הם יכולים להיות נוזליים וקלילים ויכולים להיות חמאתיים ועשירים. חלקם יודעים לשקם ולרפא, חלקם יאזנו את רמות החלב בעור אקנתי, חלקם יזינו את העור וישפרו האת מרקמו וחלקם אף יסייעו בהבהרת העור והצערתו. מהם השמנים והחמאות הצמחיות, ומהו מקומם ההולך וגדל בעולם טיפוח העור?
| ד"ר מרינה לנדאו |
נס פך השמן הוא תזכורת לתעשיית השמנים הענפה ברחבי העולם – הן במזרח והם במערב מייחסים לשמנים סגולות טבעיות מרפאות ומשפרות חיים. אבל האם שמן הזית יעיל גם למריחה על הגוף שלנו? מהם היתרונות של שמני האבוקדו, הקוקוס והחוחובה?
שמנים וחמאות צמחיות הם מוצרים שמופקים מצמחים, פרחים, זרעים או אגוזים. השמנים הם נוזלים, בעוד שהחמאות הן מוצרים פחות נוזליים, עם מרקם עשיר יותר, שמזינים את עור הפנים והגוף בצורה אינטנסיבית יותר. שמנים צמחיים לרוב עשירים בחומצות שומן (fatty acids) וויטמינים חיוניים, כמו ויטמין E וויטמינים A ו-C, כל אלו הם רכיבים שמסייעים בשמירה על עור בריא ומטופח.
השמנים והחמאות הצמחיים מספקים תועלת ישירה לעור, אך כל סוג מהם מתפקד קצת אחרת. שמנים מתאימים יותר לשימוש עם עור שומני או לעיסוי, בעוד שהחמאות, בשל מרקמן הדחוס והעשיר, מתאימות במיוחד לעור יבש ומגורה.
אלו סוגי שמנים וחמאות צמחיות יש?
הנה כמה מהשמנים והחמאות הצמחיות הפופולריים ביותר:
- שמן קוקוס
שמן קוקוס הוא אחד השמנים הצמחיים המוכרים ביותר, ואולי אף אחד הפופולריים ביותר בתחום טיפוח העור. שמן קוקוס עשיר בחומצות שומן רוויות, שיש להן השפעה מרגיעה על העור. הוא מצוין לעור יבש ומגורה, ויכול לעזור בהפחתת דלקות ובעיות עור שונות. - חמאת שיאה
חמאת שיאה היא אחת החמאות הצמחיות המבוקשות ביותר בעולם טיפוח העור. היא מופקת מאגוזים של עץ השיאה הנפוץ במערב אפריקה. חמאת שיאה עשירה בויטמינים A, E ו-F, והיא מספקת לחות אינטנסיבית, תוך שיפור גמישות העור והפחתת קמטים. חמאת שיאה אידיאלית לעור יבש מאוד ומפחיתה את היובש והסדקים בעור, בעיקר בעור פוסט-מנופאוזה שהמחסום העורי הטבעי בו פגום. לכן בחרתי לשלב אותה בקרם הלילה MT Night לעור בוגר, העשיר ביותר בסדרת MAHUT. - שמן חוחובה
שמן חוחובה מופק מזרעי צמח החוחובה, והוא למעשה לא שמן אלא שעווה נוזלית. שמן חוחובה דומה בהרכבו לחלב אנושי, ולכן הוא מתפשט בקלות על פני העור ומסייע בהחדרת לחות. הוא נחשב לשמן מצוין לאיזון עור שומני או מעורב ומסייע בהפחתת ברק שומני. - שמן רוז היפ
שמן רוז היפ, שמופק מן הזרעים של פרי הוורד, נחשב לשמן מצוין למלחמה בסימני הזדקנות העור. שמן זה עשיר בחומצות שומן חיוניות וויטמינים, ויש לו תכונות אנטי-דלקתיות שמפחיתות גירויים ומטפחות את העור. הוא מסייע בשיפור המרקם של העור ויכול להילחם בנזקי שמש ובקמטים. כמו כן, הוא בעל תכונות אנטי-בקטריאליות, מה שהופך אותו לאידיאלי לטיפול באקנה קל. השילוב שלו, בתוך תכשירים דוגמת מסנני קרינה, שהם לרוב שמנוניים יותר – מאפשר לבעלי עור שומני חווית משתמש נעימה יותר בעת המריחה. זה גם היה קו המחשבה שהוביל אותי, בשילוב שמן ייחודי זה בתכשיר ה Sun Barrier – מלחח עם מסנן קרינה מסדרת MAHUT, המותאם לנוער, או לבעלי עור שמן או אקנתי. - שמן אבוקדו
שמן אבוקדו הוא שמן עשיר מאוד בחומצות שומן בלתי רוויות וויטמינים, במיוחד ויטמין E ו- K. שמן זה מצוין לעור יבש ומגורה ובעל תכונות מרגיעות ונוגדות דלקת. הוא מסייע לשמור על הלחות בעור, לשפר את הגמישות שלו ולהפחית קמטים וגוון עור לא אחיד. שמן אבוקדו מתאים גם לעור רגיש, ויש לו השפעה מיטיבה על עור מגורה או אדום. - סקוולנים (שמן זית)
הסקוולנים הם שמנים שמופקים מהזיתים, והם דומים מאוד לחלבונים הקיימים בעור שלנו. השם "סקוולן" מתייחס לסוג של חומר שומני שמצוי באופן טבעי בעור, והוא מסייע בשמירה על הלחות והגמישות. כשמדובר בשמן זית, סקוולן הוא אחד המרכיבים העיקריים שנותן לשמן את תכונותיו המועילות. השמן מסייע בשמירה על מחסום הלחות בעור, מונע יובש ,מפחית קמטים ומסייע במרקם חלק ורך יותר.
למה שמנים וחמאות צמחיות טובים כל-כך לעור?
היתרונות של השמנים והחמאות הצמחיות ניכרים בכל פרמטר של טיפוח עור. הנה רק חלק מהתועלות המרכזיות:
- הזנה ולחות: השמנים והחמאות מצוינים לשמירה על לחות העור, במיוחד עבור עור יבש או מגורה. הם יוצרים מחסום על פני העור, אשר שומר על הלחות לאורך זמן ומפחית יובש.
- תכונות אנטי-אוקסידנטיות: רבים מהשמנים הצמחיים, כמו שמן רוז היפ, מכילים נוגדי חמצון שמפחיתים את הנזקים שהסביבה והחמצון גורמים לעור. נוגדי החמצון עוזרים להילחם בהזדקנות מוקדמת של העור ומסייעים בהפחתת סימני עייפות.
- חידוש ותיקון: שמנים כמו שמן חוחובה ושמן אבוקדו עוזרים לעור להתחדש ולהחלים. הם מקדמים את יצירת הקולגן והאלסטין בעור, מה שיכול להפחית את הופעת הקמטים.
- שיפור גוון עור: חמאת שיאה ושמן רוז היפ יכולים לשפר את גוון העור ולהפחית כתמים. שמנים אלה מסייעים בהפחתת דלקת בעור, כך שהעור נראה בריא ומאוזן יותר.
האם יש סכנות בשימוש בשמנים ובחמאות צמחיות?
למרות שמנים וחמאות צמחיות מאוד בריאים לעור, חשוב לזכור שגם להם יש מגבלות:
- רגישות ואלרגיות: כמובכל רכיב שמוצאו מצמחים, יש אנשים אשר עלולים לפתח תגובות אלרגיות לשמנים מסוימים, במיוחד לשמנים כבדים כמו שמן קוקוס או חמאת שיאה. תמיד כדאי לבדוק את השמן או החמאה על אזור קטן בעור לפני השימוש הכללי.
- הגברת שמנוניות בעור שומני: אם אתם בעלי עור שומני, כדאי להימנע משימוש בשמנים כבדים מדי, אשר עלולים להחמיר את הבעיה ולגרום להתפרצות אקנה. על אף שהשמנים הצמחיים נחשבים לטבעיים ובריאים, בשימוש מופרז הם עלולים לגרום לסתימת נקבוביות ולהחמיר בעיות עור, במיוחד עבור בעלי עור שומני או אקנתי.
- איכות השמן: כמו כל מוצר טיפוח, יש לשים לב לאיכות השמן או החמאה. שמנים צמחיים איכותיים יכילו את כל היתרונות, אך שמנים שהופקו בתהליכים כימיים פשוטים או שהוחזקו זמן רב מדי עלולים להיות פחות יעילים ולעיתים אף להזיק.
השמנים והחמאות הצמחיים מספקים תועלת ישירה לעור. בעוד שככלל, שמנים צמחיים מכילים חומצות שומן ויטמינים ואנטי-אוקסידנטים, כל סוג מהם מתפקד קצת אחרת. שמנים מתאימים יותר לשימוש עם עור שומני או לעיסוי, בעוד שהחמאות, בשל מרקמן הדחוס והעשיר, מתאימות במיוחד לעור יבש ומגורה. החדשות הטובות הן – שהמבחר הוא רחב, והתאמה פרסונלית לסוג העור הספציפית עשוי להבטיח חווית שימוש נעימה ושיפור של ממש באיכות העור.
ד"ר מרינה לנדאו – רופאת עור בכירה, מומחית עולמית בדרמטולוגיה אסתטית
אילוסטרציה: Freepik