לא מעט אנשים סובלים מבעיות חניכיים. בהתאם למחקרים, מעל 50 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים ממחלת חניכיים, כאשר אחת מתופעות הלוואי החמורות ביותר של מחלת חניכיים היא נסיגת חניכיים. אם אתם סובלים מדלקת חניכיים או מחלת חניכיים כלשהי, חשוב מאוד שתגיעו באופן מהיר לרופא השיניים שלכם על מנת לטפל במחלה או בדלקת עוד בטרם היא גורמת לנסיגת החניכיים שלכם. במידה והגעתם מאוחר מדי וכבר נגרמה לכם נסיגת חניכיים, חשוב מאוד לטפל בנסיגה זאת בצורה הנכונה ועל ידי רופא השיניים המקצועי והמנוסה ביותר בתחום טיפול מעין זה.
מהי נסיגת חניכיים?
נסיגת חניכיים היא מצב שבו החניכיים משנות את המיקום שלהם על גבי השן ופני שורש השן נחשפים. כתוצאה מנסיגת חניכיים נפגעות רקמות התמיכה של השן, רקמת החניכיים או ספיגת העצם. ישנן סיבות שונות לנסיגת חניכיים שכאמור הסיבה השכיחה ביותר היא מחלת חניכיים. מדובר על מחלת דלקת כרונית אשר גורמת להרס של הרקמות שמחזיקות את השיניים, כולל החניכיים והעצם.
נסיגת חניכיים תבוא לידי ביטוי בכותרות שיניים ארוכות, במרווחים שנפתחים בין השיניים וכן, אם לא מטפלים בה לאורך הזמן היא עלולה לגרום גם לנשירת השיניים. מכיוון שמחלת חניכיים איננה מסיבה כאבים, לרוב מגיעים לטיפול במחלה המדוברת רק כאשר כבר ישנה נסיגה של החניכיים.
סיבות לנסיגת חניכיים ללא קשר למחלה
על אף שכאמור הסיבה העיקרית לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים, הרי שישנן סיבות נוספות שיכולות לגרום לנסיגת חניכיים, בלי קשר למחלה:
- כאשר מצחצחים שיניים בצורה לא נכונה, על ידי הפעלת כוח רב בצחצוח והדבר בא לידי ביטוי לא פעם בחניכיים מדממות, הרי שמאוד יתכן שצחצוח מעין זה לאורך פרק זמן משמעותי יכול להוביל לנסיגת חניכיים. לכן, ישנה חשיבות לרכישת מברשת שיניים נכונה לצחצוח וכן, צחצוח נכון של השיניים
- תותבת נשלפת אשר לא הותאמה כראוי עלולה ללחוץ על החניכיים ולגרום להם לנזג ולנסיגה. לכן, אם הותקנה לכם תותבת ואתם חשים כי היא לא הותקנה כראוי, חשוב מאוד לפנות לרופא שיניים לצורך יישור התותבת וסידור התותבת.
- ישנם מקרים שבהם יש סגר לקוי של השיניים. במקרים מעין אלה בזמן סגירת השיניים, הן לוחצות על החניכיים של הלסת הנגדית וגורמות לנזק
- אבנית עלולה להשפיע על החניכיים והצטברות אבנית עלולה לגרום לנסיגת חניכיים.
האם ישנן תופעות לוואי לנסיגת חניכיים?
תופעות הלוואי של נסיגת חניכיים יכולות לבוא לידי ביטוי ברגישות יתר של השיניים לקור, לחום ולמגע מהשורש החשוף. כמו כן, נסיגת חניכיים עלולה לפגוע באסטתיקה של האדם והשיניים יראו ארוכות יותר כאשר האדם ידבר, יחייך ועוד. תופעת לוואי נוספת היא דימום מהחניכיים ועששת שורשים.
כיצד מטפלים בנסיגת חניכיים?
נזק אשר נגרם לחניכיים כתוצאה מנסיגת חניכיים הוא לרוב נזק בלתי הפיך והטיפול בנסיגת חניכיים כרוך בשחזור החניכיים שאבדו. לא תמיד מדובר על דבר אפשרי. חשוב מאוד לאבחן כמה שיותר מוקדם נסיגת חניכיים וזאת בכדי לעצור את ההתקדמות שלה ולהימנע מהצורך בטיפולים שונים, קשים ומורכבים יותר.
במקרה של נסיגת חניכיים יש לפנות למומחה בתחום מחלות חניכיים אשר יאבחן את הנסיגה ויציע טיפול מתאים. מכיוון שלא כל רופא שיניים הוא מומחה בתחום נסיגת חניכיים בין היתר, הרי שחשוב מאוד לפנות מראש לרופא שיניים מומלץ בעל ידע וניסיון בתחום מחלות של החניכיים, דלקות הנוגעות לחניכיים וכמובן, נסיגת חניכיים שנגרמת מכל סיבה באשר היא. רופא מעין זה יסייע לכם למנוע נסיגת חניכיים אם הגעתם אליו עוד בטרם החלה הנסיגה וכן, לטפל בשלבים הראשוניים או המאוחרים של הנסיגה, בהתאם לשלב שבו הגעתם אליו.
אילוסטרציה: ויקה גורשטיין. מאמר זה בחסות ד"ר אבי בביוב – מרפאת מומחים בירושלים