מה גורם לנשירת שיער? איך מרגיעים לקוחה מוטרדת ואיזה פתרונות ניתן להציע לה? מסתבר שלא צריך להילחץ – יש מה לעשות
חיים סיון
מי מאיתנו מעצבי השיער לא מכיר את הסיטואציה שבה הלקוחה מגיעה אלינו על סף בכי ומספרת לנו בחרדה גדולה ובקול רועד :"סרקתי את השיער אחרי החפיפה ואתה לא מאמין כמה שערות נשארו לי על המברשת… אני פשוט לא מאמינה שזה קורה לי…" היא מוסיפה וכל גופה זועק: "נושר לי כל השיער".
מסתבר שכמו בחיים, הנשים קצת יותר "מורכבות" מגברים, גם הסיבות בגינן נושר השיער שלהן רבות ומורכבות יותר.
אצל הגברים, לדוגמא, הסיבה העיקרית לנשירת שיער היא גנטית. אצל הנשים, לעומת זאת, גנטיקה היא רק אחת מהסיבות וחשוב להכיר את כולן על מנת לא להיכנס ללחץ, במיוחד בתקופות בהן חוץ מהעלים שנושרים מהעצים, גם השיער נושר יותר מהרגיל.
מדוע נושר השיער?
יש לא מעט סיבות לנשירת שיער- החל מתורשה, חילופי עונות בהם יש נשירת שיער מוגברת, ועד אורח החיים המודרני הגורם בעקיפין לנשירה בגלל מתחים, עייפות, תזונה לקויה, עישון, חוסר בחלבון, ברזל (B12), בעיות בבלוטת התריס (תת פעילות או יתר פעילות) ואפילו שימוש בתרופות מסוימות כמו תרופות נגד דיכאון, יכולות לגרום לנשירת שיער. חשוב מאוד לחפש את הגורם האחראי לנשירה ולטפל בו.
סיבות לנשירה לפי נקודות
• תורשה.
• תפריט לא מאוזן שאינו מספק את כל מרכיבי המזון הנחוצים.
• מתח תמידי.
• משבר נפשי.
• חוסר ברזל.
• מס' שבועות אחרי מחלה מלווה בחום גבוה יכולה להופיע נשירה.
• פעילות לא תקינה של בלוטת התריס.
• תרופות המטפלות בהפרעות קצב הלב.
• תרופות לדיכאון.
כל הסיבות האלה גורמות לירידה באיכות זרימת הדם העוטף את זקיק השערה ולהזנה לקויה של שורש השערה. זקיק השערה עטוף במעטפת קולגן, החיונית לבנייה ולהתפתחות השיער. כאשר הקולגן מתפתח בכמות גדולה מהנורמה ומתקשה, הוא מכווץ את שורשי השערה ואז השערה מחוברת לקרקפת בצורה פחות חזקה והיא נושרת. השורש המכווץ מתקבע פחות טוב בקרקפת ומרכיביו הבסיסיים נמנעים ממנו באיטיות, מה שמחליש את השורש ומייצר שערה דקה. בהדרגה, שערה זו לא תצמח יותר.
איך מרגיעים לקוחה מבוהלת?
ראשית, חשוב להסביר לה שאין מקום לבהלה, ולספר לה שקיימת תחלופת שיער טבעית בה אנחנו מאבדים מידי יום בין 60 ל-100 שערות (כל 20 דקות נושרת שיערה), וזהו תהליך התחדשות טבעי לחלוטין.
איך מאבחנים את מצב השיער?
שנית אפשר ללמד את הלקוחות לעשות בבית אבחון עצמי לנשירה, ויש כמה טכניקות פשוטות: לאחר חפיפת השיער, סירוקו במברשת והוצאת כל השיער שיצא בסירוק, תפסו קבוצת שיער ומשכו אותה. אם נשרו מעל 2-3 שערות, זו נשירה. טכניקה נוספת ודומה, נקראת 'pull test' (משיכת שיער) – אם במהלך משיכת קבוצת שערות באמצעות שלוש אצבעות, נותרות בין האצבעות יותר מ- 4-5 שערות, הנשירה נחשבת רצינית. חשוב גם שהן יסתכלו על הכרית בבוקר, כשהן קמות מהשינה. אם הן מוצאות שם יותר מכמה שערות בודדות, כנראה שיש נשירה.
אם משנים את כמות החפיפות או ההברשות של השיער – זה יעזור?
לחפוף פחות – זה מיתוס ישן, ואנחנו יודעים היום שזה לא משפיע על הנשירה, כמו שיודעים היום שלא צריך לעסות במיוחד את הקרקפת על מנת להזרים את הדם, כי החפיפה עצמה מהווה עיסוי לקרקפת. בפעולת ההברשה של השיער אנחנו בעצם דולים החוצה שיער שבכל מקרה ינשור ולכן גם זה לא ממש עוזר.
מספר עובדות על השיער
• אורך חייה בין שנתיים לשבע שנים. עם סיום חייה של השערה, היא נושרת ומפנה את מקומה לשערה חדשה. למזלנו מתחלפות בממוצע 60-100 שערות ביום ולא כל השיער בו זמנית.
• בכל רגע נתון נמצאים 85%-90% מזקיקי השיער בשלב האנגן-שלב הצמיחה. תקופה זו נעה בין שנתיים לשבע שנים, משתנה מאדם לאדם ומושפעת מהתורשה. ככל שתקופת האנגן ארוכה יותר ניתן להאריך יותר את השיער.
• 1%-2% נמצאים בשלב הקטגן, שנמשך כ-15 עד 30 ימים, הפקעת מתכווצת עד לשלב ההתנתקות.
• 8%-13% נוספים נמצאים בתקופת הטלוגן – השלב האחרון. והוא נמשך כ-90 עד 100 ימים, זהו הזמן הלוקח לשערה מרגע התנתקותה מהזקיק עד לפליטתה אל מחוץ לעור. במקביל מתחילה להיווצר שערה חדשה בזקיק.
• נשירה של יותר ממאה שערות ביום תהיה בדרך כלל, תוצאה של בעיה שכדאי להתייחס אליה. בדיקות מעבדה פשוטות יאפשרו זיהוי של חוסר ברזל בדם, רמת אבץ נמוכה, חוסר ויטמין A ו-B או בעיה בבלוטת התריס.
• ישנם פרמטרים נוספים שעלינו להתייחס אליהם קודם הפניה לרופא, כגון: מצב נפשי, מתח, לחץ, שינויים הורמונליים ואפילו מתח שלפני מבחנים.
• בתקופת ההריון כמות גדולה יותר של שיער נמצאת בתקופת האנגן )שלב הצמיחה). לאחר הלידה והשינויים ההורמונליים זקיק השערה עובר לשלב המנוחה, ומלווה בנשירה מוגברת. התופעה זמנית 6-18 חודשים והשיער חוזר למצבו הקודם.
אז מה כן עושים?
ישנם היום בשוק כמה טיפולים לנשירת שיער כמו לדוגמא "אמינקסיל" של מעבדות לוריאל שמבוסס על פטנט מהפכני שמעניק הזנה לשורש השערה, נלחם בקולגן שמצטבר על השערה ו"חונק" אותה, וזה מסייע לשיערה להיאחז בקרקפת. הטיפול יחזק את סיב השערה וישפר את צפיפות ועובי השערה. אם הלקוחה עשתה את כל הבדיקות ומצאה שהנשירה היא רצינית, אני ממליץ על טיפול ייעודי. בדרך כלל אני ממליץ ללקוחות שסובלות מנשירה מוגברת בחילופי עונות להקדים תרופה למכה ואפילו עוד בחודש אוגוסט, להתחיל בטיפול למניעה וכך הנשירה מצטמצמת משמעותית.
שאלות שיסייעו בהמלצת סוג הטיפול:
האם במהלך היום מובחנות שערות על הבגדים?
האם בבוקר יש שערות על הכרית?
האם כשאת/ה מעביר/ה יד בשיער, נותרות ביד מספר שערות?
האם ההורים סבלו מנשירה? האם התופעה תורשתית?
אם ענית כן לרוב השאלות הרי שנדרש טיפול אינטנסיבי.
אם רק קיים חשש לנשירה נדרש טיפול משלים.
חיים סיון הוא מעצב שיער ראשל"צ ושגריר 'לוריאל '
תמונה: באדיבות 'לוריאל פרופסיונל'