארץ? על כך – בכתבה הבאה,בקרוב כאן, באתריופי!.
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם